Facebook Pixel Sportdog.gr | Jim McLean: Ο «Έτερος Εγώ» του Sir Alex Ferguson
| 2021-01-05 04:33:00

Jim McLean: Ο «Έτερος Εγώ» του Sir Alex Ferguson

Sportdog Team
Jim McLean: Ο «Έτερος Εγώ» του Sir Alex Ferguson

Νομίζω άπαντες έχουμε ταυτίσει το σκωτσέζικο πρωτάθλημα με τις ομάδες του «Old Firm». Ίσως και με την Motherwell για την πενταετία που έλειπαν οι Rangers. Δύσκολα όμως θα μπορούσατε να φανταστείτε μια εποχή, όπου κυρίαρχοι της χώρας ήταν σύλλογοι όπως η Aberdeen και η Dundee United. Αυτή η εποχή λοιπόν, πριν από 40 και πλέον χρόνια, ξεκίνησε από τον θρυλικό Sir Alex Ferguson και το αντίπαλο δέος, τον σημερινό μας ήρωα Jim McLean.

Στα παράλια της Βόρειας Θάλασσας, στην κεντρική Σκωτία, βρίσκεται η υπέροχη πόλη του Νταντί. Μια ιστορική πόλη, η οποία συνδυάζει αρμονικά το γαελικό της παρελθόν, με την σύγχρονη αρχιτεκτονική και τεχνολογία. Μέσα σε αυτό το ρουστικ περιβάλλον συναντάμε το Tannadice Park. Το γήπεδο της τοπικής Dundee United τα τελευταία χρόνια αρκείται στο να φιλοξενεί τις ομάδες της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας της Σκωτίας. Για την ακρίβεια ήταν πάντοτε έτσι. Με μία και μοναδική εξαίρεση. Την περίοδο της «βασιλείας» του Jim McLean. Μια περίοδο που ξεκίνησε από το 1971, διήρκησε για 22 ολόκληρα χρόνια, έβαλε τον σύλλογο στην ελίτ της Σκωτίας και -παρολίγον- σε αυτήν ολάκερης της Ευρώπης!

Ο κύριος Jim λοιπόν μπορεί να μην ήταν ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές στην Σκωτία, ήταν όμως αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός, ένας πιστός στρατιώτης. Ο γεννημένος στο Λάρκχαλ, εσωτερικός επιθετικός, ουδέποτε αγωνίστηκε στους σπουδαίους συλλόγους της χώρας, ούτε και φόρεσε ποτέ την φανέλα με το εθνόσημο. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε από το να γίνει σημείο αναφοράς σε κάθε μια από τις τέσσερις ομάδες που αγωνίστηκε. Hamilton, Clyde, Dundee και Kilmarnock είχαν την «τιμή» να απολαύσουν τις υπηρεσίες του, αποτελώντας έναν ιδιαίτερο «σταθμό» της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Αποσύρθηκε το 1970 σε ηλικία 33 ετών, έχοντας στις «πλάτες» του 474 συμμετοχές και περίπου 170 γκολ. Μάλιστα δεν αποσύρθηκε επειδή αντιμετώπιζε προβλήματα τραυματισμών, αλλά επειδή ήθελε να αφοσιωθεί σε αυτό που πραγματικά αγαπούσε. Την προπονητική.

Διαβάστε τη συνέχεια πατώντας εδώ

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags