Βρήκε την ηρεμία της! Το 3-0 της ΑΕΚ με τον ΟΦΗ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος ήταν μία ιδανική ευκαιρία για τους παίκτες και τον Ματίας Αλμέιδα, όχι να ρεφάρουν, αφού ο αποκλεισμός από την Ευρώπη μετά τα παιχνίδια με τη Νόα είναι βαρύς και με οικονομικές συνέπειες, τουλάχιστον να επαναφέρουν την ομάδα στον δρόμο που βρισκόταν πριν από δύο χρόνια... Άπαντες παραδέχτηκαν, ότι η Ένωση στην αναμέτρηση της 1ης αγωνιστικής θύμισε ομάδα Αλμέιδα, η οποία μπαίνει από την αρχή με ενέργεια, πιέζει ψηλά και προσπαθεία να «πνίξει» τον αντίπαλο στο γήπεδό του. Είχε όμως και άλλο ένα σημαντικό στοιχείο η επικράτηση των «κιτρινόμαυρων» επί των Κρητικών, στο άδειο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, το οποίο έπαιξε κα αυτό το ρόλο του και θα εξηγηθεί παρακάτω γιατί, ήρθε με ένα ορθολογικό στήσιμο και κοουτσάρισμα από τον Αργεντινό τεχνικό, ο οποίος είχε να διαχειριστεί απουσίες, πέραν των τραυματιών Μπρινιόλι-Γιόνσον, όπως του Ελίασον, που είχε κάποιες ενοχλήσεις μετά τη ρεβάνς με τη Νόα, αλλά και των Χατζισαφί-Κάλενς που τέθηκαν εκτός αποστολής για να πάρουν ανάσες.

Δουλειά Αλμέιδα με Πήλιο

Πρωταγωνιστής αναδείχτηκε ο Σταύρος Πήλιος, ο οποίος είχε γκολ και ασίστ, ευκαιρίες να σημειώσει περισσότερα τέρματα, αλλά δεν υστέρησε και στα αμυντικά του καθήκοντα. Ο τρόπος που σκοράρει στο 14' δεν είναι απλά απολαυστικός είναι σεμιναριακός. Υποδέχεται μια βαθιά μπαλιά πίσω από το κέντρο, κατεβάζει σωστά τη μπάλα, δεν του φεύγει το κοντρόλ, ελίσσεται με πείσμα μέσα στην περιοχή ανάμεσα σε αμυντικούς και πλασάρει ιδανικά. Ήταν ένα τέρμα φοβερής ομορφιάς από έναν 23χρονο που έδειξε κλάση ποδοσφαιριστή μεγάλου επιπέδου και αναρωτιέμαι, αν βρισκόταν στην ίδια θέση ο Λιβάι Γκαρσιά θα ήταν ίδιο το αποτέλεσμα; Φυσικά το ερώτημα είναι ρητορικό και οι απαντήσεις πάντα υποθετικές...

Ο Πήλιος προερχόταν από μία πολύ καλή εμφάνιση στη ρεβάνς με τη Νόα και ήταν ο καλύτερος μετά τον Ρότα ή τουλάχιστον από τους περισσότερο διακριθέντες παίκτες της ΑΕΚ. Υπάρχει δίλημμα, αν η συμμετοχή του MVP της βραδιάς με τον ΟΦΗ, τελικά δικαίωσε ή εξέθεσε τον Αλμέιδα. Γιατί η χρησιμοποίηση του Κάλενς αντί του Έλληνα αριστερού μπακ στο παιχνίδι της Αρμενίας δεν δημιούργησε και τις καλύτερες εντυπώσεις και έδωσε τροφή για σχόλια. Εξαρτάται από ποιά οπτική γωνία το βλέπει κανείς, από αυτήν του υμνητή του «Πελλάδο» ή αυτή του αυστηρού κριτή.

Ο κόουτς πάντως, ο οποίος περίμενε ερώτηση για τον Πήλιο μετά το ματς με τον ΟΦΗ, απάντησε ότι προσπαθεί να ηρεμήσει το παιχνίδι του παίκτη, να καθαρίσει το μυαλό του, γι'αυτό και τον χρησιμοποιεί με τον τρόπο που θέλει ώστε να τα πηγαίνει καλά. Και δεν έχει άδικο, γιατί είναι από τις λίγες φορές που ο παίκτης είχε δύο παιχνίδια στη σειρά με τόσο καλή βαθμολογία και με αριθμούς, με εξαίρεση τις δύο περσινές ασίστ που έβγαλε σε ένα σβηστό 5-0 εναντίον του Ατρομήτου. Άρα η διαχείριση του παίκτη για να δούμε την εικόνα αυτή είχε τη σφραγίδα Αλμέιδα. Άρα να μην περιμένουμε προσθήκη αριστερού μπακ και να μείνουμε σε αυτό που ο προπονητής θέλει, δηλαδή έναν παίκτη στην επίθεση, για να έχει ανταγωνισμό ο Γκαρσία.

Χωρίς καθαρό μυαλό Λιούμπισιτς-Πινέδα

Από εκεί και πέρα η ΑΕΚ έδειξε να αφήνει πίσω της το άγχος και την πίεση του αποκλεισμού, για τον οποίο δεν θέλει να μιλάει άλλο ο προπονητής που ένιωσε τη στήριξη του κόσμου και την αγάπη. Η παρουσία των οπαδών όμως στην πρεμιέρα, η οποία έγινε σε άδειο γήπεδο λόγω τιμωρίας, θα προσέθετε παραπάνω πίεση στους παίκτες και ίσως η εμφάνιση να ήταν διαφορετική, όπως και οι ερωτήσεις που (παραδέχτηκε ότι) θα δεχόταν ο Αλμέιδα στη συνέντευξη Τύπου. Από το ματς με τον ΟΦΗ κρατάμε σίγουρα την εμφάνιση του Λιβάι Γκαρσία που άνοιξε τον δρόμο της νίκης, με ένα γκολ που ήρθε μετά από τρομερή συνεργασία Λιούμπισιτς-Πινέδα και σέντρα-ασίστ του Άμραμπατ. Είναι σημαντικό ο βασικός φορ της Ένωσης να συνεχίζει να βρίσκει δίχτυα σε κάθε παιχνίδι. Μέχρι στιγμής έχει 6 μαζί με αυτά που πέτυχε στα προκριματικά.

Λιούμπισιτς και Πινέδα αν και είχαν κάποιες καλές εκλάμψεις έδειξαν να μην διαθέτουν καθαρό μυαλό, ιδιαίτερα ο Μεξικανός η περίπτωση του οποίου απασχολεί συνεχώς αυτό το καλοκαίρι, αλλά ο Μάριος Ηλιόπουλος του “ξέκοψε” ότι θα πρέπει να μη σκέφτεται τη μεταγραφή στη Μοντερέι. Ο σκύλος, ο Άμραμπατ, έβγαλε στα 38 του 90λεπτο λόγω της απουσίας του Ελίασον και εκτός από την ασίστ έδωσε πολλές βοήθειες στο κομμάτι της πίεσης, ενώ υπήρξαν στιγμές που κατέβαινε μέχρι την άμυνα για να πάρει μπάλα.

Έβαλε το δύσκολο έχασε το εύκολο ο Τσούμπερ

Ο Σιμάνσκι είχε και αυτός καθοριστικό ρόλο στο ματς, με σωστό μοίρασμα της μπάλας, κοψίματα, ενώ του πιστώνεται η ασίστ στο 2-0. Ο Στρακόσια αν και δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα ήταν σταθερός, ο Ρότα όμως που είχε καταθέσει ψυχή στο ματς με τη Νόα έμοιαζε να είναι κουρασμένος, περισσότερο πνευματικά παρά φυσικά. Επίσης Μουκουντί και Βίντα δεν άφησαν πολλά περιθώρια στην επίθεση του ΟΦΗ. Ιδιαίτερα ο Μαροκινός έσβησε κατά κράτος τον Ισέκα. Τόπο έπιασαν και κάποιες αλλαγές του Αλμέιδα. Ο Μάνταλος, σταθερή αξία, βγάζει καταπληκτική μπαλιά πριν το 3-0 (και την ασίστ Πήλιου) από τον Τσούμπερ, ο οποίος έβαλε το δύσκολο με το ΟΦΗ και έχασε το τετ α τετ στην αρχή του αγώνα με τη Νόα, σε ένα σημείο που αν η ΑΕΚ έβρισκε γκολ ίσως το παιχνίδι να είχε διαφορετική εξέλιξη.

Όσον αφορά τις μεταγραφές; Ο Κοϊτά ξεκίνησε για πρώτη φορά βασικός. Ο Μαυριτανός με το βελγικό διαβατήριο προσπάθησε να δείξει πράγματα. Ζητούσε συνεχώς μπάλα. Δεν τον παίζανε ιδιαίτερα οι συμπαίκτες του από την πλευρά του και όποτε πήρε μπάλες δεν τις αξιοποίησε σωστά, δείχνοντας να μπερδεύεται συνεχώς και πως θέλει λίγο ακόμα χρόνο για να δέσει με την υπόλοιπη ομάδα. Είχε ένα πολύ καλό σουτ στο 49' αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι η συμμετοχή του ήταν αξιοσημείωτη, αλλά απογοητευτική. Χρόνο θέλουν σίγουρα και ο Λαμέλα με τον Περέιρα. Για τον πρώτο δεν καταγράφηκε κάτι αξιόλογο, ο δεύτερος όμως είχε ένα καταπληκτικό πλασέ στην κίνηση, στις καθυστερήσεις, το οποίο αν έμπαινε θα μιλάγαμε για το γκολ της αγωνιστικής. Ο Οντουμπάγιο που μπήκε αντί του Ρότα στο 66' είχε αρκετά ανεβάσματα και αμυντικά δεν ενοχλήθηκε καθόλου, οπότε θα χρειαστεί να τον δούμε σε περισσότερα ματς για να δούμε την πρόοδό του.

Ζαμπάλα μάθε λίγη μπάλα

Η διαιτησία του Σπύρου Ζαμπάλα δεν πέρασε απαρατήρητη στην αναμέτρηση με τον ΟΦΗ με τους «κιτρινόμαυρους» να έχουν κάποια παράπονα, τα οποία λόγω της νίκης με 3-0 δεν ήταν τόσο ηχηρά. Ο Γιαννιώτης ρέφερι δεν έδωσε πέναλτι πάνω στον Πήλιο, ο οποίος φαίνεται να ανατρέπεται ξεκάθαρα στο 53' από τον Γκονζάλες, αλλά ούτε ο διαιτητής αλλά ούτε ο VARίστας Κουμπαράκης είδαν την παράβαση. Υπήρξε και μια κάρτα στον Λαμέλα για ανύπαρκτο φάουλ στο 78'.

Γενικότερα η διαιτησία δεν τα πήγε καλά την 1η αγωνιστική! Όσοι είδανε το δίδυμο Φωτιά-Ευαγγέλου στην Τούμπα επιβεβαιώνουν, ότι ήταν για κλαυσίγελος, με τα πέναλτι που έδωσαν και δεν έδωσαν στο ΠΑΟΚ-Πανσερραϊκός, ενώ και ο Παναθηναϊκός δικαιούται να φωνάζει για το φάουλ απ'το οποίο προήλθε το γκολ που καθόρισε το αποτέλεσμα στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης. Αν από την αρχή της χρονιάς μαζεύονται τέτοια λάθη και υπάρχουν παράπονα, αναρωτιόμαστε τι κλίμα θα υπάρχει σε κρισιμότερα παιχνίδια. Η νέα διοίκηση της ΕΠΟ από τη στιγμή που έχει βάλει υψηλούς στόχους για τη θητεία πρέπει από τώρα να καθαρίσει τα προβλήματα.