Η τελευταία ημέρα των μεταγραφών είχε παοκτσήδικο και αεκτζήδικο ενδιαφέρον, αφού οι δύο δικέφαλοι έκαναν προσπάθειες για κινήσεις της τελευταίας στιγμής. Αναμφισβήτητα λοιπόν η Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024 είχε μεγάλο σασπένς, με τους μεταγραφολόγους να πιάνουν δουλειά στο X, πρώην Twitter. Οι Θεσσαλονικείς όμως ήταν αυτοί που κατάφεραν να σκοράρουν με... buzzer beater, αποκτώντας τον Ντέγιαν Λόβρεν, εν αντίθεσει με τους «κιτρινόμαυρους» που πάλεψαν για τον δανεισμό του Ντατρό Φοφανά, έφεραν την οψιόν αγοράς στα μέτρας τους, αλλά διαφώνησαν σε άλλα σημεία με την Τσέλσι. Υπάρχουν κάποια στοιχεία στις δύο υποθέσεις που έχουν ενδιαφέρον και αξίζει να ρίξετε μια ματιά.

ΠΑΟΚ/ΛΟΒΡΕΝ: Ο ΠΑΟΚ την τελευταία μέρα των μεταγραφών απέκτησε τον μπαρουτοκαπνισμένο Κροάτη στόπερ, Ντέγιαν Λόβρεν, δαπανώντας 2 εκατ.Ευρώ για να τον αποκτήσει από τη Λιόν. Είχε προηγηθεί η απόκτηση του Ομάρ Κόλεϊ, ο οποίος είχε μείνει ελεύθερος από τη Μπεσίκτας. Έτσι η ομάδα της Θεσσαλονίκης ενισχύθηκε με έμπειρους παίκτες στο κέντρο της άμυνάς της, μετά την αποχώρηση Κουλιεράκη και Εκόνγκ. Με παραστάσεις από Γαλλία (Λιόν), Αγγλία, (Σαοθάμπτον, Λίβερπουλ), Ρωσία (Ζενίτ), ο Λόβρεν θα προσφέρει με την εμπειρία του πολλές βοήθειες στον ΠΑΟΚ, αν και βρίσκεται στη δύση της καριέρας του.

AP

ΠΑΟΚ/ΣΟΛΕ: Πριν κλείσει Λόβρεν στο 90' των μεταγραφών, ο ΠΑΟΚ υπήρξε ενδιαφέρον για τον Ουμάρ Σολέ που έμεινε ελεύθερο από την αυστριακή Ζάλτσμπουργκ. Ο Γάλλος όμως δεν έδειξε θερμό ενδιαφέρον για να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τον Ντέγιαν Λόβρεν, ο οποίος εμφανιζόταν περισσότερο θετικός και σβέλτος, γιατί ο χρόνος κυνηγούσε την ομάδα της Θεσσαλονίκης, αφού όποιος ερχόταν έπρεπε να έρθει, να περάσει ιατρικά, να ολοκληρώσει την υπογραφή εγγράφων μέχρι να ανακοινωθεί στην εκπνοή. Μάλιστα ο Κροάτης βεβαίωνε τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ ότι βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα.

ΣΑΒΒΙΔΗΣ/ΛΟΒΡΕΝ: Η τελευταία ημέρα των μεταγραφών πραγματοποιήθηκε κυριολεκτικά στο Πόρτο Καρράς λόγω της παρουσίας του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος έκανε τις απαραίτητες παρεμβάσεις για τον ερχομό του Λόβρεν, ούτως ώστε ο ΠΑΟΚ να προλάβει την προθεσμία της λήξης των μεταγραφών. Η μεταγραφή του Κροάτη έγινε την τελευταία στιγμή με τον ΠΑΟΚ να προσθέτει εμπειρία στο κέντρο της άμυνάς του, η οποία θα φανεί χρήσιμα στα εγχώρια ματς των Θεσσαλονικιών, μιας και δεν έχει δηλωθεί στη λίστα για το Europa League.

ΛΟΒΡΕΝ/ΒΙΝΤΑ: Ο νεοαποκτηθείς αμυντικός του ΠΑΟΚ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον έτερο γερόλυκο συμπατριώτη του. Ο Λόβρεν ήταν αχτύπητο δίδυμο στο κέντρο της άμυνας της Εθνικής Κροατίας μαζί με τον έτερο Κροάτη στόπερ της ΑΕΚ, Ντομαγκόι Βίντα. Αμφότεροι που βρίσκονται στην ίδια ηλιακή ομάδα (35 ετών) διέπρεψαν στο Μουντιάλ 2018 στα γήπεδα της Ρωσίας, όπου οι «βατρένι» έφτασαν μέχρι τον τελικό, όπου ηττήθηκαν από τη Γαλλία.

O Λόβρεν πανηγυρίζει με τον Βίντα στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018
ASSOCIATED PRESS | Thanassis Stavrakis

ΠΑΟΚ/ΒΕΤΙΕΣΚΑ /1: Και μας και πιάσαμε το θέμα με τις μεταγραφές του ΠΑΟΚ στο κέντρο της άμυνας, ένα ακόμα όνομα που έπαιξε πολύ ψηλά στο ασπρόμαυρο ρεπορτάζ ήταν το Ματέους Βετιέσκα. Ο διεθνής Πολωνός στόπερ, για τον οποίο οι “ασπρόμαυροι” πάλευαν να τον φέρουν δανεικό, έχει συμβόλαιο μέχρι το 2027 με την Κάλιαρι και η μετακίνηση του στην Ελλάδα φάνταζε εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση λόγω φορολογικών. Ο παίκτης και η ιταλική ομάδα επωφελήθηκαν από ένα αναπτυξιακό διάταγμα που προσφέρει φοροαπαλλαγές για μεταγραφές ξένων ποδοσφαιριστών, με την υποχρέωση ότι ο παίκτης θα μείνει στην Ιταλία για δύο χρόνια. Ο παίκτης πήγε στη Σαρδηνία το 2023, οπότε δεν έχει συμπληρώσει διετία.

ΠΑΟΚ/ΒΕΤΙΕΣΚΑ /2: Ο Βιετέσκα γενικά θεωρείται σταθερός αμυντικός, ο οποίος μπορεί να καλύψει και τις δύο θέσεις στα στόπερ, αλλά και στο δεξί άκρο της άμυνας. Δεν διακρίνεται όμως για τη σκληρότητά του. Το Sportdog είχε ρωτήσει τις πηγές του στην Πολωνία, οι οποίες τον είχαν χαρακτηρίσει επιεικώς «σοφτ» ως στόπερ. Μάλιστα είχε δεχτεί σφοδρή κριτική στη Λέγκια Βαρσοβίας, όπου μεγάλωσε και ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά. Είδε παραχωρήσει δε και μια συνέντευξη όταν ήταν έπαιζε στη Γαλλία για την Κλερμόντ σε μέσο της πατρίδας του, η οποία έμοιαζε με συνεδρία σε ψυχολόγο. Ο παίκτης έβγαλε όλα τα εσώψυχά του για όλα αυτά τα σχόλια που άκουγε από εξέδρα και διάβαζε στις εφημερίδες και τα σάιτς, δείγμα, ότι ψυχολογικά επηρεαζόταν με το τι λένε οι “απέξω” για εκείνον.

ΤΣΕΛΣΙ / ΦΟΦΑΝΑ: Μπορεί η υπόθεση Φοφανά να ναυάγησε την τελευταία στιγμή για την ΑΕΚ λόγω διαφωνίας με την Τσέλσι σε κάποιους όρους του συμβολαίου, παρότι η Ένωση έφερε τη ρήτρα εξαγοράς στα μέτρα της (από 24 εκατ.Ευρώ στα 16). Η αγγλική ομάδα επιθυμεί πως και πως να απαλλαχτεί από το συμβόλαιο του Ιβοριανού επιθετικού, o οποίος λαμβάνει ετησίως 1,4 εκατ.Ευρώ. Ο Έντζο Μαρέσκα δεν τον υπολογίζει καθόλου στα πλάνα του και οι Λονδρέζοι ψάχνονται να απεμπλακούν από την περίπτωσή του, για την οποία είχαν δαπανήσει πέρσι τον Γενάρη 12 εκατ.Ευρώ. Υπάρχουν κάποιες αγορές ανοικτές μέχρι τον Οκτώβριο, με εξαίρεση όμως την αραβική χερσόνησο (Τα ΗΑΕ κλείνουν στις 1/10), δεν είναι τόσο δελεαστικές για έναν παίκτη του επιπέδου του 21χρονου. Αν δεν βρει μέχρι τότε ομάδα τότε μην το θεωρείτε απίθανο να παίξει και τον Ιανουάριο για ΑΕΚ ή κάποια άλλη ελληνική ομάδα...

ASSOCIATED PRESS