Ήταν 4 Σεπτέμβρη 2023 όταν ο Ολυμπιακός ανακοίνωνε την απόκτηση του ελεύθερου, και τότε όπως και σήμερα (11/9/2024), Στέφαν Γιόβετιτς. Οι αντιρρήσεις για 'κείνη την κίνηση ήταν πολλές. 

«Αφού είναι καλός και είναι καλά σωματικά γιατί δεν τον κράτησε η Χέρτα», ήταν το εύλογο ερώτημα που έκαναν πάρα πολλοί. Η ομάδα του Βερολίνου ήταν η αμέσως προηγούμενη ομάδα του. Η ιστορία, πια, του πολύπειρου Μαυροβούνιο μεσοεπιθετικού στον Πειραιά, είναι γνωστή. Κατέγραψε συνολικά 34 συμμετοχές (τις περισσότερες ως αναπληρωματικός γι' αυτό και τα λεπτά του είναι 1.155) σκοράροντας 8 γκολ και δίνοντας 4 ασίστ.

Παρότι δεν έβαλε γκολ ούτε μοίρασε ασίστ, η μάλλον κορυφαία συνεισφορά του Μαυροβούνιου που κλείνει τα 35 χρόνια αρχές Νοέμβρη ήρθε στο τελευταίο ματς της περασμένης σεζόν, δηλαδή τον τελικό του Conference League με τη Φιορεντίνα στην ΟΠΑΠ Arena. Ο Γιόβεβιτς μπήκε στο 73' αντί του (κάτω του μετρίου σ' αυτό το ματς) Φορτούνη και η διαφορά ήταν εμφανής. Οι ερυθρόλευκοι «κέρδισαν» μέτρα στο γήπεδο και κυριάρχησαν στριμώχνοντας για τα καλά τους «βιόλα» για να έρθει το γκολ του Ελ Καμπί λίγο πριν από το τέλος της παράτασης.

Ο Στέφαν Γιόβετιτς
InTime / ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Εν τέλει λοιπόν, και οι πλέον σκληροί αρχικά επικριτές της απόκτησης του Στέφαν, αναγκάστηκαν να παραδεχθούν την αξία του και τη συνεισφορά του. Και ύστερα να ζητούν την παραμονή του. Όμως ο παίκτης δεν έμεινε. Γιατί δεν έμεινε; Μήπως δεν ήθελε; Μήπως δεν τον ήθελε ο Μεντιλίμπαρ; Ας τα ξεκαθαρίσουμε μια και καλή γιατί έχουν λεχθεί/γραφτεί πάρα πολλά.

1) Ο Γιόβετιτς ήθελε πάρα πολύ να μείνει στον Ολυμπιακό. Είχε μεταφέρει σε όλους τη διάθεσή του να ανανεώσει για έναν ακόμα χρόνο και το οικονομικό δεν θα ήταν το πιο σημαντικό για 'κείνον. Να είναι ενεργός παικτικά ήθελε, να έχει ρόλο και να βρίσκεται σε ομάδα που πρωταγωνιστεί και διεκδικεί διακρίσεις και τίτλους. Όλα τα παραπάνω τα βρήκε στον Ολυμπιακό και γι' αυτό ήθελε να μείνει.

2) Ο Μεντιλίμπαρ είχε (και προφανώς έχει) αρκετά καλή γνώμη για το καθαρά παικτικό σκέλος του Γιόβεβιτς. Γι' αυτό και τον χρησιμοποιούσε όποτε έκρινε ότι τον έχει ανάγκη. Αν δεν τον εκτιμούσε δεν θα τον έβαζε αλλαγή σ' έναν ευρωπαϊκό τελικό, έτσι δεν είναι;

3) Εκείνος ωστόσο που ύψωσε ένα μεγάλο όχι στην πιθανότητα ανανέωσης του Γιόβεβιτς ήταν ο Μεντιλίμπαρ που τον εκτιμούσε ως παίκτη στο χορτάρι. Γιατί; Επειδή παρότι ο Στέφαν έπαιρνε καλό βαθμό στο αγωνιστικό, έπαιρνε... κάκιστο στο εξωαγωνιστικό. Στα αποδυτήρια μουρμούριζε διαρκώς αναφορικά με τον χρόνο συμμετοχής του. Και συχνά το έκανε ενώπιον όλων φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον προπονητή.

Ο Στέφαν Γιόβετιτς
InTime / MEHMET SIRIN TOPALOGLU


Δύο ήταν τα πλέον χαρακτηριστικά σκηνικά της ολοφάνερης μουρμούρας του που του στέρησαν την ανανέωση συμβολαίου. Το 1ο σημειώθηκε στις 31 Μάρτη στην ήττα με 1-0 από την ΑΕΚ στην ΟΠΑΠ Arena για τη 2η αγωνιστική των πλέι οφ. Μετά τη λήξη του ματς ο Γιόβετιτς είπε στον Μεντιλίμπαρ στα αποδυτήρια, ενώπιον όλων, «με έβαλες 10 λεπτά, τι να κάνω;» Τότε ο Ισπανός κόουτς του απάντησε «έπαιξες 20 με τις καθυστερήσεις και έχασες ευκαιρίες και πούλησες μπάλες και σε μία απ' αυτές έγινε η αντεπίθεση που δεχθήκαμε το γκολ». Και το 2ο ήρθε ξανά στα πλέι οφ του πρωταθλήματος, στο ματς με τον ΠΑΟ στη Λεωφόρο για την τελευταία αγωνιστική στις 19 Μαΐου. Οι πράσινοι προηγήθηκαν 2-0, ο Ποντένσε μείωσε 2-1 και ο Γιόβετιτς, που ήρθε πάλι ως αλλαγή από τον πάγκο, ισοφάρισε στο 81' και με το που έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα αντί να πανηγυρίσει γύρισε προς τον πάγκο και άρχισε τα... γαλλικά, δηλαδή τα σερβικά «πίτσκου» κτλ.

Ε, ήταν αδύνατο μετά απ' αυτά (και πιθανώς κι άλλα που δεν βγήκαν από τα αποδυτήρια) ο Μεντιλίμπαρ που θεωρεί κομβική την ηρεμία και το καλό κλίμα στα αποδυτήρια, να εισηγηθεί παραμονή του Γιόβετιτς παρότι θεωρούσε ότι παικτικά θα του πρόσφερε και τη νέα σεζόν. Στερνή γνώση του Στέφαν να την είχε πρώτα...