Τον Μπαρίς Αλπέρ Γιλμάζ φέρνουν οι Τούρκοι στο στόχαστρο του Ολυμπιακού, ο οποίος βρίσκεται σε αναζήτηση εξτρέμ, από τη στιγμή που δυσκολεύει η περίπτωση του Ποντένσε. Μάλιστα ο τουρκικός Τύπος χαρακτηρίζει την ομάδα του Πειραιά ως μνηστήρα έκπληξη για τον 24χρονο, ο οποίος ήταν από τους πρωταγωνιστές της κατάκτησης του πρωταθλήματος από τη Γαλατάσαραϊ τη σεζόν 2023-2024, ενώ φέτος μετρά ήδη 5 συμμετοχές σε τουρκική Super Lig, προκριματικά Champions League και Σούπερ Καπ, με ένα γκολ.

Από τη Ριζούντα στην Άγκυρα

Γεννήθηκε στη Ριζούντα το 2000 και ξεκίνησε το ποδόσφαιρο σε τοπική ομάδα (Rize Özel İdare Spor). Aν και γέννημα της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας τον εντόπισαν σε ηλικία 17 ετών ανιχνευτές. Δενν ήταν σκάουτερς της Τραμπζονσπόρ, που είναι η ποδοσφαιρική δύναμη στη Βορειοανατολική Τουρκία, αλλά ομάδας της Άγκυρας. Ο λόγος για την Ανκαραντεμίρσπορ, η οποία εκείνη την περίοδο, αγωνιζόταν στην τρίτη κατηγορία. Ήταν η ομάδα που του έδωσε την ευκαιρία να γίνει επαγγελματίας, παίζοντας σε 5 αγώνες πρωταθλήματος και 2 αγώνες Κυπέλλου Τουρκίας την πρώτη του σεζόν, κατά την οποία κέρδισε την άνοδο στη δεύτερη κατηγορία.

Στην Άγκυρα την αγωνιστική περίοδο 2018-2019, Γιλμάζ βρήκε περισσότερο χρόνο, παίζοντας 16 αγώνες πρωταθλήματος και 1 κυπέλλου, ενώ την επόμνη χρονιά έπαιξε σε 19 αγώνες πρωταθλήματος και 1 κυπέλλου. Το μεγάλο άλμα στην καριέρα του το έκανε τη σεζόν 2019-2020 στην Άνκαρα Κετσιορενγκιουτσού, η οποία έπαιζε στην πρώτη κατηγορία (όχι στη Super Lig). Εκεί αγωνίστηκε σε 34 ματς και σκόραρε 8 φορές. Η παρουσία του στην έτερη ομάδα της τουρκικής πρωτεύουσας ήταν το εισιτήριο του για τα μεγάλα σαλόνια.

Έπιασαν... Τζόκερ στη Γαλατά

Το 2021 η Γαλατάσαραϊ τον αγόρασε έναντι 2,1 εκατ.Ευρώ σε μια δύσκολη χρονιά, κατά την οποία η ομάδα της Κωνσταντινούπολης αντιμετώπιζε τεράστια οικονομικά προβλήματα. Γι'αυτόν τον λόγο είχε πουλήσει μια σεζόν πριν τον Φαλκάο. Έτσι χτίστηκε πάνω σε νέους ποδοσφαιριστές, υπό την ηγεσία του Μπουράκ Ελμάς, ανάμεσά τους και ο Γιλμάζ που έπαιξε σε 23 παιχνίδια χωρίς να βρει γκολ. Το συγκεκριμένο σύνολο όμως, υπό τις οδηγίες του Φατίχ Τερίμ, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες. Η ομάδα τερμάτισε στη 13η θέση, μια επίδοση που ήταν η χειρότερη στην ιστορία της.

Η άνοδος του Γιλμάζ ξεκίνησε υπό την τεχνική ηγεσία του Οκάν Μπουρούκ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τη σεζόν 2021-2022, με τον παίκτη να παίζει σε 25 ματς, στα οποία βρήκε 4 γκολ. Ήταν η χρονιά που λόγω της απόδοσής του, ιδιαίτερα στα ντέρμπι, ο παίκτης καθιερώθηκε στα μάτια του προπονητή του, αλλά και των οπαδών της «τσιμ μπομ». Τη σεζόν 2023-2024 όμως ο 24χρονος άφησε το στίγμα του στους ερυθροκίτρινους, έχοντας συμπαίκτες τεράστια ονόματ, όπως Μάουρο Ικάρντι, Χακίμ Ζιγέχ, Βίλφριντ Ζάχα, Κερέμ Ακτούρκογλου, Τέτε και Ντριές Μέρτενς.

Έπαιξε σε 55 αγώνες και τράβηξε τα βλέμματα έχοντας 7 γκολ και 12 ασίστ και ήταν από τους ποδοσφαιριστές που πρωταγωνίστησαν στο δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα (και 24ο στην ιστορία της) της Γαλατάσαραϊ. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της ομάδας της Κωνσταντινούπολης τόσο με το ευέλικτο στυλ παιχνιδιού του όσο και με τη σταθερή του απόδοση. Γι'αυτό τα τουρκικά ΜΜΕ τον αποκάλεσαν "Τζόκερ" και τον Μάιο, η Γαλατά επέκτεινε το συμβόλαιό του μέχρι το τέλος της σεζόν 2026-2027 με τη χρηματιστηριακή του αξία να έχει εκτιναχθεί την τελευταία χρονιά στα 20 εκατ.Ευρώ.

Πολυεργαλείο

O Αλπέρ αγωνίζεται κυρίως ως δεξί εξτρέμ. Μπορεί όμως να καλύψει επάξια τόσο την αριστερή πτέρυγα, αλλά και να αγωνιστεί στην κορυφή της επίθεσης. Διαβάζουμε όμως στον τουρκικό Τύπο, ότι εκτός από την αποτελεσματικότητά του στην επίθεση, ο νεαρός ποδοσφαιριστής έδωσε λύσεις στον Οκάν Μπουρούκ και ανασταλτικά. Την περασμένη σεζόν, όποτε χρειάστηκε χρησιμοποιήθηκε από τον προπονητή του ως δεξί και αριστερό μπακ.

Ακόμα και στο κέντρο τον τοποθέτησε ο αρχιτέκτονας της περσινής επιτυχίας, γι'αυτό και εκτιμήθηκε η συνεισφορά του ως πολυεργαλείο. Μάλιστα ο Οκάν Μπουρούκ τον τοποθέτησε δεξί μπακ στον αγώνα με τους Γιουνγκ Μπόις, για να χωρέσει Ικάρντι και Μπατσουαγί στην επίθεση και τον Ζίγε στη δεξιά πτέρυγα και να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα και την ικανότητά του στις σέντρες. Αλλά τουρκική ομάδα ηττήθηκε και αποκλείστηκε.

Τον αποθέωσε ο Βαν Ντάικ

Όσον αφορά την εθνική, ο Γιλμάζ μετρά 20 συμμετοχές με 2 γκολ. Στο Euro 2024, στα γήπεδα της Γερμανίας ήταν βασικός και αναντικατάστατος, μετρώντας πέντε σερί 90λεπτα, μετά από μία ιδιαίτερη επίπονη σεζόν για τον ίδιο. Παρ'όλα αυτά τράβηξε τα βλέμματα για τη δύναμη, την αντοχή και την ταχύτητά του. Στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο Γιλμάζ απέσπασε χιλιάδες θετικά σχόλια για τη μαχητικότητά του. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Φαν Ντάικ μετά τον αποκλεισμό της Τουρκίας από την Ολλανδία στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για τον παίκτη. «Έτρεχε πάντα, ήταν ανεξέλεγκτος. Είναι δύσκολο για κάθε αμυντικό. Μας πίεσε πολύ», είχε σχολιάσει ο Ολλανδρός στόπερ.

Όσον αφορά τα δεδομένα της μεταγραφής. Στην αρχή της μεταγραφικής περιόδου, οι Τούρκοι έβγαλαν στη βιτρίνα τον παίκτη,βάζοντάς του και ταμπέλα τα 30 εκατ.Ευρώ. Βλέπετε εκείνη την περίοδο είχε προκύψει ενδιαφέρον από ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, όπως η Λίβερπουλ και η Μπράιτον. Στη Γαλατά είναι δεδομένο, ότι θέλουν να εξαργυρώσουν την πολύ καλή του χρονιά και την παρουσία του στα γήπεδα της Γερμανίας.

Πλέον επικοινωνούν, ότι έχει ανοίξει η πόρτα για μεταγραφή (αφού έχουν συνδεθεί και άλλα ονόματα όπως Ζαχά και Ανταλιάλι με τους Πειραιώτες), βάζοντας τον Ολυμπιακό στο κάδρο, επειδή περισσότερο η ομάδα του Πειραιά ψάχνεται για εξτρέμ και η υπόθεση του Ποντένσε δυσκολεύει. Εξάλλου ήδη κυκλοφορούν ονόματα για αντί-Ποντένσε.