Ο Νεμάνια Στόιτς φέρεται να γυάλισε στον Ολυμπιακό στο πρόσφατο παιχνίδι της ελληνικής ομάδας με τη Μπάτσκα Τόπολα, στη Σερβία, για τη 2η αγωνιστική των ομίλων του Europa League. Ήταν βλέπετε ο παίκτης που έδωσε την ασίστ στο γκολ τη ισοφάρισης (2-2) στην αναμέτρηση με τους «ερυθρόλευκους». Πρόκειται για μία περίπτωση που έχει κάνει αίσθηση τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα του, κάτι που επιβεβαιώνεται από την άνοδο της αξίας του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Από τις 350.000 Ευρώ τον Ιούνιο του 2022 έχει φτάσει στα 1,6 εκατ.Ευρώ  σήμερα, βάσει των δεδομένων που προσφέρει το Transfermarkt.

O 25χρονος στόπερ, για τον οποίο πηγές ανέφεραν τις τελευταίες ημέρες, ότι θα κινηθεί η ομάδα του Πειραιά τον Ιανουάριο, μετρά φέτος 10 συμμετοχές σε εγχώριες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις με 2 γκολ και 1 ασίστ (με τον Ολυμπιακό). Η αγωνιστική περίοδος 2022-2023 ήταν καθοριστική για τον ίδιο (γι’αυτό δικαιολογείται και η χρηματιστηριακή του άνοδος), λόγω της πολύ καλής παρουσίας της Μπάτσκα Τόπολα στη σερβική SuperLiga. Η ομάδα του χάρη στις εμφανίσεις του είχε τη δεύτερη καλύτερη άμυνα στη Σερβία την περσινή σεζόν, στην οποία τερμάτισε 2η στην κατάταξη με 62 βαθμούς.

Γι’αυτόν τον λόγο κλήθηκε στην Εθνική Σερβίας, με την οποία μετρά μία εμφάνιση, στο φιλικό παιχνίδι με τις ΗΠΑ τον περασμένο Ιανουάριο, όπου αγωνίστηκε για όλο το 90λεπτο (Η Σερβία νίκησε 2-1). Στο τέλος της σεζόν η Μπάτσκα Τόπολα τον επιβράβευσε, επεκτείνοντας το συμβόλαιό του (κατά έναν χρόνο) μέχρι το 2025.

 

Δεν τον ήθελαν στην Παρτιζάν και πήγε στον Ερυθρό Αστέρα

Ο Στόιτς ξεκίνησε την καριέρα του από τις ομάδες νέων της Παρτιζάν. Το 2016 μετακόμισε στον Ερυθρό Αστέρα καθώς οι άνθρωποι των «ερυθρόλευκων» τον εκτίμησαν περισσότερο, όπως. «Ο Αστέρας εμφανίστηκε και ήθελε να με πάρει, σκέφτηκα ότι ήταν η σωστή κίνηση για την καριέρα μου», είχε αναφέρει ο Στόιτς σε συνέντευξή του.

 Η  καριέρα του περιλαμβάνει σταθμούς όπως οι Γκράφιτσαρ, Ζλάτιμπορ, στις οποίες αγωνίστηκε ως δανεικός και τον Ιούλιο του 2021 που έμεινε ελεύθερος μετακινήθηκε στη Μέταλατς. Μετά τον υποβιβασμό της τελευταίας ο Ζάρκο Λάζετιτς τον πήρε μαζί του στη Μπάτσκα Τόπολα.

Στόπερ και αμυντικό χαφ

Ήταν μία περίοδος, όπου ο ποδοσφαιριστής είχε αποκτήσει ωριμότητα, γι’αυτό και καθιερώθηκε στην αμυντική γραμμή της ομάδας του. Ο Λάζετιτς, εκτός από τη φυσική του θέση, αυτή του κεντρικού αμυντικού, χρησιμοποίησε  τον Στόιτς σε κάποια παιχνίδια ως αμυντικό χαφ. Εκείνα τα ματς τον οδήγησαν, σύμφωνα με τον σερβικό Τύπο, στο να φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο στο φιλικό με τις ΗΠΑ στο Λος Άντζελες και στο να βρίσκεται στον πάγκο του ομοσπονδιακού συγκροτήματος της πατρίδας του στα προκριματικά του Euro.

Θα πουληθούν παίκτες τον Γενάρη

Ποιά είναι τα δεδομένα για τον Στόιτς; Για τον παίκτη ενδιαφέρθηκαν και τον περασμένο χειμώνα ομάδες εκτός Σερβίας και συγκεκριμένα από τη Ρωσία και το Βέλγιο! Γι’αυτό άλλωστε η διοίκηση προχώρησε στην επέκταση του συμβολαίου ως επιβράβευση, αλλά και ως κίνηση, προκειμένου να διεκδικήσει μεγαλύτερη οφέλη από πιθανή πώλησή του. Ο πρόεδρος της Μπάτσκα Τόπολα, Γιανός Ζεμπερί, σε συνέντευξή του σε σερβικό Μέσο, η οποία θα προβληθεί τις επόμενες ημέρες, υποστήριξε, ότι την περσινή σεζόν απέρριψε προτάσεις για τον ποδοσφαιριστή.

«Ο Νεμάνια Στόιτς είναι εξαιρετικός, έπαιξε πολύ καλά κόντρα στον Ολυμπιακό και είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτό», αρκέστηκε να πει ο ηγέτης του σερβικού συλλόγου, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες το ενδιαφέρον άλλων συλλόγων για τον συμπατριώτη του. Ο Σέρβος παράγοντας όμως παραδέχτηκε, ότι θα πρέπει να πουληθούν 1 ή 2 παίκτες τον χειμώνα!  

«Ο Στόιτς θα μπορούσε να είχε φύγει και πέρυσι, αλλά δεν τον έδωσα γιατί θέλαμε να διατηρήσουμε τον σκελετό της ομάδας. Δυστυχώς, ακόμη και πολύ μεγαλύτερες ομάδες από πρέπει να πουλήσουμε παίκτες γιατί είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας γίνεσαι ακόμα καλύτερος» ανέφερε συγκεκριμένα και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε τρελοί, έχουμε πολλούς παίκτες που περιμένουν την ευκαιρία τους να παίξουν. Θα πουλήσουμε ίσως έναν ή δύο παίκτες τον χειμώνα, αλλά προσπαθούμε να διατηρήσουμε αυτό το αγωνιστικό κορμό μέχρι την άνοιξη. Και μάλλον θα φέρουμε μερικές ισχυρότερες ενισχύσεις το καλοκαίρι του επόμενου έτους».

Οι δύο πιο χτυπητές περιπτώσεις

Πάντως στη βίτρινα της Μπάτσκα Τόπολα προς πώληση είναι δύο ποδοσφαιριστές. Ο πρώτος είναι ο τερματοφύλακας, Βέλικο Ίλιτς, τον οποίο παρακολούθησε σκάουτερ της Τζένοα στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, ενώ στο μικροσκόπιό της τον έχει και η Φέγενορντ. Ο δεύτερος είναι ο 20χρονος Ματίγια Τζόρτζεβιτς, για τον οποίο ενδιαφέρθηκε η ΑΪΚ Στοκχόλμης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η σερβική ομάδα έχει κάνει κάποιες πολύ καλές μεταγραφές. Πούλησε στην Κράσνονταρ για 1,6 εκατ.δολάρια με 20% ποσοστό μεταπώλησης τον Μιχαΐλο Μπάνγιατς και 4,5 εκατ.δολάρια τον Πέτρα Ράτκοβα στη Σάλτσμπουργκ. Οπότε έχουν τεθεί οι βάσεις για περισσότερες και πιο επικερδείς παραχωρήσεις ποδοσφαιριστών.

Οι στόχοι και η αποθέωση σε Φορτούνη

Θα αποτελέσει ο Στόιτς χειμερινή μεταγραφή για τον Ολυμπιακό, ο οποίος θα ήθελε ενίσχυση στο κέντρο της άμυνάς του; Υπάρχουν πιθανότητες, αλλά σίγουρα οι άνθρωποι των «ερυθρόλευκων», οι οποίοι σίγουρα εξετάζουν και άλλες περιπτώσεις, ξέρουν καλύτερα.

Ο Σέρβος πάντως δεν κρύβει ότι μια μέρα θα ήθελε να δοκιμάσει τον εαυτό του σε πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τον Ολυμπιακό, υποστηρίζοντας, ότι «βρίσκεται σε ένα αξιοζήλευτο σημείο στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες» και αποθέωσε τον Φορτούνη χαρακτηρίζοντάς τον: «πραγματικό ηγέτη».

 

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Deal Μπακασέτα με Αγγλία για μεγάλη μεταγραφή, ρίχνει το κασέ - Ο επόμενος κόουτς που κινδυνεύει με απόλυση!