Στήριξη στο πρόσωπο του Ντιέγκο Αλόνσο έδειξε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός μετά τη ισοπαλία στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και πολύ καλά έκανε από τη στιγμή που ο Ουρουγουανός τεχνικός παραμένει στην άκρη τού πράσινου πάγκου. Αυτό που υπάρχει στο ρεπορτάζ, τώρα, είναι ότι η τύχη του θα κριθεί εκ νέου μετά τα ματς με ΟΦΗ, Τσέλσι και Άρη

Αλλά προφανώς δεν θα υπάρχει επ' αόριστον πίστωση χρονου, καθώς ήδη η ομάδα είχε κάποιες επαφές (πριν από το ντέρμπι με τους Πειραιώτες) με προπονητές από το εξωτερικό, προκειμένου να ετοιμάσει μια κλειστή/μικρή λίστα με έτοιμες λύσεις ανά πάσα στιγμή. Τα ονόματα που υπάρχουν σε αυτή λίγο-πολύ τα γνωρίζετε

Πρώτο και κύριο είναι εκείνο τού Γκουστάβο Πογέτ, που το έχετε διαβάσει εδώ και καιρό στο sportdog - Ο πρώην προπονητής τής Εθνικής ομάδας διατηρεί άριστη σχέση τόσο με τον Τάσο Μπακασέτα όσο και με τον Γιώργο Τζαβέλλα, ενώ έχει ενδιαφέρον και η πληροφορία από την Κύπρο που θέλει τον ΑΠΟΕΛ να τον έχει προσεγγίσει αλλά ο πεπειραμένος προπονητής να τον έχει στο περίμενε γιατί "περιμένει κάτι άλλο στην καριέρα του".

Στην ίδια λίστα υπάρχει και το όνομα του Μαρκ φαν Μπόμελ, παλαίμαχου άσου και νυν προπονητή που είναι χωρίς από το περασμένο καλοκαίρι - Ο κύκλος στην Αντβέρπ είχε κλείσει (παλαιότερα είχε καθίσει στον πάγκο της Αϊντχόφεν και τη Βόλφσμπουργκ), αλλά πριν αποχωρήσει είχε πάρει πρωτάθλημα στο Βέλγιο και είχε παίξει με την ομάδα σε ομίλους τού Τσάμπιονς Λιγκ. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η Αντβέρπ δεν είναι κάποιο μεγαθήριο στο βελγικό ποδόσφαιρο.

Υπάρχει ένα ακόμα όνομα σε αυτη τη λίστα, που δεν έχει διαρρεύσει για την ώρα, αλλά ακούγεται ότι πρόκειται για προπονητή που έχει θητεία σε καλό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και, μάλιστα, με πολύ ενδιαφέρον βιογραφικό. Αλλά να συμπληρώσουμε κάτι ακόμα: Ο Αλαφούζος ναι μεν έχει αποφασίσει να ρίξει χρήματα στην ΠΑΕ, αλλά κανένας δεν θέλει αυτά τα χρήματα να πηγαίνουν στον βρόντο - Ακόμα πληρώνει την αποζημίωση του Φατίχ Τερίμ! Θέλουμε να πούμε ότι δεν είναι μόνο το να βρεις τον κατάλληλο προπονητή και να του δώσει ένα συμβόλαιο-κίνητρο για να έρθει. Αλλά και η αποζημίωση στη συμφωνία που λύνεις! Για να καταλάβετε τους όρους που υπάρχουν σε τέτοια συμβόλαιο, λέγεται ότι η αποζημίωση του Τούρκου προπονητή αν το συμβόλαιό του έληγε νωρίτερα από το προβλεπόμενο, ήταν στα 2+ εκατ. ευρώ...

Τα προβλήματα στον Παναθηναϊκό του Αλόνσο

Ο Παναθηναϊκός δεν είναι ακόμα ομάδα, δεν έχουν κολλήσει όλοι οι παίκτες μεταξύ τους, κι αυτό είναι ίσως το πιο αρνητικό που μπορεί να χρεώσει κάποιος στον Αλόνσο. Ο Ουρουγουανός προσπαθεί να αλλάξει πράγματα τακτικά στην ομάδα, επενδύει στο θέμα της κατοχής κ.λπ., κι εδώ που τα λέμε έχει καταφέρει κάπως να αλλάξει προς το θετικό την κατάσταση.

Παρόλα αυτά είναι σαφές ότι η ομάδα έκανε μεγάλο μέρος της προετοιμασίας της χωρίς βασικά στελέχη της 11άδας, κι αυτό δεν την έχει βοηθήσει για να αποκτήσει καλύτερη συνοχη. Αλλά υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που δεν περνούν απαρατήρητα, είτε αυτά χρεώνονται στον Αλόνσο είτε στη λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Αντράζ Σπόραρ, ενός επιθετικού που έχει market value στα 3,5 εκατ. ευρώ, διεθνή με την Σλοβενία (και με παρουσία στο τελευταίο Euro), που την πρώτη του σεζόν με τους Πράσινους είχε 14 γκολ και 6 ασίστ και πέρσι είχε 13 γκολ και 3 ασίστ. Αυτός ο παίκτης βρέθηκε με τη μία στη βιτρίνα και, παράλληλα, τρίτος στην ιεραρχία πίσω από τον Γερεμέγεφ, με αποτέλεσμα να βρεθεί εκτός ρυθμού και, κυρίως, με χάλια ψυχολογία. Δεν είναι τυχαίο ότι κανείς δεν πίστευε ότι θα είχε παρουσία στην ευρωπαϊκή λίστα του Παναθηναϊκού.

Αποτέλεσμα ήταν ο Γερεμέγεφ να μην μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο τού Νο2 στα υψηλού επιπέδου παιχνίδια και, τώρα, η ομάδα να περιμένει ξανά πράγματα απο τον Σπόραρ που διαχειρίστηκε την περίπτωσή του με αυτόν τον τρόπο. Θέλουμε να πούμε, εντάξει, η ομάδα δεν βρίσκει εύκολα γκολ με τον τρόπο που προσπαθεί να παίξει ο Αλόνσο (από το build up τού Γιοβάνοβιτς έχει αλλάξει στο γρήγορο τρανζίσιον και με μακρινές πάσες του Ουρουγουανού) - Ο Ιωαννίδης, για παράδειγμα, δεν έχει κάνει σεφτέ ακόμα.

 Με το να έχει απενεργοποιημένο έναν επιθετικό που σε δύο χρόνια έχει πετύχει 27 γκολ με τη φανέλα του κλαμπ και να του ζητάει όταν τα πράγματα είναι δύσκολα να μπει και να κάνει τη διαφορά, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα...