12/02/11 - 16:38

Διάβημα Γιώργου σε Στρος-Καν, Μπαρόζο, Τρισέ

Εντονη αντίδραση για την απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας

Διάβημα Γιώργου σε Στρος-Καν, Μπαρόζο, Τρισέ
37.353views 0shares

Διάβημα προς τους επικεφαλής της τρόικας κ.κ Ντομινίκ Στρος Καν, Ζοζέ Μπαρόζο και Ζαν Κλοντ Τρισέ θα κάνει ο κ. Γ. Παπανδρέου. Η συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Παρασκευή το κλιμάκιο που ήρθε για τον τακτικό έλεγχο στην Αθήνα θεωρήθηκε ως μια απαράδεκτη παρέμβαση στο εσωτερικό της χώρας και προσβολή προς τον ελληνικό λαό και ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοιες συμπεριφορές.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα δύο θέματα ως τη Δευτέρα. Θα χρειαστεί να τρέξει για να εξηγήσει το σχέδιο της για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Διαφορετικά, όπως επισημαίνουν οικονομικοί παράγοντες, αν μεταδοθεί το σήμα ότι η Ελλάδα ξεπουλιέται οι αντιδράσεις των αγορών εκτιμάται ότι θα είναι απροσδιόριστες.

Επιπλέον, θα πρέπει να ηρεμήσει το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας. Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου μπορεί να ερμηνεύεται ως ράπισμα κατά της τρόικας, εξεδόθη όμως με μεγάλη καθυστέρηση τις πρώτες πρωϊνές ώρες του Σαββάτου.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι πολλά κυβερνητικά στελέχη πληροφορήθηκαν την ύπαρξη της το πρωί και ξεκίνησε ένας μαραθώνιος τηλεφωνημάτων προκειμένου να καταλάβουντι έχει συμβεί και προς τα πού φυσάει ο άνεμος των εξελίξεων. Το ενδεχόμενο εκλογών αποκλείστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο: Ο Πρωθυπουργός το έχει αποκλείσει, έλεγαν συνεργάτες του. «Φυσικό ήταν, είναι δυνατόν σε αυτή τη φάση που είμαστε πεσμένοι στο καναβάτσο να μιλάμε για εκλογές;» έλεγε κυβερνητικός παράγοντας.Ωστόσο πολλοί παραμένουν με την αμφιβολία τι θα γίνει τον Μάρτιο και τον Απρίλιο καθώς οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ δεν είναι προδιαγεγραμμένες.

Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκεται για άλλη μια φορά ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος κατηγορείται για λάθος επικοινωνιακούς χειρισμούς. Πολλοί υπουργοί θέτουν το ερώτημα γιατί δεν έδωσε ο ίδιος συνέντευξη Τύπου πριν από την τρόικα προκειμένου να εξηγήσει με ποιόν τρόπο σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών να αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία και να μην δοθεί η εντύπωση του ξεπουλήματος της χώρας. Επίσης, σχολιάζεται αρνητικά η χλιαρή αντίδραση του όταν είχε ξεσπάσει η θύελλα και το υπουργείο αντί άλλης απάντησης στην τρόικα έστελνε τεχνοκρατικά σημειώματα για τις συζητήσεις που είχαν προηγηθεί.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών απαντά ότι στη διάρκεια της εβδομάδας υπήρξε τριβή με την τρόικα για το περιεχόμενο της συνέντευξης Τύπου. Λέγεται μάλιστα ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου επέστησε την προσοχή στους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας να αναφερθούν μόνο στην αξιολόγηση του προγράμματος και να μην επεκταθούν σε άλλα θέματα που εκφεύγουν της αρμοδιότητας τους και ενδεχομένως προκαλέσουν την ελληνική κοινωνία

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ενημερώθηκε λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ από στενούς συνεργάτες του για όσα είχαν πει οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Σερβάς Ντερούζ(ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ). Η οργή ξεχείλιζε στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως ο κ. Παπανδρέου δεν είναι άνθρωπος που δρα εν θερμώ. Έπειτα από σειρά τηλεφωνικών επαφών και διαβουλεύσεων με κορυφαίους υπουργούς –κυρίως με τους κκ. Ι. Ραγκούση, Γ. Παπακωνσταντίνου και με την κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη , αποφασίστηκε να εκδοθεί μια ιδιαιτέρως αυστηρή ανακοίνωση, η οποία θέτει σε τροχιά σύγκρουσης την κυβέρνηση με την τρόικα.

Οι εκτιμήσεις των στενών συνεργατών του κ. Παπανδρέου ήταν ότι ο ελληνικός λαός έχει υποβληθεί σε μεγάλες θυσίες και ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας θα πρέπει να τον επαινούν και όχι να του κουνούν το δάχτυλο.«Ποιος τους έχρισε κηδεμόνες των Ελλήνων και κάνουν συστάσεις για τη συμπεριφορά του κόσμου; Η ελληνική κοινωνία έχει φτάσει στα όρια της», σχολίαζε ένας από αυτούς.

Την οργή που υπάρχει στην κυβερνητική παράταξη εξέφρασε μέσα από την ανακοίνωση του και ο γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Μιχ. Καρχιμάκης. «Οι εκπρόσωποι της τρόικας, ξεπέρασαν τα όρια. Τα όσα είπαν, χθες, είναι απαράδεκτα και αποδοκιμαστέα. Τελεσιγραφικές υποδείξεις και εντολές για το πώς θα αξιοποιηθεί η περιουσία του ελληνικού δημοσίου, η περιουσία του ελληνικού λαού, δεν δεχόμαστε από κανένα. Και από κανένα, δεν δεχόμαστε να κουνά το δάκτυλο του στον ελληνικό λαό, μέσα στο σπίτι του. Να το κουνάνε στα δικά τους σπίτια», δήλωσε. Επισήμανε επιπλέον ότι η κυβέρνηση πήρε σκληρές αποφάσεις με γνώμονα τα συμφέροντα της Ελλάδας και του λαού, «για να μην χρειαστούμε ξανά ούτε Μνημόνια ούτε τρόικες και φυσικά ούτε τους εκπροσώπους τους».

Πηγή: tovima.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ