Facebook Pixel Παναθηναϊκός - Τσάβι Πασκουάλ Έργα και ημέρες
| 2018-12-22 04:33:00

Πασκουάλ: Έργα, ημέρες, επιτυχίες και… αποτυχίες στον Παναθηναϊκό

Sportdog Team
Πασκουάλ: Έργα, ημέρες, επιτυχίες και… αποτυχίες στον Παναθηναϊκό

Τα 160 παιχνίδια, οι τρεις τίτλοι, τα ντέρμπι, η αποτυχία στην Ευρωλίγκα.

Παναθηναϊκός - Τσάβι Πασκουάλ Από τις 22/10/2016 όταν η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωνε τη συμφωνία με τον Τσάβι Πασκουάλ, φτάσαμε στις 20/12/2018, στην ανακοίνωση των “πράσινων” για την αποχώρηση του Καταλανού τεχνικού, ο οποίος τελικά δεν εξάντλησε το τριετές συμβόλαιό του, ωστόσο αποχωρεί σαν φίλος.

Οι συσσωρευμένες κακές εμφανίσεις το τελευταίο διάστημα άδειασαν την… κλεψύδρα, με τους τελευταίους κόκκους άμμου να πέφτουν στην ήττα από τη Ρεάλ στη Μαδρίτη, με τον Πασκουάλ έπειτα από 26 μήνες, ή 789 ημέρες αν προτιμάτε, να αποτελεί παρελθόν από το “τριφύλλι”, έχοντας… προλάβει πάντως να γίνει ο μακροβιότερος στον πάγκο από το 2012, όσο δηλαδή έχει τα ηνία της ΚΑΕ ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Σε αυτό το διάστημα ο 46χρονος τεχνικός κοούτσαρε την ομάδα σε 160 αγώνες σε Ευρωλίγκα, πρωτάθλημα και κύπελλο Ελλάδας, με απολογισμό 120 νίκες και 40 ήττες και τρεις τίτλους εντός συνόρων, χωρίς όμως να υλοποιήσει τον μεγάλο στόχο του Final Four.

Θυμηθείτε τα πεπραγμένα του Καταλανού στο διάστημα που ο Πασκουάλ καθοδήγησε την ομάδα, βάζοντας στη ζυγαριά τις επιτυχίες και τις αποτυχίες ενός πραγματικού τζέντλεμαν και ανθρώπου που κόσμησε με την παρουσία του τον πάγκο του Παναθηναϊκού

Η συμφωνία

Η αρχή της σεζόν 2016/2017 ήταν περιπετειώδης για τον Παναθηναϊκό, που είχε προχωρήσει σε μεγάλο… λίφτινγκ μετά τα δύο χαμένα πρωταθλήματα, με τον Αργύρη Πεδουλάκη. Ομως η βαριά ήττα στο ΣΕΦ από τον Ολυμπιακό έφερε αναταράξεις και οδήγησε τον έμπειρο Ελληνα τεχνικό στην πόρτα της εξόδου.

Ετσι, οι “πράσινοι” βρέθηκαν σε αναζήτηση νέου προπονητή, με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να αναζητά λύση από το πάνω ράφι, γι’ αυτό και στράφηκε στην περίπτωση του Καταλανού, ο οποίος ήταν διαθέσιμος στην αγορά, έχοντας αποχωρήσει έπειτα από οκτώ και πλέον χρόνια στην Μπαρτσελόνα.

Η επίτευξη συμφωνίας δεν ήταν απλή υπόθεση. Δεν ήταν τόσο θέμα χρημάτων, αλλά το γεγονός πως ο Πασκουάλ δεν είχε εργαστεί ποτέ άλλοτε εκτός Ισπανίας, αλλά και ότι θα παραλάμβανε ομάδα έτοιμη, που δεν είχε χτίσει και οι παίκτες δεν ήταν επιλογές του.

Ωστόσο, από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός του πρόσφερε τριετές συμβόλαιο, όλα έγιναν πιο απλά και η συμφωνία σφραγίστηκε με την άφιξή του στις 22/10/2016 και την ανακοίνωση λίγες ώρες αργότερα: “Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον Τσάβι Πασκουάλ για τα επόμενα τρία χρόνια”.

Κύπελλο, πούλμαν, ΣΕΦ

Η πρώτη σεζόν είχε πολλά πάνω-κάτω, με τους “πράσινους” υπό τις οδηγίες του να κατακτούν το κύπελλο με νίκη στον τελικό του “Nick Galis Hall” επί του Άρη, ενώ στην Ευρωλίγκα παρά τα σκαμπανεβάσματα, ένα σερί πέντε νικών έφερε το πολυπόθητο πλεονέκτημα έδρας στα playoffs!

Ωστόσο, η σειρά με την Φενέρ εξελίχθηκε σε εφιάλτη μετά τον απέραντο ενθουσιασμό όλου του “πράσινου” οργανισμού, με δύο ήττες στο ΟΑΚΑ και μια τρίτη στην Πόλη, την οποία ακολούθησε η περιβόητη ιστορία με το πούλμαν.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αποφάσισε να τιμωρήσει την ομάδα με… οδική επιστροφή στην Ελλάδα για τις κάκιστες εμφανίσεις στη σειρά, με αποκορύφωμα την Πόλη και όλα ήταν στον αέρα, με τέσσερις παίκτες (Τζέιμς, Σίνγκλετον, Γκάμπριελ, Φώτσης) να αποφασίζουν κατά μόνας να επιστρέψουν αεροπορικώς.

Ο Πασκουάλ παρ’ όλα αυτά πήρε την κατάσταση στα χέρια του και όχι μόνο συμμάζεψε την ομάδα του, αλλά την οδήγησε απόλυτα έτοιμοι στους τελικούς των ελληνικών playoffs, με θρίαμβο επί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ στον πέμπτο τελικό (51-66) για την κατάκτηση του τίτλου.

Η υποδοχή που ακολούθησε στο ΟΑΚΑ ήταν μοναδική και ο Καταλανός που δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ αυτή τη βραδιά, μπήκε έτσι στην… καρδιά του κόσμου, με την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος που σκέπασε την πίκρα για την αποτυχία πρόκρισης στο Final Four.

Αποκλεισμός από ΑΕΚ και… Ρεάλ, back to back πρωτάθλημα

Η σεζόν 2017/2018 είχε νωρίς-νωρίς την απώλεια του πρώτου τίτλου, με την ήττα από την ΑΕΚ στον ημιτελικό κυπέλλου, που σήμανε την πρώτη “πράσινη” ήττα στον θεσμό έπειτα από επτά χρόνια και έξι σερί κούπες.

Αυτή η αποτυχία σύμφωνα και με τα λεγόμενα του Καταλανού είναι η χειρότερη στιγμή που έχει βιώσει στην Ελλάδα, την ώρα που το πρωτάθλημα ήρθε εκ νέου στο ΟΑΚΑ, με την επικράτηση επί του Ολυμπιακού με 3-2 νίκες και διπλό break στους τελικούς, αφού οι Πειραιώτες έσπασαν την έδρα, για να απαντήσει το “τριφύλλι” άμεσα στο ΣΕΦ.

Στην Ευρωλίγκα επαναλήφθηκε ουσιαστικά το ίδιο έργο με το 2017, καθώς ο Παναθηναϊκός με σπριντ πέντε νικών στο τέλος πήρε το πλεονέκτημα έδρας, αλλά ξανά ορθώθηκε μεγάλο εμπόδιο μπροστά του, με τη Ρεάλ να του παίρνει την πρόκριση για το Final Four.

Μπορεί στο πρώτο ματς η ομάδα του Καταλανού να έκανε… πάρτι στο ΟΑΚΑ (95-67), αλλά η συνέχεια είχε break των Μαδριλένων και δύο νίκες στη Μαδρίτη, αφήνοντας εκ νέου τους “πράσινους” εκτός νυμφώνος και για δεύτερη σερί χρονιά μακριά από το Final Four, παρά το πλεονέκτημα έδρας.

Κακές εμφανίσεις και… έξοδος

Η φετινή σεζόν είχε αρχίσει με όνειρα και φιλοδοξίες ώστε ο Παναθηναϊκός να κάνει το βήμα παραπάνω στην Ευρωλίγκα. Σε θεωρητική βάση, οι μεταγραφές που έγιναν το καλοκαίρι “γέμισαν” το ρόστερ, με παίκτες ποιότητας να αποχωρούν (Σίνγκλετον, Τζέιμς, Ρίβερς) μεν, αλλά αυτοί που ήρθαν να δημιουργούν καλύτερη ισορροπία δε.

Ολα αυτά έμειναν στη θεωρία, με την πορεία στην Ευρωλίγκα ως τώρα να μην έχει δικαιώσει τον Πασκουάλ, αλλά και τη διοίκηση για τις επιλογές. Το 6-7 παρά το βατό πρόγραμμα, συνοδεύτηκε από κακές εμφανίσεις, με την τελευταία εξ αυτών στη Μαδρίτη να οδηγεί εν τέλει στην πόρτα της εξόδου τον Καταλανό τεχνικό, ο οποίος φέτος έγινε μόλις ο τρίτος στην ιστορία της Ευρωλίγκας με 200+ νίκες!

Λαμπρή εξαίρεση στο κομμάτι της σεζόν που κύλησε υπό τις οδηγίες του, οι δύο νίκες στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, σε Ευρωλίγκα και Basket League, που ήταν απλή επιβεβαίωση της κυριαρχίας του στα συγκεκριμένα παιχνίδια όσα ήταν στον “πράσινο” πάγκο. Ομως, όπως αποδείχθηκε, δύο νίκες στα ντέρμπι δεν γινόταν να βαρύνουν τόσο πολύ στη ζυγαριά, από τη στιγμή που η εικόνα της ομάδας ήταν τόσο κακή σε πολλά άλλα παιχνίδια.

Επιτυχημένος ή αποτυχημένος;

Από τη στιγμή που ο Πασκουάλ δεν είναι πλέον εδώ, μπορεί να γίνει και ο απολογισμός του έργου του, που όμως μπορεί να έχει δύο όψεις.

Από την μία πλευρά στη ζυγαριά υπάρχουν οι τρεις τίτλοι, με τα δύο σερί πρωταθλήματα, με τα οποία ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στην κορυφή, αφού προ Καταλανού είχαν χαθεί τα δύο προηγούμενα.

Ειδικά το πρωτάθλημα του 2017 με το “διπλό” στον πέμπτο τελικό του ΣΕΦ, μετά την ιστορία με το περιβόητο πούλμαν, ήταν έργο Πασκουάλ, που συσπείρωσε μια ομάδα που έδειχνε ως και διχασμένη από αυτή την ιστορία.

Σε αυτά τα δύο χρόνια οι “πράσινοι” έπαιξαν κατά διαστήματα το μπάσκετ που ήθελε ο Καταλανός, παίκτες βελτιώθηκαν στα χέρια του (Σίνγκλετον και Τζέιμς μετά την θητεία τους στο ΟΑΚΑ φέτος πήραν διπλάσια συμβόλαια στις νέες τους ομάδες), ενώ φέτος πιστοποιεί το step up του ο Ντίνος Μήτογλου, ενώ φυσικά δεν πρέπει να λησμονηθεί η περσινή τρομερή σεζόν του Νικ Καλάθη.

Οσον αφορά τα αποτελέσματα, αναμφίβολα το μεγάλο συν του Τσάβι ήταν το πάνω χέρι που είχε στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, αφού σε 20 αναμετρήσεις με τους Πειραιώτες στην “πράσινη” θητεία του μέτρησε 13 νίκες και 7 ήττες!

Από την άλλη πλευρά βαραίνει κυρίως η αδυναμία πρόκρισης στο Final Four της Ευρωλίγκας, παρότι και στις δύο σειρές playoffs της τελευταίας διετίας το “τριφύλλι” είχε το πλεονέκτημα έδρας.

Τόσο το 2017, όσο και το 2018 η ομάδα του είχε αδυναμία μακριά από το ΟΑΚΑ, αλλά στην έδρα της είχε τη δυναμική για να πετύχει το στόχο της στην κανονική περίοδο, με την είσοδο στην τετράδα, χωρίς όμως να την μετουσιώνει σε πρόκριση στο Final Four, αφού σε τέσσερα ματς στο ΟΑΚΑ στα playoffs, το ρεκόρ ήταν μόλις 1-3, κόντρα σε Φενέρ και Ρεάλ!

Επιπλέον, μπορεί όλο και περισσότερες επιλογές να ήταν θεωρητικά δικές του, ώστε το ρόστερ να έχει τη μορφή που ήθελε, η εικόνα στο παρκέ δεν ήταν η απαιτούμενη, με τους πρώτους 2,5 μήνες της φετινής σεζόν να συνοδεύονται από μηδενική βελτίωση από αγώνα σε αγώνα.

Κάπως έτσι, φτάσαμε στο τέλος…

ΠΗΓΗ: eurohoops.net

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags