Ήταν 21 Μαρτίου 2023 όταν η Σεβίλλη ανακοίνωνε τη σύναψη συνεργασίας με τον Χοσέ Λουΐς Μεντιλίμπαρ. Για τον έμπειρο κόουτς έμοιαζε με αποστολή... αυτοκτονίας αφού η ομάδα κινδύνευε σοβαρά με υποβιβασμό. 

Στους 26 αγώνες που είχε ήδη δώσει για τη LaLiga μετρούσε 12 ήττες και 7 ισοπαλίες, άρα και μόλις 7 νίκες. Τελικά ο 63χρονος προπονητής έκανε τα... μαγικά του και με 6 νίκες και 3 ισοπαλίες στους 12 αγώνες που απέμεναν όχι απλά έσωσε τους Σεβιγιάνους αλλά τους κατέταξε στην 11η θέση εκείνου του μαραθωνίου. 

Και η σεζόν έγινε ακόμα πιο εκπληκτική στο φινάλε αφού με τη Σεβίλλη κατέκτησε και το Europa League (5-2 τη Ρόμα στα πέναλτι). Έτσι κέρδισε και το +1, δηλαδή την ανανέωση συμβολαίου για έναν ακόμα χρόνο αφού η αρχική συμφωνία προέβλεπε να μείνει στον πάγκο ως το φινάλε της σεζόν «και βλέπουμε».

Όμως στην περίπτωση του νυν κόουτς του Ολυμπιακού στη Σεβίλλη επιβεβαιώθηκε μια φράση που λέει: ό,τι αρχίζει ωραία μερικές φορές τελειώνει με πόνο. Όσο εκπληκτική ήταν η επιρροή του στα αποτελέσματα της Σεβίλλης στο φινάλε της σεζόν 2022/23, τόσο αναποτελεσματική ήταν στην έναρξη της 2023/24. Στις 7 Οκτώβρη 2023 κάθισε για τελευταία φορά στον πάγκο των Σεβιγιάνων. Ήταν στο εντός έδρας 2-2 με τη Ράγιο Βαγιεκάνο για την 9η αγωνιστική και ύστερα απολύθηκε. Στα προηγούμενα 7 ματς της LaLiga (σ.σ.: το ματς της 4ης αγωνιστικής με την Ατλέτικο είχε αναβληθεί για τις 23/12) είχε 4 ήττες, 1 ισοπαλία και μόλις 2 νίκες. 

Στο μεταξύ είχε ηττηθεί και στον τελικό του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ από τη Μάντσεστερ Σίτι στο Γ.Καραϊσκάκης (6-5 στα πέναλτι) ενώ ισόπαλα ήταν και τα 2 ματς που πρόλαβε να δώσει για τον όμιλο του Champions League (με Λανς και Αϊντχόφεν). Η σούμα όλων αυτών μας κάνει 28 ματς. Τόσα κάθισε στον πάγκο της Σεβίλλης ο «Μέντι».
Γιατί τα θυμόμαστε τώρα όλα αυτά; Επειδή ο σπουδαίος Ισπανός κόουτς που έχει ήδη γράψει με ολόχρυσα γράμματα το όνομά του στην ιστορία του Ολυμπιακού, καλείται τώρα, στο ξεκίνημα της σεζόν με τους Πειραιώτες, να αποφύγει το deja vu. Να μην αρχίσει δηλαδή τη σεζόν όπως άρχισε εκείνη με τη Σεβίλλη μετά την ανανέωση. 

Χάρη στην εκπληκτική δουλειά που έκανε και οδήγησε τους ερυθρόλευκους στην κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τροπαίου από ελληνική ομάδα, «αγόρασε» το δικαίωμα της άνεσης χρόνου. Αυτό το καλοκαίρι δεν υπήρχε ο... βραχνάς των αγχωτικών και απρόβλεπτων καλοκαιρινών προκριματικών για τον Ολυμπιακό.
Τέλη Σεπτέμβρη θα παίξει στην Ευρώπη ξανά ο κάτοχος του Conference League και θα είναι απευθείας στους ομίλους του Europa League. Άρα ο Μεντιλίμπαρ είχε/έχει όλη την άνεση να χτίσει τον Ολυμπιακό που ονειρεύεται με τον τρόπο και τα υλικά που θέλει. Έναν Ολυμπιακό που, προφανώς, έχει (και πάντα θα έχει) ως πρώτο στόχο την κατάκτηση της ελληνικής Super League. Το δήλωσε και ο ίδιος στην Cosmote. Μια λίγκα στην οποία «απαγορεύονται» οι απώλειες αφού οι διεκδικητές, συνήθως, έχουν λίγες τέτοιες και όλα κρίνονται στις μικρές λεπτομέρειες.  

Στη θητεία του στη Σεβίλλη λοιπόν ο Μεντιλίμπαρ πρόλαβε να καθίσει στον πάγκο της σε 28 ματς. Στον Ολυμπιακό, ως τώρα, μετράει 23 επίσημα. Όταν συμπληρώσει 28 επίσημα ματς στους Πειραιώτες θα έχει δώσει ένα πρώτο δείγμα γραφής του νέου Ολυμπιακού. 

Του δικού του Ολυμπιακού. Του Ολυμπιακού που χτίζει ήδη. Ναι, και ο Ολυμπιακός που είδαμε από 'κείνον στο φινάλε της περασμένης σεζόν, είχε τη σφραγίδα του παρότι τα «υλικά» τα βρήκε, δεν τα επέλεξε. Ωστόσο έκανε επιλογές με κορυφαία όλων την ενεργοποίηση ενός σπουδαίου παίκτη όπως ο Βιθέντε Ιμπόρα που ήταν ΤΟ κλειδί για την κατάκτηση του Conference League.

Σεπτέμβρη και Οκτώβρη λοιπόν ο Μεντιλίμπαρ (και όλοι στον Ολυμπιακό) εύχεται να συζητούν άπαντες για το πόσο ωραία και ΚΥΡΙΩΣ αποτελεσματική ομάδα έχτισε και όχι τι δεν κάνει καλά όταν πρόκειται για εγχώρια διοργάνωση και πρωταθλητισμό. Ο Ισπανός τα πήγε έξοχα στο φινάλε της κανονικής περιόδου του περασμένου πρωταθλήματος κάνοντας 4Χ4 με Βόλο, Παναιτωλικό, Αστέρα Τρίπολης και ΠΑΟΚ (1-4 στην Τούμπα). Αντιθέτως δεν τα κατάφερε εξίσου καλά στα πλέι οφ με 3 ήττες και 2 ισοπαλίες σε 10 αγώνες.

Ο πρώτος του στόχος λοιπόν είναι να ξεπεράσει το... καταραμένο υπ' αριθμόν 28 ματς και να πάει πολύ μακριά στο χρόνο με τον Ολυμπιακό αποδεικνύοντας ότι δεν είναι μόνο Ευρωπαίος αλλά και πρωταθληματικός κόουτς. Τρία τρόπαια έχει στην καριέρα του, ένα Europa με τη Σεβίλλη πέρυσι, ένα Conference με τον Ολυμπιακό φέτος και ένα πρωτάθλημα β' κατηγορίας στην Ισπανία με τη Βαγιαδολίδ το 2007.
Τα 5 πρώτα επίσημα ματς της σεζόν που τώρα αρχίζει για τον Ολυμπιακό, με τα οποία ο Μεντιλίμπαρ θα φτάσει τα 28 επίσημα που είχε με τη Σεβίλλη, είναι όλα για το πρωτάθλημα της Super League. 

Τώρα με Βόλο εκτός, ύστερα (24/8) με Καλλιθέα εντός, με Λαμία εκτός (31/8), με Παναιτωλικό εντός (14/9) και Άρη εκτός (21/9). Και αμέσως μετά (25 ή 26/9) θα ακολουθήσει η πρεμιέρα στους ομίλους του Europa League.