Ανακατατάξεις υπάρχουν στα τμήματα υποδομής τού Ολυμπιακού το φετινό καλοκαίρι, καθώς είναι δεδομένη η απόφαση να μην υπάρξει Ολυμπιακός β΄ από τη στιγμή που δεν κατάφερε να "σώσει" την κατηγορία.

Με αποτέλεσμα ο Βαγγέλης Μαρινάκης (που είχε δώσει ρητή εντολή να μην υποβιβαστεί η β΄ ομάδα) να πάρει δραστικές αποφάσεις και να αποσύρει την ομάδα από το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής. Ενισχύοντας όμως παράλληλα την Κ19, που την περασμένη αγωνιστική περίοδο κατέκτησε το Youth League, από τη στιγμή που ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλος (προπονητής μέχρι το τέλος της σεζόν στην Κ19) πήρε προαγωγή και είναι βοηθός τού Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στον πάγκο τής πρώτης ομάδας. 

Με αποτέλεσμα οι Πειραιώτες να στρέψουν την προσοχή τους σε έναν προπονητή-έκπληξη, που δεν μπορεί παρά να συνδέεται με την παρουσία του Ζοσέ Ανιγκό στο Λιμάνι, όπως φυσικά και με εκείνη του Κριστιάν Καρεμπέ. Για την ιστορία, είναι ευκαιρία να αναφέρουμε ότι ο Ανιγκό είχε αποχωρήσει από τη θέση τους στις ακαδημίες τού Ολυμπιακού πριν από λίγο καιρό, καθώς είχε φανεί η προοπτική για να βρεθεί ξανά στον πάγκο κάποιας ομάδας.

Οι πληροφορίες από τη Γαλλία αναφέρουν ότι αποκλείεται να υπήρξε ομάδα στην πρώτη κατηγορία που να του πρόσφερε συμβόλαιο εκεί και το πιθανότερο σενάριο είναι να ήταν κάποια ομάδα στο Μαρόκο που να του έδωσε το κίνητρο. Σε κάθε περίπτωση ο Ανιγκό δεν έφτασε σε συμφωνία και πριν από λίγο καιρό επέστρεψε στου Ρέντη για να πάρει ξανά τη θέση που είχε και, μοιραία, να φέρει εξελίξεις στις υποδομές των Ερυθρόλευκων.

Μια από αυτές αφορά και τη θέση τού νέου προπονητή στη Κ19, μετά τον προβιβασμό του Συλαϊδόπουλου στην πρώτη ομάδα, καθώς στην ομάδα ήρθε ο Ρομέν Πιτό - 46χρονος τεχνικός, από τη Γαλλία, που ήταν επικεφαλής ακαδημιών στη Μονπελιέ, προπονητής τής β' ομάδας και βοηθός. Τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023 έκατσε στον πάγκο και της πρώτης ομάδας, ενώ ως ποδοσφαιριστής είχε παίξει σε Μονπελιέ, Σοσό, Νις, Κρέτελ και Λανς.

"Δεν ήταν βασικός προπονητής στη Μονπελιέ, μια τρύπα είχε μπαλώσει για ένα διάστημα στον πάγκο της Μονπελιέ. Είχε πάει να κάνει κάτι στην αρχή αλλά μετά είχε κάνει κοιλιά η ομάδα και τον είχαν αντικαταστήσει", ανέφερε μέσω του sportdog ο δημοσιογράφος Μιχάλης Σινάκος, που αναλύει αγώνες στη Γαλλία και γνωρίζει άριστα τι ισχύει εκεί.

"Άνεργος ήταν και προφανώς βρέθηκε κάποια άκρη μέσω του Ανιγκό και ήρθε στην Ελλάδα. Αλλά είχε περάσει πάνω από έναν χρόνο άφαντος ως προπονητής, μέχρι να έρθει στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό", συμπλήρωσε ο καλός συνάδελφος.

Θα μπορούσε, δυνητικά, να αποτελέσει μακροπρόθεσμα μια λύση ακόμα και για την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού; Ο Μεντιλίμπαρ δεν θα μείνει για πάντα στην ομάδα, ενώ ο Πιτό έχει θητεία ήδη από το 2016 σε έναν μεγάλο αθλητικό οργανισμό όπως είναι η Μονπελιέ, αρχικά ως head academy coach, στη συνέχεια ως προπονητής της β΄ ομάδας, μετά βοηθός προπονητή στην πρώτη και έπειτα η παρουσία του ως πρώτος προπονητής.

Σαφώς δεν έχει την τεράστια θητεία σε κάποιον πάγκο, αλλά είναι κάτοχος UEFA Pro, 47 ετών ετών, ενώ στη Γαλλία έχει στιγματιστεί ως προπονητής που του αρέσει να παίζει 4-2-3-1 - Δηλαδή ένα σύστημα που ο Ολυμπιακός χρησιμοποιεί κατά κόρον τα τελευταία χρόνια.

"Δεν έχω εικόνα για την προπονητική του αξία, γιατί στη Μονπελιέ τον είχαμε δει για λίγο. Περισσότερο ως μπάλωμα είχε πάει και, τελικά, είχε φύγει", ανέφερε ο Μ. Σινάκος στο sportdog, αν και είναι σαφές ότι η λύση τού Πιτό μπορεί να έχει μέλλον στο Λιμάνι, καθώς προέρχεται από μια σπουδαία ποδοσφαιρική σχολή, με μεγάλη θητεία ως ποδοσφαιριστής και αξιοπρόσεκτη παρουσία ως προπονητής - Ακόμα κι αυτα που έχει καταφέρει μέχρι στιγμής, δεν είναι τόσο εύκολα για να τα πετύχει κάποιος στη Ligue 1.