Αυτό το Mythbuster θα ασχοληθεί με τους Έλληνες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι δεν στηρίζονται όπως πρέπει από τις ομάδες τους και μερικές φορές, μπαίνουν και εμπόδια στο διάβα τους...

Ο Παναθηναϊκός διώχνει Βαγιαννίδη

Προκάλεσε πολύ αρνητική εντύπωση το γεγονός, ότι ο Γιώργος Βαγιαννίδης δεν συμπεριλήφθηκε για λόγους... τακτικής στην αποστολή του ντέρμπι με την ΑΕΚ. Τον κράτησε ο Αλόνσο να ξεκουραστεί για το ματς της πρεμιέρας της League Phase του Conference League με την άσημη Μπόρατς, στη Μπάνια Λούκα; Πάντως η παρουσία του Μπάλντοκ στο δεξί άκρο του Παναθηναϊκού στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν δικαίωσε τον Ουρουγουανό τεχνικό. Ήταν χαρακτηριστικό αυτό που διάβασα και εδώ στο Sportdog, ότι ο Άγγλος αμυντικός δεν είναι... Βιαγιαννίδης.

Δεν πήρε τίποτα από εκείνον το Τριφύλλι στην πλευρά του και δεν κατάφερε να υποστηρίξει καθόλου τον Τετέ. Μια σέντρα έκανε όλο και όλο το παλικάρι. Θα μου πείτε, φταίει αυτός για την τραγική εικόνα του Παναθηναϊκού; Φυσικά και όχι. Γιατί από αριστερά ήταν καλύτερος ο Μλαντένοβιτς με τον Τζούρισιτς, οι οποίοι έκαναν επίσης κάτω του μετρίου εμφάνιση; Το θέμα μας δεν είναι αυτό φυσικά, αλλά τι έχει συμβεί με τον 23χρονο ποδοσφαιριστή.

Ο Βαγιαννίδης έχει αγωνιστεί φέτος σε 9 παιχνίδια, 5 για τη Super League, 2 στα προκριματικά του Europa League και 2 στα προκριματικά του UEFA Conference League. Η μέχρι στιγμής εικόνα του παίκτη ήταν για να ξεκινά βασικός στο ντέρμπι με την ΑΕΚ και όχι να μένει εκτός αποστολής για λόγους τακτικής, οι οποίοι στην ουσία αφορούν το νέο συμβόλαιο που έχει προτείνει ο Παναθηναϊκός στον παίκτη. Αυτό που έχουμε αλιεύσει κάνοντας ρεπορτάζ είναι, ότι ο Αλόνσο τον πέταξε ξαφνικά έξω και το περιβάλλον του ποδοσφαιριστή θεωρεί, ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη επειδή ακόμα δεν έχει απαντήσει στην προσφορά των «πρασίνων».

INTIME

Και ποιά είναι η προσφορά; Ο Παναθηναϊκός του δίνει 4ετές συμβόλαιο, το οποίο θα αποφέρει στον παίκτη συνολικά λίγο πάνω από 2 εκατ.Ευρώ, με κλιμακωτές ετήσιες αποδοχές, οι οποίες ξεκινούν από 450.000 Ευρώ και θα αυξάνονται περίπου κατά 100.000 Ευρώ κάθε χρόνο. Ο «Βάγια» έχει προτάσεις στα χέρια του. Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ κάνουν ουρά και στρώνουν χρυσάφι στα πόδια του για να τον αποκτήσουν. Έχει προτάσεις από Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία, ενώ η Μποταφόνγκο του δίνει συμβόλαιο 1,2 εκατ.Ευρώ τον χρόνο.

Φυσικά ο ποδοσφαιριστής δεν τρέφει συναισθήματα για μια ομάδα στη Βραζιλία. Παναθηναϊκός είναι, πράσινος θέλει να παραμείνει. Τουλάχιστον όμως, αν δεν μπορεί το «Τριφύλλι» να του δώσει συμβόλαιο που να πλησιάζει το ποσό που δίνει η βραζιλιάνικη ομάδα, μπορεί να του δώσει ένα ποσό διπλάσιο από αυτά που του δίνει τον πρώτο χρόνο της πρότασης του. Εδώ έχει δώσει λεφτά σε παίκτες που δεν άξιζαν. Έτσι το βλέπει ο μικρός, ο οποίος νιώθει, ότι με αυτή τη συμπεριφορά δεν πρόκειται να σταθεί στον Παναθηναϊκό και θα φύγει. Άλλωστε το συμβόλαιό του λήγει το επόμενο καλοκαίρι και οι μνηστήρες όπως είπαμε έχουν μαζευτεί...

Τί ζήτησε ο Γαλανόπουλος από Αλμέιδα

Ένα άλλο κλασσικό παράδειγμα Έλληνα ποδοσφαιριστή που δεν υποστηρίζεται είναι ο Κώστας Γαλανόπουλος. Ο 26χρονος μέσος έχει ταλαιπωρηθεί πολύ με τους τραυματισμούς τα τελευταία χρόνια. Την πρώτη χρονιά του Ματίας Αλμέιδα στην ΑΕΚ έκανε 17 εμφανίσεις. Τότε είχε συζήτηση με τον Αργεντινό, στον οποίο τόνισε ότι θα είναι στο 100% μετά από έναν χρόνο. Έκανε όμως καλά παιχνίδια τότε, με αποκορύφωμα το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για τα ημιτελικά του Κυπέλλου, όπου η ομάδα του επικράτησε 3-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Τη δεύτερη χρονιά όμως, ο Αργεντινός τεχνικός, που προφανώς άρχισε να νιώθει κράτος εν κράτει, δεν τον στήριξε τόσο. 19 συμμετοχές με 1 γκολ και 1 ασίστ είχε ο παίκτης, ο οποίος φέτος έχει παίξει μόνο 26 λεπτά, στο παιχνίδι με την Ίντερ Ντ'Εσκάλδες για τα προκριματικά του UEFA Conference League. Ο Γαλανόπουλος βλέποντας, ότι δεν έχει την εμπιστοσύνη του προπονητή του ζήτησε ο ίδιος να πάει στη β' ομάδα προκειμένου να πάρει παιχνίδια στα πόδια του, με στόχο τον Ιανουάριο να κάνει μεταγραφή.

Εξάλλου το συμβόλαιό του λήγει τον Ιούνιο και αφού βλέπει, ότι η ΑΕΚ δεν συγκινείται πρέπει να κοιτάξει και αυτός το μέλλον του. Εδώ τραυματίστηκε ο Γιόνσον και θα περίμενε κανείς, ότι ο Γαλανόπουλος θα μπορούσε να δώσει κάποιες βοήθειες στα παιχνίδια που έδωσε η Ένωση χωρίς τον Δάνο, έστω σαν αλλαγή του Σιμάνσκι, ο οποίος παίζει στα κόκκινα.  Έτσι είδαμε τον Γαλανόπουλο να παίζει βασικός με την ΑΕΚ Β' στο ματς με την Παναχαϊκή, όπου η διαφορά του σε σχέση με τους υπόλοιπους παίκτες ήταν η μέρα με τη νύχτα. Ο Γαλανό έμοιαζε 10 επίπεδα παραπάνω. Πάντως ο Αλμέιδα τον είχε στην αποστολή της αναμέτρησης με την Athens Kallithea χωρίς να τον χρησιμοποιήσει.

Δεν βλέπανε τον Πήλιο

Και ποιας και αναφερόμαστε σε Έλληνες ποδοσφαιριστές, τί να πει κανείς για τον Σταύρο Πήλιο; Από πάσχιζε ο παίκτης να βρει λίγο χώρο, να δείξει το ταλέντο του. Ο Αλμέιδα ήταν μια κρύο, μια ζέστη. Ο αποκλεισμός από την Ευρώπη διαφοροποίησε τον μεταγραφικό σχεδιασμό και η ΑΕΚ δεν πήρε αριστερό μπακ. Το τι άκουσε και διάβασε μετά το τρομερό ματς στην πρεμιέρα με τον ΟΦΗ, όπου έβαλε γκολ, μοίρασε ασίστ και πήρε το βραβείο του MVP δεν λέγεται. Καλός αλλά λίγος, ήταν το πιο Light σχόλιο που είδαμε. Επειδή έκανε ένα κακό ομολογουμένως ματς με την Athens Kallithea πήγαν να το σταυρώσουν και πάλι.

Κάπου πήρε το ματι μας, ότι ο Αλμέιδα σκεφτόταν να ρίξει στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό τον Χατζισαφί λόγω εμπειρίας. Ο προπονητής της ΑΕΚ στήριξε τον παίκτη και τον ξεκίνησε βασικό στο παιχνίδι της 6ης αγωνιστικής και εκείνος τον δικαίωσε. Δεν τον... βλέπανε τον Πήλιο όσοι του έκαναν άδικη κριτική. Το φοβερό αυτό τυπάκι ζήτησε ο ίδιος από τον προπονητή του να πάρει το man to man του Τετέ, ενός παίκτη για τον οποίο οι “πράσινοι” ξόδεψαν 7,2 εκατ.Ευρώ και τον έσβησε. Δεν υπήρχε ο Βραζιλιάνος στο γήπεδο χάρη στο μαρκάρισμα του Έλληνα αμυντικού, ο οποίος έκανε άνω κάτω τη δεξιά πλευρά του “Τριφυλλιού” με τον Μπάλντοκ να μην μπορεί να τον μαρκάρει, τον περνούσε σαν σταματημένο.

Θα ακούσει περισσότερα ο Ντέλιας

Και επειδή το θέμα μας σήμερα είναι ο Έλληνας ποδοσφαιριστής, ο Γιάννης Κωνσταντέλιας να κάνει υπομονή, γιατί το κράξιμο που έχει να ακούσει μετά το ντέρμπι με τον Άρη θα κορυφωθεί. Ήδη άκουσε διάφορα μετά την ήττα από τη Γαλατάσαραϊ, όπου ο ΠΑΟΚ ομολογουμένως έκανε τεράστια εμφάνιση και τον αδικεί το 3-1. Η αυστηρή κριτική γύρω από τον Έλληνα μεσοεπιθετικό δημιουργήθηκε εξαιτίας μιας πολύ καλής ευκαιρίας που έχασε στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης με την τουρκική ομάδα για την πρεμιέρα του Europa League. Φανταστείτε τι έχει να ακούσει το παιδί, μετά την ήττα στο ματς με τον συμπολίτη! Αφορμή είναι και πάλι μια χαμένη ευκαιρία από αυτές που δεν χάνει ο «Ντέλιας».

Αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Δοκάρι και μέσα είσαι θεός, δοκάρι και έξω μαύρο πρόβατο. Τους Έλληνες παίκτες όμως πρέπει να τους στηρίζουμε και όχι με το παραμικρό αυστηρή κριτική. Την εποχή που οι ποδοσφαιρικές ομάδες έχουν γίνει πολυεθνικές, γιατί έτσι επιβάλλει το σύγχρονο ποδόσφαιρο, οι γηγενείς παίκτες είναι αυτοί που κρατούν σταλλάγματα από τον ρομαντισμό του παρελθόντος. Δεν είναι μόνο τα συμβόλαια το ποδόσφαιρο. Ούτε παιχνίδι στο Play Station και στο Manager...