Η ΑΕΚ έψαξε να κάνει το μπαμ με Φοφανά, η Τσέλσι όμως δεν τον έδινε δανεικό και αξίωνε 12 εκατ.Ευρώ, απαιτήσει που σίγουρα δεν μπορούσε να καλύψει η Ένωση, με τα δεδομένα που υπάρχουν. Έτσι οι «κιτρινόμαυροι», για τους οποίους ακούστηκε άλλη μία ηχηρή περίπτωση, όπως του Μαρσιάλ, οι απαιτήσεις του οποίου έκαναν επίσης απαγορευτική μια τέτοια μετακίνηση, πήγαν στην επιλογή του Πιερό, που είναι σαφώς πιο value for money επιλογή. Λίγες μέρες πριν όμως είχε ακουστεί μια εξίσου ενδιαφέρουσα περίπτωση, όπως αυτή του Γκιφτ Όρμπαν, που δεν πολυπερπάτησε. Ποιός λέει όμως το ναυάγιο για τον Φοφανά πρέπει να φέρνει στενοχώριες; Εδώ ήρθαμε για να καταρρίψουμε μύθους και δοξασίες και να δώσουμε μια άλλη οπτική στη μεταγραφή.

ΠΙΕΡΟ / 1 : Ήταν η ακριβότερη αγορά στην ιστορία της Μακάμπι Χάιφα και με την παραχώρησή του στην ΑΕΚ έγινε η τρίτη μεγαλύτερη πώληση της ισραηλινής ομάδας. Η συμφωνία με την Ένωση ανέρχεται στα 2,5 εκατ.Ευρώ συν 500.000 μπόνους μεταγραφής. Η πρώτη στην ιστορία της Μακάμπι είναι η μεταγραφή του 19χρονου δεξιού εξτρέμ, Ανάν Καλάιλ στη βελγική Σεν Ζιλουάζ που κόστισε 6,5 εκατ.ευρώ και έγινε πριν δύο μήνες, ενώ δεύτερη παραμένει η μετακίνηση του Γιακούμπου Αγιεγκμπένι στην Έβερτον που κόστισε πριν 20 χρόνια 4,75 εκατ.Ευρώ.

ΠΙΕΡΟ / 2: Ο Πιερό χαρακτηρίζεται από αναλυτές ως ο Κααμπί των «κιτρινόμαυρων», γιατί είναι ένας παίκτης που έχει το γκολ, αν και χάνει σωρεία ευκαιριών και μπορεί να αποδειχτεί λίρα εκατό, χωρίς να έχουν δαπανηθεί ένας σκασμός χρήματα. Στο Ισραήλ υπάρχει σφοδρή κριτική στη διοίκηση της Μακάμπι που τον έδωσε με τόσα λίγα χρήματα. Υπάρχουν φωνές και εδώ στην Ελλάδα που αναρωτιούνται πως ήρθε στην ΑΕΚ τέτοιος παίκτης με ευρωπαϊκά γκολ που έδωσαν δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ στη Μακάμπι Χάιφα (ρίξτε μια ματιά εδώ να δείτε τα νούμερα), με το συγκεκριμένο ποσό. Αλλά μην ξεχνάμε ότι στη Μέση Ανατολή υπάρχει πόλεμος και τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί, ενώ αν ψάξεται και το ιατρικό ιστορικό του παίκτη θα ανακαλύψετε, ότι έχει κάποιους τραυματισμούς. Ποιές από τις δύο αιτίες διαμόρφωσαν την τιμή της μεταγραφής; Προσωπικά θα έβαζε λίγο απ' όλα.

ΠΙΕΡΟ / 3: Ο Πιερό έρχεται στην ΑΕΚ μέχρι το 2027. Κάποιοι έλεγαν ότι συζητούσε για 4ετές συμβόλαιο, απ'ότι φαίνεται οι δύο πλευρές κατέληξαν στο 3τές. Όσον αφορά τις ετήσιες απολαβές του, σύμφωνα με όσα ψιθυρίζονται από έμπιστες πηγές, θα παίρνει 800.000 Ευρώτ ετησίως. Στην ουσία ο Πιερό με την έλευσή του στην Ελλάδα διπλασιάζει τις αποδοχές του, καθώς στο Ισραήλ αμειβόταν  με 420.000 Ευρώ συμβόλαιο τον χρόνο. Πρόκειται για μια value for money επιλογή από τη στιγμή που έρχεται να καλύψει το κενό του Εζέκιελ Πόνσε που είχε 1,5 εκατ.Ευρώ συμβόλαιο ετησίως.

Intime / ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

ΠΙΕΡΟ / ΦΟΦΑΝΑ: Ο Πιερό μπορεί να μην είναι Φοφανά ακόμα και σε υπεραξία ( έχει market value 3 εκατ.Ευρώ έναντι των 12 εκατ.του Ιβοριανού), αλλά για την Ένωση είναι μια προσιτή επιλογή, η οποία μπορεί να δώσει καρπούς. Μπορεί κάποιους ΑΕΚτζήδες να τους χάλασε που δεν πήρε η ομάδα τους τον επιθετικό την Τσέλσι, ας έχουν όμως στο πίσω μέρος του μυαλού τους, ότι για να αγοράσεις παίκτη με 10 ή 12 εκατ.Ευρώ δεν φτάνει μόνο να έχεις πωλήσει μερικούς παίκτες, όπως ο Λιβάι ή ο Πινέδα, αλλά να έχεις χτίσει μια παράδοση πωλήσεων παικτών που η ΑΕΚ δεν την έχει οικοδομήσει. 

ΦΟΦΑΝΑ: Η ΑΕΚ πήγε για το κόλπο γκρόσο την τελευταία ημέρα των μεταγραφών με Φοφανά! Η Ένωση πολύ κοντά στον δανεισμό του παίκτη από την Τσέλσι, μάλιστα κατάφερε να ρίξει την τεράστια (αλλά όχι υποχρεωτική) ρήτρα εξαγοράς από τα 24 εκατ. ευρώ στα 16 εκατ.Ευρώ, το θέμα όμως κόλλησε σε άλλους όρους. Πηγές υποστηρίζουν, ότι "χάλασε" την ΑΕΚ ο όρος που ήθελε να μπει η Τσέλσι, πως ο δανεισμός μπορούσε να διακοπεί τον Ιανουάριο σε περίπτωση που ερχόταν προσφορά που ικανοποιούσε τις απαιτήσεις της βρετανικής ομάδας. Πάντως οι γνωστοί μεταγραφολόγοι της πιάτσας ισχυρίζονται, ότι οι διαφωνίες ήταν αρκετές...

AP/Alberto Saiz

ΠΙΕΡΟ/ΛΙΒΑΙ ΓΚΑΡΣΙΑ: Ο Αλμέιδα είχε ζητήσει έναν επιθετικό που να ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά του Λιβάι Γκαρσία. Το σημειώνουμε, γιατί από τη δήλωση που έκανε μετά τον αποκλεισμό από τη Νόα για το ζήτημα μέχρι σήμερα, έχουν ακουστεί πολλές διαφορετικές εκδοχές. Ο Πιερό δεν είναι Λιβάι Γκαρσία. Είναι καθαρός επιθετικός με πολλά περισσότερα γκολ από τον παίκτη από τον Τρινιντάντ και Τομπάνγκο. Πέρσι είχε 26 γκολ και 8 ασίστ έναντι 14 τερμάτων με 4 ασίστ του Γκαρσία. Τώρα είναι ένα ζήτημα πως θα τους χωρέσει ο Αλμέιδα στο σχήμα. Θα παίξουν μαζί δίδυμο στην επίθεση; Θα έρχεται κάποιος από τον πάγκο; Πάντως πίσω από αυτούς δεν υπάρχει κάτι άλλο αξιόλογο. Γιατί ούτε ο Τσούμπερ ούτε ο Λιούμπισιτς μπορούμε να πούμε, ότι ανταποκρίονται σε θέση 9αριού.