Μεγάλο ενδιαφέρον είχε το φετινό βασικό στάδιο της προετοιμασίας τού Ολυμπιακού με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, αφενός γιατί αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Βάσκος προπονητής έκανε προετοιμασία με τους Πειραιώτες αφετέρου γιατί έχει πάρει μαζί του παίκτες από την Κ19 του Ολυμπιακού.

Δηλαδή ποδοσφαιριστές που την περασμένη αγωνιστική περίοδο κατέκτησαν το Youth League, άρα βρέθηκαν στην κορυφή τής Ευρώπης και, δίχως άλλο, απέδειξαν ότι έχουν τις ικανότητες για να βρεθούν σε υψηλότερο επίπεδο. Γιατί είναι γεγονός ότι είναι άλλο το ποδόσφαιρο που παίζουν στο Κ19 πρωταθλήματα, όπου έφηβοι αντιμετωπίζουν συνομηλίκους τους, και διαφορετικό να παίζουν απέναντι σε άντρες, με άλλη σωματοδομή και δύναμη.

Σύμφωνα με όσα έχει συζητήσει όμως ο τεχνικός τού Ολυμπιακού με τους ανθρώπους του συλλόγου, η απόφασή του είναι να έχει ρόστερ 25 ποδοσφαιριστών στη αρχή της περιόδου: 22 έτοιμοι παίκτες και 3 από τις ακαδημίες. Μάλιστα, αν υπάρξει υπεραριθμία στο 22 δεν θα την πληρώσει κάποιος από το 3, αλλά κάποιος από το 22! Αυτή, τουλάχιστον, είναι η αρχική σκέψη/επιθυμία του.

Ο Μεντιλίμπαρ, άλλωστε, μπορεί να είναι μπαρουτοκαπνισμένος μια ζωή στο ισπανικό ποδόσφαιρο, αλλά η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν διαχειρίστηκε τεράστια μπάτζετ (αν αφαιρέσουμε το καλοκαίρι τού 2023 στη Σεβίλλη), κάτι που σημαίνει ότι έτσι κι αλλιώς έχει μάθει να παίζει με νεαρούς και εξελίξιμους παίκτες. Που μέσα από τη συνεργασία τους αλλάζουν επίπεδο στην καριέρα τους.  

Ο δημοσιογράφος Μιχάλης Μαχαίρας, που παρακολουθεί στενά το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού, σχολίασε μέσω του sportdog τι γίνεται με τους νέους των Πειραιωτών που βρέθηκαν στην προετοιμασία και ποιο θα είναι το μέλλον τους στο Λιμάνι.

"Ο Ολυμπιακός, για το χτίσιμο της νέας σεζόν, ταξίδεψε στην Ολλανδία (15-27 Ιουλίου), πραγματοποιώντας το βασικό στάδιο προετοιμασίας του. Εκεί, πέραν των άλλων ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έδωσε την ευκαιρία σε αρκετούς πιτσιρικάδες, παίκτες από την ομάδα που κατέκτησε το ευρωπαϊκό τρόπαιο (Youth League), να δείξουν τι αξίζουν και σε επίπεδο Ανδρών. Ο Βάσκος τεχνικός μπορούμε να πούμε πως στην Ολλανδία, αλλά και την Ιταλία, έχει βγάλει αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα για το ποιοι εξ αυτών του κάνουν για την πρώτη ομάδα. Διότι είναι δεδομένο πως θα πάρουν θέση στο ρόστερ, νεαροί ποδοσφαιριστές με πολύ ταλέντο, αλλά και το απαιτούμενο «θράσος» για να στέκονται σε ανδρικό τμήμα", ανέφερε αρχικά ο καλός συνάδελφος και στη συνέχεια πρόσθεσε:

"Συγκεκριμένα πέντε ποδοσφαιριστές πήραν ευκαιρία από τον Μεντιλίμπαρ και ήταν οι Κουτσίδης, Μπακούλας, Μουζακίτης, Παπακανέλλος και Κωστούλας. Άπαντες τα πήγαν καλά, όμως κάποιοι ξεχώρισαν λιγάκι παραπάνω. Στόχος του Βάσκου είναι κρατήσει τρεις απ’ τους πέντε ποδοσφαιριστές, ανάλογα φυσικά και τα «κενά» της ομάδας. Ενώ όσοι δεν μείνουν στο ρόστερ, λογικά θα δοθούν δανεικοί ώστε να αγωνίζονται και να βελτιώνονται μέσα από αυτό. Με φόντο βέβαια, την επιστροφή ως… πολύ πιο έμπειροι".

Ο Αποστολόπουλος;

"Μέσα στους νέους βάζω και τον Αποστολόπουλο, που συμμετείχε στην β’ ομάδα του συλλόγου. Και είχε αρκετές καλές στιγμές, στα αριστερά της άμυνας του Ολυμπιακού. Η ομάδα του Πειραιά αφενός δίνει την ευκαιρία στον μπακ να δείχνει τί αξίζει, όμως σύμφωνα με το ρεπορτάζ ψάχνει παράλληλα και μεταγραφή στη θέση αυτή. Ιδιαίτερη η περίπτωση, περιμένουμε τις επόμενες ημέρες ώστε να ξεκαθαρίσει. Ενδεχομένως να μείνει ως δεύτερος ή ακόμη και τρίτος μπακ.

Ποιους περιμένεις να κρατήσει στο ρόστερ της πρώτης ομάδας ο Μεντιλίμπαρ

"Προσωπικά περιμένω να κρατήσει τους Κουτσίδη, Μουζακίτη και Κωστούλα. Για το κέντρο της άμυνας, ο Κουτσίδης δείχνει έτοιμος να πάρει ευκαιρίες στην πρώτη ομάδα, δίπλα -ενδεχομένως- στον επίσης νεαρό Ιταλό αμυντικό, Πιρόλα. Ο Κωστούλας είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αποτελέσει τον τρίτο φορ της ομάδας, πίσω απ’ τους «μπαρουτοκαπνισμένους» Ελ Κααμπί και Γιάρεμτσουκ. Σίγουρα ο Έλληνας επιθετικός θα έχει να αποκομίσει αρκετά από δύο τέτοιους συμπαίκτες. Ενώ κι ο Μουζακίτης δείχνει έτοιμος από καιρό, περιμένοντας υπομονετικά την ευκαιρία του.

Τι ρόλο αναμένεται να έχουν την ερχόμενη περίοδο.

"Ως προς το ρόλο, νομίζω πως κανείς απ’ τους τρεις που προανέφερα δε θα βρίσκεται με το «καλημέρα» στο βασικό σχήμα του Ολυμπιακού. Μέρα με την ημέρα θα δουλεύουν σκληρά κι αν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα αγωνίζονται με τη φανέλα των «ερυθρόλευκων».

Όπως και να ‘χει, αξίζει να σημειωθεί πως ο Ολυμπιακός έχει αυξήσει την αξία, αλλά και το… ταβάνι του, σε όλα. Έχει αλλάξει επίπεδο η ομάδα, μετά την κατάκτηση του Conference League. Με μία τέτοια κίνηση, αλλαγής επιπέδου, να είναι και η πρόσληψη του Πιτό, στον πάγκο της Κ19".