Facebook Pixel Τι έκανες στον πόλεμο, κόουτς;
| 2011-04-15 22:01:00

Τι έκανες στον πόλεμο, κόουτς;

Τι έκανες στον πόλεμο, κόουτς;

Ο Βασίλης Σκουντής ανακαλεί από το αρχείο και τη...μνήμη του μερικά από τα μεγαλύτερα προπονητικά κόλπα στα χρονικά των ντέρμπι...

Oλυμπιακός - Παναθηναϊκός, one more time, που λένε και στα χωριά του Μπατίστ, του Νίκολας, του Καλάθη (που πάντως η σκούφια του βαστά από τη Λήμνο), του Γκόρντον και του.. Λούκας. Ναι το ξέρω ότι Γκόρντον και Λούκας συνιστούν... ταυτοπροσωπία, αλλά με τη συνήθεια που έχει ο Τζαμόν να κυκλοφορεί με τα επώνυμα του σαν να 'ναι μονά ζυγά, κοντεύω να πιστέψω ότι εντέλει ο Ολυμπιακός έχει δυο Αμερικανούς στο ρόστερ του!

Αστειεύομαι, αλλά το αυριανό ματς στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και για να μη φλυαρώ περισσότερο, μπαίνω αμέσως στο... ψητό:, ανακαλώντας από τη μνήμη και από το αρχείο μου μερικά από τα μεγαλύτερα προπονητικά κόλπα στα χρονικά των ντέρμπι.. Το σηκώνει (ίσως το απαιτεί κιόλας) η σημειολογία των εφετινών αγώνων, στους οποίους δεν αναμετρώνται μονάχα ο Παναθηναϊκός με τον Ολυμπιακό, ο Σπανούλης με τον Διαμαντίδη, ο Μπουρούσης με τον Μπατίστ και πάει λέγοντας (στο παρκέ) αλλά και ο Ομπράντοβιτς με τον Ιβκοβιτς στους πάγκους, οπότε η τακτική και οι κινήσεις στη σκακιέρα ένθεν και ένθεν έχουν την τιμητική τους...

* Τη σεζόν 1971-72 η λήξη του πρωταθλήματος βρίσκει τις δύο ομάδες ισόβαθμες με 22 νίκες-4 ήττες και ο τίτλος κρίνεται σε μπαράζ στο γήπεδο του Σπόρτιγκ. Ο εμιγκρές Τάκης Κορωναίος επιστρέφει κατεπειγόντως από το Μισισίπι όπου σπούδαζε και μάλιστα εμφανίζεται με ένα τεράστιο μουστάκι, που φαίνεται πως λειτουργούσε όπως η μακριά κώμη για τον... Σαμψών της Παλιάς Διαθήκης: του έδινε δύναμη! Καθοδηγούμενος από τον Κορωναίο και από τον... απίθανο Αμερικανογερμανό Φριτς Ζέγκλερη ο Παναθηναϊκός νικά με 70-56 και στέφεται πρωταθλητής, απέναντι στον Ολυμπιακό ο οποίος επί σαράντα λεπτά εγκλωβίστηκε σε μια ζώνη 2-1-2 που σκάρωσε για την περίσταση ο Κώστας Μουρούζης. Οι “πράσινοι” γιόρτασαν την κατάκτηση του τίτλου στην περίφημη ταβέρνα του Μίμη στο Χαλάνδρι, όπου εκτός από τα γουρουνόπουλα καταβρόχθισαν και τα... κουφώματα! Ξαφνικά η σύζυγος του προπονητή του Παναθηναϊκού, η Δόμνα Μουρούζη ακούει τους παρακαθήμενους της να λένε ότι “όλα κρίθηκαν από τη ζώνη του Κώστα” και ανυποψίαστη σχολιάζει προς την ομήγυρη: “Ε, μα το κατάλαβα εγώ. Αφού τον έβλεπα σε όλο τον αγώνα από την αγωνία του να φτιάχνει συνεχώς τη ζώνη του παντελονιού του”!

* Δέκα εννιά χρόνια αργότερα η Κατερίνα Κοκορόγιαννη δεν χρειάστηκε να μπει στην ίδια συζήτηση, διότι δεν ήταν παρούσα στο ματς και οι τηλεοπτικές κάμερες δεν εστίαζαν συνεχώς στον σύζυγο της, αλλά παραχώρησε ευχαρίστως τη θέση της σε μια άλλη κυρία. Στις 4 Μαΐου του 1991 ο Ολυμπιακός με τον Κίμωνα (Κοκορόγιαννη) για πρώτη φορά στον πάγκο του, αντί του Σούλη Ράμμου, αλώνει τον “Τάφο του Ινδού” (84-90)  εφαρμόζοντας επί σαράντα λεπτά μια ζώνη 1-2-2 με τον Τζίμη Μανιάτη μπροστά για να εμποδίζει την πάσα μέσα στη ρακέτα. Τον μανδύα του μοιραίου παίκτη του Παναθηναϊκού ενδύθηκε ο Αντόνιο Ντέηβις που είχε 2/14 βολές, ενώ παροιμιώδης υπήρξε η ατάκα της μπασκετμπολίστριας του Παναθηναϊκού και τότε μνηστής (νυν συζύγου) του Ντίνου Καλαμπάκου προς τον Ελληνιάδη: “Ρε Σταύρο είπαμε να σε κάνουμε κουμπάρο στο γάμο μας, αλλά εσύ αντί να μας ανοίξεις το σπίτι, μας το ' κλεισες προκαταβολικά”!

* Τέσσερα χρόνια αργότερα  (σεζόν 1994-95), ο πρώτος τελικός των πλέι οφς εξελίσσεται σε μια σκακιστική μάχη ανάμεσα στον Γιάννη Ιωαννίδη και στον Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού χρησιμοποίησε έξι διαφορετικούς παίκτες στο μαρκάρισμα του Εντι Τζόνσον, που ωστόσο ήταν ασταμάτητος και οδηγεί τον Ολυμπιακό στη νίκη (82-66) με 34 πόντους, 9 ριμπάουντ, 4 ασίστ και έντεκα συνεχείς πόντους με τους οποίους μετατρέπει μόνος του το 41-43 σε 52-46! Στην άλλη άκρη ο “Ξανθός” χρησιμοποιεί ένα παράδοξο και ριψοκίνδυνο τρικ αναθέτοντας το μαρκάρισμα που κατέληξε σε εξουδετέρωση του Ζάρκο Πάσπαλι στον Παναγιώτη Φασούλα! “Η ιδέα δεν ήταν δική μου, την αντέγραψα από τον Σούλη Μαρκόπουλο που έβαλε τον Τσέκο πάνω στον Ζάρκο” αποκάλυψε ο Ιωαννίδης στη συνέντευξη Τύπου.

* Το ημερολόγιο δείχνει 8 Μαΐου του 1996, ο (πρωταθλητής Ευρώπης στο Παρίσι) Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό στον δεύτερο τελικό των πλέι οφς και ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς εκπλήσσει με την εφαρμογή μια ζώνης που είχε λανσάρει ο Τζιμ Μποχάιμ στην κολεγιακή ομάδα του Σίρακιουζ. Με άρμα μάχης αυτή την αποκαλούμενη “slighting zone defense”ο Παναθηναϊκός νικά με 65-63, ενώ ο Ιωαννίδης ωρύεται έξω από τα αποδυτήρια: “Να βράσω τα πτυχία και όλες τις θεωρίες μου. Δεν γίνεται να με παίζει ζώνη ο Μάλκοβιτς και να χάνω. Δεν γίνεται”. Και όμως έγινε, μάλιστα σαν να μην έφτανε η ήττα, ο Ολυμπιακός, ο οποίος μετά τις 2/2 βολές του Στόγιαν Βράνκοβιτς, αστόχησε σε δυο τρίποντα στην τελευταία επίθεση του (Τόμιτς, Ρίβερς) χάνει και τον  Δημήτρη Παπανικολάου με ρωγμώδες κάταγμα στην αριστερή περόνη...

* Οκτώ χρόνια αργότερα (9 Μαΐου 2004), ο Παναθηναϊκός στον δεύτερο αγώνα του Α' γύρου των πλέι οφς νικά στο ΣΕΦ τον Ολυμπιακό 73-68 με τον  Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς να βγάζει λαγούς από το καπέλο του  : χρησιμοποιεί για αρκετή ώρα άμυνες ζώνης 3-2 και 2-3, παίζει συνεχώς με τρεις γκαρντ, βάζει τεσσάρι τον Ντούσαν Σάκοτα και πλέι μέικερ στην πρώτη περίοδο τον... Δημήτρη Παπανικολάου, για να απεγκλωβίσει τον Γιάκα Λάκοβιτς από την πίεση που του ασκούσε ο Χρήστος Χαρίσης.

* Κυριακή, 4 Ιουνίου του 2006 ο Παναθηναϊκός αλώνει το ΣΕΦ (68-79)   και προηγείται με 2-0 στο δρόμο προς το sweep. Στο κρισιμότερο σημείο του δεύτερου τελικού οι “πράσινοι” έτρεξαν ένα σερί 15-0 και μετέτρεψαν το 53-48 σε 53-63, με όπλο όχι τη συνηθισμένη επιθετική άμυνα τους, αλλά μια ζώνη η επιλογή της οποίας δικαίωσε τον Ζοτς, διότι  εγκλώβισε τον ακαταμάχητο μέχρι τότε Σοφοκλή Σχορτσανίτη (18π. 10ρ.) και προκάλεσε το “block out” στον Ολυμπιακό.

* Μια ανάλογη έκπληξη επιφύλαξε ο Παναγιώτης Γιαννάκης στον πρώτο τελικό των πλέι οφς, τη σεζόν 2007-08, στο ΟΑΚΑ, όπου ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 83-79. Πρόκειται για τον αγώνα στον οποίο λίγα δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη ο Γιώργος Πρίντεζης αστόχησε στο κρισιμότερο σουτ της βραδιάς και σημαδεύτηκε από την (αποτελεσματική κατά διαστήματα, αλλά εντέλει ατελέσφορη) ζώνη προσαρμογής που χρησιμοποίησε ο “Δράκος”.

* Στις 12 του περασμένου Ιανουαρίου Ομπράντοβιτς και Ιβκοβιτς βρέθηκαν ενώπιος ενωπίω για πρώτη φορά σε ντέρμπι αιωνίων στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός έμεινε όρθιος στο ΟΑΚΑ (61-65) σε ένα ματς που σφραγίστηκε από την αμυντική στρατηγική του Ντούντα, με σκοπό να αναχαιτίσει τα  mismatch και τα pick 'n' roll των αντιπάλων του. Ειδικότερα στο δεύτερο σκέλος ο Ολυμπιακός λειτούργησε με απόλυτο συντονισμό στις περιστροφές, έκλεισε την αδύνατη πλευρά, κάλυψε την έξτρα πάσα (άλλωστε οι γηπεδούχοι δεν είχαν καν την απλή πάσα: μόλις έξι ασίστ) και κυρίως κράτησε τον ψηλό μέσα στη ρακέτα ρισκάροντας τα περιφερειακά σουτ, από τα οποία ωστόσο δεν ζημιώθηκε.

Αυτές είναι μερικές (ελάχιστες, στην πραγματικότητα) και σκόρπιες εικόνες από εμπνεύσεις των προπονητών στην ιστορία των ντέρμπι των αιωνίων. Η συνέχεια αύριο το βράδυ επί του παρκέ του ΣΕΦ (και ασφαλώς επί της οθόνης της ΝΕΤ) για να δούμε τι (άλλο) θα σκαρφιστούν ο Ιβκοβιτς και ο Ομπράντοβιτς, ώστε  η επόμενη αναδρομή στα κόλπα των προπονητών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού να εμπλουτιστεί και με άλλα κεφάλαια...

Πηγή: esake.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags