Facebook Pixel Καρούλιας στο Sportdog: "Πρωταθλητής ο ΠΑΟ με μεταγραφές! Προσγειώθηκε η ΑΕΚ – Γιατί κατεβαίνω με Χαρδαλιά"
Ποδόσφαιρο
| 2023-10-04 22:35:00

"Πρωταθλητής ο ΠΑΟ με μεταγραφές! Προσγειώθηκε με... σφαλιάρα η ΑΕΚ - Γιατί κατεβαίνω με Χαρδαλιά"

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
"Πρωταθλητής ο ΠΑΟ με μεταγραφές! Προσγειώθηκε με... σφαλιάρα η ΑΕΚ - Γιατί κατεβαίνω με Χαρδαλιά"

Ο Καρούλιας στο Sportdog για την πολιτική και το ποδόσφαιρο! Αποκλειστική συνέντευξη του βετεράνου άσου και προπονητή που είναι υποψήφιος στις Περιφερειακές Εκλογές στον Βόρειο Τομέα της Αττικής. Τί είπε για τη βία στα γήπεδα, το πρόβλημα με το ΟΑΚΑ και το φετινό πρωτάθλημα.

Ως καθήκον να καταθέσει τη μεγάλη εμπειρία μου προς όφελος των παιδιών θεωρεί την υποψηφιότητά του στις Περιφερειακές Εκλογές, στον Βόρειο Τομέα της Αττικής, με τον συνδυασμό «Αττική Μπροστά» του Νίκου Χαρδαλιά ο Νίκος Καρούλιας. Ο βετεράνος άσος και προπονητής μίλησε στο Sportdog, όπου ανέλυσε τις σκέψεις του για τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει. «Έχουν περάσει χιλιάδες παιδιά από τα χέρια μου. Δεν τα εκπαίδευσα μόνο στο ποδόσφαιρο, τους έδωσα και κάποιες σημαντικές αξίες», είπε. Ιδιαίτερα ευαίσθητος εμφανίστηκε για το θέμα της βίας, με αφορμή τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη στη Νέα Φιλαδέλφεια. Παράλληλα σχολίασε το πρόβλημα που προέκυψε με το ΟΑΚΑ και στο τέλος εξέφρασε την άποψή του για το φετινό πρωτάθλημα της Super League, το οποίο θεωρεί ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, όπως το περσινό.

Διαβάστε όσα μας είπε:

Γιατί αποφασίσατε να κατεβείτε στην πολιτική και στις περιφερειακές εκλογές;

«Πέρα από την αναγνωρισιμότητα μέσα από την ποδοσφαιρική μου ιστορία με κατακτήσεις και επιτυχίες ως παίκτης και ως προπονητής. Ο σημαντικότερος λόγος είναι, ότι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ασχολούμαι με παιδιά. Τα εκπαίδευα μέσα στο ποδόσφαιρο, αλλά τα μάθαινα να βγούνε σωστά άτομα στην κοινωνία. Τους έμαθα αξίες και αρχές που μαθαίνονται περισσότερο μέσα από τον αθλητισμό, όπως η συνεργασία για να φτάσουμε στον στόχο, η πειθαρχία, για να συνυπάρχουμε σε μικρά κοινωνικά σύνολα. Να μπορούμε να φτάνουμε στα όριά μας και να μην τα παρατάμε με την πρώτη δυσκολία, όπως δυστυχώς συμβαίνει στα σύγχρονα παιδιά που σηκώνουν τα χέρια με την πρώτη δυσκολία. Επίσης να σεβόμαστε τον αντίπαλο, να θέλουμε να τον νικήσουμε, όχι όμως να τον συντρίψουμε. Να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τη νίκη αλλά και την ήττα. Αυτές είναι οι αξίες που έχω περάσει στα παιδιά που έχει εκπαιδεύσει. Αυτές είναι αξίες που θα τα συνοδεύουν στην υπόλοιπη ζωή γιατί έχουν μπει στο dna τους. Γιατί αυτές οι αξίες μέσω αθλητισμό και όχι μέσω σχολείου; Γιατί στον αθλητισμό υπάρχει το παιχνίδι. Σε μικρές ηλικίες οι προπονήσεις είναι σε μορφή παιχνιδιού. Το παιχνίδι είναι τροφή. Οπότε ένα παιδί λαμβάνει τα απαραίτητα ερεθίσματα από τον αθλητισμό, όπως τα θρεπτικά συστατικά από ένα καλομαγειρεμένο φαγητό της μητέρας. Έτσι μαθαίνει να πειθαρχεί στους κανόνες, μαθαίνει να συνεργάζεται, να τα δίνει όλα και στο τέλος να δίνει συγχαρητήρια στον αντίπαλο και να είναι καλύτερος την επόμενη φορά. Για όλη αυτήν την εμπειρία που έχω με τους νέους, δέχτηκα το κάλεσμα του Νίκου Χαρδαλιά, για να είμαι υποψήφιος με τον συνδυασμό «Αττική Μπροστά», προκειμένου να βοηθήσω στον χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού».

Έχετε ασχοληθεί στο παρελθόν με την πολιτική;

«Δεν έχω ξανακατέβει. Το κάνω γιατί έχω απεριόριστο χρόνο, ενέργεια και το θεωρώ καθήκον μου να καταθέσω τη μεγάλη εμπειρία μου προς όφελος των παιδιών. Η εκπαίδευση των παιδιών είναι ιερό καθήκον μας, είτε είμαστε δάσκαλοι, προπονητές και παιδαγωγοί. Πρέπει να δίνουμε έμφαση ως κοινωνία, για να πάει μπροστά η χώρα μας. Γι’αυτό και λέω στους γονείς να προτρέπουν τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Είναι σωτηρία. Μαθαίνουν πράγματα που δεν μπορούν να τα μάθουν πουθενά αλλού. Είναι ο πιο ωφέλιμος χρόνος για τα παιδιά τους».

Το κομμάτι της βίας στον αθλητισμό σας έχει προβληματίσει, ειδικά από τη στιγμή που πριν μερικούς μήνες θρηνήσαμε τη δολοφονία ενός ακόμα οπαδού;

«Η βία στα γήπεδα ξεκινά από μικρή ηλικία και εξελίσσεται μέχρι την ενηλικίωση. Έχω εμπειρία από αυτό το κομμάτι. Θυμάμαι παιδιά που δεν είχαν να δώσουν λεφτά για να προπονηθούν. Αυτομάτως δημιουργείται μία ζήλια. Σου λέει γιατί αυτός μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο και εγώ είμαι στην απέξω. Ξεκινά με μία αίσθηση αποκλεισμού ή περιθωριοποίησης. Είναι αισθήματα, τα οποία τα παιδιά δεν μπορούν να τα αντέξουν εύκολα. Αυτό ξεσπά σε βία και πολλές φορές σε κακουργηματικές πράξεις. Προσπαθούν κάτι να αποδείξουν. Εγώ θα έλεγα, ότι κανένα παιδί, εφόσον θέλει να αθληθεί να μην του το απαγορεύουν. Πρέπει όλα τα παιδιά να μπορούν να αθλούνται. Αυτό γίνεται μέσω ενίσχυσης της Περιφέρειας. Να μην υπάρχει διαχωρισμός στον χώρο του αθλητισμού και του παιχνιδιού».

Βέβαια η δολοφονία στην οποία αναφέρεστε έγινε από εισαγόμενους χούλιγκαν. Η ταυτότητα του χούλιγκαν όμως είναι ίδια και απαράλλακτη σε κάθε χώρα. Αυτά τα παιδιά που εγκληματούν δεν έγιναν ξαφνικά βίαια. Η βία ξεκινά από τη μικρή ηλικία. Δεν έχουν εκπαιδευτεί σωστά. Είναι ένα σημαντικό θέμα. Υπάρχουν και άλλα πολλά, όπως είναι οι κοινωνικές διαφορές μεταξύ των ομάδων. Το οικονομικό παίζει μεγάλο ρόλο. Παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με προβλήματα δεν τα προσέχει κανείς. Όλα αυτά συμβάλλουν στη δημιουργία πυρήνων παιδιών που φτάνουν στη βία. Θεωρούν, ότι μέσω της βίας ανήκουν κάπου και ότι έχουν δύναμη. Αναζητούν την επιβεβαίωση, που μπορεί να μην υπήρχε στις μικρές ηλικίες. Να μην ήταν καλοί μαθητές. Αυτά τα παιδιά δεν έχουν προλάβει να πολιτικοποιηθούν. Δεν νιώθουν μέλος της κοινωνίας. Και φτάνουν να αφαιρούν μέχρι και ζωές».

Πώς συμβουλεύετε τα παιδιά για να αποφεύγουν τη βία;

Πριν απαντήσω, πρέπει να τονίσω, ότι η γυμναστική πρέπει να είναι καθημερινό μάθημα. Μία ώρα άθληση την ημέρα είναι αναγκαία. Έχουμε τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη. Θεωρώ, ότι πρέπει οι γυμναστές να μιλούν στα παιδιά για τη φίλαθλη συμπεριφορά. Πριν ξεκινήσει η γυμναστική να μιλούν στα παιδιά για 2-3 λεπτά πως να συμπεριφέρονται. Μην ξεχνάμε, ότι αυτά τα παιδιά είναι οι εν δυνάμει φίλαθλοι. Λίγα θα παίξουν σε ερασιτεχνικό επίπεδο, άλλοι λίγοι σε επαγγελματικό. Μιλάω για ηλικίες 12,13, 14 ετών. Να πούμε «παίζουμε, τα δίνουμε όλα, παλεύουμε, αλλά τον αντίπαλό μας τον σεβόμαστε».

Ποια είναι η άποψή σας για το πρόβλημα στατικότητας του στεγάστρου του ΟΑΚΑ που μονοπώλησε το ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες;

«Μας φύλαξε ο θεός που δεν έγινε κάποια καταστροφή, γιατί δεν θα ήταν απλά καταστροφή, αλλά τραγωδία. Ο Πέτρος Γαλακτόπουλος είχε πει κατ’επανάληψη, ότι το γήπεδο είχε πρόβλημα. Υπήρχαν παρεμβάσεις για να διορθωθούν πράγματα. Δυστυχώς οι πολιτικοί μας δεν συνεργάζονται καλά με τους ανθρώπους που γνωρίζουν αυτά τα προβλήματα. Έχουμε προβλήματα συνεννόησης και συνεργασίας. Στην κουλτούρα του Έλληνα η λέξη συνεργασία αγνοείται. Κοιτάζουμε την πάρτη μας και όχι να συνεργαζόμαστε να κάνουμε κάτι καλό. Διαχρονικά υπάρχουν ευθύνες, ιδιαίτερα αυτοί που λάμβαναν τα μηνύματα ακαταλληλότητας και δεν έκαναν αυτό που έπρεπε. Ήταν διευθυντές, υφυπουργοί, υπουργοί; Έπρεπε να ήμασταν αμεσότεροι στο θέμα της λύσης προβλημάτων. Θέλω να πιστεύω, ότι γρήγορα θα διορθωθεί το ΟΑΚΑ, αλλά και όλα τα προβλήματα που υπάρχουν σε άλλα γήπεδα. Η κυβέρνηση προσπαθεί και τρέχει».

Πώς βλέπετε το φετινό ελληνικό πρωτάθλημα;

«Γίνεται πάλι ένα πρωτάθλημα πολύ ανταγωνιστικό. Βλέπω να επαναλαμβάνεται το περσινό πολύ καλό θέαμα. Θεωρώ, ότι ήταν το καλύτερο πρωτάθλημα που είδαμε την περσινή χρονιά. Και οι τέσσερις ομάδες δείχνουν ότι μπορούν να διεκδικήσουν τον τίτλο μέχρι τέλος ή τη μεγαλύτερη διάρκεια της κούρσας. Ο Ολυμπιακός δείχνει να έχει φτιάξει μία καλή ομάδα. Ο Μαρτίνεθ έχει φτιάξει μια ομάδα με σχέδιο, ταχύτητα και θεωρώ, ότι θα διεκδικήσει τον τίτλο. Στο κόλπο είναι η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός. Ο τελευταίος ασχέτως τα τελευταία αρνητικά αποτελέσματα με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Πήρε παίκτες που αν τους είχε πέρσι τον Δεκέμβριο θα έπαιρνε το πρωτάθλημα. Είναι παίκτες με ποιότητα που κάνουν τη διαφορά που δίνουν τη δυνατότητα στον προπονητή να έχει περισσότερες λύσεις. Είναι πιο κοντά στο πρωτάθλημα φέτος ο Παναθηναϊκός σε σχέση με πέρσι. Επίσης η νίκη επί της Βιγιαρεάλ μας θύμισαν εποχές υπέροχες από το παρελθόν. Και η ΑΕΚ όμως εντυπωσίασε με τη νίκη της στο Μπράιτον. Η ήττα με τον ΟΦΗ ήταν μία προσγείωση, μία σφαλιάρα. Ίσως να της έκανε καλό ενόψει Άγιαξ. Είναι δύσκολο να παίζει πολλά παιχνίδια σε λίγο χρόνο. Έχει όμως παίκτες και ομοιογένεια. Έχει ενέργειες συνδυαστικές και ατομικές που κάνουν οι ποδοσφαιριστές της. Έχουν φαντασία στο παιχνίδι τους οι μεσοεπιθετικοί της ΑΕΚ. Μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν το γκολ και να πάρουν το παιχνίδι. Και οι τέσσερις ομάδες μπορούν να τα πάνε καλά στην Ευρώπη και θα ήταν μεγάλη επιτυχία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η Ένωση έχει το δυσκολότερο έργο. Αν κερδίσει όμως τους Ολλανδούς τότε το έργο αλλάζει και έρχεται σε θέση ισχύος εκεί που αρχικά ήταν αουτσάιντερ».

Ως επιμύθιο τί θα θέλατε να κρατήσουμε από τη συζήτησή μας για την εκλογική σας μάχη;

«Μιας και μου δίνετε η ευκαιρία, θα ήθελα να πω, ότι κατεβαίνω, όχι μόνο για διαπιστώσεις. Η ουσία είναι να κάνω προτάσεις. Περιμένω την ψήφο των συμπολιτών μου από τον Βόρειο Τομέα της Αττικής, για να υπηρετήσω αυτό το καθήκον που είναι η εκπαίδευση της νεολαίας, η οποία είναι το μέλλον της πατρίδας μας. Περιμένω τη στήριξή τους».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags