Facebook Pixel ΠΑΟΚ: "Παρεξήγηση" Λουτσέσκου με Γκαρσία - Γιατί πρέπει να συνεργαστούν - "Νέος" Τζόλης και Ουεντραόγκο
| 2021-07-25 20:02:00

"Παρεξήγηση" Λουτσέσκου με Γκαρσία - Γιατί πρέπει να συνεργαστούν - "Νέος" Τζόλης και Ουεντραόγκο

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
"Παρεξήγηση" Λουτσέσκου με Γκαρσία - Γιατί πρέπει να συνεργαστούν - "Νέος" Τζόλης και Ουεντραόγκο

Η απόφαση για τον ΠΑΟΚ β' και οι μεταγραφές που θα γίνουν άμεσα. Ποιο το σχέδιο στον Δικέφαλο για τη νέα σεζόν και γιατί πρέπει να έχουν καλή συνεργασία οι δύο προπονητές. Τι συνέβη την προηγούμενη φορά που βρέθηκαν μαζί στον σύλλογο και γιατί είχαν τυπικές σχέσεις.

ΠΑΟΚ: Μετά την κατάκτηση Κυπέλλου από τον ΠΑΟΚ θα περίμενε κανείς, ότι ο Ιβάν Σαββίδης θα έδινε ψήφους εμπιστοσύνης στον Πάμπλο Γκαρσία. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης όμως πήγε σε επιλογή Λουτσέσκου με τον ιδιοκτήτη της ομάδας να ευχαριστεί τον εμβληματικό Ουρουγουανό, προτείνοντάς του να παραμείνει στην ασπρόμαυρη οικογένεια, ηγούμενος την ομάδα του ΠΑΟΚ Β', η οποία θα αγωνίζεται στη Super League 2.

Ο Γκαρσία όμως δεν φαινόταν διατεθειμένος να ανεβεί σε αυτό, το λίγο διαφορετικό παοκτσήδικο άρμα και να πάρει τα ηνία για τη δεύτερη κατηγορία, μετά από μία επιτυχία που έφερε στην ομάδα. Φερόταν μάλιστα τέλη Μαΐου, ότι είχε προτάσεις από Ισπανία.

Άφησε πίσω την πικρία και έκανε την ανατροπή

Εκεί που όλα έδειχναν, ότι δεν υπάρχει επιστροφή, στα μέσα Ιουνίου φαίνεται πως έγινε η ανατροπή. Έτσι μεταφράστηκε σχετική ανάρτηση του Πάμπλο Γκαρσία. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα αν δεν προέρχεται από εμάς» έγραψε ο Ουρουγουανός τεχνικός, ενώ ακόμη το μέλλον του στον ΠΑΟΚ δεν είχε ξεκαθαρίσει.

Ο Γκαρσία είχε όλον τον χρόνο με το μέρους για να σκεφτεί με ηρεμία την πρόταση του Ιβάν Σαββίδη και να πάρει την οριστική του απόφαση. Εν τέλει άφησε στην άκρη τη δικαιολογημένη πικρία του και δεν... έκαψε το σενάριο της επιστροφής.

Στις 23 Ιουλίου ολοκληρώθηκε η συμφωνία με το τεχνικό επιτελείο που θα αναλάβει το εγχείρημα του ΠΑΟΚ Β. Ο Πάμπλο Γκαρσία αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία. Γιάννης Θωμαΐδης, Μίροσλαβ Σνάουτσνερ, Χάρης Κομσής, Γιάννης Αμπατζίδης και Βασίλης Πετρόπουλος, θα στελεχώσουν την ομάδα. Γενικός αρχηγός αναλαμβάνει ο Κώστας Ιωσηφίδης, φυσιοθεραπευτής ο Σταύρος Τερζανίδης και φροντιστής ο Βασίλης Παπαδόπουλος.

Η επάνοδος του Γκαρσία στην οικογένεια του ΠΑΟΚ φουντώνει τις συζητήσεις για τη συνεργασία με τον Λουτσέσκου. Τί επικρατούσε μεταξύ τους, στην πρότερη κοινή τους θητεία; Το Sportdog, έψαξε, ρώτησε και έμαθε...

Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Ρουμάνος τεχνικός ήρθε στον ΠΑΟΚ από την Ξάνθη το καλοκαίρι του 2017, όταν ο Ουρουγουανός μετρούσε ήδη έναν χρόνο στην Κ19 της ομάδα της Θεσσαλονίκης, έχοντας αρχίσει να γράφει τη δικιά του λαμπρή ιστορία σε επίπεδο υποδομών.

Με το νεαρότερο ρόστερ

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Χρύσανθου Δοβλέτογλου στην ηλεκτρονική έκδοση της Metrosport, τη σεζόν 2015-16, ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να συνεχίσει τη συνταγή της μείωσης του ηλικιακού μέσου όρου και να προβιβάσει παιδιά από την πρωταθλήτρια Κ17, τα οποία αποτέλεσαν τον κορμό της τότε Κ20. Μόλις οκτώ ποδοσφαιριστές είχαν παραμείνει, δέκα προβιβάστηκαν από την Κ17 και τέσσερις επέστρεψαν από δανεισμούς.

Η δεύτερη, τότε, ομάδα του ΠΑΟΚ κατάφερε να αποκτήσει, τη σεζόν 2016-17 (έναν χρόνο πριν την έλευση Λουτσέσκου), το νεανικότερο ρόστερ και παράλληλα να μη χάσει την ανταγωνιστικότητά του μέχρι το τέλος της σεζόν. Τερμάτισε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, πίσω από τον πρώτο Ολυμπιακό και τον δεύτερο Παναθηναϊκό.

Παράλληλα, την ίδια χρονιά, η Κ19 με τον Πάμπλο Γκαρσία στο τιμόνι, συμμετείχε για πρώτη φορά στο Youth League, διοργάνωση που αποτελεί το Champions League του αναπτυξιακού ποδοσφαίρου. Εκεί, παίκτες και τεχνικό τιμ συνέλλεξαν πληθώρα πολύτιμων εμπειριών και μέτρησαν τις δυνάμεις τους απέναντι σε παραδοσιακές δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στο κομμάτι των Ακαδημιών, όπως την Ακαδημία Πούσκας, την οποία και απέκλεισε, και τον Αγιαξ, που τότε είχε στις τάξεις του τον γιο του Πάτρικ Κλάιφερτ και νυν ποδοσφαιριστή της Ρόμα, Τζάστιν.

Αήττητο σερί και πρωταθλητής πριν τον Λουτσέσκου

Τη σεζόν 2017-18, χρονιά που ανέλαβε ο Λουτσέσκου, άρχισε να βγαίνει στον αγωνιστικό χώρο η δουλειά που γινόταν, σε όλα τα επίπεδα. Το συγκλονιστικότερο; Η Κ19 του ΠΑΟΚ έχτισε άηττητο σερί στο Πρωτάθλημα υποδομών της Super League από τον Δεκέμβριο του 2017. Στο τέλος ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα με 76 βαθμούς έναντι 71 του Παναθηναϊκού. Η πρώτη ομάδα υπό τις οδηγίες του Ραζβάν Λουτσέσκου έχανε το πρωτάθλημα από την ΑΕΚ.

Την επόμενη σεζόν (2018-19), αυτή κατά την οποία η πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ πανηγύρισε το νταμπλ με τον Ραζβάν Λουτσέσκου, η Κ19 του Πάμπλο Γκαρσία πέτυχε 28 νίκες και 2 ισοπαλίες (εντός έδρας με τον Αστέρα Τρίπολης και εκτός με τον Αρη). Την πιο ευρεία νίκη του την πέτυχε επί του ΠΑΣ Γιάννινα με 7-0. Οι παίκτες του Πάμπλο Γκαρσία αναδείχτηκαν για δεύτερι σερί χρονιά πρωταθλητές.

Οι σχέσεις πάντως του Γκαρσία με τον Λουτσέσκου εκείνη τη διετία, ήταν απλά τυπικές, χωρίς κάποια ιδιαίτερη επαφή. Μάλιστα ο Ρουμάνος δεν πήγε ούτε μία φορά να παρακολουθήσει παιχνίδι της Κ19. Αυτή η συμπεριφορά, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από τη Θεσσαλονίκη, οφειλόταν στο γεγονός, ότι ο Λουτσέσκου ήταν πολύ προσηλωμένος στις υποχρεώσεις της πρώτης ομάδας του ΠΑΟΚ.

Δεν παρακολούθησε την ομάδα του Γκαρσία

Το βασικότερο; Εκείνη την εποχή ο ΠΑΟΚ δεν κοιτούσε να προωθήσει παιδιά από τις Ακαδημίες, παρότι υπήρξαν περιπτώσεις παιδιών που έκαναν κατά καιρούς προπονήσεις με την πρώτη ομάδα. Η ψύχωση του πρωταθλήματος ήταν τέτοια που οποιοσδήποτε στη θέση του Ρουμάνου θα είχε ανάλογη αντιμετώπιση του θέματος.

Επίσης, πάντα ο μέσος όρος ηλικίας των ομάδων που προπονεί ο Λουτσέσκου είναι υψηλός, όσο και να λέει, ότι δεν κοιτάει τα χρόνια. Ο Ρουμάνος έχει ξεκάθαρο προσανατολισμό προς παίκτες με εμπειρία, οι οποίοι μπορούν να υπηρετήσουν τα σχέδιά του.

Πώς θα είναι η συνεργασία των δύο ανδρών από εδώ και πέρα; Αυτό είναι το μεγαλύτερο ερώτημα στην υπόθεση.

Η φάση με Ουεντραόγκο

Άνθρωποι που ζούνε από κοντά την καθημερινότητα του ΠΑΟΚ, θεωρούν, ότι η είδηση που μεταφέρθηκε μέσα από το ρεπορτάζ του Θόδωρου Χαστά στο inpaok, για το ενδιαφέρον απόκτησης του 21χρονου, ταλαντούχου, Ισμαχίλα Ουεντραόγκο, για την ενίσχυση του ΠΑΟΚ Β', δείχνει τις προθέσεις της ομάδας για τον τρόπο χτισίματος του συνόλου που θα αγωνίζεται στη Super League 2. Φανερώνει προθέσεις, ότι η β' ομάδα δεν θα είναι απλά μία ομάδα που θα τροφοδοτείται από την Κ19. Ο ΠΑΟΚ θα παίρνει παίκτες, για να ενισχύσει τη β' ομάδα, αν δεν μπορεί να τους δώσει δανεικούς αλλού.

Όπως και να έχει, Λουτσέσκου και Γκαρσία πρέπει πλέον να συνεργάζονται εντατικότερα και η επικοινωνία τους να είναι πιο άμεση. Και αυτό γιατί οι Β’ ομάδες θα έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά ποδοσφαιριστές κάτω των 23 ετών, συν 5 ή 6 μεγαλύτερους σε ηλικία. Αυτό σημαίνει, ότι όσοι δεν παίζουν στην πρώτη ομάδα θα μπορούν να έχουν συμμετοχή στη β' ομάδα, κάτι που προϋποθέτει τη συνεννόηση μεταξύ των δύο προπονητών. Στην πράξη θα φανεί πως θα ευδοκιμήσει αυτή η «συνύπαρξη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Φαβορί για την 5ετία ο Ολυμπιακός - Αυτοκτονικά ο Λουτσέσκου - Δίδυμο που... σπάει κόκκαλα η ΑΕΚ"


 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags