«Ήταν πολύ καλό παιχνίδι για την ομάδα! Σίγουρα θέλαμε να βγάλουμε αντίδραση μετά τον αποκλεισμό από τη Νόα και ήρθε με τον καλύτερο τρόπο. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Το έλεγα, ότι κάποια στιγμή θα το πάρω και εγώ (σ.σ.το βραβείο του MVP). Το πίστευα πάρα πολύ με τη δουλειά που κάνω. Το αφιερώνω στη μητέρα μου, γιατί είναι πάντα δίπλα μου, με έχει στηρίξει». Αυτά είναι τα λόγια του Σταύρου Πήλιου, ο οποίος ήταν ο πρωταγωνιστής της ΑΕΚ στη νίκη με 3-0 επί του ΟΦΗ για την 1η αγωνιστική της Super League, όπου σκόραρε και είχε και ασίστ.

Τον άρπαξε από Ολυμπιακό

Η πραγματικότητα είναι, ότι η ΑΕΚ άρπαξε τον Πήλιο μέσα από τα χέρια του Ολυμπιακού, ο οποίος ίσως να μπήκε σε αυτό το παιχνίδι επειδή ήθελε τον παίκτη η Ένωση και ο Ματίας Αλμέιδα, ο οποίος είχε σημαντικό ρόλο στη μεταγραφή του. Ο Αργεντινός τεχνικός ήταν εκείνος που έδωσε το τελικό "ΟΚ" για την απόκτηση του Πήλιου και του είχε δείξει πόσο πολύ τον πίστευε για την ομάδα του.

Είναι ένας παίκτης, την ιστορία του οποίου είχε αναλύσει σε σχετικό μεγάλο αφιέρωμα το Sportdog.gr, στο οποίο αποκαλύπτονται άγνωστες λεπτομέρειες της ζωής, οι οποίες εξηγούν γιατί ο MVP της ΑΕΚ με τον ΟΦΗ αφιέρωσε το βραβείο του στη μητέρα του. Η πορεία του Ηπειρώτη αμυντικού αξίζει προσοχής και δείχνει σε μεγάλο βαθμό, ότι ο επιμένων ΝΙΚΑ!

Ξεκίνησε εξτρέμ και επιθετικός

Γεννημένος στα Ιωάννινα, με ρίζες από τη Θεσπρωτία, ο Πήλιος μεγάλωσε στη Ρόδο, όπου μέχρι την πρώιμη εφηβεία του έπαιζε στις αλάνες. Στη συνέχεια η οικογένειά του επέστεψε στα Γιάννινα και στα 13 του πήγε την Ακαδημία «ΑΟ Γιάννινα-Ελπίδες», όπου έπαιζε ως αριστερό εξτρέμ, ενώ είχε χρησιμοποιηθεί και ως σέντερ φορ, επειδή ήταν πολύ γρήγορος. Εδώ φαίνεται λοιπόν το επιθετικό ταλέντο του παίκτη, ο οποίος με τον ΟΦΗ πέτυχε ένα καταπληκτικό γκολ, κάνοντας κίνηση φορ, αφού κατέβασε τη μπάλα από γέμισμα του Σιμάνσκι και εκτέλεσε άψογα μέσα στην περιοχή.

Το 2017 εντάχθηκε στην Κ-17 του ΠΑΣ Γιάννινα με προπονητές τον Σέμο και τον Αγγέλη, ενώ επαγγελματίας έγινε έναν χρόνο αργότερα, επί θητείας Γιάννη Πετράκη. Ο Γιαννίκης τον χρησιμοποίησε σε δύο ματς στη Super League 2, τη σεζόν 2019-20, ενώ την επόμενη (2020-21) που βρήκε τον «Άγιαξ» της Ηπείρου ξανά στη Super League πήρε ισάριθμες συμμετοχές στη Super League, 5 στα play out και μία στο Κύπελλο.

Παίκτης με πείσμα

Αν και στον ΠΑΣ Γιάννινα τον πίστευαν όλοι, οι ευκαιρίες που πήρε δεν ήταν αρκετές. Τη σεζόν 2021-22 ο Ηρακλής Μεταξάς ενημέρωσε τη διοίκηση πως δεν τον υπολογίζει και αποφασίστηκε να δοθεί δανεικός στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Ο παίκτης όμως είχε υπομονή, πιστευε στον εαυτό του και τη δουλειά του και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την «άτυχη» για αυτόν εξέλιξη. Ο παίκτης έκανε το καλύτερο που μπορούσε. Πήρε παιχνίδια και εμπειρία, καταγράφοντας 28 ματς στη Super League 2 με 2 γκολ και 1 ασίστ, όλο αυτό που έζησε στη Θεσσαλονίκη το μετέφερε μαζί του, όταν επέστρεψε στα Γιάννινα, όπου βρήκε προπονητή τον Θανάση Στάικο. Σημειωτέον, ότι ο τελευταίος τον πίστευε πάντα, ακόμα και όταν ήταν βοηθός του Μεταξά.

Και πάλι όμως ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα! Μέχρι την 8η αγωνιστική ήταν στον πάγκο, αφού βασικός θεωρείτο ο Γιάννης Κιάκος. Ο Στάικος τον είχε σε κατάσταση αναμονής, προκειμένου να εγκλιματιστεί στα νέα δεδομένα και τον προετοίμαζε για τη στιγμή που θα έπαιρνε βασικό ρόλο, καθώς ο Κιάκος είχε ατυχίες με τραυματισμούς. Έτσι από το ματς με τον Ιωνικό (9η αγωνιστιή, 2-2) και μετά, ο Πήλιος δεν βγήκε ποτέ από την 11άδα και μετρούσε συνεχώς 90λεπτα. Συνολικά συμπλήρωσε 24 συμμετοχές, στις οποίες είχε 2 ασίστ, η μία στη νίκη με 2-1 επί της ΑΕΚ στους Ζωσιμάδες, για την 16η αγωνιστική.

Τα χαρακτηριστικά του Πήλιου όλοι λίγο-πολύ τα έχουμε καταλάβει. Είναι ένα ταχυδυναμικό αριστερό μπακ. Το γεγονός, ότι παλιά έπαιζε αριστερό εξτρέμ τον έκανε να έχει καλή επαφή με τη μπάλα. Του αρέσει να επιτίθεται. Αλλά ως αριστερό μπακ συγκεντρώνονταν και στην τακτική. Δύο είναι τα στοιχεία που τον κάνουν να ξεχωρίζει, ένα ποδοσφαιρικό και ένα που αφορά τον χαρακτήρα του. Έχει καλό χειρισμό της μπάλας και απίστευτο πείσμα. Χαρακτηρίζεται έντονα συναισθηματικός, τιμά τους ανθρώπους γύρω του και σέβεται αυτούς με τους οποίους δουλεύει. Διακρίνεται για τον επαγγελματισμό του και τη διάθεσή του μέσα στην προπόνηση.

Η απάντηση του Αλμέιδα στην κριτική για Πήλιο

Η δουλειά του 23χρονου παίκτη φάνηκε όχι μόνο στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ, αλλά και στο προηγούμενο με τη Νόα. Ο Αλμέιδα είχε δεχτεί σφοδρή κριτική γιατί δεν τον χρησιμοποιούσε. Πέρσι έκανε μόνο 10 παιχνίδια στο πρωτάθλημα, 2 στο Κύπελλο και 1 στα πλέι οφ. Στα πρώτα ματς των προκριματικών δεν έπαιξε καθόλου. Το αποκορύφωμα της περίεργης στάσης του Αργεντινού ήταν στο παιχνίδι στην Αρμενία, που αποδείχτηκε καταστροφικό για τη μικρή φετινή παρουσία της Ένωσης στην Ευρώπη. Ο «Πελάδο» ξεκίνησε τον Κάλενς στα αριστερά αντί των Χατζισαφί-Πήλιου, τους οποίους είχε διαθέσιμους. Τα λόγια του μετάην πρεμιέρα απαντούν στην αμφισβήτηση που δέχτηκε για τη διαχείριση του Έλληνα παίκτη, την απόκτηση του οποίου ο ίδιος ο Αργεντινός τεχνικός είχε εγκρίνει.

«Eίναι ένας ποδοσφαιριστής με τρομερή διάθεση, προσπαθώ σιγά σιγά με τον χρόνο συμμετοχής να ηρεμήσουμε το παιχνίδι του, να έχει βασικά καθαρό μέσα στο μυαλό του αυτό που πρέπει να κάνει. Τον χρησιμοποιώ με τον τρόπο που θέλω και τα πηγαίνει πολύ καλά», ήταν τα λόγια του Αλμέιδα μετά τον ΟΦΗ. Με πείσμα και με τη δουλειά ο Πήλιος μπορεί να κερδίσει τη θέση στα αριστερά. Ήδη έχει κάνει τα πρώτα βήματα για να πάρει τη φανέλα του βασικού σπίτι του.