Facebook Pixel Το καρφί και το κάδρο
| 2011-01-13 01:45:00

Το καρφί και το κάδρο

Το καρφί και το κάδρο

Ο Νίκος Παπαδογιάννης γράφει για το ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό και για το πρώτο… γαλόνι του Σπανούλη.

Ο Βασίλης Σπανούλης μπήκε στο ντέρμπι αποφασισμένος να γίνει πρωταγωνιστής και ενδεχομένως ήρωας. Αλλά η πρώτη του απόπειρα έπεσε στο κενό.

Η δεύτερη ήταν ακόμα χειρότερη. Ένα εύστοχο σουτ τριών πόντων του έδωσε κουράγιο μέσα στο πράσινο ηφαίστειο, αλλά αποδείχθηκε απλή παρένθεση. Ένα μπάσιμο που δοκίμασε είχε άδοξο φινάλε στα πλοκάμια του Φώτση, μία προσπάθεια για τρίποντο δίχως πίεση βρήκε σίδερο, μία ελεύθερη βολή πήγε κι αυτή στο δοκάρι.

Τότε, ο Σπανούλης κέρδισε το πρώτο του γαλόνι ως παίκτης του Ολυμπιακού. Εγινε ο πρωταγωνιστής της πολύτιμης νίκης, με τρόπο που δεν διακρίνεται εύκολα από το γυμνό μάτι

Ο Ιβκοβιτς τον κράτησε στον πάγκο από το 25ο ως το 32ο λεπτό, για να τον έχει φρέσκο στο φινάλε. Με σχετικά ξεκούραστο κορμί και σχετικά καθαρό μυαλό, ο Σπανούλης ανέλαβε τα ηνία της ομάδας και έστησε γύρω του μερικά «pick’n’roll» βγαλμένα λες από το μπλοκάκι του Ομπράντοβιτς. Διαχειρίστηκε το αναπόφευκτο άγχος του με ωριμότητα και ψυχραιμία.

Από τις ασίστ του Σπανούλη, ο Ράσο Νεστέροβιτς πέτυχε τα πιο κρίσιμα καλάθια της βραδιάς, ένα έμμεσο τρίποντο στο 58-55 και ένα εύκολο κάρφωμα, ανενόχλητος, στο 58-60. Άλλη μία φορά κέρδισε βολές και τις αξιοποίησε, ενώ σε μία ακόμη περίπτωση έκανε βήματα.Αλλά η η άμυνα του Παναθηναϊκού ξεχαρβαλώθηκε, ώσπου ήρθε και την αποτελείωσε ο Παπαλουκάς.

Στα τελευταία έξι λεπτά, ο Ιβκοβιτς νίκησε τον Ομπράντοβιτς με συνταγή Ομπράντοβιτς. Οι οπαδοί μπορεί να μην κατάλαβαν τίποτε και να πιστεύουν ότι ο Σπανούλης υστέρησε, αλλά ο προπονητής του Παναθηναϊκού κατάλαβε ότι αυτό το ντέρμπι χάθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Και όχι μόνο με τη φυγή του Σπανούλη.

Όταν ο Ομπράντοβιτς αποφάσισε να χτίσει τον Παναθηναϊκό με μοναδικό πραγματικό μαέστρο το Δημήτρη Διαμαντίδη, κρέμασε το κάδρο σε ένα, μονάκριβο καρφί. Ένα, αλλά γερό. Γερό, αλλά ένα.

Οσες φορές κλήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, ενοχλήθηκε. Το ίδιο και ο Δημήτρης Ιτούδης. Οι προπονητές του Παναθηναϊκού πιστεύουν ότι έχουν αποκτήσει το δικαίωμα στο απυρόβλητο. Δεν είναι δα η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν σκληρή κριτική Γενάρη μήνα. Συνήθως, γελάνε αυτοί τελευταίοι και γελάνε καλύτερα από κάθε άλλον.

Όμως, το πλάνο που έχει κατά νου ο Ομπράντοβιτς, πλάνο βασισμένο στην ομαδική δουλειά και στα αθλητικά προσόντα των παικτών του, δεν είναι πάντοτε αξιόπιστο. Σε αγώνες όπως το αποψινό, «κλειστοφοβικό» ντέρμπι, η τρεχάλα και ο αυτοσχεδιασμός είναι είδος εν ανεπαρκεία. Κερδίζει όποιος παίζει καλύτερα το κατενάτσιο.

Οι υπόλοιποι παίκτες του Παναθηναϊκού περίμεναν το Διαμαντίδη για να τους πάρει από το χεράκι, αλλά ο ακοίμητος αρχηγός εμφανίστηκε -για μια φορά- εξουθενωμένος από τον πυρετό και απροπόνητος. Δεν είναι ρομπότ, αλλά άνθρωπος. Οι συμπαίκτες του λίγο λίγο κατέρρεαν μπροστά στα έκπληκτα μάτια 20.000 οπαδών τους, ώσπου έλιωσαν από το άγχος και την πίεση.

Πότε άλλοτε κρεμόταν ο Παναθηναϊκός από έναν παίκτη; Πότε άλλοτε χρειάστηκε να παίξει ο Διαμαντίδης το ρόλο του σωτήρα, σχεδόν αβοήθητος; Δεν έχει καν στο dna του αυτό το γονίδιο. Το πληθωρικό του ταλέντο του επιτρέπει να φορέσει το μανδύα του σούπερμαν πολλές φορές, αλλά όχι πάντα και όχι πρόθυμα. Δεν είναι αυτό το στυλ του. Ο Σπανούλης, γεννημένος για τέτοιους ρόλους, δεν μένει πια εδώ.

Ο Ολυμπιακός έζησε μαγική νύχτα και καλείται τώρα να παίξει με τα λευκά της σκακιέρας. Ο τίτλος θα κριθεί όχι πια στο ΟΑΚΑ, αλλά στο Φάληρο. Ακόμα και αν είχε ηττηθεί με 1-2 πόντους στα τελευταία δευτερόλεπτα, θα αποκτούσε προβάδισμα σε πιθανή ισοβαθμία.

Ορφανός ξαφνικά από τα πλεονεκτήματα που τον έκαναν παντοδύναμο, ο Παναθηναϊκός έπαθε απόψη σοβαρή ζημιά. Ακόμα και αν βρει τρόπο να ενισχυθεί εν όψει των επόμενων αναμετρήσεών του με τον Ολυμπιακό για το ελληνικό πρωτάθλημα, θα έχει ως σημείο αφετηρίας τον χάντικαπ της αποψινής ήττας, αγωνιστικό και ψυχολογικό. Το βέβαιο είναι ότι οι «κόκκινοι» δεν τον φοβούνται πια.
 

Πηγή: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags