Facebook Pixel ΑΕΚ: Έρχονται τα πάνω κάτω με Κριχόβιακ! "Ουρανοκατέβατη" εξέλιξη και Mission Impossible για Κουχάρσκι
Ποδόσφαιρο
| 2022-06-19 19:52:00

Έρχονται τα πάνω κάτω με Κριχόβιακ! "Ουρανοκατέβατη" εξέλιξη και Mission Impossible για Κουχάρσκι

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Έρχονται τα πάνω κάτω με Κριχόβιακ! "Ουρανοκατέβατη" εξέλιξη και Mission Impossible για Κουχάρσκι

Εξελίξεις από FIFA που ευνοούν την ΑΕΚ. Ποιά είναι τα δύο σενάρια που παίζουν; Δύσκολη αποστολή για τον Πολωνό τεχνικό διευθυντή.

ΑΕΚ: Έρχονται τα πάνω κάτω με Κριχόβιακ! "Ουρανοκατέβατη" εξέλιξη και Mission Impossible για Κουχάρσκι - Εξελίξεις από FIFA που ευνοούν την Ένωση. Ποιά είναι τα δύο σενάρια που παίζουν; Δύσκολη αποστολή για τον Πολωνό τεχνικό διευθυντή.

Την άνοιξη του 2022 μια αναπάντεχη ευκαιρία ενίσχυσης εμφανίστηκε στην ΑΕΚ. FIFA και UEFA, λόγω του ξεσπάσματος του πολέμου στην Ουκρανία, ενέκριναν μία νέα μεταγραφική περίοδο, διευκολύνοντας ξένους παίκτες και προπονητές που δραστηριοποιούνται σε Ουκρανία και Ρωσία, να αποκτήσουν τη δυνατότητα να παίξουν σε άλλη χώρα μέχρι το τέλος της σεζόν.

Αυτό το παράθυρο εκμεταλλεύτηκε η Ένωση στην περίπτωση του Γκργκόρζ Κριχόβιακ, η προσθήκη του οποίο εμφανίστηκε ως Μάννα εξ ουρανού την περίοδο των πλέι οφ για το δοκιμαζόμενο «κιτρινόμαυρο» σύνολο. Ο Πολωνός όντας ένα πρωτοκλασσάτο όνομα ήρθε και έδειξε την κλάση του. Έπαιξε σε παιχνίδια, σκόραρε 2 γκολ και μοίρασε ισάριθμες ασίστ. Η παρουσία του στο κέντρο μαζί με τον συμπατριώτη του, Νταμιάν Σιμάνσκι αποτέλεσε σημείο αναφοράς.

Όπως λέει όμως ο θυμόσοφος λαός, ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Έτσι και για την ομάδα του «Δικέφαλου» αετού, η προσθήκη του Κριχόβιακ δεν σήμανε την ανατροπή της ήδη υπάρχουσας κακής αγωνιστικής κατάστασης της ομάδας, αν και επιβεβαίωσε, ότι η Ένωση στη νέα εποχή που θα τη βρει πίσω στο σπίτι της στη Νέα Φιλαδέλφεια, πρέπει να επενδύσει στην παρουσία παικτών εφάμιλλης ποδοσφαιρικής αξίας. Οι «κιτρινόμαυροι» κατέληξαν στην 5η θέση της βαθμολογίας και απώλεσαν το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Οι συζητήσεις περί παραμονής του Κριχόβιακ στην Ελλάδα είχαν αρχίσει από τα πρώτα παιχνίδια του στη χώρα μας. Η δυσκολία του εγχειρήματος όμως ήταν εμφανής εξαιτίας των οικονομικών δεδομένων. Μην ξεχνάμε, ότι στην Κράσνονταρ ο Πολωνός είχε συμβόλαιο 3 εκατ.ευρώ τον χρόνο.

Στις αρχές του Ιουνίου μετά το παιχνίδι με την εθνική Πολωνίας (στη νίκη επί της Ουαλίας με 2-1 για το Nations League), ο 32χρονος μέσος ρωτήθηκε για το μέλλον του. «Επειδή η νέα σεζόν στη Ρωσία ξεκινάει νωρίς, πρέπει να επιστρέψω εκεί και να ξεκινήσω προετοιμασία. Την ίδια ώρα, θα μιλήσουμε με τη διοίκηση, προκειμένου να πάρουμε τη σωστή απόφαση, που θα ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές», ανέφερε. 

Ο διευθυντής της Κράσνονταρ, Αράμ Φουνκουνιάν τόνισε την ίδια περίοδο σε δηλώσεις του, ότι «ο Κριχόβιακ έχει σημαντικό συμβόλαιο με τον σύλλογο μέχρι το 2024. Πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του».

Επίθεση από Σέλουκ και ρωσικό Τύπο

Η επιστροφή του στη Ρωσία δεν συνδυάστηκε με τον καλύτερο τρόπο. Ο γνωστός ατζέντης, Ντμίτρι Σέλουκ εξαπέλυσε επίθεση εις βάρος του. «Όταν ένιωσε πίεση, έφυγε. Όταν δεν τον χρειάζεται κανείς, γύρισε... Σαν τσαντισμένο κανίς. Επέστρεψε γιατί δεν τον πληρώνει άλλος και ως ποδοσφαιριστής δεν είναι τίποτα», ήταν τα λόγια του σε ρωσικό ΜΜΕ.

Η τοποθέτηση του μάνατζερ του Γιάγια Τουρέ έδειξε ξεκάθρα, ότι οι Ρώσοι δεν ξέχασαν την απόφαση του Κρίχοβιακ να φύγει για την ΑΕΚ όταν ξέσπασε ο πόλεμος με την Ουκρανία. Μην ξεχνάμε επίσης, ότι η πατρίδα του, η Πολωνία ήταν από τις πρώτες δυτικές χώρες που έστειλε όπλα στους Ουκρανούς. Στα μέσα Ιουνίου, ρεπορτάζ από την πατρίδα του, υποστήριζαν, ότι ο παίκτης θα ήθελε να φύγει από τη Ρωσία, αλλά η κατάσταση είναι πολύπλοκη και το μέλλον του παραμένει ανοιχτό. Γι'αυτό και ο ρωσικός Τύπος συνέχισε να αναρτεί δημοσιεύματα στο ίδιο ύφος. «Ο Κριχόβιακ έδωσε μερικές δυνατές συνεντεύξεις, υποστηρίζοντας ότι απλά δεν μπορεί να παίξει στο ρωσικό πρωτάθλημα, αργότερα πήγε στην Ελλάδα και τώρα θα προσπαθήσει να προσαρμοστεί στις νέες πραγματικότητες του πρωταθλήματος μας» ανέφερε μεταξύ άλλων δημοσίευμα, το οποίο κατέληξε ειρωνευόμενο: «Τα τρία εκατομμύρια ευρώ που κερδίζει κάθε χρόνο θα βοηθήσουν τον Πολωνό να αντιμετωπίσει την ψυχική του αγωνία».

Στα μέσα Ιουνίου, ρεπορτάζ από την πατρίδα του, υποστήριζαν, ότι ο παίκτης θα ήθελε να φύγει από τη Ρωσία, αλλά η κατάσταση είναι πολύπλοκη και το μέλλον του παραμένει ανοιχτό.

Νέο παράθυρο από FIFA

Την Κυριακή 19 Ιουνίου 2022 προέκυψε μία πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη, η οποία θα μπορούσε, να δρομολογήσει στην παράταση της θητείας του Κριχόβιακ στην ΑΕΚ. Όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας της Πολωνικής Ομοσπονδίας, Λούκας Βασόβσκι, μιλώντας στην έγκυρη ιστοσελίδα, «weszlo.com», η FIFA επεξεργάζεται σοβαρά το πλάνο για αναστολή των συμβάσεων των ξένων παικτών σε Ουκρανία και Ρωσία έως το καλοκαίρι του 2023.

«Ήταν ένα έγγραφο «αλλαγών» και σ' αυτό υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο υποθέτει ότι παίκτες από το ουκρανικό και το ρωσικό πρωτάθλημα συμφωνούν στους συλλόγους τους να λύσουν τα συμβόλαιά τους με κοινή συμφωνία έως τις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, εάν δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας, τότε ο παίκτης θα μπορεί να αναστείλει μονομερώς το συμβόλαιο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023. Αυτές είναι οι υποθέσεις, αλλά δεν έχουν γίνει επίσημα αποδεκτές. Το Συμβούλιο της FIFA πρέπει να αποφασίσει για αυτό. Φαίνεται ότι είναι θέμα λίγων ημερών. Η μεταγραφική περίοδος για τα περισσότερα πρωταθλήματα θα ανοίξει την 1η Ιουλίου και η παγκόσμια ομοσπονδία θα δημοσιεύει διάφορες ενημερώσεις και κανονισμούς πριν από κάθε μεταγραφική περίοδο».

Σίγουρα η επικείμενη εξέλιξη δύναται να καταστεί πολύ σημαντική για την ΑΕΚ. Ο Κριχόβιακ είναι ένας παίκτης που έχει κερδίσει τον σεβασμό στην ομάδα του Δικέφαλου αετού. Η παρουσία του στη νέα ομάδα που θα χτίσει ο Ματίας Αλμέιδα θα μπορούσε να προσδώσει εκτός από κύρος και πολύτιμη βοήθεια σε αυτό το νέο οικοδόμημα. Δεδομένα όμως ο Κριχόβιακ αποτελεί μία από τις δυσκολότερες υποθέσεις που θα πρέπει να διαχειριστεί ο συμπατριώτης του και νέος τεχνικός διευθυντής της Ένωσης, Ράντοσλαβ Κουχάρσκι. Και αν το πετύχει θα του πιστωθεί ως ηχηρή επιτυχία σε αυτήν την... επικίνδυνη αποστολή.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags