Facebook Pixel «Από τα χειρότερα σε ποιότητα»
| 2011-02-20 13:41:00

«Από τα χειρότερα σε ποιότητα»

«Από τα χειρότερα σε ποιότητα»

Το χθεσινό ντέρμπι και πού κρίθηκε το τελικό του αποτέλεσμα σχολιάζει στο blog του ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος...

Σε ένα ματς που ήταν ο ορισμός της ισοπαλίας, τελικά βγήκε νικητής. Για να συμβεί αυτό, χρειάστηκε μία σειρά από λάθη. Ο Τζεμπούρ τιμώρησε για δεύτερη φορά φέτος την αδυναμία της πράσινης άμυνας να «καθαρίζει» εύκολες φάσεις, με το ρολόι να δείχνει το 93', και ουσιαστικά χάρισε στον Ολυμπιακό τον τίτλο του πρωταθλητή. Φυσικά καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η λανθασμένη απόφαση του Καλόπουλου, με υπόδειξη του βοηθού του, να μη μετρήσει το καθαρό γκολ του Κατσουράνη που θα έβαζε τον Παναθηναϊκό μπροστά, περίπου ένα δεκάλεπτο πριν από το τέλος. Ο διεθνής μέσος, στην απόκρουση του Πάρντο στο σουτ του Ζιλμπέρτο Σίλβα, καλυπτόταν από δύο παίκτες παρ' ότι πλέον έλειπε ο γκολκίπερ από τη θέση του και αν γινόταν το 1-2, η πιθανότερη εξέλιξη θα ήταν άλλη.

Το παιχνίδι πάντως ήταν ένα από τα χειρότερα σε ποιότητα ντέρμπι ανάμεσα στους «αιώνιους» που έχω παρακολουθήσει την τελευταία εικοσαετία. Με πολλές διακοπές και χωρίς ρυθμό, ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε ένα από τα πολλά κλισέ που συνοδεύουν τα ντέρμπι: πως σε αυτά τα ματς συνήθως περισσότερο από το να κάνεις τα πράγματα σωστά, χρειάζεται να μην κάνεις λάθη. Ο Παναθηναϊκός δέχεται το πρώτο γκολ από τραγική ολιγωρία. Ειδικά ο Κατσουράνης είναι ασυγχώρητος για την εμπειρία του, αφού κατάφερε να του περάσει τόσο εύκολα μπαλιά στην πλάτη της άμυνας ο Ιμπαγάσα βρίσκοντας τον Μιραλάς, που έκανε το 1-0. Ο Ολυμπιακός ισοφαρίζεται από ένα φάουλ του Λέτο που περνά από ένα σωρό κεφάλια και αιφνιδιάζει τον Πάρντο, ο οποίος δεν έχει δικαιολογία. Το παιχνίδι μόνο για περίπου δέκα λεπτά στο πρώτο μέρος και ένα τέταρτο στο δεύτερο δικαιολογούσε τη φασαρία που το συνοδεύει κάθε χρόνο, αλλά αυτό για τους φίλους του Ολυμπιακού, που είδαν την ομάδα τους να εξασφαλίζει τον τίτλο, μάλλον είναι ψιλά γράμματα.

Ωστόσο εκείνος που πιστώνεται χθες τη νίκη είναι αυτός που έχει ακούσει τόσα και τόσα από όλους μας για την ατολμία του στα ντέρμπι: ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Γιατί η επιλογή του να βάλει στο 89' τον Πάντελιτς ήταν δείγμα προθέσεων και όχι συντήρησης. Και ο Σέρβος στη φάση του γκολ έχει καθοριστική συμμετοχή, αφού ουσιαστικά αυτός «μπερδεύει» τους «πράσινους» στο γκολ του 2-1. Οσο για τον Φερέιρα, δεν ρίσκαρε μετά το ακυρωθέν γκολ του Κατσουράνη, αν και έβλεπε πως οι γηπεδούχοι είχαν «σκάσει». Εκ του αποτελέσματος το πλήρωσε, αλλά ποιος μπορεί να τον αδικήσει τη στιγμή που βλέπει ένα τέτοιο γεγονός και πιθανώς νιώθει πως δεν ήταν η βραδιά του;

Ο Ολυμπιακός έκανε στον ΠΑΟ αυτό που απέτυχαν να κάνουν πέρυσι οι «πράσινοι» στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, αν και ήταν σε παρόμοια θέση με επτά πόντους διαφορά. Εκεί οι «ερυθρόλευκοι» έφυγαν νικητές με το γκολ του Νταρμπισάιρ και παρ' ότι ουσιαστικά έχαναν τον τίτλο, ένιωθαν μία μεγάλη ικανοποίηση. Φέτος ο ΠΑΟ φεύγει από το «Γ. Καραϊσκάκης» με ήττα και απόσταση δέκα πόντων, αποκαθηλωμένος από τον θρόνο του. Αν κέρδιζε, που είχε την ευκαιρία, θα είχε και τη δικαιολογία πως δεν χάνει τον τίτλο από τα ντέρμπι, αλλά από την ήττα από τον Ολυμπιακό Βόλου και τις ισοπαλίες με Λάρισα, Ξάνθη και Αστέρα Τρίπολης. Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα έκανε το καλύτερο φετινό ματς του, αλλά σε τέτοια παιχνίδια χρειάζεται να έχεις τον Σισέ, τον Λέτο και τον Νίνη σε καλή βραδιά. Με τον Γάλλο να είναι εγκλωβισμένος, με τον Λέτο να βάζει την προσωπική του βεντέτα με τον Ολυμπιακό μπροστά από το συμφέρον της ομάδας του και τον Νίνη να μην είναι έτοιμος, κάτι τέτοιο έμοιαζε δύσκολο.
Ο Ολυμπιακός μπορεί να μην πήρε από τον Φουστέρ αυτά που περίμενε και να είδε τον Ριέρα και τον Ιμπαγάσα να περιορίζονται από τα διπλά μαρκαρίσματα, είχε όμως πολύ κινητικό τον Τζεμπούρ, σε καλή βραδιά έπειτα από καιρό τον Μιραλάς (που βρέθηκε συχνά στη θέση που αγαπάει) και κυρίως είχε καλή ανασταλτική εικόνα, με τον Αβραάμ και τον Μέλμπεργκ σε εξαιρετική κατάσταση.

Η υπόθεση τίτλος τελείωσε χθες. Για τον Παναθηναϊκό, πέραν της δικαιολογημένης γκρίνιας για τη διαιτησία και παρά την ήττα in extremis, μένει η αίσθηση πως βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν από δύο μήνες. Και ξεκάθαρα είναι το φαβορί για την κατάληψη της πρώτης θέσης των πλέι οφ, που θα του δώσει το δικαίωμα, έστω και με τους δύο γύρους προκριματικών, να διεκδικήσει την είσοδό του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Θα είναι και το μίνιμουμ που θα ζητά ο κόσμος του, που το καλοκαίρι έκανε πανστρατιά με ρεκόρ στην αγορά διαρκείας, για να «ανταμειφθούν» με μία χρονιά που θα ήθελαν πολύ σύντομα να ξεχάσουν!

Πηγή: sportfm.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags