Facebook Pixel Εθνική Ελλάδας - Χρήστος Κουρφαλίδης: «Σκυλί του πολέμου ο Κουρφαλίδης! Έτρωγε ξύλο και δεν μάσαγε – Δεν του έπαιρναν τη μπάλα»
| 2022-03-26 18:58:00

"Σκυλί του πολέμου ο Κουρφαλίδης! Έτρωγε ξύλο και δεν μάσαγε - Δεν του έπαιρναν τη μπάλα" (ΦΩΤΟ)

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
"Σκυλί του πολέμου ο Κουρφαλίδης! Έτρωγε ξύλο και δεν μάσαγε - Δεν του έπαιρναν τη μπάλα" (ΦΩΤΟ)

Άγνωστες ιστορίες από την καριέρα του παίκτη-έκπληξη στην Εθνική! Ο Θωμάς Μπαμπάτσικος, παλιός συμπαίκτης του Κουρφαλίδη και αρχηγός στον Μακεδονικό Λητής σκιαγραφεί τον 19χρονο που κάλεσε ο Πογιέτ για πρώτη φορά και τον οποίο περιμένουμε να δούμε στο φιλικό της Δευτέρας.

Η έκπληξη που επεφύλασσε ο Γκουστάβο Πογέτ στο πρώτο προσκλητήριό του για την Εθνική ομάδα ήταν αναμφισβήτητα το όνομα του Χρήστου Κουρφαλίδη.

Πρόκειται για τον 19χρονο μέσο της Κάλιαρι, ο οποίος μετράει δύο συμμετοχές φέτος στη Serie A. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα σύγχρονο χαφ. Δεν στερείται τεχνικής κατάρτισης, αθλητικών χαρακτηριστικών αλλά και ηγετικής ηγετικής φυσιογνωμίας, στοιχεία πολύ δυνατά για να βοηθήσουν στον καλπασμό ενός ποδοσφαιριστή προς τη δόξα. Και γι' αυτό περιμένουμε να τον δούμε στο φιλικό της Δευτέρας, αφού δεν έπαιξε σε αυτό της Παρασκευής απέναντι στην Ρουμανία.

«Άλογο» από τη Λητή

Ο πιτσιρικάς ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία στη Λητή, ένα ημιορεινό χωριό της Θεσσαλονίκης, το οποίο κατά την αρχαιότητα, τα χρόνια του Φίλιππου του Β' και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήταν ένα από τα μεγάλα στρατολογικά κέντρα της περιοχής (μία από τις επτά ίλες ιππικού του Στρατηλάτη προερχόταν από τη Λητή), έκανε τα πρώτα του βήματα στον τοπικό Μακεδονικό.

Μπορεί η ομάδα να αγωνίζεται στον 4ο όμιλο της πρώτης κατηγορίας της ΕΠΣΜ, στα 72 χρόνια της ιστορίας της έβγαλε ποδοσφαιριστές που διέπρεψαν στις επαγγελματικές κατηγορίες και άνοιξαν πανιά για ποδοσφαιρικά λιμάνια εκτός Ελλάδας. Το λένε με καμάρι στη Λητή, ότι ο Χρήστος Κουρφαλίδης είναι ο τέταρτος ποδοσφαιριστής που έχει φορέσει τη φανέλα του συλλόγου και αγωνίστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προηγήθηκαν ο Βασίλης Λάκης (Κρίσταλ Πάλας), ο Γιώργος Κυριαζής (Κατάνια, Αρέτζο, Τριεστίνα, Σαλερνιτάνα) Serie A (Ιταλία) και ο Μάριος Πουρζιτίδης (Σλόβαν Λίμπερετς).

«Η Λητή ανέκαθεν έβγαζε ταλέντα στο χώρο του ποδοσφαίρου», αναφέρει στο Sportdog ο τερματοφύλακας και αρχηγός του Μακεδονικού Λητής, Θωμάς Μπαμπάτσικος (φώτο δεξιά, στο βάθος φαίνεται ο Χρήστος Κουρφαλίδης), ο οποίος σκιαγράφησε το προφίλ του ποδοσφαιριστή.

«Είναι συναστελμένο παιδί με ξεκάθαρους στόχους. Δεν παρέκκλινε. Τον θυμάμαι πάντα σοβαρό και μετρημένο. Κοιτούσε πως θα δουλέψει. Και δεν έμπαινε ποτέ σε φασαρίες», προσθέτει.

«Δεν του έπαιρνες τη μπάλα»

Τι του έκανε εντύπωση στον Κουρφαλίδη; «Ο Χρήστος σε μία ηλικία που η διάπλασή του δεν είχε ολοκληρωθεί, παρότι είχε να συναγωνιστεί πιο γυμνασμένα κορμιά, δεν τον έκαναν καλά! Ήταν δύσκολο να μπεις σε διαδικασία να κοντραριστείς μαζί του. Δεν του έπαιρνες τη μπάλα με τίποτα. Από μικρός δηλαδή διέθετε το ατού της δύναμης. Ήταν κοντρολαρισμένος. Είχε πρωτόγνωρη ωριμότητα σε αυτό το επίπεδο. Φαινόταν πριν φύγει, ότι είχε το πακέτο. Γιατί το παιδί δούλευε με την ομάδα αλλά και σε ατομικό επίπεδο», απαντά.

Υπάρχει κάποια ιστορία που συνοδεύει τον νεαρό ποδοσφαιριστή; «Ξέρετε με αφορμή την κλήση του στην Εθνική, χθες με συμπαίκτες στον Μακεδονικό, συζητούσαμε για την κακή ελληνική νοοτροπία και την ανύπαρκτη ποδοσφαιρική παιδεία. Λέγαμε, ο Χρηστάκης πριν μερικά χρόνια που παίζαμε σε ένα συγκεκριμένο γήπεδο, έτρωγε τόση κλωτσιά και ξύλο. Τον κυνηγούσαν να τον χτυπήσουν. Επειδή τους περνούσε και δεν μπορούσαν να τον κάνουν καλά. Και τώρα είναι Εθνική το παιδί», θυμάται ο αρχηγός της ομάδας της Θεσσαλονίκης και παραδέχεται εν τέλει, ότι ο Κουρφαλίδης δεν μασάει από περίεργες ατμόσφαιρες.

Κατά τον Θωμά Μπαμπάτσικο, η κλήση του 19χρονου από τον Πογιέτ δείχνει, ότι αλλάζει προς το καλύτερο η λογική και η νοοτροπία. «Μακάρι να γίνει η αρχή για κάτι φρέσκο και νέο. Αυτοί οι παίκτες δουλεύουν. Η παρουσία του Χρήστου μπορεί να δώσει κίνητρα και να αποτελέσει παράδειγμα για άλλα παιδιά», σημειώνει.

«Σκυλί» του πολέμου ο μικρός

Ο Πογιέτ ως προπονητής στήνεις τις ομάδες του με ορθολογικό τρόπο. Είναι πολύ δεμένες αμυντικά και αφού θωρακίσουν τα μετόπισθεν κυνηγούν το νικηφόρο αποτέλεσμα ακόμα και με 1-0. Ανταποκρίνεται σε αυτήν τη φιλοσοφία ο Κουρφαλίδης;

«Ο μικρός, όπως τον φώναζα, είναι σκυλί του πολέμου. Θα κυνηγήσει, θα μοιράσει, δεν θα αρκεστεί στο να μαρκάρει. Δημιουργεί. Έχει πολύπλευρο ταλέντο. Θα δώσει το δικό του στίγμα. Είναι ένας παίκτης που κάνει τα πάντα. Έχει απίστευτες αντοχές. Τρέχει από το πρώτο μέχρι το 90' είναι στο ίδιο μοτίβο. Θα το δείτε», υποστηρίζει ο αρχηγός του Μακεδονικού.

Όλοι οι κάτοικοι στη Λητή νιώθουν υπερηφάνεια για το επίτευγμα του συμπατριώτη τους, τον οποίο πλέον βλέπουν τα καλοκαίρια, στο θερινό... διάλειμμα μέχρι να ξεκινήσει η προετοιμασία. Η χαρά δεν κρύβεται. Με το που κλήθηκε από τον Πογιέτ, η ομάδα του χωριού, έκανε ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

«Είναι πάρα πολύ καλό παιδί, χαμηλών τόνων και προσγειωμένος. Αυτά είναι στοιχεία που τον έχουν βοηθήσει πολύ στην σταδιοδρομία του από τότε που πήγε στην Ιταλία. Χαιρόμαστε, γιατί το αξίζει, ως ποδοσφαιριστής και ως χαρακτήρας ανθρώπου», κατέληξε ο Θωμάς Μπαμπάτσικος μιλώντας στο Sportdog.
 


*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δικαίωσε Πογέτ ο Μάνταλος - Βάζει δύσκολα σε Μανωλά και Σωκράτη - "Θέμα" με τις αλλαγές!

 

* Ευχαριστούμε τον Θωμά Μπαμπάτσικο για τις φωτογραφίες του Χρήστου Κουρφαλίδη που μοιράστηκε με τους αναγνώστες του Sportdog.gr

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags