Facebook Pixel Παναθηναϊκός: Τα 5 σούπερ ταλέντα του ΠΑΟ - "Σφήνα" από Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ - Στόπερ στόχος της Γιουβέντους
| 2021-05-01 16:20:00

Τα 5 σούπερ ταλέντα του ΠΑΟ - "Σφήνα" από Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ - Στόπερ στόχος της Γιουβέντους

Οι Μιχείες
Τα 5 σούπερ ταλέντα του ΠΑΟ - "Σφήνα" από Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ - Στόπερ στόχος της Γιουβέντους

Το κόλπο γκρόσο με ΑΕΚ αλά Μιτάι και η γκάφα με την αξιολόγοση των τριών. Ο νέος... Σιατούνης, ο μέσος καψούρα της Αταλάντα και κορυφαίου ξένου γραφείου Agent, το πολυεργαλείο που αρέσει σε Ολυμπιακό και... Γερμανούς και ο "μύθος" του Μάριου. Τo Sportdog.gr ανοίγει τον φάκελο Ακαδημίες στον Παναθηναϊκό!

O Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια έχει δώσει αρκετά ταλέντα απο τις υποδομές του, είτε στην πρώτη ομάδα, είτε σε ομάδες του εξωτερικού. Κι αν οι Βαγιαννίδης/Ζαγαρίτης/Εμαννουηλίδης που πήγαν σε Ιντερ/Πάρμα/Φορτουνα Σιτάρντ, είναι τα πιο πρόσφατα & γνωστα παραδείγματα, υπάρχουν απο τον Τάσο Δώνη παλαιότερα (2013), μέχρι τον Αντώνη Σιατούνη αργότερα (2018), που έφυγαν στα 16τους χρόνια για Γιουβέντους και Σαμπντόρια αντίστοιχα, που αποδεικνύουν την δυναμική και την φήμη της "πράσινης" Ακαδημίας.

Για να μην ξεχάσω την τελευταία 3ετία την πρωήθηση στην αντρική ομάδα μεγάλων ταλέντων όπως οι Μπουζούκης, Χατζηγιοβάνης, Αλεξανδρόπουλος, Αθανασακόπουλος, Χρηστογιώργος, Σερπέζης, Σέχου, Τζαβίδας, Καραγιάννης. Μερικά απο αυτά καθιερώθηκαν, αλλά φράκαραν κι άλλα δεν εξελίχθηκαν σύμφωνα με την προοπτική/προδιάγραφες που είχαν. 

Τι έφταιξε; Αν  δεχτώ αυτά που έλεγε ο Γιώργος Δώνης αλλά και λέει ο Λάζλο Μπόλονι, προφανώς στην Ακαδημία του Παναθηναϊκού δεν εκπαιδεύτηκαν σωστα για να τα προετοιμάσουν ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν, σωματικά και πνευματικά, στις απαιτήσεις της ανδρικής ομάδας, όταν θα ανέβαιναν. Αυτή είναι η αλήθεια, όσο κι αν πονάει. Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα της "πράσινης "Ακαδημίας, η οποία σχεδόν πάντα βρισκόταν με αυθεντικά ταλέντα αλλά σε περιβάλλον με λάθος νοοτροπία, ελλιπές "κτίσιμο" και συνθήκες...θερμοκηπίου. 

Αν θέλουμε να δούμε το ...δάσος και όχι το δένδρο, μιλάμε για φαινόμενο που αποδεικνύει ο τι τα συσσωρευμένα ταλέντα, που καταλήγουν απο τις μικρές ηλικίες στην Ακαδημία, αποτελεί. προϊόν της ΛΑΜΨΗΣ που έχει κτιστεί απο παλιά και την εποχή της Παιανίας Και λιγότερο αποτέλεσμα σκάουτινγκ ενώ ακόμη λιγότερο αποτέλεσμα δουλειάς και εξέλιξης των παικτών στην Ακαδημία. 

Με λιγα λογια  ενώ έχουν τα γονιδιακά χαρακτηριστικά και το ταλέντο, πάνε λόγω της φήμης της Ακαδημίας του Παναθηναϊκού αλλά στην πορεία  και όταν φτάσουν στην μετάβαση στο κανονικό/πραγματικό ποδόσφαιρο, τελματώνουν, μένουν στάσιμοι. Κάτι που είναι απόρροια της ελλειμματικής εκπαίδευσης που είχαν στην κρίσιμη ηλικία κι αφορά είτε σε επίπεδο δύναμης, είτε σε επίπεδο νοοτροπίας νικητή/πρωταθλητή, είτε σε επίπεδο...χαϊδέματος και πίεσης (αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα), είτε σε λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά(να μην εκπαιδετείς στα σουτ πχ)...

Ο πρόλογος...διδακτικός για τις δομικές σαρωτικές αλλαγές που πρέπει να κάνει απο το καλοκαίρι ο Γιάννης Αλαφούζος σε όλο τον οργανισμό Παναθηναϊκός, ακουμπώντας καταλυτικά και την Ακαδημία (άλλωστε κομμάτι της σφοδρής κριτικής και του εσωτερικού "πολέμου" που δέχεται ο Μπόλονι εκπορεύεται κι απο... εκεί, απο ανθρώπους/στελέχη της) αλλά και ...απαραίτητος για την σημερινή αποκάλυψή μας.

Έχουμε και λέμε λοιπόν: υπάρχουν 5 super talent αυτή την στιγμή στην Ακαδημία του Παναθηναϊκού, τα ονόματα των οποίων είναι "τσεκαρισμένα" στην διεθνή πιάτσα σκάουτς απο την περασμένη σεζόν που γινόταν ακόμη live scouting και ερχόντουσαν απεσταλμένοι ξένων ομάδων και ατζέντηδες, στα παιχνίδια του για να δουν γεννημένους απο το 2003 ως το 2005. Ο λόγος για τον 18χρονο Μάριο Τζαβίδα, τον 16,5χρονο Κωνσταντίνο Βολάκη, τους 16χρονους Δημητρη Καλοσκάμη, Χρήστο - Παναγιώτη Λιατίφη και Δημήτρη Πιτσιώτη!

1) Ο Μάριος Τζαβίδας είναι ο πιο...διάσημος απο τους 5 στο ευρύ κοινό. Κάτι το...επώνυμο αφού ο αδερφός του είναι ήδη επαγγελματίας και στην πρώτη ομάδα, κάτι το ταλέντο του (μπορεί να παίξει και φόρ και πίσω απο τον φουνταριστό και περιφερειακά) και κάτι δημοσιεύματα που θέλουν να τον σκανάρουν διάφορες ομάδες απο την Ιταλία και την Ολλανδία (πρόσφατα πήγε και δοκιμάστηκε στην Φορτούνα Σιτάρντ), έχουν φτιάξει ένα μικρό "μύθο". Ο Παναθηναϊκός του έχει προτείνει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο αλλά ακόμη δεν έχουν πέσει υπογραφές. Παρεμπιπτόντως ο Μάριος Τζαβίδας κάνει τρομερό γκέλ στον Ολυμπιακό ενώ έχει και ατζέντη, τον πολύ δυνατό (και στον Παναθηναϊκό, πλέον) Πάνο Γαλαριώτη...

2) Ο Κωνσταντίνος Βολάκης είναι γεννημένος το 2004 αλλά τον Οκτώβριο. Είναι ένα πολυεργαλείο, που μπορρεί να αγωνιστεί απο δεξιός ακραίος, στον άξονα μέχρι και...αριστερό μπακ. Σύμφωνα με τους ειδικούς "Καραγκουνίζει", έχει δυνατή προσωπικότητα και πολύ υψηλή λήψη απόφασης, είναι αρχηγός στον Παναθηναϊκό και περιζήτητος απο τους διάφορους Έλληνες agents (επισήμως δεν ανήκει σε κανένα Γραφείο, τουλάχιστον ακόμη). Προκάλεσε αίσθηση πως στην αξιολόγηση του Σάμιου(διευθυντή της Ακαδημίας) δεν ήταν ανάμεσα στους 6 πιτσιρικάδες που τους προτάθηκε να υπογράψουν τα πρώτα τους επαγγελματικά συμβόλαια (μέχρι τώρα το έκαναν Κρυπαράκος και Ρόμπι). Κι αυτό επειδή στην πιάτσα γνωρίζουν πολύ καλά πως αρέσει δεδομένα πολύ σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ ενώ τον έχουν σκανάρει κι απο την Γερμανία!

3) Ο Χρήστος Παναγιώτης Λιατίφης είναι απο την Ερέτρια και οικότροφος στο Κορωπί. Μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο αμυντικό - κεντρικό χαφ, πολύ πιο μπροστά απο την ηλικία του. Η Αταλάντα, που έχει την κορυφαία Ακαδημία στην Ιταλία, πέρσι τον είχε...ερωτευτεί  αλλά ηλικιακά δεν μπορούσε να τον ανεβάσει στο Μπέργκαμο χωρίς την μητέρα του (υπάρχει πλήρης φάκελος του στο τμήμα. σκάουτινγκ των "Μπεργκαμάσκι"). Υπάρχουν βέβαια κι άλλες ιταλικές ομάδες που τον σκανάρουν αλλά στάθηκε άτυχος (όπως και οι συνομήλικοί του) επειδή έπεσε στην εποχή της πανδημίας. Επίσης απορίας άξιο πως οι υπεύθυνοι του Παναθηναϊκού δεν του πρόσφεραν επαγγελματικό συμβόλαιο, με την φήμη που έχει και την πέραση στο εξωτερικό (για την ηλικία του).

Ενδεχομένως επειδή μένει στους ξενώνες στο Κορωπί να θεωρούν εύκολη την περίπτωσή του ή πολλά τα τροφεία που θα πρέπει να πληρωθούν απο ομάδα του εξωτερικού (χοντρικά στα 300 χιλιάρικα), που θα θελήσει να τον αποκτήσει. Μόνο που αν αφουγκραζόντουσαν την αγορά θα καταλάβαιναν πως για τον Λιατίφη σχεδόν "λιώνουν" Ολυμπιακός/ΠΑΟΚ ενώ για χάρη του και η ΑΕΚ (που λογικά θα γίνει ανταγωνιστική και θα οργανωθεί πλέον με τον Γιάννη Παπαδημητρίου διευθυντή της) θα μπορούσε να κάνει το κόλπο γκρόσο αλά...Μιτάι που τον κράτησε ενώ ήταν να πάει Ολυμπιακό (επαγγελματία και στην πρώτη ομάδα)! Για τον Λιατίφη μανατζερικά η κατάσταση είναι λίγο μπλεγμένη, ερίζουν αρκετοί, το πολύπλοκο οικογενειακό περιβάλλον  μιλάει με διάφορους αλλά κυκλοφόρησε η φήμη εσχάτως πως θα κάνει μπάσιμο γνωστο/μεγάλο Γραφειο του εξωτερικού για να τον υπογράψει. Κάτι που αν συμβεί θα ξεράνει πολλούς...

4) Για τον Δημήτρη Καλοσκάμη απο τις Σπέτσες γράψαμε πρόσφατα κι αναλυτικά. Χαρισματικός μεσοεπιθετικός που κέρδισε τον Μπόλονι σε ένα εσωτερικό διπλό στο Κορωπί. Του έχει προταθεί επαγγελματικό συμβόλαιο και να ακολουθήσει την προετοιμασία της πρώτης ομάδας το καλοκαίρι. Είναι αλήθεια πως οι Έλληνες ατζέντηδες έκαναν παρέλαση απο τον πατέρα του αλλά τελικά νικητής ήταν (πάλι) ο Πάνος Γαλαριώτης...

5) Δημήτρης Πιτσώτης, ο πιο... άγνωστος και χαμηλών τόνων (όχι τυχαία) της παρέας. Ένα σύγχρονο στόπερ, μπαλάτο και με πολύ καλό σωματότυπο, ιδανικός για μπιλντ απ. Ήδη το ονομά του κάνει θραύση στην Ιταλία, με το ενδιαφέρον ειδικά της Γιουβέντους (που τον σκανάρει) να είναι ουσιαστικό και μεγάλο. Έχει κι ατζέντη, τον Αντώνη Αποστολόπουλο. Και σε κάποιους στον Παναθηναϊκό δικαιολογημένα θα προκαλούσε συνειρμούς με την περίπτωση Σιατούνη.

ΥΓ. Στην Ακαδημία του Ολυμπιακού, που λειτουργεί πρωταθληματικά υπό την διεύθυνση του Αντώνη Πίκουλα, υπάρχουν δυο ικανότατοι συνεργάτες του/ στελέχη, Ελευθεριάδης και Φαμέλης, που έχουν περάσει απο την Ακαδημία του Παναθηναϊκού και έχουν την "ακτινογραφία" της για ό,τι καλύτερο υπάρχει εκεί. Με ο,τι αυτό συνεπάγεται. Χαίρεται...


*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το μυθικό… κόλπο Αλαφούζου - "Χτύπημα" με πρώην του Ολυμπιακού - Αλλάζει επίπεδο τον ΠΑΟ!

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags