Facebook Pixel Iron M(en)…
Ποδόσφαιρο
| 2012-12-05 11:54:00

Iron M(en)…

Iron M(en)…

Τα "Μ" που έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους στη νίκη του Ολυμπιακού στον αγώνα με την Άρσεναλ, ο ευρωπαϊκός χαρακτήρας και το αποτύπωμα του Ζαρντίμ. Γράφειο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης.
 

Σκόραρε με το κεφάλι (ισοφαρίζοντας –προς στιγμή- την Άρσεναλ στο ματς στο «Έμιρεϊτς»), με κοντινό αριστερό σουτ (στις καθυστερήσεις του αγώνα με τη Μονπελιέ στο «Μοσόν»), με δεξί πλασέ από το ύψος της μικρής περιοχής (με τους Γάλλους στο «Γ. Καραϊσκάκης), αλλά και με δεξί μακρινό σουτ (κόντρα στους Λονδρέζους στο Φάληρο). Ο Μήτρογλου (απ΄) έδειξε για ακόμα μια φορά ότι πρόκειται για έναν ευρωπαϊκών προδιαγραφών σκόρερ.

Δεν είναι όμως μόνο ότι πετυχαίνει γκολ με όλους τους τρόπους, είτε είναι βασικός είτε έρχεται από τον πάγκο. Είναι ότι ο Έλληνας επιθετικός φτιάχνει και φάσεις (όπως η περιστροφή που έκανε έξω από την περιοχή και το δεξί φαλτσαριστό σουτ στέλνοντας τη μπάλα στην αριστερή γωνία του Σέζνι) και παράλληλα παρουσιάζει μεγάλη ωριμότητα στο παιχνίδι του. Επίσης, χαρακτηριστικό της αλλαγής της αγωνιστικής του συμπεριφοράς και οι δύο στιγμιότυπα στο τέλος του αγώνα με την Άρσεναλ. Στην πρώτη, ο Τζεμπούρ συγκλίνει προς τον άξονα, βρίσκεται πια σε θέση φορ, οι Άγγλοι όμως κερδίζουν την μπάλα, προσπαθούν να βγουν στην αντεπίθεση και ο Μήτρογλου τρέχει να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε στην αριστερή πλευρά από την απουσία του Αλγερινού. Στη δεύτερη, ο Έλληνας φορ γύρισε στο κέντρο για να κλείσει χώρους και μάλιστα έκανε… τάκλιν στην προσπάθειά του να ανακόψει την επίθεση των Λονδρέζων.

Με το σπαθί του ο Μήτρογλου...

Ότι κέρδισε μέχρι σήμερα ο Μήτρογλου, το κέρδισε με το σπαθί του. Και τα τέσσερα τέρματα που πέτυχε σε έξι παιχνίδια στο Champions League (και μάλιστα σε μόλις 313 λεπτά συμμετοχής!) αποτελούν δικαίωση πρώτα απ ΄ όλα για τον ίδιο τον νεαρό επιθετικό, αλλά και για τη διοίκηση του Ολυμπιακού που τον πίστεψε και του έδωσε μια ακόμα ευκαιρία. Δεν είναι μικρό πράγμα γι ΄ αυτό το παιδί, που έκανε υπομονή και πάλεψε πολύ για να κερδίσει χρόνο συμμετοχής στον Ολυμπιακό, να βρίσκεται τούτη την ώρα ανάμεσα στους πρώτους σκόρερ του Champions League και το όνομά του να φιγουράρει δίπλα σε εκείνα του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Μέσι!

Ο Μήτρογλου είναι ένα από τα «Μ» που έκανε τη διαφορά στο παιχνίδι με την Άρσεναλ. Πριν αναλάβει δράση ο σέντερ φορ των «ερυθρόλευκων», είχε φροντίσει να δώσει το έναυσμα για την ανατροπή ο Μανιάτης με το γκολ της ισοφάρισης, αλλά και την παρουσία του στα χαφ, παρά την κούραση που κουβαλάει από τα συνεχόμενα παιχνίδια.

Ο ώριμος Μανωλάς...

Εξαιρετικός ήταν επίσης για ακόμα μια φορά ο Μανωλάς, ο οποίος έχει παρουσιάσει μεγάλη βελτίωση στο παιχνίδι του. Δείχνει πιο ώριμος και σοβαρός και έχει τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες για να κάνει σπουδαία καριέρα ως κεντρικός αμυντικός.

Ο Μασάντο έχει ακούσει πολλά μέχρι τώρα, ωστόσο είχε καλή απόδοση στο δεύτερο ημίχρονο κόντρα στους «κανονιέρηδες» και έβαλε και αυτός ένας λιθαράκι στη νίκη του Ολυμπιακού. Το επαναλαμβάνουμε και ίσως να γινόμαστε κουραστικοί, αλλά ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής είναι κεντρικός χαφ και όχι ακραίος επιθετικός. Το ότι αναγκάζεται να παίζει πάνω στην πλάγια γραμμή, είναι αποτέλεσμα εντολής του προπονητή. Στο ματς με την Άρσεναλ πάντως βοήθησε αρκετά στο δημιουργικό κομμάτι.

Αξίζει όμως να κάνουμε ειδική αναφορά σε τέσσερις ακόμη ποδοσφαιριστές. Αρχικά, στον Αμπντούν, ο οποίος σε ένα ακόμη αγώνα ήταν εκ των κορυφαίων του Ολυμπιακού (ο Ζαρντίμ τον απέσυρε στο 72΄, προφανώς για να του δώσει «ανάσες» ενόψει του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό).

Στον Φουστέρ, η είσοδος του οποίου (στο 60΄) αποτέλεσε τη σπίθα που άναψε το φυτίλι για την ολική ανατροπή του σκορ. Μόλις μπήκε ο Ισπανός στο παιχνίδι, οι «ερυθρόλευκοι» άσκησαν μεγαλύτερη πίεση στην άμυνα της Άρσεναλ, κέρδισαν περισσότερες μπάλες στο χώρο του κέντρου και ταυτόχρονα επιπλέον επιθέσεις. Ενώ, ο Τζεμπούρ ο οποίος μέχρι εκείνη την ώρα έμοιαζε να είναι απομονωμένος, έχοντας πια παίκτη κοντά του, έγινε πιο απειλητικός για την εστία του Σέζνι.

Στον Κάρολ που κράτησε όρθιο τον Ολυμπιακό (στο 0-1) με τις αποκρούσεις του. Αλλά και στον Γκρέκο για την αθόρυβη, αλλά ουσιαστική δουλειά που έκανε στη μεσαία γραμμή.

Ο Ζαρντίμ των αλλαγών...

Εκείνος , βέβαια, που έβαλε πρώτος το χεράκι του για την ανατροπή, ήταν ο Ζαρντίμ με τις αλλαγές των Φουστέρ και Μήτρογλου και το σύνθημα που έδωσε για αντεπίθεση.

Συμπερασματικά, ο Ολυμπιακός ναι μεν δεν προκρίθηκε στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης, ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε από ποια αφετηρία ξεκίνησε το καλοκαίρι. Υπάρχουν κέρδη για τους «ερυθρόλευκους» τα οποία είναι πολλά και σημαντικά.

Πρώτον, ο Ολυμπιακός παρόλο που υπήρξε μείωση της ποιότητας στο ρόστερ καθώς αποχώρησαν σημαντικοί ποδοσφαιριστές το περασμένο καλοκαίρι, κατόρθωσε να κερδίσει τους τρεις από έξι αγώνες σε έναν αρκετά δύσκολο όμιλο. Να κάνει δηλαδή ουσιαστικά ότι και πέρυσι.

Η Άρσεναλ και η Σάλκε είχαν και την ποιότητα και τον τρόπο να «κλειδώσουν» τις δύο πρώτες θέσεις και έτσι η ομάδα του Πειραιά κάνοντας αυτό που έπρεπε, δηλαδή, να κερδίσει την πρωταθλήτρια Γαλλίας, Μονπελιέ, εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Europa League.

Δεύτερον, έδειξε ότι έχει αποκτήσει ευρωπαϊκό χαρακτήρα. Η εικόνα του από το παιχνίδι στο «Έμιρεϊτς» και έπειτα ήταν ανάλογη της περυσινής περιόδου. Ο Ολυμπιακός δεν έπαιξε θεαματικό ποδόσφαιρο, αλλά πάλεψε στα ίσα όλους τους αγώνες, συγκέντρωσε εννέα βαθμούς και γενικά έδειξε ότι μπορεί να είναι ανταγωνιστικός και να έχει βλέψεις για μια καλή πορεία στο Europa League.

Η τριάδα του Champions League

Τρίτον, θετικό είναι το πρόσημο και για τον Ζαρντίμ. Πήρε μία ομάδα στα χέρια του, που δεν ήταν αυτή που αρχικά ανέμενε και προσπάθησε, αφενός να δημιουργήσει ένα καλό σύνολο θέλοντας να περάσει τη δική του φιλοσοφία, αφετέρου να έχει άμεσα καλά αποτελέσματα. Ο Πορτογάλος τεχνικός πήρε τα ρίσκα του, κυνήγησε τη νίκη σε όλες τις έδρες, ενώ η εικόνα του Ολυμπιακού αγωνιστικά το τελευταίο διάστημα έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το ξεκίνημα της περιόδου. Οι «ερυθρόλευκοι» πρεσάρουν πιο ψηλά, δημιουργούν πολλές τελικές προσπάθειες (είχαν 15 στον αγώνα με την Άρσεναλ) και gενικά έδειξαν ανταγωνιστικοί σε αυτό το κορυφαίο επίπεδο.

Τέταρτον, ο Μήτρογλου, ο Μανωλάς και ο Σιόβας έδειξαν με την παρουσία τους στους αγώνες του Champions League ότι μπορούν να σταθούν σε υψηλό επίπεδο και να προσφέρουν πολλά στον Ολυμπιακό και στην εθνική ομάδα.

Το επόμενο «στοίχημα» του Ζαρντίμ και των ποδοσφαιριστών, έτσι όπως το οριοθέτησε ο πρώτος παραμονές του αγώνα με την Άρσεναλ, είναι η πρόκριση στα προημιτελικά τους Europa League. Ο Πορτογάλος προπονητής θέλει να πάει τον Ολυμπιακό ένα βήμα παραπέρα σε σχέση με την περασμένη σεζόν, σε μία διοργάνωση την οποία γνωρίζει καλύτερα εξαιτίας της περυσινής του θητεία στη Μπράγκα. Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν και από το αποτέλεσμα της κληρωτίδας στις 20 Δεκεμβρίου στη Νιόν, όπου ο Ολυμπιακός θα μάθει τον αντίπαλό του στη φάση των «32», αλλά και το ζευγάρι, τον νικητή του οποίου θα αντιμετωπίσει στους «16», εφόσον βέβαια προκριθεί.

Πηγή: contra.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags