Πηγαίνοντας το βράδυ της Κυριακής στην άδεια (δυστυχώς) Φιλαδέλφεια στο μυαλό υπήρχε ένα πράγμα: Νίκη επί του ΟΦΗ και σε δεύτερη ακόμα και τρίτη μοίρα η εμφάνιση της ΑΕΚ. Η νίκη ήρθε και ήρθε πολύ εύκολα. Και ήρθε εύκολα γιατί οι παίκτες του Αλμέιδα εξέπληξαν παρουσιάζοντας μέσα σε τρεις ημέρες, από τη μέτρια έως κακή εικόνα τους κόντρα στη Νόα, ένα πάρα πολύ καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο. Μία τελείως διαφορετική αγωνιστική συμπεριφορά. Από εκεί που ψάχναμε και είτε δεν βρίσκαμε, είτε με το ζόρι εντοπίζαμε έναν ή δυο παίκτες που διακρίθηκαν, το βράδυ της Κυριακής υπήρξαν τουλάχιστον 7-8 ποδοσφαιριστές που άγγιξαν ψηλά ταβάνια.

Τολμώ να πω ότι αυτό το αγωνιστικό πρόσωπο που έβγαλε η ΑΕΚ κόντρα στον ΟΦΗ, δεν το περίμενα. Από τη μία ήταν ευχάριστο να βλέπεις την ομάδα να αποδίδει ξανά μετά από καιρό ένα μέρος των όσων υπέροχων έχει παρουσιάσει στο παρελθόν επί ημερών Αλμέιδα, από την άλλη λες «το 50% να έπαιζαν έτσι στην Αρμενία η ΑΕΚ τώρα θα είχε προκριθεί»!

Όπως είπε όμως εύστοχα ο προπονητής μετά τον αγώνα της Κυριακής ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Η ΑΕΚ επιβάλλεται να ξεπεράσει το σοκ του αποκλεισμού και ενός σημείου έδειξε πως προχωρά προς αυτή την κατεύθυνση, πάρα πολύ γρήγορα. Ευχάριστο και ελπιδοφόρο. Από εκεί και μετά η ομάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί το μειονέκτημα ότι δεν θα παίζει Ευρώπη και να δουλέψει διαφορετικά, ώστε να βγάλει στο γήπεδο σε διάρκεια την εικόνα της τη χρονιά του νταμπλ, για να πάρει και το φετινό νταμπλ. Τώρα το ζητούμενο αυτό είναι για την ΑΕΚ: Η συνεχόμενη βελτίωση, η διάρκεια στο παιχνίδι της και φυσικά τα θετικά αποτελέσματα. Ξεκίνησε καλά η ΑΕΚ το πρωτάθλημα. Νικηφόρα και πειστικά. Το πρόγραμμά της είναι καλό στο ξεκίνημα και οι σερί νίκες είναι μονόδρομος.

Πάμε και λίγο ατομικά: Ο Πινέδα στον άξονα έδειξε μετά από καιρό ότι αυτό το παιδί στο… 60% να είναι, αποτελεί τον πιο επιδραστικό παίκτη της ΑΕΚ. Έκανε όμορφο παιχνίδι ο Μεξικανός. Από κοντά και ο Σιμάνσκι, ο οποίος όταν παίζει καλά κόβει, μοιράζει, κερδίζει κατοχές και είναι τρομερά σημαντικός για τη λειτουργία της ομάδας. Το κακό με τον Σιμάνσκι είναι όταν δεν είναι καλά. Τότε η ΑΕΚ έχει «τρύπα» στο κέντρο και πελαγοδρομεί και η άμυνα. Η ΑΕΚ κόντρα στον ΟΦΗ δέχθηκε μόνο μία επίθεση ουσιαστικά από τους παίκτες του Δέλλα, όχι γιατί το κέντρο της άμυνας ήταν… σούπερ, αλλά γιατί λειτούργησε σε μεγάλο βαθμό η επιθετική άμυνα που θέλει ο Αλμέιδα και η πίεση στο πρώτο μισό του αντιπάλου. Αυτό το πράγμα έχει λείψει γενικά από την ΑΕΚ. Όταν το βρει στην ένταση και τη διάρκεια που θέλει θα ξαναδούμε μία θαυμαστή ΑΕΚ…

Εξαιρετικός ήταν και ο Πήλιος φυσικά. Δικαίως αναδείχθηκε από τον κόσμο MVP του ματς. Γκολ, ασίστ, πολλά τρεξίματα, αρκετά καλός και αμυντικά και τακτικά. Είπε όμως κάτι, επίσης, πολύ σωστό ο Αλμέιδα στις δηλώσεις του για τον Πήλιο μετά το παιχνίδι. Ότι προσπαθούμε να τον κάνουμε πιο ήρεμο μέσα στο παιχνίδι. Ο Πήλιος έχει μέλλον, έχει την πρώτη ύλη, αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμος για βασικός στην ΑΕΚ. Θέλει δουλίτσα, θέλει εμπειρία να πάρει, θέλει να κοντρολάρει τους ρυθμούς του. Γι’ αυτό και η ΑΕΚ πρέπει να πάρει βασικό αριστερό μπακ ως το τέλος της μεταγραφικής περιόδου – εκτός φυσικά από φορ. Επίσης, φάνηκε πόσο όμορφα φτιάχνει το παιχνίδι της ΑΕΚ ο ουσιαστικός Άμραμπατ που δεν κάνει πολλές καταχρήσεις με τη μπάλα, αλλά και γιατί ο Λιβάι είναι ο αρχισκόρερ αυτής ομάδας. Έκτο γκολ ήδη!

Αυτά πάνω – κάτω για την ΑΕΚ, για την οποία πρέπει να έχουμε όλοι κάτι στο μυαλό μας: Να κοντρολάρουμε κι εμείς τα συναισθήματά μας. Άλλο η κριτική, άλλο και πολύ άσχημο (σε βαθμό επικίνδυνου)  η ισοπέδωση. Το να ζητάμε ή να… αποκεφαλίζουμε τον καθένα μετά από κάθε αποτυχία (είτε είναι μικρή, είτε μεγάλη) ούτε σοφό είναι, ούτε θα προσφέρει κάτι! Η ΑΕΚ έχει ανάγκη από σταθερότητα. Να μάθει να εξελίσσεται στα καλά της «φεγγάρια» και να είναι ήρεμη στα άσχημα «φεγγάρια» της. Θετικό το γεγονός ότι ο οργανισμός της ΑΕΚ μετά το σοκ της Ευρώπης βγάζει θετική και μυαλωμένη αντίδραση δίνοντας χρόνο και δείχνοντας εμπιστοσύνη σε ένα γκρουπ που έχει αποδείξει ότι μπορεί…

Το πρωτάθλημα ξεκίνησε, λοιπόν. Καλή σεζόν να έχουμε. Με το «καλημέρα» είδαμε μπόλικα πραγματάκια, δυστυχώς με τη διαιτησία στο επίκεντρο. Στην Τούμπα και το ματς του ΠΑΟΚ με τον Πανσερραϊκό η διαιτησία του Φωτιά και του Ευαγγέλου που ήταν στο VAR ήταν θλιβερή. Δύο πέναλτι πήρε ο ΠΑΟΚ που δεν ήταν! Κι αν νομίζουν οι συγκεκριμένοι διαιτητές ότι ήταν και καλώς τα έδωσαν, τότε σε κάθε αγώνα από εδώ και στο εξής θα πρέπει να βλέπουμε… 4-5 πέναλτι! Σοβαρά λάθη μόλις την πρώτη αγωνιστική από τη νέα ΚΕΔ και μακάρι να είναι τα τελευταία… Από εκεί και πέρα προκάλεσε… εντύπωση το γεγονός ότι ενώ στο παρελθόν ο… λαλίστατος γενικά Ολυμπιακός για πολύ μικρότερα (έως και ανύπαρκτα) διαιτητικά λάθη που δεν κρίνουν αγώνες, δεν έχει σχολιάσει τίποτα! Όχι μόνο ο επίσημος Ολυμπιακός, αλλά κυρίως τα γύρω – γύρω απ’ αυτόν. Γενικά πολύ σιωπή έπεσε από το βράδυ του Σαββάτου σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά. Σαν να μην έγινε τίποτα στην Τούμπα! Νικήθηκε η… τοξικότητα; Μακάρι! Γιατί στο παρελθόν ο ΠΑΟΚ και κυρίως ο Ολυμπιακός έβγαζαν τοξικότητα. Η ευχή εκτός από το να νικηθεί η τοξικότητα είναι τα λάθη των διαιτητών να περιοριστούν και να μην έχουμε αλλοίωση αποτελεσμάτων, όπως είχαμε δυστυχώς μόλις την 1η αγωνιστική.