Facebook Pixel Σούπερ νιάτα για... Παιανία!
| 2011-06-04 09:26:00

Σούπερ νιάτα για... Παιανία!

Σούπερ νιάτα για... Παιανία!

Ωρα αποφάσεων στον Παναθηναϊκό και το «Goal» κάνει την «ακτινογραφία» των δύο επιλογών του Ζεσουάλδο Φερέιρα για τους «πράσινους». Του Βάλτερ και του Κάστρο της Πόρτο. To… βραζιλιάνικο «τανκ» και ο παίκτης «κλειδί».

Ο Βάλτερ Ενρίκε ντα Σίλβα, γνωστός ως Βάλτερ, ξεκίνησε την καριέρα του στην ακαδημία της Σάο Ζοσέ, ομάδα του Πόρτο Αλέγκρε, σε ηλικία 14 ετών. Τέσσερα χρόνια αργότερα και λίγο πριν ενηλικιωθεί, ανακαλύφθηκε από τους σκάουτερ της Ιντερνασιονάλ, η οποία απέκτησε τα δικαιώματά του και στα 19 του χρόνια ξεχώριζε για το σπάνιο συνδυασμό της δύναμης και της τεχνικής κατάρτισης και τον χαρακτήρισαν «πίτμπουλ». Το ντεμπούτο του στην Ιντερνασιονάλ έγινε την 11η Μαΐου του 2008. Την ίδια χρονιά είχε 11 συμμετοχές στην πρώτη ομάδα ξεκινώντας ως βασικός στα 4 εξ αυτών.
Ο Ολλανδός πρώην άσος και νυν σκάουτερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Γιαπ Σταμ, έπλεξε το εγκώμια του Βάλτερ λέγοντας: «Πρόκειται για έναν παίκτη που μας ενδιαφέρει, διότι είναι πολύ ποιοτικός. Είναι νέος ακόμη και παρακολουθούμε την εξέλιξή του».

Μετά τις πρώτες του εμφανίσεις στην Ιντερνασιονάλ, ο Ροτζέριο Λουρένσο, βοηθός του Ντούνκα και τεχνικός διευθυντής της Βραζιλίας U20, κάλεσε τον Βάλτερ για το Μουντιάλ αυτής της ηλικίας στην Αίγυπτο. Ο Βάλτερ «έβγαλε» μάτια και πήρε το βραβείο του κορυφαίου παίκτη του τουρνουά.

Μεγαλύτερη θραύση, όμως, έκανε στο Κύπελλο Εθνών Νότιας Αμερικής U20, πετυχαίνοντας 4 γκολ σε 5 αγώνες, όντας ο παίκτης-κλειδί της Βραζιλίας!

Αυτό ήταν. Ο Βάλτερ είχε συμβόλαιο με την Ιντερνασιονάλ έως το 2013, αλλά ήδη η Γιουνάιτεντ και η Πόρτο «καραδοκούσαν».

Οι «δράκοι» ήταν αυτοί που επικράτησαν. Πρόσφεραν 5ετές συμβόλαιο στον παίκτη και έδωσαν 6 εκατ. ευρώ στην Ιντερνασιονάλ για το 75% των δικαιωμάτων του βάζοντας επίσης ρήτρα ύψους 30 εκατ. ευρώ! Το πράσινο φως «άναψε» ο Αντρε Βίλας Μπόας...

Το «κόλπο γκρόσο» της Πόρτο για τον Βάλτερ, ο οποίος έβγαλε μάτια μνε την U20 της «σελεσάο». Ο Γιαπ Σταμ, σκάουτερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είχε πλέξει το εγκώμιο του, η Πόρτο όμως κινήθηκε αστραπιαία και τον απέκτησε από την Ιντερνασιονάλ

Αντρέ Κάστρο: Το «κλειδί» της Χιχόν

Ούτε οι ίδιοι οι άνθρωποι της Χιχόν δεν περίμεναν πέρυσι τον Γενάρη να δουν τον Αντρέ Κάστρο να έχει τόσο καθοριστική συμβολή στην προσπάθεια της ομάδας τους για παραμονή στην Πριμέρα Ντιβισιόν. Και είναι φυσιολογικό να επιθυμούν τη διατήρηση του Κάστρο στο έμψυχο δυναμικό τους και για την επόμενη χρονιά. Ο ίδιος ο Κάστρο πάντως δεν είναι και τόσο «ζεστός». Πέρασε καλά το εξάμηνο της παραμονής του στην Ισπανία, ωστόσο ο στόχος του είναι είτε να μείνει στην Πόρτο και να διεκδικήσει τη θέση του στους «δράκους» είτε να δοθεί σε σύλλογο που θα αγωνίζεται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και θα έχει μεγαλύτερο πρεστίζ.
Από κει και πέρα υπάρχει και η παράμετρος Πόρτο, από τις ορέξεις της οποίας θα εξαρτηθούν πολλά.

Ο Αντρέ Κάστρο Περέιρα είναι προϊόν της ακαδημίας της Πόρτο, στην οποία εντάχθηκε σε ηλικία μόλις 11 ετών, από την Γκοντομάρ, τοπική ομάδα της πόλης στην οποία γεννήθηκε.

Το 2007 ήταν παίκτης-κλειδί της ομάδας Νέων της Πόρτο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Πορτογαλίας και στις 2 Φεβρουαρίου του 2008 έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα, αντικαθιστώντας τον Πάουλο Ασουνσάο στα τελευταία 11 λεπτά του 4-0 επί της Λεϊρία.

Στις επόμενες δύο αγωνιστικές περιόδους αγωνίστηκε με τη μορφή του δανεισμού στην Ολανένσε, βοηθώντας την να επιστρέψει στη μεγάλη κατηγορία της χώρας μετά από 30 χρόνια και (το δεύτερο χρόνο) αναδείχθηκε σε κορυφαίο νέο παίκτη της χρονιάς, με έξι γκολ σε 28 αγώνες, διατηρώντας την στην πρώτη κατηγορία της Πορτογαλίας.

Ο Κάστρο επέστρεψε στην Πόρτο πέρυσι, αλλά δυσκολεύτηκε να βρει θέση στις βασικές επιλογές του Αντρε Βίλας Μπόας (είχε μόλις 106 λεπτά συμμετοχής σε 6 αγώνες) και τον Γενάρη αποφασίστηκε να δοθεί δανεικός στη Σπόρτινγκ Χιχόν. Στη Χιχόν ο Κάστρο εξέπληξε ευχάριστα ακόμα και τους ίδιους τους ανθρώπους της. Αποτέλεσε τον παίκτη-κλειδί στην αντεπίθεση της Χιχόν, που κατάφερε να αποφύγει τον υποβιβασμό.

Οι Ισπανοί επιθυμούν διακαώς την παραμονή του Κάστρο, που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην σωτηρία της ομάδας. Ο Παναθηναϊκός έχει το πλεονέκτημα που λέγεται Ζεσουάλδο Φερέιρα, ο οποίος τον γνωρίζει προσωπικά και μπορεί να τον επηρεάσει.

Πηγή: Goal.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags