Facebook Pixel Παραμονεύουν νεύρα
Ποδόσφαιρο
| 2014-06-19 20:22:00

Παραμονεύουν νεύρα

Παραμονεύουν νεύρα

Δεν έχουμε καλή παράδοση κόντρα στους Γιαπωνέζους και γενικά κόντρα στους Ασιάτες. Το ποδόσφαιρό τους είναι γρήγορο, ελεύθερο, διασκεδαστικό -το αντίθετο από το δικό μας. Εχουν βέβαια τώρα κι αυτοί τα νεύρα τους, αλλά σε σύγκριση με τα νεύρα που μπορεί να υπάρξουν στην Εθνική σε περίπτωση ήττας, αυτά δεν είναι τίποτα. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος

Τρεις προπονήσεις του Φερνάντο Σάντος έχω δει, αλλά την ενδεκάδα του Σάντος για το ματς με την Ιαπωνία δεν την ξέρω: ακόμα και στη χθεσινή τελευταία στο δίτερμα άλλαζε πολλά και συνεχώς, αφού από την ενδεκάδα των θεωρητικά βασικών πέρασε πολύς κόσμος. Εχω την εντύπωση ότι ο Πορτογάλος βασανίζεται ανάμεσα σε δύο σκέψεις: η μία είναι να στηρίξει την ομάδα που έχασε από την Κολομβία και να κάνει μια ή δυο αλλαγές και η άλλη να αλλάξει πολλούς παίκτες -μπορεί και πέντε! Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση θα δούμε από την αρχή Μήτρογλου, Φετφατζίδη, Καραγκούνη, Τζαβέλλα και ίσως τον Μόρα ή τον Βύντρα. Τι πιστεύω; Οτι θα ισχύσει τελικά το πρώτο: θα ξαναδούμε την ενδεκάδα που έπαιξε στην πρεμιέρα, με τον Μήτρογλου ίσως αντί του Γκέκα κι έναν από τους Φετφατζίδη - Καραγκούνη στο γήπεδο.

Επίθεση
Στις προπονήσεις μού έκαναν εντύπωση δυο πράγματα. Το πρώτο ότι το μεγαλύτερο μέρος τους αφορούσε κάθε μέρα το επιθετικό κομμάτι: είχαμε πολλά τελειώματα φάσεων, πολλές στημένες φάσεις, πολλή δουλειά για να αξιοποιηθούν τα σέντερ φορ. Προφανώς ο Σάντος προβληματίστηκε μετά το πρώτο ματς περισσότερο για το μηδέν στην επίθεση, παρά για τα τρία γκολ που η ομάδα δέχτηκε: θα προτιμούσα το αντίθετο. Για μένα το ματς με την Κολομβία είναι ένα παιχνίδι που τελείωσε στο εξάλεπτο. Μετά το γρήγορο γκολ, η στρατηγική της ομάδας πήγε περίπατο και η αντίδρασή της, γενναιόψυχη αλλά λίγο μπερδεμένη, δεν βασίστηκε σε οργανωμένο ποδόσφαιρο. Ισως ο Σάντος εκτιμά ότι δεν γίνεται μια ομάδα (ούτε η δική μας) να κρατήσει το μηδέν με τους Ιάπωνες και γι' αυτό ρίχνει το βάρος του στην επιθετική προετοιμασία.

Συνθήκες
Το δεύτερο που μου έκανε εντύπωση είναι οι συνθήκες προετοιμασίας. Το Αρακαζού είναι ένα θέρετρο με τροπικό καιρό: μπορεί να βρέχει και ταυτόχρονα να έχει 40 βαθμούς θερμοκρασία. Εκ πρώτης όψεως δεν είναι μέρος για να κάνει προετοιμασία μια ομάδα, όμως ο Σάντος το διάλεξε γιατί περιμένει ότι στο Νατάλ και στη Φορταλέτσα θα συναντήσει η ομάδα τέτοιες συνθήκες και θέλει γι' αυτές να είναι προετοιμασμένος. Αν του βγει η επιλογή, η Εθνική μας θα βρει ένα δυνατό σύμμαχο, δηλαδή τη ζέστη και την υγρασία. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτές οι συνθήκες δυσκολεύουν τις ομάδες που τρέχουν (όπως είναι οι Γιαπωνέζοι), δεν επιτρέπουν παιχνίδια ρυθμού, γίνονται αιτία για μεγάλες μεταπτώσεις μεταξύ πρώτου και δευτέρου ημιχρόνου.

Νεύρα
Οι Γιαπωνέζοι έχουν κι αυτοί τα νεύρα τους -ο Νακάτα προχθές επιτέθηκε στον Τζακερόνι λέγοντας ότι ο ίδιος δεν καταλαβαίνει τι ποδόσφαιρο παίζει η ομάδα. Αλλά νεύρα υπάρχουν και στο ελληνικό στρατόπεδο. Αν δεν κάνει η ομάδα αποτέλεσμα, οι τελευταίες μέρες των διεθνών εδώ θα είναι κόλαση.

Αγγλία
Αν χθες κινδυνεύαμε να χάσουμε την Ισπανία, σήμερα κινδυνεύουμε να χάσουμε τους Αγγλους ή τους Ουρουγουανούς: όποιος χάσει το σημερινό ματς μπορεί να χρειαστεί να βγάλει νωρίς εισιτήρια επιστροφής. Το ξέραμε από την αρχή ότι από αυτόν τον όμιλο θα προκύψει ένας μεγάλος χαμένος, αλλά η ώρα της κρίσης είναι πάντα ένα ψυχόδραμα.

Οι Ουρουγουανοί έκαναν τελείως λάθος το ματς με την Κόστα Ρίκα. Δεν ήξεραν τον Κάμπελ, νόμιζαν ότι το ματς τελείωσε στο πέναλτι-γκολ του Καβάνι, στο δεύτερο ημίχρονο άλλοι έπαιζαν για να κρατήσουν το 1-0 κι άλλοι για να βάλουν και δεύτερο. Προσθέστε ότι είναι η μόνη ίσως λατινοαμερικανική ομάδα που δεν τυγχάνει υποστήριξης από τη βραζιλιάνικη εξέδρα: το «μαρακανάτσο» (το πάθημα στο «Μαρακανά») το 1950 έχει αφήσει πληγές. Οι Αγγλοι από την άλλη έκαναν ένα καλούτσικο ματς με τους Ιταλούς και έπεσαν πάνω στο Σιρίγου που ζεσταίνοντας τα γάντια του τραυματία Μπουφόν κράτησε το αποτέλεσμα. Βρήκα υπερβολικά επιθετική την ενδεκάδα που κατέβασε ο Χόγκσον, που μάλλον πήγε γυρεύοντας κόντρα στους Ιταλούς και περιμένω λίγο να τη διορθώσει: δεν χωράνε και Στάριτζ, και Στέρλινγκ, και Ρούνεϊ, και Γουέλμπεκ. Πιστεύω επίσης ότι επειδή το πρώτο ματς στο Μανάους έγινε σε ζέστη και υγρασία απερίγραπτη, οι Αγγλοι σήμερα θα τρέξουν πιο πολύ.

Η Ουρουγουάη από την άλλη μάλλον θα έχει τον Σουάρες. Δεν χρειάζεται νομίζω να πει κανείς τίποτα περισσότερο: μπορεί να το κάνει κόλαση μόνος του!

Και Τζιοβάνι Ντος Σάντος
Ναι, είναι αλήθεια ότι ο Οτσόα ήταν στόχος του Ολυμπιακού πριν ο πρωταθλητής αποκτήσει τον Κωστάντσο, που δεν ενθουσίασε. Αλλά κάποιοι ξέχασαν πως παίκτης του Ολυμπιακού ήταν για ένα-δύο καλοκαίρια και ο Τζιοβάνι Ντος Σάντος, που αρχικά ήταν να 'ρθει ως δανεικός από την Μπαρτσελόνα και μετά να αποκτηθεί με ελεύθερη μεταγραφή. Το ωραίο, που έχετε ξεχάσει, είναι ότι ο Ντος Σάντος έχει παίξει ένα καλοκαίρι και στον Αρη: τον είχε κλείσει ο Γιάννης ο Κόντης, αλλά τελικά είπε «όχι». Γλίτωσε το φέσι και μάλλον καλούτσικα πήγε η καριέρα του.

Πηγή: sday.gr
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags