Στον αστερισμό τού Αντονί Μαρσιάλ κινήθηκε τις τελευταίες ώρες το αθλητικό ρεπορτάζ, καθώς ο 28χρονος διεθνής Γάλλος επιθετικός με τη θητεία σε Λιόν, Μονακο, Σεβίλλη κα Μαν. Γιουνάιτεντ είναι ένας παιχταράς top class επιπέδου που πριν από δύο χρόνια κανείς δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι μπορεί να έρθει και να υπογράψει σε ελληνική ομάδα ακόμα και στα μέσα προς τέλη Σεπτεμβρίου, ως free agent.

Όμως το έκανε και, τώρα, οι ΑΕΚτζήδες έχουν κάθε λόγο για να πανηγυρίζουν με την επιτυχία της ομάδας, ο Ματίας Αλμέιδα έχει κάθε λόγο για να πονοκεφαλιάζει πώς θα χωρέσει τόσους παικταράδες στη γραμμή κρούσης, ενώ ο Μάριος Ηλιόπουλος έχει κάθε λόγο για να αισθάνεται την τσεπη του σαφώς (πολύ!) ελαφρύτερη με τα χρήματα που θα δώσει στον Μαρσιάλ.

Γράφτηκε, μάλιστα, ότι ο 28χρονος επιθετικός θα είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα, αλλά η αλήθεια γύρω από αυτό το θέμα χρειάζεται κάποια εξειδίκευση.

Ap

Το πριμ υπογραφής που αλλάζει τα δεδομένα

Συνηθίζουμε να λέμε και να γράφουμε ότι όταν ένας ποδοσφαιριστής είναι free agent είναι πιο εύκολη η μεταγραφή του σε μια ομάδα, και έχουμε δίκιο. Πιο εύκολη όμως, όχι πιο οικονομική. Γιατί ναι μεν δεν υπάρχει κλαμπ για διαπραγματεύσεις, αλλά δεν υπάρχει παίκτης επιπέδου Μαρσιάλ που να είναι free agent και να μην ζητήσει πριμ υπογραφής.

Και ο Λαμέλα πήρε από τον Μάριο Ηλιόπουλο (κάπου στο 1,5 εκατ. ευρώ), και ο Μαρσιάλ πήρε ξανά από τον Μ. Ηλιόπουλο (λέγεται ότι είναι, περίπου, στο 1 εκατ. ευρώ), όπως και ο Γουίλιαν είχε πάρει λίγο καιρό πριν από τον Βαγγέλη Μαρινάκη (ένα ποσό κοντά στο 1 εκατ. ευρώ κι αυτός). Γιατί είναι βοηθητικά τα signing bonus; Γιατί δίνονται άπαξ, μια φορά δηλαδή, και δεν υπολογίζονται στο συμβόλαιο που κατατίθεται στην Εφορία. Άρα και ο παίκτης παίρνει ένα ποσό για να αυξήσει το συμβόλαιο και η ΠΑΕ είναι καλυμμένη.

Ποιος είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος στην Ελλάδα;

Με βάση την πιο πάνω διαπίστωση, με τα πριμ υπογραφής, τα δεδομένα αλλάζουν! Γιατί, για παράδειγμα, οι net αποδοχές τού Γουίλιαν είναι κάπου στα 3 εκατ. ευρώ και, δεδομένα, βρίσκεται στην πρώτη θέση φέτος. Στη δεύτερη βρίσκεται ο Τετέ που παίρνει 2,7-2,8 εκατ. ευρώ από τον Παναθηναϊκό και στην τρίτη θα βρεθεί ο Μαρσιάλ με τις 2,5 εκατ. ευρώ net αποδοχές.

Αυτά με βάση την Εφορία, τα συμβόλαια δηλαδή που έχουν κατατεθεί εκεί. Αν ομως συμπληρώσουμε και το πριμ υπογραφής για κάθε παίκτη, τότε με βάση τα λεφτά που θα βάλει στην τσεπη του ο Τετέ μένει στην τρίτη θέση με τα 2,7-2,8 εκατ. ευρώ, ο  Μαρσιάλ περνάει στη δεύτερη θέση με 2,5 εκατ. ευρώ net αποδοχές, 700.000 ευρώ εφικτά μπόνους επίτευξης στόχων και περίπου 1 εκατ. ευρώ μπόνους υπογραφής (συνολικά 4,2 εκατ. ευρώ), ενώ ο Γουίλιαν παραμένει στην πρώτη θέση καθώς έχει 3 εκατ. ευρώ net αποδοχές, 1+ εκατ. ευρώ ως μπόνους συμμετοχων και περίπου 1 εκατ. ευρώ ως πριμ υπογραφής.

Intime / ΒΗΧΟΣ ΝΙΚΟΣ

Συνολικά, δηλαδή, ο Βραζιλιάνος του Ολυμπιακού μπορεί να βάλει 5 εκατ. ευρω στον λογαριασμό του για τη σεζόν 20024/25, ο Μαρσιάλ 4,2+ εκατ. ευρώ, ενώ ο Τετέ 2,7-2,8! Με δεδομένο, μάλιστα, το πολύ υψηλό πριμ υπογραφής του Λαμέλα (1,5 εκατ. ευρώ) και το συμβόλαιό του με την ΑΕΚ και net λεφτά στα 2+ εκατ. ευρώ, συνολικά ο διεθνής Αργεντινός άσος θα βάλει κοντά στα 3,5 εκατ. ευρώ στον λογαριασμό του για τη φετινή αγωνιστικη περίοδο, άρα είναι δική του η τρίτη θεση και όχι του Τετέ.

Κάτι τελευταίο για τον άσο του Παναθηναϊκό: Όταν υπέγραψε στους Πράσινους έλαβε κι αυτός υψηλότατο μπόνους υπογραφής, πάνω από 3 εκατ. ευρώ (λέγεται ότι ήταν 3,1!) Αλλά το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα χρήματα (περίπου 2,5 εκατ. ευρώ) τα έδωσε στη Σαχτάρ, καθώς από πέρσι είχε επιδικαστεί από τη FIFA αυτό το ποσό επειδή είχε λύσει το συμβόλαιό του. Τυπικά, δηλαδή και ο Τετέ ανεβαίνει, περίπου, στα 3,4 εκατ. ευρώ, αλλά την τρίτη θέση την "τρώει" ο Λαμέλα με τα 3,5+...