Ήταν 25 Ιουλίου όταν έγραφα blog με τίτλο: «Η δικαίωση και η "επιστροφή" Κορδόν - Η deadline για Ποντένσε, Όρτα». Εκείνα τα 24ωρα 9 στα 10 (για να μην πω 10 στα 10) ΜΜΕ έγραφαν με σιγουριά ότι υπάρχει οριστική συμφωνία του Ολυμπιακού με τη Μπράγκα για τον Όρτα. Ωστόσο εδώ στο sportdog, στο φινάλε εκείνου του κειμένου, κατέληγα: «Κατά πως φαίνεται, αφού πλησιάζει ο Αύγουστος, κάποιες πολύ καλές και ηχηρές μεταγραφές θα κάνει ο Ολυμπιακός μέσα σ' αυτόν τον μήνα. Και όταν λέω μεταγραφές δεν εννοώ μόνο φρέσκα πρόσωπα αλλά και παίκτες που είχε δανεικούς πέρυσι (π.χ. Ποντένσε, Όρτα) και θέλει να κάνει 100% δικούς του. Παρεμπιπτόντως, φαίνεται πως πηγαίνουν καλά τα πράγματα και για τον Ποντένσε και για τον Όρτα αλλά πιθανόν να χρειαστεί λίγος χρόνος ακόμα. Μια πληροφορία ήθελε και τους δύο να γίνονται ερυθρόλευκοι ως τις 10 Αυγούστου. Την κράτησα αυτή την ημερομηνία και περιμένω να δω τι θα συμβεί».

 Φτάσαμε λοιπόν 10 Αυγούστου. Και πλέον όλοι γνωρίζουμε ότι, τότε, δεν είχε υπάρξει καμία συμφωνία Ολυμπιακού και Μπράγκα για τον Όρτα παρά τα όσα γράφονταν ως δεδομένα. Μάλιστα, πια, για το θέμα Όρτα όσοι ήταν σίγουροι για την απόκτησή του τον Ιούλιο, φαίνεται να είναι περίπου σίγουροι για το αντίθετο. Ότι δηλαδή δεν θα γίνει παίκτης του Ολυμπιακού. Έπαιξε μεγάλο ρόλο βέβαια και ένα δημοσίευμα από την Πορτογαλία που εξέπληξε. Πιθανώς το έχετε πληροφορηθεί, ένα δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο Μεντιλίμπαρ έβαλε κάτι σαν... βέτο για τον Όρτα και προτιμάει τον Ποντένσε. Αλήθεια, τι ακριβώς ισχύει; Ας προσπαθήσουμε να ξεδιαλύνουμε λίγο το τοπίο παραθέτοντας πληροφορίες που μας μεταφέρθηκαν ψάχνοντας εδώ κι εκεί.

1) Δεν υπάρχει κάποια αρνητική εισήγηση του Μεντιλίμπαρ για τον Όρτα, προφανώς του αρέσει και το έδειξε χρησιμοποιώντας τον πέρυσι και σε σημαντικά ματς.

2) Όμως μεταξύ του καυτού και του παγωμένου υπάρχει και το χλιαρό. Δηλαδή ο Ισπανός κόουτς του Θρύλου δεν «καίγεται» να έχει τον Όρτα στη διάθεσή του τη νέα σεζόν. Αντιθέτως «καίγεται» και... τσουρουφλίζεται για τον Ποντένσε. Αν δηλαδή έπρεπε να διαλέξει που να «πέσουν» τα χρήματα (όχι ότι τον έβαλε κάποιος να διαλέξει) θα ψήφιζε δαγκωτό στον Ποντένσε. Πιθανώς κάτι τέτοιο έμαθαν και στην Πορτογαλία και έγραψαν το δημοσίευμα περί ενός είδους βέτο για τον Όρτα. Αυτό που ισχύει δηλαδή είναι ότι ο έμπειρος τεχνικός αγωνιά και ρωτάει καθημερινά για τον Ποντένσε, όχι για τον Όρτα.

3) Υπάρχει και μια άλλη σημαντική παράμετρος στο πως έγινε... χλιαρός ο Μεντιλίμπαρ για τον Όρτα. Και η παράμετρος ακούει στο όνομα Μπακούλας. Πως, ποιος και γιατί να κόψει το παιδί αυτό από το ρόστερ της ομάδας τη νέα σεζόν; Δεν θα είναι άδικο; Δεν θα περνάει λάθος μηνύματα στα παιδιά της ακαδημίας; Πως ό,τι και να κάνουν, όσο καλοί και να είναι, θα κοπούν στο φινάλε για να πάρουν τη θέση τους πιο ώριμοι ποδοσφαιριστές. Γιατί η αλήθεια είναι ότι ο Μπακούλας τα... σπάει. Είναι με διαφορά (νομίζω) ο καλύτερος από τους πιτσιρικάδες στη φετινή προετοιμασία του Ολυμπιακού, δείχνει ο πιο έτοιμος. Αυτή ακριβώς είναι η γνώμη του Μεντιλίμπαρ. Είναι περισσότερο ικανοποιημένος με τον Μπακούλα σε σχέση με όποιον άλλον πιτσιρικά, όχι βεβαίως ότι δεν έχει ικανοποιηθεί πολύ και με τους άλλους.

4) Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι αν παρουσιαστεί η ευκαιρία ο Ολυμπιακός να κάνει δικό του τον Όρτα θα τον αγνοήσει. Κάθε ευκαιρία που σου παρουσιάζεται πρέπει να την εκμεταλλεύεσαι. Αν λοιπόν τα οικονομικά δεδομένα της μεταγραφής πέσουν στα επίπεδα που θέλουν οι Πειραιώτες πιθανότατα θα πουν ναι και θα τον κάνουν δικό τους, είτε αύριο είτε τελευταία μέρα των μεταγραφών. Κι εφόσον βέβαια δεν έχει υπάρξει κάποια άλλη σημαντική εξέλιξη ως τότε, π.χ. να έχει πωληθεί αλλού ο Όρτα, σε ομάδα που θα τον ικανοποιεί και θα πληρώνει άμεσα όσα ζητάει η Μπράγκα.