Facebook Pixel Sportdog.gr | Γνωρίστε τον άνθρωπο που έτρεξε τον ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας!
| 2018-08-08 20:04:00

Γνωρίστε τον άνθρωπο που έτρεξε τον ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας!

Sportdog Team
Γνωρίστε τον άνθρωπο που έτρεξε τον ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας!

Ο Πίτερ Τόμσον θα θυμάται για πάντα το καλοκαίρι του 2018.

Και η αλήθεια είναι πως ο κόσμος των δρομικών αγώνων πρέπει να τον θυμάται εξίσου για το κατόρθωμα που πέτυχε. Πρόκειται άλλωστε για τον άνθρωπο που κατάφερε να τελειώσει τον φημισμένο Γύρο της Γαλλίας – γνωστότερο και ως Tour de France- τρέχοντας!

Για τον τύπο που διένυσε 4.000 χιλιόμετρα σε όλη τη Γαλλία, έτρεξε σε υψόμετρο 45.000 μέτρων και κατάφερε να συγκεντρώσει συνολικά περίπου 19.000 λίρες για φιλανθρωπικά ιδρύματα μέσα από αυτή την προσπάθεια.

Η ολοκλήρωση του Γύρου της Γαλλίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στον αθλητισμό και κάθε ποδηλάτης που έχει πάρει μέρος σε αυτή την κούρσα (η οποία εκτείνεται κυριολεκτικά σε όλη τη Γαλλία και σε μερικά σημεία έξω από τα σύνορά της) γνωρίζει για τι επίτευγμα μιλάμε. Φανταστείτε τώρα πόσο πιο δύσκολο είναι να το κάνεις τρέχοντας και όχι με ποδήλατο!

Ο 33χρονος από το Μπόρνμουθ ξεκίνησε τη διαδρομή στις 19 Μαΐου, δηλαδή επτά εβδομάδες πριν από τους αναβάτες της φετινής κούρσας, προκειμένου να καταφέρει να τερματίσει μαζί τους, κάτι που έγινε στις 26 Ιουλίου. Πρόκειται για ένα κατόρθωμα για το οποίο κανονικά πρέπει να γυριστεί ταινία – και δεν αποκλείεται αυτό να γίνει κάποια στιγμή.

Ο Πίτερ το συνηθίζει να κυνηγάει τέτοιες προκλήσεις: παλιότερα είχε πάρει μέρος σε 44 μαραθώνιους 44 διαφορετικών πόλεων της Ευρώπης μέσα σε ισάριθμες μέρες. Αλλά ακόμα και για τα δικά του δεδομένα, το να κάνει το Γύρο της Γαλλίας με τα πόδια είναι εξωπραγματικό. Τα νούμερα των χιλιομέτρων που έπρεπε να διανύσει προκαλούν ίλιγγο: 27 χιλιόμετρα αναρρίχησης, 70 συνεχόμενες μέρες στο δρόμο και περίπου 48 χιλιόμετρα τρεξίματος την ημέρα!

Είχα μαζί μου την κοπέλα μου”

Ενώ οι ποδηλάτες που συμμετέχουν στον Γύρο της Γαλλίας έχουν στη διάθεσή τους ομαδικά λεωφορεία που τους μεταφέρουν ανάμεσα σε διάφορα σημεία και προσωπικά γκρουπ ανθρώπων που ασχολούνται με τη φυσική τους κατάσταση και τις ανάγκες τους, ο Πίτερ πορευόταν πιο λιτά: «Είχα μαζί μου απλά την κοπέλα μου και ένα ενοικιασμένο αυτοκίνητο», τονίζει. Για να συνεχίσει: «Το να συμμετέχω στο γύρο της Γαλλίας είναι ένας στόχος που είχα τα τελευταία χρόνια. Κάποια στιγμή μου κόλλησε αυτή η ηλίθια ιδέα και δεν μου έφυγε ποτέ».

Και πως ακριβώς ένας δρομέας προετοιμάζεται για μια τόσο εξωπραγματική πρόκληση; «Έτρεχα κάθε μέρα, έκανα τρεις συνεδρίες δυναμικής προπόνησης την εβδομάδα στο γυμναστήριο, κυρίως για να προετοιμαστώ για τις κατηφόρες, που με τρομάζουν εξίσου με τις ανηφόρες. Έτρεχα περίπου 120 χιλιόμετρα την εβδομάδα και προσπάθησα να είμαι όσο πιο πολύ προετοιμασμένος γίνεται», τονίζει.

Ακόμα και ένας απλός παρατηρητής του Γύρου της Γαλλίας γνωρίζει για τι εξαντλητικό αγώνα πρόκειται. Υπάρχουν ατελείωτες στροφές, απότομες διαβάσεις, ανηφόρες και κατηφόρες που τις βλέπεις και τρομάζεις: αν είναι ασύλληπτα δύσκολο να κάνεις αυτή τη διαδρομή με ποδήλατο, το να την κάνεις με τα πόδια, θεωρητικά, αγγίζει τα όρια του γελοίου. Και όμως, ο Πίτερ Τόμσον τα κατάφερε παρά το γεγονός ότι, όπως είχε τονίσει και ο ίδιος πριν την έναρξη της απίστευτης προσπάθειάς του, είχε διάφορες αδυναμίες ως δρομέας στις απότομες διαδρομές.

«Έχω τη φίλη μου μαζί μου και διάφορους φίλους που θα συναντήσω σε τρέξουν ορισμένα τμήματα της διαδρομής. Όμως θα υπάρξουν τεράστιες χρονικές περιόδοι που θα είμαι μόνος μου με τις σκέψεις μου. Είναι εκείνες οι στιγμές που θα είναι οι πιο δύσκολες», είχε πει χαρακτηριστικά πριν τον αγώνα.

Το είχε κάνει και η Ζόε Ρομάνο

Και όμως: όσο απίστευτο και αν ακούγεται, ο Πίτερ Τόμσον δεν είναι ο πρώτος που δοκιμάζει αυτή την τρέλα και μάλιστα τα καταφέρνει. Η Αμερικανίδα δρομέας Ζόε Ρομάνο το είχε καταφέρει επίσης το 2013.

Η Ρομάνο υπληρξε μεγάλη έμπνευση για τον Πίτερ που είχε δηλώσει για εκείνη: «Είναι ένα καταπληκτικό άτομο, εκείνη απέδειξε πρώτη πως δεν είναι ακατόρθωτο. Το να ξέρεις ότι κάποιος το έχει πετύχει πριν από εσένα το κάνει να φαίνεται πιο εφικτό. Φυσικά, τα πάντα μπορούν να συμβούν. Μπορεί να κάνεις την καλύτερη προετοιμασία στον κόσμο και τελικά, όλα να πάνε στραβά». Αυτά τα έλεγε πριν τον αγώνα. Τελικά τίποτα δεν πήγε στραβά…

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags