25/02/11 - 10:09

Επιμήκυνση της... λιτότητας

Παράταση της λιτότητας μέχρι- τουλάχιστον- το 2015 σηματοδοτεί το Μνημόνιο Νο 4, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει στο ακέραιο όλες τις δεσμεύσεις της.

Επιμήκυνση της... λιτότητας
41.408views 0shares

Με αιχµηρές επισηµάνσεις για καθυστερήσεις και ολιγωρία της κυβέρνησης στην εφαρµογή κάποιων από τα συµφωνηθέντα µέτρα στο Μνηµόνιο και ηχηρό προειδοποιητικό καµπανάκι για επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών συνόδευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το «ναι», που είπε χθες στην εκταµίευση της 4ης δόσης του δανείου στην Ελλάδα.

Η έκθεση της Κοµισιόν και το αναθεωρηµένο Μνηµόνιο Νο 4 προβλέπουν νέα µέτρα και ένα ενισχυµένο πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων, µε τα οποία κυβέρνηση και τρόικα φιλοδοξούν προφανώς να καθησυχάσουν τις αγορές , που - όπως παραδέχθηκε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου - αµφιβάλλουν κατά πόσον θα ήταν δυνατή η αποκλιµάκωση του δηµόσιου χρέους µας, ακόµη και µε την υλοποίηση του προγράµµατός µας. Μίλησε, µάλιστα, για µέτρα 23 δισ. ευρώ που ξεπερνούν τον ορίζοντα του Μνηµονίου και εκτείνονται από σήµερα ώς και το 2015, ενώ επανέλαβε και τον στόχο για ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ.

«να στήριξουν οι Πολιτεσ». Πάντως ο κ. Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας στην Αθήνα το νέο πακέτο µέτρων - συνολικού ύψους 23 δισ. που ετοιµάζεται να λάβει η κυβέρνηση από το 2011 έως το 2015, είπε ότι στόχος είναι η µείωση του ελλείµµατος στο 1% του ΣΕΠ (από 9,5% του ΑΕΠ περίπου το 2010). «Θα εξηγήσουµε στους έλληνες πολίτες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και θα ζητήσουµε τη στήριξή τους γι’ αυτό τον δύσκολο δρόµο», σηµείωσε.

Το πακέτο των µέτρων, όπως εξήγησε ο κ. Παπακωνσταντίνου θα αποτελείται κατά τα 2/3 από περικοπές δαπανών και κατά το 1/3 από αύξηση εσόδων.

n Το πρώτο µέρος του, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, αφορά πρόσθετα µέτρα για το 2011.

n Το δεύτερο είναι το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα της περιόδου 2012-2014, µε µέτρα 8% του ΑΕΠ ή 18,3 δισ., ορισµένα εκ των οποίων περιγράφονται ήδη στο Μνηµόνιο σε γενικές γραµµές.

n Τέλος η κυβέρνηση προσθέτει έναν ακόµη χρόνο, το 2015, εκτός Μνηµονίου, κατά τον οποίο θέλει να µειώσει το έλλειµµα περαιτέρω κατά 3 δισ. ευρώ, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει διάλογο για το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα της περιόδου 2012-2014 µε µέτρα 8% του ΑΕΠ ή 18,3 δισ. την ερχόµενη εβδοµάδα, να το παρουσιάσει ώς το τέλος Μαρτίου, να εγκριθεί από το Υπουργικό Συµβούλιο ώς τα µέσα Απριλίου και να ψηφισθεί ώς τα µέσα Μαΐου. Μάλιστα, χαρακτήρισε ακατανόητη τη στάση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης που αρνείται να προσέλθει στον διάλογο.

οι ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΉΣΕΙΣ. Ως το τέλος Μαρτίου, εξάλλου, ανακοίνωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι θα είναι έτοιµο το στρατηγικό σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και θα προσληφθούν και οι σύµβουλοι για την αποτίµηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας . Ο υπουργός Οικονοµικών επανήλθε χθες στον στόχο για έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ ώς «το 2015 και παραπέρα» τονίζοντας ότι είναι στόχος της κυβέρνησης και όχι του Μνηµονίου. Το Μνηµόνιο, πάντως, θέτει ως στόχο την είσπραξη 15 δισ. την τριετία ώς και το 2013. Ωστόσο, ενώ προεξόφλησε µια απόφαση για την επιµήκυνση του χρόνου εξόφλησης των δανείων σε 11 χρόνια, κάτι που είπε ότι είναι σηµαντικό βήµα, περιορίσθηκε να αναφέρει ότι η επαναγορά µέρους του χρέους είναι στο τραπέζι ενώ δεν µίλησε ούτε για τη µείωση των επιτοκίων. «Εχουµε ακόµη πολύ δρόµο µέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ