Facebook Pixel ΑΕΚ: Το καλύτερο ντιλ ο Πλάνιτς! Ταιριάζει με Αλμέιδα – "Ξύλο" στη Στεάουα – Δεν τον δίνουν λένε στο Ισραήλ
Ποδόσφαιρο
| 2022-07-16 19:32:00

Το καλύτερο ντιλ για ΑΕΚ ο Πλάνιτς - Χαμός με τον "περίεργο" Μπεκάλι - Μπροστάρης με Ολυμπιακό!

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Το καλύτερο ντιλ για ΑΕΚ ο Πλάνιτς - Χαμός με τον "περίεργο" Μπεκάλι - Μπροστάρης με Ολυμπιακό!

Το "όχι" των Ισραηλινών, τα χρήματα που θέλουν και η εντολή Αλμέιδα! Ζουμερό ρεπορτάζ στο Sportdog. Ο Σέρβος αμυντικός αρέσει πολύ καιρό στην Ένωση. Γιατί τα στοιχεία του δένουν με αυτά που θέλει ο «Πελλάδο»; Πώς έφυγε από τη Ρουμανία και γιατί υπάρχει δυσκολία για τη μεταγραφή από τη Μακάμπι.

Μετά τον ερχομό του Ορμπελίν Πινέδα, η ΑΕΚ επικεντρώνεται στην ενίσχυση στο κέντρο της άμυνας. Το όνομα του Μπόγκνταν Πλάνιτς, το οποίο είχε ακουστεί και πριν από δύο χρόνια στο ρεπορτάζ, επανήλθε πολύ δυνατά στην επικαιρότητα και μάλιστα θεωρείται ως πρώτος στόχος για την Ένωση. Η υπόθεση όμως δεν φαντάζει τόσο εύκολη, καθότι ο παίκτης δεσμεύεται με συμβόλαιο μέχρι το 2023 και η Μακάμπι Χάιφα είναι ήδη σε συζητήσεις με τον ποδοσφαιριστή, για να επεκτείνει τη συνεργασία του με τους Ισραηλινούς.

Δύο χρόνια στη Μέση Ανατολή ο παίκτης έγινε ηγέτης του συλλόγου. Με εκείνον οδηγό της άμυνας η Μακάμπι κατέκτησε δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα, τερματίζοντας μία δεκαετή περίοδο πέτρινων χρόνων. Γι'αυτό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τη γη της... Επαγγελίας, κατά τα Βιβλικά γραφόμενα, δεν προτίθενται να αφήσουν τον συγκεκριμένο παίκτη να φύγει τόσο εύκολα, από τη στιγμή που η ομάδα έχει βρει το μάστορά της στην άμυνα. Οι πολλές παλαιότερες επιλογές υπήρξαν ανεπιτυχείς, οπότε στη Χάιφα είναι λογικό να επικρατεί μία διστακτικότητα.

Η ισραηλινή ομάδα απέρριψε την πρόταση της Ένωσης ύψους 1,3 εκατ.Ευρώ, με την ελληνική πλευρά να προτίθεται να ανεβάσει την προσφορά της στα 1,8, πλησιάζοντας τη ρήτρα αποδέσμευσης του 30χρονου στόπερ που είναι στα 2 εκατ.Ευρώ, όταν η χρηματιστηριακή του αξία ανέρχεται στις 700.000 Ευρώ. Στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο, ότι ο παίκτης θα αγωνιστεί με τη Μακάμπι στα δύο παιχνίδια των προκριματικών του Champions League απέναντι στον Ολυμπιακό και στη συνέχεια θα ανοίξει ο δρόμος για να ενδυθεί τα «κιτρινόμαυρα».

Ρητορικό ερώτημα: Αν η Μακάμπι τελικά προκριθεί, θα δεχόταν ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, να μην κυνηγήσει την είσοδο στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, για να έρθει σε μία ομάδα που δεν παίζει Ευρώπη;

Ρητορική απάντηση: Ο παίκτης δεν έχει αγωνιστεί ποτέ στην καριέρα του σε ματς ομίλων του Champions League (έχει δύο προκριματικών). Οπότε το δέλεαρ είναι μεγάλο στην ηλικία που βρίσκεται.

Το κιτρινόμαυρο φλερτ από την εποχή της Στεάουα

Το φλερτ με Πλάνιτς στην Ένωση δεν είναι τωρινό. Μας πάει πίσω δύο χρόνια. Τον Ιούλιο του 2020, η ελληνική ομάδα επέκτεινε τη συνεργασία με τον Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι έως το καλοκαίρι του 2021 και περίμενε ην εξέλιξη της υπόθεσης του Όγκνιες Βράνιες. Πριν προκύψουν οι εξελίξεις γύρω από τον Βόσνιο είχε ακουστεί ως ένα ακόμα πολύ δυνατό όνομα για το κέντρο της άμυνας.

Ήταν την εποχή που αγωνιζόταν στη Στεάουα Βουκουρεστίου. Εκείνη την περίοδο θεωρείο σπουδαίος αμυντικός για το ρουμανικό πρωτάθλημα. Άφησε τα διαπιστευτήριά του ως ένα πολύ ολοκληρωμένο στόπερ, με καλό κράτημα της μπάλας και εμπιστοσύνη στα πόδια του. Πηγές από τη Ρουμανία έλεγαν στο Sportdog, ότι δύσκολα μπορούσε κάποιος να τον περάσει, κάτι που επιβεβαιώνεται και από ισραηλινές πληροφορίες.

Γιατί έφυγε; Ο παίκτης δεν είχε προβλήματα συμπεριφοράς εκτός γηπέδου. Υπήρχε όμως «θέμα» με το συμβόλαιό του στην ομάδα του Βουκουρεστίου, το οποίο έληγε τον Ιούνιο του 2021 (όπως τώρα λήγει το 2023). Αυτός ήταν και ο λόγος που και τότε, η περίπτωσή του φάνταζε αρκετά δύσκολη για την ΑΕΚ, παρά το γεγονός, ότι δημοσιεύματα από Ρουμανία και Σερβία έκαναν λόγο για σχεδόν δεδομένη συμφωνία.

Γράφαμε εκείνη την εποχή στο Sportdog, ότι η στάση του ιδιοκτήτη του συλλόγου, Τζίτζι Μπεκάλι, αναγκάζει την ΑΕΚ, η οποία όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, προσέφερε στον Σέρβο συμβόλαιο 400.000 ευρώ, να στραφεί σε άλλες περιπτώσεις.

Η διαφωνία ανάμεσα στον Μπεκάλι και τον Πλάνιτς ξεκίνησε όταν ο πρώτος επέβαλε μειώσεις στα συμβόλαια λόγω κορωνοϊού. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σέρβο, ο Μπεκάλι δεν διαπραγματεύτηκε μαζί του, αλλά του ανακοίνωσε τη μείωση του συμβολαίου του. Ο ποδοσφαιριστής από την πλευρά του αρνήθηκε μετά να επιστρέψει στη Ρουμανία και να αγωνιστεί στα εναπομείναντα παιχνίδια.

Στα μέσα Ιουνίου, ο Πλάνιτς αποφάσισε να τερματίσει το συμβόλαιό του με την πρόφαση ότι δεν είχε λάβει δύο μισθούς των 38.000 ευρώ. Ο Μπεκάλι πιστεύει ότι έχει το δίκιο με το μέρος του και απαίτησε 10 εκατομμύρια από τον Σέρβο ή από οποιαδήποτε ομάδα τον θέλει για να τον παραχωρήσει.

Ο Πλάνιτς αρχικά προσέφυγε στη FIFA κάνοντας προσφυγή σε βάρος της Στεάουα με τις παραπάνω κατηγορίες οι οποίες οδηγούσαν σε σοβαρή παραβίαση του συμβολαίου του. Όπως καταλαβαίνεται, η δυσκολία της υπόθεσης τότε ήταν ζήτημα αναμονής για την ΑΕΚ, η οποία δεν μπορούσε να περιμένει.

Έχει το κάτι που θέλει ο Αλμέιδα;

Αυτήν την εποχή το όνομά του επανήλθε στο ρεπορτάζ ως ένας από τους πρώτους στόχους για την ενίσχυση στα στόπερ. Η Ένωση δουλεύει και άλλη μία πολύ δυνατή περίπτωση, το όνομα της οποίας δεν έχει διαρρεύσει μέχρι στιγμής, γεγονός που δείχνει ένα επίπεδο σοβαρότητας, γιατί στο παρελθόν είχαν δημιουργηθεί κάποια ναυάγια σε μεταγραφές που στοίχισαν επικοινωνιακά στο γόητρο του συλλόγου.

Ο Ματίας Αλμέιδα έχει ζητήσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για τους αμυντικούς που θα πάρει η ομάδα για το κέντρο της άμυνας. Ο Αργεντινός τεχνικός έχει ζητήσει τα στόπερ που θα αποκτηθούν, να είναι καλοί με τη μπάλα στα πόδια και να μπορούν να την κυκλοφορούν με ευκολία, συμβάλλοντα στο Build up της ομάδας.

Έχει ο Πλάνιτς τα στοιχεία που θέλει ο Αλμέιδα; «Είναι πολύ αποτελεσματικός σε σετ παιχνίδι. Έχει σκοράρει μερικά γκολ και μπορεί να δημιουργήσει φάσεις με την ικανότητά του να καθοδηγεί. Το κύριο πλεονέκτημά του είναι η ταχύτητά του. Δεν φαίνεται τόσο γρήγορος, αλλά στο Ισραήλ, πολλοί λίγοι επιθετικοί μπορούσαν να τον κερδίσουν στο κυνήγι της μπάλας. Δεν τον νικούσαν στο σπριντ. Είναι επίσης δυνατός και αρκετά αθλητικός», απαντά θετικά στο Sportdog ο Ισραηλινός δημοσιογράφος, Ιράντ Τσαφρίρ, ο οποίος επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που είχαμε από τη Ρουμανία για τον ποδοσφαιριστή.

Ο καλύτερος στόπερ στη Μακάμπι τα τελευταία 10 χρόνια

Την πρώτη σεζόν στη Μακάμπι, ο Πλάνιτς έπαιξε σε 36 ματς, σκόραρε 4 γκολ και είχε μία ασίστ. Τη δεύτερη είχε 47 ματς με μία ασίστ. «Την χρονιά που μας πέρασε, δεν ξεκίνησε πολύ καλά στη Μακάμπι, αλλά βελτιώθηκε με τον καιρό. Τέλειωσε τη σεζόν όχι τόσο δυνατά, αλλά έτσι και αλλιώς η ομάδα είχε μία μείωση στην απόδοσή της το δίμηνο Απρίλιος-Μάιος», συμπληρώνει ο συνάδελφος από το Ισραήλ, ο οποίος μεταφέρει την αίσθησή του για την υπόθεση της μεταγραφής του στην ΑΕΚ, βάσει των πληροφοριών και του κλίματος που υπάρχει στην πατρίδα του.

«Είναι στόχος πολλών ομάδων στην Ευρώπη, μετά από δύο εξαιρετικές χρονιές στη Μακάμπι Χάιφα. Δεν βλέπω το κλαμπ να τον πουλά, καθώς είναι ο καλύτερος σέντερ μπακ στην ιστορία της ομάδας τα τελευταία 10 χρόνια και μετά από πολλές αποτυχημένες μεταγραφικές επιλογές σε ξένους στόπερ. Με αυτόν η Μακάμπι κέρδισε δύο σερί τίτλους τελειώνοντας 10 χρόνια ξηρασίας χωρίς πρωταθλήματα. Ο Πλάνιτς ηγείτο της άμυνας. Έχει ρήτρα αποδέσμευσης 1,8 εκατ.Ευρώ. Αλλά το κλαμπ θεωρεί, ότι κανείς δεν θα πληρώσει αυτό το ποσό για έναν 30χρονο», υποστηρίζει ο Ισραηλινός δημοσιογράφος.

«Μπροστάρης» με Ολυμπιακό

Συν τοις άλλοις υπάρχουν τα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό για τα προκριματικά του Champions League. Σε αυτό το σημείο ο Ισραηλινός συνάδελφος πρόσθεσε και τον παράγοντα «οπαδοί» στην εξίσωση. «Σύντομα θα οδηγήσει τη Χάιφα σε αυτά τα παιχνίδια των προκριματικών του Champions League. Ειλικρινά δεν βλέπω καμιά πρόθεση να συμφωνήσουν να τον πωλήσουν. Οι οπαδοί θα εξοργιστούν, αν συμβεί. Η ομάδα δεν έχει κανένα οικονομικό πρόβλημα. Το στάδιο είναι πάντα γεμάτο με 30.000 φιλάθλους. Υπό αυτήν την οπτική γωνία, ο Πλάνιτς είναι συνηθισμένος στο να παίζει μπροστά από φανατικό κοινό», ισχυρίζεται.

Ποιά είναι τα δεδομένα από πλευράς Μακάμπι; «Διαπραγματεύονται για νέο συμβόλαιο - το τρέχον λήγει το επόμενο καλοκαίρι – χωρίς ρήτρα αποδέσμευσης αλλά με μεγαλύτερο μισθό (οι κιτρινόμαυροι του υπόσχονται 700.000 Ευρώ τον χρόνο). Ο Πλάνιτς είναι ήδη ένας από τους τοπ ποδοσφαιριστές της ομάδας. Τον πήραν... τσάμπα μετά από μάχη με τη Στεάουα, μία μεταγραφή η οποία ήταν ένα από τα καλύτερα ντιλ που πέτυχε η ομάδα. Επίσης είναι οικογενειακός τύπος. Η γυναίκα του με την οικογένειά του συνδέθηκαν πολύ γρήγορα με το μέρος, κάτι που εκτιμήθηκε πολύ από το προπονητικό επιτελείο. Δεν είχε ποτέ προβλήματα απειθαρχίας. Έχει επαγγελματική συμπεριφορά», καταλήγει ο Ιράντ Τσαφρίρ μιλώντας στο Sportdog.

Ο Μπόγκνταν Πλάνιτς για την ΑΕΚ είναι μία περίπτωση ποδοσφαιριστή που ταιριάζει στα θέλω του Αλμέιδα. Υπάρχει το αγκάθι της ρήτρας και από το Ισραήλ μεταφέρεται η αίσθηση, ότι η ελληνική ομάδα δύσκολα θα μπορούσε να ικανοποιήσει τη Μακάμπι Χάιφα. Βέβαια όλα θα εξαρτηθούν και από τα ματς με τον Ολυμπιακό για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Αν περάσουν οι Ισραηλινοί τότε ο ενθουσιασμός ίσως να κρατήσει τον παίκτη στη Μέση Ανατολή. Ένας αποκλεισμός αλλάζει τα πάντα σε μία ομάδα και πρώτα απ' όλα την ψυχολογία και τις διαθέσεις. Ο παίκτης αρέσει εδώ και καιρό στην Ένωση, η οποία δείχνει μεγάλη διάθεση να τον αποκτήσει. Ίσως αυτή τη χρονική περίοδο να έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να ντυθεί στα «κιτρινόμαυρα». Αυτό θα επιβεβαιωθεί ή θα διαψευστεί από τις εξελίξεις.

 


*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Σφήνα" μεγάλης ελληνικής ομάδας σε Άρη για Μανού Γκαρθία - "Όχι" Χιχόν και... απάντηση Καρυπίδη!

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags