Facebook Pixel Α, ρε Γκαρσία, η εγκυκλοπαίδεια σου...
| 2011-05-18 12:50:00

Α, ρε Γκαρσία, η εγκυκλοπαίδεια σου...

Α, ρε Γκαρσία, η εγκυκλοπαίδεια σου...

Η πανωλεθρία του ΠΑΟΚ από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και κυρίως όσα την ακολούθησαν, αποτελούν ένα ακόμη ξεχωριστό κεφάλαιο στο βιβλίο που θα μπορούσε να γράψει ο Ουρουγουανός για τη φετινή σεζόν.
 

Γράφει ο Κώστας Πετρωτός.

Πριν λίγες μέρες (στις 11 του Μάη για την ακρίβεια) ο Πάμπλο Γκαρσία έσβησε κεράκια στη γενέθλια τούρτα του, αφήνοντας πίσω του το 34ο έτος της ηλικίας του. Αν και έχει ζήσει πολλά στη σπουδαία καριέρα του, είναι σίγουρο πώς ο Ουρουγουανός θα τον θυμάται για πολύ ακόμη τον χρόνο που πέρασε κι αυτό γιατί βίωσε καταστάσεις που και γι' αυτόν είναι ασυνήθιστες. Το 'χε δηλώσει και ο ίδιος, άλλωστε, στις αρχές του πρωταθλήματος ότι με όλα όσα συνέβησαν από το περασμένο καλοκαίρι, κυρίως με τις διαδοχικές αλλαγές προπονητών, θα μπορούσε να γράψει ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια.

Φαίνεται, όμως, ότι το υλικό γι' αυτή την εγκυκλοπαίδεια ακόμη συγκεντρώνεται, αν κρίνει κανείς από το ντέρμπι της Κυριακής (15/5) με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Η... ασυνήθιστη διάταξη του 3-4-3 με τη μεσαία γραμμή σε ρόμβο που επέλεξε ο Μάκης Χάβος έχει προκαλέσει πλήθος συζητήσεων. Πολλοί είναι εκείνοι που ρίχνουν τα βέλη τους στον προπονητή του ΠΑΟΚ για το γεγονός ότι χρησιμοποίησε παίκτες σε ρόλους αδόκιμους. Τον Σνάουτσνερ ως δεξί στόπερ, τον Σαλπιγγίδη ως αριστερό εξτρέμ, τον Γκαρσία ως αριστερό μέσο. Φθάνουν, μάλιστα, στο σημείο να κατηγορούν και τους έμπειρους παίκτες της ομάδας που δεν αντέδρασαν πριν από το ματς στη διάθεση για πειράματα του προπονητή τους.

Ξεχνούν, μάλλον, πώς όταν κάτι τέτοιο είχε συμβεί στο παρελθόν, οι παίκτες που το τόλμησαν είχαν βρεθεί στο στόχαστρο. Θυμάμαι ακόμη χαρακτηριστικά τον ντόρο που είχε δημιουργηθεί όταν ο Πάμπλο Γκαρσία είχε επισημάνει στον Μάκη Χάβο ότι αριστερό χαφ δεν τον έβαζε ούτε ο Φάμπιο Καπέλο στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Και τι δεν άκουσε ο Ουρουγουανός για εκείνη την κίνησή του από ανθρώπους που τότε υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να δεχτεί αγόγγυστα τις υποδείξεις του προπονητή του και τώρα τον κατηγορούν ότι δεν αντέδρασε στη διάθεση για πειράματα του Χάβου στο ματς με την ΑΕΚ.

Το ζητούμενο είναι η πίστη στην ομάδα

Ας μην επεκταθούμε, όμως, άλλο στην μέχρι παραλογισμού κριτική που ασκείται μετά την τραγική εμφάνιση του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ. Ήδη έχουν παρέλθει μερικά 24ωρα και πλέον μπορούμε να δούμε τα πράγματα πιο ψύχραιμα. Το 3-4-3 που επέλεξε ο Χάβος, θεωρητικά είχε λογική βάση. Επέλεξε ρόμβο στη μεσαία γραμμή για να "κουμπώσει" στον ρόμβο της ΑΕΚ, ενώ ήθελε να δημιουργήσει υπεραριθμία στην άμυνα τοποθετώντας τρεις στόπερ έναντι των δύο επιθετικών της Ένωσης. Στην πράξη, όμως, αποδείχθηκε ανεφάρμοστο λόγω των προσώπων που επιλέχθηκαν να το υπηρετήσουν (το παράδειγμα του στόπερ Σνάουτσνερ είναι χαρακτηριστικότατο) και κυρίως λόγω του γεγονότος ότι δεν είχε "δουλευτεί" ούτε σε μία προπόνηση φέτος.

Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ο ΠΑΟΚ έπρεπε να... εγκαταλείψει το 4-2-3-1 με το οποίο πορεύτηκε τις δύο πρώτες αγωνιστικές για να αντιμετωπίσει την ΑΕΚ; Γιατί έπρεπε να κάνει άνω-κάτω την ενδεκάδα του για να προσαρμοστεί στη διάταξη του αντιπάλου που δεν είναι δα και η Μπαρτσελόνα; Δεν βρίσκω άλλη απάντηση πέρα από την ανασφάλεια που δείχνει να αισθάνεται ο Μάκης Χάβος στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Πιθανό ο 41χρονος τεχνικός να σκέφτηκε ότι έπρεπε να βάλει την πινελιά του για να αποδείξει ότι η ομάδα του πέρα από ένα δουλεμένο από πέρσι πλάνο και πολλούς αξιόλογους παίκτες, διαθέτει και ικανό τεχνικό.

Επιπλέον, είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει μεγάλη πίστη στις ρεζέρβες του ΠΑΟΚ. Δεν εξηγείται, αλλιώς, η επιλογή του να μην αντικαταστήσει τον απόντα Βιεϊρίνια με ένα εκ των Κουτσιανικούλη-Ελ Ζαρ.

Κι όμως, το υλικό του ΠΑΟΚ δεν είναι χειρότερο από αυτό της ΑΕΚ, ούτε του Παναθηναϊκού. Υπάρχουν, μάλιστα, πολλοί αναπληρωματικοί του "Δικεφάλου" που θα ήταν βασικοί στις δύο αυτές ομάδες. Ας μην αδικεί άλλο την ομάδα του ο Χάβος και ας προσπαθήσει στις τρεις αγωνιστικές που απομένουν να κάνει επιλογές βγαλμένες μέσα από την κοινή λογική. Με απλά λόγια, ας αφήσει την ομάδα του να παίξει τη μπάλα που ξέρει γιατί μόνο έτσι θα πάρει και ο ίδιος πόντους ως προπονητής.

Πηγή: olapaok.gr
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags