Facebook Pixel Καπόνο, ο άνθρωπος που νίκησε τη... Φυσική
| 2012-11-17 12:36:00

Καπόνο, ο άνθρωπος που νίκησε τη... Φυσική

Καπόνο, ο άνθρωπος που νίκησε τη... Φυσική

Μπορεί να τον λατρέψετε ή να τον µισήσετε. Δεν υπάρχει περίπτωση, όµως, να αδιαφορήσετε για πάρτη του.

Προς στιγµήν το έκανε πριν από πολλά χρόνια ο Νιλ Ολσεν, διευθυντής προσωπικού των Λος Αντζελες Κλίπερς (τότε) και πολύ σύντοµα αναγκάστηκε να ρίξει το βλέµµα πάνω του. Ο Τζέισον Καπόνο, νικητής του διαγωνισµού τριπόντων στο ΝΒΑ επί δύο συνεχόµενα χρόνια, κουβαλώντας 9 χρόνια θητείας στον κορυφαίο πρωτάθληµα του κόσµου, δεν χωρά αµφιβολία πως είναι ένας από τους καλύτερους σουτέρ του κόσµου. Αντικειµενικά!

Οπως, επίσης, είναι αδιαµφισβήτητο το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός τοποθετεί στο παζλ ακριβώς το κοµµάτι που λείπει. Ναι, το ποσοστό καριέρας που έχει στα τρίποντα (44%) είναι το τρίτο καλύτερο στην ιστορία του ΝΒΑ, ναι, ο τύπος σουτάρει σαν δαιµονισµένος, αλλά το κοµµάτι της προσωπικότητάς του ολοκληρώνεται µε αυτό που παρουσιάζει εκτός γηπέδου.

Ο Τζέισον Καπόνο ίσως είναι ο πιο αυτοσαρκαστικός και χιουµοριστικός παίκτης που εµφανίστηκε ποτέ στην Ελλάδα. «Μπορεί να είναι απολαυστικά αυτοσαρκαστικός. Οπως συµβαίνει συνήθως µε κάποιους παίκτες που βαδίζουν τον πολύ δύσκολο δρόµο µέχρι να αναδειχθούν. Ο Καπόνο είναι τόσο διασκεδαστικός, µε έναν τρόπο που σπάνια συναντά κανείς στα σπορ.

Είτε βαδίζοντας στα αποδυτήρια των Χιτ, παριστάνοντας ηθοποιούς διάσηµων τηλεοπτικών σειρών, είτε λέγοντας ότι η χαβαναζική καταγωγή του είναι τόσο διάσηµη που βρίσκεται στην κρατική σφραγίδα της Χαβάης» έγραψε σε ένα αφιέρωµα η «Sun Sentinel» για τον Καπόνο. Ετσι, σε κάθε περίπτωση, τον καλωσορίζουµε, προσµένοντας να µας διδάξει µία άλλη διάσταση του σταρ σίστεµ, στο οποίο ανήκει βεβαίως. Δεν υπέγραψε, άλλωστε, πριν από λίγα χρόνια πενταετές συµβόλαιο µε τους Ράπτορς ύψους 24 εκατ. δολαρίων.

Μπορεί να µη συµπαθεί την Ευρώπη ιδιαίτερα (άλλωστε, είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του που διασχίζει τον Ατλαντικό), αλλά αν µας συνηθίσει, θα τον απολαύσουµε. «Αν παρατούσα το UCLA στην πρώτη µου χρονιά, πήγαινα στην Ευρώπη, άλλαζα το όνοµά µου σε Καπόνοβιτς και ξεχνούσα να παίξω άµυνα, τώρα θα ήµουν ντραφτ πρώτου γύρου και δεν θα το σκέφτονταν οι οµάδες του ΝΒΑ» ήταν η δήλωση που τον έκανε διάσηµο, µπαίνοντας στον µαγικό κόσµο του ΝΒΑ από τη θέση 31, πικ δεύτερου γύρου στο ντραφτ του 2003. Η ευρωπαϊκή επέλαση στο ΝΒΑ είχε ξεκινήσει τότε...

Ο ήρωας του UCLA

O Tζέισον Καπόνο αποφοίτησε από το διάσηµο σχολείο UCLA µε δίπλωµα στην Ιστορία. Και στις τέσσερις χρονιές του αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της οµάδας του µε ασύλληπτα ποσοστά στα τρίποντα. Σε µία τηλεοπτική συνέντευξή του, πάντως, όπου κυριάρχησε το γέλιο, παραδέχθηκε πως στο σχολείο «κοιµόµουν µέχρι το µεσηµέρι, πήγαινα για καφέ, έτρωγα φαγητό, έκανα προπόνηση κι έπειτα κατά τις 3 το βράδυ πήγαινα για ύπνο». Κι όταν ο παρουσιαστής τον ρώτησε: «Πώς αποφοίτησες;», απάντησε γελώντας: «Ε, χµ... Ας το πούµε `'φιλική βοήθεια''». Βέβαια, τα πράγµατα δεν ήταν ακριβώς έτσι. «Βλέποντας ένα κοντόχοντρο αγόρι να προσπαθεί να παίξει µπάσκετ, όταν άκουσα τη µητέρα του να µου λέει πως θέλει να βρει ένα σχολείο που θα τον προετοίµαζε για το ΝΒΑ, γέλασα. Ειλικρινά» είπε ο Νιλ Ολσεϊ.

O ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΑΠ' ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ

Οι ατάκες του κατά καιρούς, ειδικά αναφορικά µε τον εαυτό του, είναι ασύλληπτες. Ενώ βρισκόταν µόλις 15 µέρες στους Λέικερς, σε συνέντευξή του είπε πως ο Κόµπι τον υποδέχτηκε µε... τρεις γρατζουνιές στα χέρια. Στην ίδια είπε πως το προσωπικό ρεκόρ του είναι 127 συνεχόµενα εύστοχα τρίποντα, ενώ έχει κάνει σε µία προπόνηση 187/200. «Ο Κόµπι;» τον ρώτησε ο παρουσιαστής. «Ε, απ'όσο έχω καταλάβει, αν του το πεις, θα σου απαντήσει ότι ο ίδιος έχει 150 σερί τρίποντα µε το αριστερό χέρι!». Υστερα από καµπόσα χρόνια στο ΝΒΑ, ο Καπόνο έλεγε πως «οι αντίπαλοι προπονητές µιλώντας για κάποιον παίκτη, λένε... `'Hey Shaq, hey Dwane'', τους ξέρους όλους µε τα µικρά ονόµατά τους. Οταν έρχονται σ' εµένα, ακούς... κραυγές τύπου `'Uh, Uh... hey dude κ.τ.λ.''. Οταν δε ευστοχώ, φωνάζουν: `'Ποιος µαρκάρεις, τον.... αυτόν τον τύπο, τέλος πάντων...''».

O Νόµος του Τζέισον

Πριν από µερικά χρόνια (προβάλλεται αυτές τις ηµέρες στον ΣΚΑΪ) παρουσιάστηκε στην Αµερική µία παραγωγή αρκετών επεισοδίων που µελετούσε την επιστηµονική διάσταση των σπορ. Ο κανονισµός αυτός εδραιώθηκε µετά το 1990, εξαιτίας ενός νικητήριου σουτ από τον Τρεντ Τάκερ των Νικς κόντρα στους Σικάγο Μπουλς µόλις 00:00:1 για τη λήξη. Το ΝΒΑ αποφάσισε πως το όριο είναι τα 00:00:3 δέκατα. Ονοµάστηκε «The Trend Tucker Rule» (o κανονισµός του Τρεντ Τάκερ). Η εκποµπή, λοιπόν, µελέτησε µε άκρως επιστηµονικό τρόπο κατά πόσο είναι εφικτό ένας παίκτης να εκτελέσει ένα κανονικό σουτ σε χρόνο µικρότερο των 00:00:3 δεκάτων του δευτερολέπτου. Οι επιτελείς επέλεξαν τον Τζέισον Καπόνο να είναι ο παίκτης που θα το δοκιµάσει, χρησιµοποιώντας τα πιο εξελιγµένα µέσα. Φορώντας ειδικά γάντια και όντας καλωδιωµένος, ο Καπόνο µετρήθηκε πόσο χρόνο χρειάζεται, από τη στιγµή που αγγίζει την µπάλα, να την αφήσει από τα χέρια και να ευστοχήσει. Αρχικά σούταρε σε 0.38 δέκατα. Οι επιστήµονες του εξήγησαν µε καµπυλόµορφες παραστάσεις τις ακριβώς συµβαίνει. Μετά από λίγες προσπάθειες ο Καπόνο εκτέλεσε κι ευστόχησε σε 0.22 δέκατα του δευτερολέπτου. Και εν συνεχεία στάθηκε µπροστά στο χρονόµετρο λέγοντας... «Ο νόµος του Τζέισον».

Στο Top-5 των καλύτερων όλων των εποχών

Πριν από λίγα χρόνια σε ψηφοφορία που είχε γίνει µεταξύ των παικτών του ΝΒΑ για το «Sports Illustrated», ο Τζέισον Καπόνο είχε επιλεχθεί από τους συναδέλφους του µεταξύ των 5 κορυφαίων σουτέρ όλων των εποχών. Ο Ρέι Αλεν είχε πάρει το 26% των ψήφων, δεύτερος ήταν ο Ρέτζι Μίλερ µε 15%, ενώ την τρίτη θέση µοιράστηκαν ο Λάρι Μπερντ µε τον Τζέισον Καπόνο (10%). Πέµπτος ήταν ο Πέτζα Στογιάκοβιτς µε 8%. «Αυτό που συνέβη είναι ντροπή για τον Λάρι. Μην τολµήσετε ποτέ να µε συγκρίνετε µε τον Λάρι Μπερντ. Αν ακούσει αυτό που συνέβη, µπορεί να µου κάνει µέχρι και µήνυση. Σε παρακαλώ, Λάρι, πίστεψέ µε, δεν έχω καµία σχέση µε όλο αυτό. Ειλικρινά» είπε ο Καπόνο, για να κερδίσει τη λατρεία όλων. Κάθε φορά που ακούσει το γράµµα D, το µυαλό του πάει στη λέξη diapers (πάνες), εξαιτίας της ιδιαίτερης σχέσης που δηµιούργησε µε αυτές µετά τη γέννηση των διδύµων του.

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags