Ιταλικό σενάριο για τον Ντομαγκόι Μπράνταριτς έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες στην ΑΕΚ. Ο 24χρονος αριστερός μπακ θέλει να αποχωρήσει από τη Σαλερνιτάνα, μετά τον υποβιβασμό της στη Serie B.

Έγραψε ιστορία στο Σπλιτ

Γεννήθηκε το 1999 στο Σπλιτ και ήταν νομοτελειακό η ποδοσφαιρική του πορεία να ξεκινήσει από τη Χάιντουκ, περνώντας από όλες τις ηλικιακές ομάδες των Ακαδημιών. Έκανε 35 εμφανίσεις με τη δεύτερη ομάδα πριν του δώσει μια ευκαιρία στην πρώτη ομάδα ο τότε προπονητής Ζόραν Βούλιτς. Έκανε το ντεμπούτο του με τη Χάιντουκ τον Σεπτέμβριο του 2018 κόντρα στη Ρούντες στο Πόλτζουντ και με τις εμφανίσεις του κέρδισε τις εντυπώσεις εκείνη τη σεζόν. Κατάφερε όμως να γράψει και ιστορία, καθώς σε ηλικία 19 ετών πήρε το περιβραχιόνιο. Έτσι έγινε ο νεότερος αρχηγός στην ιστορία του συλλόγου του Σπλιτ και «εκθρονίζοντας» τον μέχρι τότε κάτοχο του ρεκόρ Άντε Βούκοσιτς.

Έκανε αίσθηση με τη Λιλ

Τον Ιούλιο του 2019 κατέγραψε την πρώτη του ευρωπαϊκή συμμετοχή και την ίδια χρονική περίοδο ήρθε η πρόταση της Λιλ. Η γαλλική ομάδα προσέφερε 6,5 εκατ.Ευρώ στους Κροάτες με 2 εκατ.Ευρώ μπόνους και 10% ποσοστό μεταπώλησης, με τον Μπράνταριτς να υπογράφει πεντατές συμβόλαιο. Με τους «λιλουά» ο Μπράνταριτς έπαιξε για μια τριετία συμπληρώνοντας 55 συμμετοχές με 1 γκολ και κατάφερε να καταγράψει συμμετοχές στο Champions League. Η σεζόν 2020-2021 ήταν σίγουρα η πιο πετυχημένη, λόγω της κατάκτησης του πρωταθλήματος στη Γαλλία, η οποία προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στην Ευρώπη.

Μετά από αυτόν τον τίτλο όμως, μετά από δύο υπέροχες χρονιές, όλα πήγαν στραβά για τον Μπράνταριτς. Άλλαξε και ο αθλητικός διευθυντής, έφυγε ο Λουίς Κάμπος και ήρθε νέος πρόδρος με ανανεωτικές ιδέες.

Η ιταλική περιπέτεια και η Εθνική

Ο χρόνος του μειώθηκε πολύ την τρίτη σεζόν και τον Ιούλιο του 2022 έρχεται η περιπέτεια στην Ιταλία. Η πρόταση της Σαλερνιτάνα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα για τη Λιλ, η οποία έβαλε στα ταμεία της 5 εκατ.Ευρώ για να παραχωρήσει τον παίκτη, ο οποίος τις τελευταίες δύο σεζόν σημείωσε 55 συμμετοχές στη Serie A.

Ο Μπράνταριτς έχει φορέσει τέσσερις φορές τη φανέλα με το εθνόσημο με την οποία μετρά μία ασίστ. Ήταν μέλος της εθνικής ομάδας στο Euro 2020, το οποίο διεξήχθη το 2021 λόγω του κορωνοϊού. Ωστόσο παρότι ο Ζλάτκο Ντάλιτς είχε δηλώσει πως μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, δεν τον χρησιμοποίησε ποτέ στη διοργάνωση, ώστε να πολύτιμες εμπειρίες. Μάλιστα μετά το τουρνουά δεν τον κάλεσε ποτέ ξανά στους «βατρένι».

Ο Σόουζα τον καθέρωσε ως εξτρέμ

Ο Μπράνταριτς είναι ένας αριστερός μπακ με έντονες επιθετικές τάσεις, ενώ έχει προωθηθεί πολλές φορές στην πτέρυγα. Στην Ιταλία επί θητείας του Πάουλο Σόουζα αγωνίστηκε περισότερο ως μπακ-χαφ σε σχήμα 3-5-2, στο οποίο μπορεί να υπηρετήσει ιδανικά το ρόλο του. Δηλαδή να είναι ενεργός στην άμυνα και να προσφέρει την ποιότητά του στην επίθεση.

Αγωνιστικά ως αριστερό μπακ ο Μπράνταριτς έχει ως πρότυπα τον Μαρσέλο και τον Τζόρντι Άλμπα. Από πλευράς χαρακτήρα όμως το πρότυπο του είναι ένας συμπατριώτης του. Ο λόγος για τον Λούκα Μόντριτς, τον οποίο παραδέχεται για τη φυσική και πνευματική του προετοιμασία, πριν από κάθε παιχνίδι.

Ο Μπράνταριτς ψάχνεται για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του αφού δεν θέλει να παραμείνει στη Σαλερνιτάνα, μετά τον υποβιβασμό της στη Serie B. Στα 24 του θεωρείται ένα μπακ που έχει ωραιμάσει αρκετά. Οι εμπειρίες που πήρε από Γαλλία και Ιταλία ήταν σημαντικότατες, όπως έχει παραδεχτεί και ο ίδιος σε συνεντεύξεις του. Στη Ligue 1 έμαθε σε έναν γρηγορότερο ρυθμό, με μεγαλύτερο αριθμό μονομαχιών. Στη Serie A η προσήλωση στην τακτική είναι αυτοσκοπός, γι'αυτό και σημείωσε πρόοδο στο αμυντικό κομμάτι.

Η Κάλιαρι με την Πάρμα φέρονται να βρίσκονται στο κόλπο της απόκτησής του. Στην Κροατία εμπλέκουν στην υπόθεση και τη Ρέιντζερς, η οποία προσπαθεί να τον αποκτήσει δανεικό με δικαίωμα αγοράς, από την ιταλική ομάδα, η οποία ωστόσο θέλει να τον πουλήσει τώρα και τον κοστολογεί 4 με 5 εκατ.Ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το συμβόλαιο του Μπράνταριτς με τη Σαλερνιτάνα εκπνέει το 2026.