Η συνέντευξη του στην εφημερίδα Documento:
Αναλυτικά:
-Η ατμόσφαιρα της Εθνικής προκάλεσε δυσανεξία στην κοινή γνώμη.
Θ.Σ.: Δεν θα διαφωνήσω, το αισθάνθηκα και εγώ. Σε κανέναν δεν άρεσε αυτή η εικόνα. Στο εξής, το κριτήριο επιλογής παικτών δεν θα είναι μόνο αγωνιστικό, αλλά και λειτουργικό. Ίσως έπρεπε να προφυλάξουμε την ομάδα από κάποια φαινόμενα. Μετά από συζήτηση με την Ομοσπονδία και με τους παίκτες, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε όπως ήμασταν.
-Τέθηκε δηλαδή θέμα, να εκδιωχθούν συγκεκριμένοι παίκτες;
Θ.Σ.: Μετά από 1-2 πολύ σοβαρά περιστατικά, αναρωτηθήκαμε αν κάποια παιδιά έπρεπε να συνεχίσουν ή όχι. Ίσως έπρεπε να λάβουμε διαφορετική απόφαση. Το θέμα είναι, να γίνει η φετινή χρονιά παράδειγμα προς αποφυγή και οδηγός για καλύτερο αύριο. Να μη τα ξαναζήσουμε αυτά.
-Με την ανακοίνωση των 24 ονομάτων για τα προκριματικά του Μουντομπάσκετ, φωτογραφίστηκαν ως υπαίτιοι οι Παππάς, Αγραβάνης.
Θ.Σ.: Όχι, δεν στοχοποίησα κάποιους. Θέλησα να στείλω ένα μήνυμα. Αυτά τα δύο παιδιά θα πρέπει να κάνουν και την αυτοκριτική τους. Το προσκλητήριο είναι μόνο για τα συγκεκριμένα ματς και έτσι πρέπει να αναλυθεί, από τους ίδιους και από το περιβάλλον τους.
-Υπάρχει δηλαδή ενδεχόμενο να κληθούν ξανά στο άμεσο μέλλον;
Θ.Σ. Εγώ δεν είμαι αρνητικός άνθρωπος. Όλα είναι πιθανά. Και οι δύο είναι καλοί παίκτες και σε νεαρή ηλικία. Θα πρέπει να θέλουν και οι ίδιοι να παίξουν στην Εθνική.
-Επηρέασε η δυσοίωνη ατμόσφαιρα τις αποφάσεις του Γιάννη Αντετοκούνμπο; Μήπως στράβωσε και έγινε πιο δεκτικός στις πιέσεις;
Θ.Σ.: Καμία σχέση. Ήταν ευδιάθετος, συνεπέστατος, ο γνωστός Γιάννης. Η τεράστια πίεση που αντιμετώπισε από τους Μπακς ξεχείλισε και ακούμπησε ολόκληρη την ομάδα. Αν είχε πρόβλημα, θα το έλεγε εξαρχής και θα ζητούσε, ευγενικά, εξαίρεση. Οι Μπακς είχαν προαποφασίσει ότι δεν θα τον άφηναν να παίξει. Ο τρόπος που έδρασαν δεν ήταν πρέπων. Περιμέναμε να έλθει ο γιατρός τους στην Αθήνα, αλλά εκείνοι έστειλαν στην Κίνα για κινητική αξιολόγηση μία γυμνάστρια, την οποία πέρυσι φιλοξενήσαμε για ένα μήνα στην Ελλάδα. Η αποχώρησή του ακύρωσε ολόκληρη την προετοιμασία και το αγωνιστικό σχέδιο της ομάδας.
-Θα κληθεί κανονικά για τους αγώνες του Ιουνίου και Ιουλίου;
Θ.Σ.: Ναι, και μάλιστα ίσως πάω στο Μιλγουόκι για προσωπική επαφή με τον ίδιο και με τους Μπακς. Αν τον είχαμε, στο Ευρωμπάσκετ, θα κάναμε σίγουρα ένα βήμα παραπάνω και θα αγγίζαμε τα μετάλλια. Η Σλοβενία απέδειξε ότι ένας ηγέτης κάνει τη διαφορά.
-Η κριτική στράφηκε ενάντια στο προπονητικό τιμ, επειδή βγάλαμε τους κρίσιμους αγώνες με 5-6 παίκτες.
Θ.Σ.: Ωστόσο, η άποψη είναι διφορούμενη. Το μικρό σχήμα βοήθησε την ομάδα να συμμαζευτεί, να συνέλθει και να πετύχει δύο σημαντικές νίκες.
-Θα κληθούν οι παίκτες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού για τους αγώνες με Βρετανία και Ισραήλ;
Θ.Σ.: Θα ήθελα να βρεθεί έγκαιρα μία λύση, αλλά δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι πριν το πρώτο «παράθυρο». Η Ευρωλίγκα θα προσπαθήσει να παρουσιάσει αρραγές μέτωπο. Το τελευταίο που θέλω, είναι να γίνουν οι αθλητές εξιλαστήρια θύματα και πιόνια σε αυτή τη διαμάχη. Οι παίκτες πρέπει να έρχονται χαρούμενοι στην Εθνική.
-Και αν τελικά λυθεί ο γόρδιος δεσμός; Με τι καρδιά θα πείτε στους «υπηρεσιακούς» διεθνείς, ότι δεν τους χρειάζεστε πια;
Θ.Σ.: Δεν πρόκειται να τους διώξουμε. Ακόμα και αν προκριθούμε στο Παγκόσμιο με αυτά τα παιδιά, διότι από το προηγούμενο αποκλειστήκαμε, κάποιοι θα εξαργυρώσουν δικαιωματικά την προσπάθεια με συμμετοχή στη δωδεκάδα.
-Άλλωστε η δίψα τους για διάκριση είναι τεράστιο όπλο.
Θ.Σ.: Έχω ποντάρει πολλά σε αυτό. Έχουμε παραδείγματα μέτριων ομάδων που διακρίθηκαν χάρη στον οίστρο των παικτών τους. Ας γίνουμε και εμείς ένα τέτοιο παράδειγμα! Πολλοί παίκτες ακουμπάνε την Εθνική εδώ και χρόνια. Θα μπορούσαν να βοηθήσουν και στο τελευταίο Ευρωμπάσκετ και να καλύψουν κάθε κενό. Αυτή είναι η ευτυχία του ελληνικού μπάσκετ.
-Τι σημαίνει για εσάς, προσωπικά, η αναρρίχηση στην κορυφή της προπονητικής πυραμίδας;
Θ.Σ.: Είναι το υπέρτατο παράσημο, η κορύφωση μίας πορείας με σκληρή δουλειά και σεβασμό. Θα κάνω τα πάντα, για να ξαναγίνει η Εθνική αντάξια του «θέλω» όλων των Ελλήνων. Θα κοιτάξουμε να συντηρήσουμε και να επαυξήσουμε αυτό που εισπράττουμε από τον κόσμο, όχι να το διαβάλουμε.
-Πόσο ψηλά ή χαμηλά είναι η Ελλάδα στη σημερινή ιεραρχία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Θ.Σ.: Με πλήρη σύνθεση, στην πρώτη πεντάδα. Παραδόξως, η χώρα εξακολουθεί να παράγει μυαλά. Το μέλλον θα έρθει μέσα από τα νέα παιδιά και το μπάσκετ δείχνει τον δρόμο».