Ο Ολυμπιακός επικράτησε 2-0 του Ατρομήτου για την 6η αγωνιστική, σε μία αναμέτρηση που έλαμψαν οι δύο μικροί που ξεκίνησε βασικούς ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Ο λόγος για του Χαράλαμπο Κωστούλα και Χρήστο Μουζακίτη, οι οποίοι δικαίωσαν τον Βάσκο τεχνικό για την εμπιστοσύνη που τους έδειξε. Ο δεύτερος μάλιστα είχε και την ασίστ στο γκολ του Κααμπί, με το οποίο διαμορφώθηκε το τελικό αποτέλεσμα. Αξιοσήμαντο στοιχείο του παιχνιδιού ήταν επίσης το γεγονός, ότι μαζί με Τζολάκη, Ρέτσο και Αποστολόπουλο, είδαμε μετά από αρκετό μια γεμάτοι με Έλληνες ενδεκάδα της ομάδας του Πειραιά.

Το εγκώμιο του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έπλεξε ο Γιώργος Κοκαλάκης για το συγκεκριμένο θέμα. Ο βετεράνος άσος, ο οποίος έχει κατακτήσει πέντε πρωταθλήματα, με ένα νταμπολ και δύο σούπερ καπ, με την ερυθρόλευκη φανέλα, μίλησε στο Sportdog.gr για το ζήτημα. «Ο πρόεδρος έχει επενδύσει πολλά στην Ακαδημία, η οποία παράγει παίκτες που μπορούν να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο – Ο Μεντιλίμπαρ είναι αξιόλογος προπονητής και δεν κάνει σε κανένα χάρες! Ο κόσμος ζητά να παίζουν παιδιά των Ακαδημιών, αλλά πρέπει να κάνει υπομονή με τους νέους παίκτες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κοκολάκης, τη συνέντευξη του οποίου μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μας έδωσε μια ιδέα για τη χρησιμοποίηση πιτσιρικάδων του Ολυμπιακού, από την καλοκαιρινή προετοιμασία, όπου είδαμε να δουλεύουν παιδιά της Κ-19 που κατέκτησε πέρσι το Youth League. Συμφωνείτε με αυτήν την προσέγγιση;

«Το καλοκαίρι ο προπονητής έδειξε να εμπιστεύεται αυτά τα παιδιά στην προετοιμασία. Αυτήν τη στιγμή εμπιστεύεται Μουζακίτη και Κωστούλα. Αλλά και ο Παπακανέλος είναι κοντά, ο Κουτσίδης είναι κοντά και ο Μπακούλας. Όλα αυτά είναι απορροια σωστής δουλειάς στην Ακαδημία. Υπάρχει εκπαίδευση σε υψηλό επίπεδο. Είναι ευχής έργον ότι βρέθηκε αυτός ο προποονητής. Δεν δυσκολεύεται και δεν έχει ενδοιασμούς να βάλει μικρούς να παίξουν.

Γιατί; Επειδή δεν υπάρχουν μικροί. Όταν είσαι 17-18 χρονών και στέκεσαι απέναντι σε παίκτες με μεγαλύτερη ηλικία και επίπεδο δεν έχει να λέει πόσο χρονών είσαι. Εδώ εμπιστεύεται νεαρούς μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, όπως η Μπαρτσελόνα. Είναι καιρός να αρχίσουν να εμπιστεύονται τα παιδιά και μπράβο στον Μεμντιλίμπαρ. Γιατί χρησιμοποιεί αξιόλογους νεαρούς Έλληνες παίκτες με λαμπρό μέλλον».

Intime

Εδώ όμως υπάρχει μία αντίθετη άποψη που λέει, ότι με τη χρήση των μικρών ελλοχεύει κίνδυνος για τα αποτελέσματα...

«Καλά κάνει ο προπονητής. Από τη στιγμή που αυτοί οι παίκτες κάνουν προπόνηση και ανήκουν στην πρώτη ομάδα δεν έχει σημνασία αν είναι 17 ή 37. Ο προπονητής το κρίνει. Ο προπονητής είναι υπεύθυνος. Δεν κάνει χάρη επειδή ο άλλος είναι μικρός. Τα παιδιά αυτά παίζουν επειδή το αξίζουν. Στο κυριακάτικο παιχνίδι με Ατρόμητο στάθηκαν επάξια και έδειξαν αυτό που θέλει να δει ο κόσμος».

Σας ρωτάω γιατί τον τελευταίο καιρό ο Μεντιλίμπαρ δέχεται αυστηρή κριτική, η οποία σχετίζεται και με αυτό το θέμα. Οπότε ποιά θεωρείτε, ότι πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του Βάσκου;

«Εγώ είδα, ότι ο κόσμος φώναζε το όνομά του. Είναι ένας αξιόλογος προπονητής ικανότατος. Πολλές φορές θα γίνουν λάθη απ' όλους. Κατά γενική ομολογία έχει αποδείξει ότι είναι προπονητής υψηλού επιπέδου. Πήρε μια ομάδα στα μισά της περσινής σεζόν, από τον Φβρουάριο και χωρίς ελπίδες ότι μπορούσε να διεκδικήσει κάτι και έφτιαξε ένα σύνολο που έβγαζε πίεση και τρεξίματα και στο τέλος πανηγύρισε έναν ευρωπαϊκό τίτλο. Ο κόσμος πρέπει να έχει υπομονή το μέλλον είναι μπροστά.

Από τη μία λέει να βάζουμε Έλληνες αλλά πρέπει και να τους δώσουμε χρόνο και θάρρος. Αυτά τα παιδιά σιγά σιγά θα ανταποκριθούν. Όπως είχε πει και παλαιότερα ο πρόεδρος, το μεγαλύτερο κομμάτι της ομάδας θα ήθελε να αποτελείται από Έλληνες ποδοσφαιριστές. Τί είδαμε λοιπόν στον αγώνα με τον Ατρόμητο. Αγωνίστηκαν Τζολάκης, Ρέτσος, Αποστολόπουλος, Κωστούλας Μουζακίτης. Αυτό δείχνει, ότι ο πρόεδρος έχει επενδύσει πολλά στην Ακαδημία, η οποία δεν τον διέψευσε και βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Φέρνει παίκτες στην πρώτη ομάδα. Η Ακαδημία παράγει παίκτες που μπορούν να φτάσουν πολύ ψηλά και να ανταποκριθούν στο επίπεδο του Ολυμπιακού».

Τί κρατάτε από την εμφάνιση των παικτών που ξεκίνησε ο Μεντιλίμπαρ;

«Ο Κωστούλας για μένα το μόνο που του λείπει, αυτήν τη στιγμή είναι το γκολ. Αν τον βοηθήσει και η ομάδα και ξεκλειδώσει αυτό το στοιχείο, το οποίο το διαθέτει το παιδί, θα αρχίσει να παίρνει μπροστά. Τον πιστεύω πολύ. Ο Μουζακίτης είναι εγκέφαλος! Οτιδήποτε ενέργεια κάνει, δείχνει πόσο μυαλωμένος είναι. Διαβάζει καλά το παιχνίδι. Έχει το μέλλον μπροστά του.

Έχει κάθετη πάσα, το μακρινό σουτ, ψυχραιμία. Είναι γεννημένος τον Δεκέμβριο του 2006 και έδειξε, όιτ δεν φοβήθηκε σε οποιαδήποτε στιγμή του παιχνιδιού να ζητήσει μπάλα από έμπειρους παίκτες που έχουν παιχνίδια στα πόδια τους. Είχε αυτοπεποίθηση και ηρεμία, ένα ποδσφαιρικό θράσος, να φτιάξει παιχνίδι. Αυτά είναι στοιχεία που δεν τα βρίσκεις εύκολα σε τέτοιο επίπεδο με τις απαιτήσεις που έχει μια ομάδα, όπως ο Ολυμπιακός».

intime

Ποιά είναι η άποψή σας για τους έτερους συνδιεκδικητές του τίτλου; Είχαμε και την τελευταία αγωνιστική ΠΑΟΚ-Άρης και ΑΕΚ-Παναθηναϊκός...

«Έχουν ανέβει όλες οι ομάδες και είναι καλό αυτό. Το επίπεδο έχει βελτιωθεί. Θα γίνει φέτος ένα πολύ καλό πρωτάθλημα. Έχουν φτιάξει πολύ καλά σύνολα και ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός. Πρέπει να ανεβάσουμ το ranking μας στην Ευρώπη. Επίσης πρέπει να φτιάξουμε μεγάλη εθνική ομάδα που να πρωταγωνιστεί σε μεγάλες οργανώσεις. Το πρωτάθλημα και οι ομάδες αυτές μαζί με τον Ολυμπιακό είναι ο καθρέπτης».