31/12/13 - 10:20

Το δικό του ψυχογράφημα

Ο Τραϊανός Δέλλας έχει μιλήσει για την πίεση που νιώθουν οι παίκτες της ΑΕΚ, ωστόσο και ο ίδιος ο τεχνικός της «Ενωσης» καλείται να διαχειριστεί την πίεση που αισθάνεται, άσχετα αν δεν το δείχνει.

Το δικό του ψυχογράφημα
50.917views 0shares

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που βλέπω εγώ είναι πως τα παιδιά είναι πιεσμένα. Αυτή η πίεση φαίνεται σε κάθε κίνησή τους» είχε πει ο Τραϊανός Δέλλας μετά τον τελευταίο φετινό αγώνα για το πρωτάθλημα με την Κηφισιά. Ενα συμπέρασμα που προφανώς και προέκυψε βάσει ωρίμου σκέψεως και έχοντας ολοκληρωμένη εικόνα από ένα αρκετά μεγάλο δείγμα αγώνων.

Ο κόουτς της Ενωσης δεν έχει διστάσει να μπει ασπίδα στους παίκτες του, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για ορισμένες κακές εμφανίσεις. Αυτό όμως που δεν έχει αποδεχτεί ή αν θέλετε προσπαθεί να μην το δείχνει είναι πως και ο ίδιος είναι πιεσμένος. Η πίεση για καλό ποδόσφαιρο και άνετες νίκες που επιτάσσει η δυναμική του συλλόγου, αλλά και που ασκείται από τους οπαδούς, επηρεάζει και τον ίδιο. Οταν λοιπόν στραβώνουν τα ματς δεν είναι αγχωμένοι μόνο οι παίκτες. Αυτό δείχνει η γλώσσα του σώματος, με αντιδράσεις δυσαρέσκειας και απογοήτευσης. Αυτό αποδεικνύουν και τα ξεσπάσματά του αλλά και οι... έξω από τα δόντια ομιλίες. Συνεπώς, ο πανικός δεν έχεται μόνο απέξω, όπως πρόσφατα δήλωσε ο Δέλλας, ο οποίος μάλιστα για πρώτη φορά δεν κάλυψε τους παίκτες και επισήμανε ότι δεν έκαναν τίποτα από όσα τους ζήτησε.

Και βεβαίως δεν χρειάζονται βαθυστόχαστες ψυχολογικές αναλύσεις για την απώλεια της ψυχραιμίας και του καθαρού μυαλού. Το καθεστώς πίεσης δημιουργήθηκε από αγωνιστικές αδυναμίες που προέκυψαν μέσα από τα ματς της ΑΕΚ, με αποκορύφωμα την ήττα-αποκλεισμό από τον Αγροτικό Αστέρα.

Αρχικά καταρρίφθηκε ο μύθος του «ταμπουριού» και των αμυντικών τειχών που στήνει ο εκάστοτε αντίπαλος. «Το δύσκολο δεν είναι να καταστρέψεις, αλλά να δημιουργήσεις» είναι η μόνιμη επωδός. Αποδείχτηκε στο ματς με την Κηφισιά ότι πρόβλημα υπάρχει και με αντιπάλους που προσπαθούν να αναπτυχθούν και παίζουν πιο επιθετικά.

Ο Αγροτικός Αστέρας έδειξε στην ΑΕΚ ότι έχει... θέμα και με τις ομάδες που την πρεσάρουν ψηλά και δεν την περιμένουν κλείνοντας διαδρόμους. Το μόνο... φάρμακο στην κρίση είναι η άμεση διόρθωση των αγωνιστικών λαθών, που προκαλούν ασφυκτική πίεση.

Η διαχείριση της πρώτης κρίσης

Οσα συμβαίνουν στην ΑΕΚ τις τελευταίες ώρες αποτελούν πρωτόγνωρες διαδικασίες για τον Τραϊανό Δέλλα. Αλλά η δουλειά ενός προπονητή και εκεί που κρίνεται εάν μπορεί να αντεπεξέλθει αφορά τη διαχείριση αγωνιστικών κρίσεων.

Ο Δέλλας πήγε στα Σπάτα χθες με άγριες διαθέσεις και είχε μεγάλη ένταση στο μυαλό του για όσα θα έπρεπε να πει προς τους παίκτες. Ωστόσο, δεδομένων και των γιορτινών ημερών, υπήρξε «μασάζ» στον προπονητή της ΑΕΚ από τους εμπειρότερους των αποδυτηρίων. Κρίθηκε σκόπιμο να μην ανέβουν οι τόνοι, να μην υπάρξουν κουβέντες που θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα απ' όσα υπάρχουν και να προχωρήσει στη μέθοδο της αυτοκριτικής των ποδοσφαιριστών. Ετσι κι αλλιώς, ο χρόνος θα είναι ιδανικός σύμβουλος και για να μπορέσει ο Δέλλας να «καθαρίσει» το μυαλό του και να δει τα πράγματα με ψυχραιμία.

Κι όμως, το σκέφτεται

Ο Τραϊανός Δέλλας έλεγε μετά το ματς με τον Αγροτικό Αστέρα πως αν μπορούσε θα άλλαζε όλη την ενδεκάδα. Σαφώς και υπήρχε δόση υπερβολής στα λόγια του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σκέφτεται πολύ σοβαρά να αλλάξει πολλά πρόσωπα. Το αντίθετο μάλιστα. Ηταν τόσο δυσαρεστημένος από την απόδοση όσων αγωνίστηκαν με την ομάδα της Θεσσαλονίκης, που και χθες άφηνε να εννοηθεί πως θα προβεί σε αρκετές αλλαγές. Στις επόμενες προπονήσεις θα διαφανεί αν πραγματικά είναι διατεθειμένος να ανακατέψει την τράπουλα.

Η αντίδραση του κόσμου

Το πρώτο παιχνίδι της νέας χρονιάς με το Αιγάλεω εκτός έδρας και η διαχείρισή του -απ' όλες τις απόψεις- μετά τη «σφαλιάρα» από τον Αγροτικό Αστέρα θα λειτουργήσει και ως κρας τεστ για τον απογοητευμένο κόσμο. Η προσέλευση και η αντίδραση του κόσμου μετά τον αποκλεισμό και τις... συγγνώμες αναμένονται με ενδιαφέρον. Εν αναμονή, λοιπόν, του ραντεβού στις 4 Ιανουαρίου.

Επί του παρόντος κανένα θέμα

Οσον αφορά την προπονητολογία και τα σενάρια διαδοχής, όπως σας ενημερώσαμε από χθες δεν τίθεται -τουλάχιστον επί του παρόντος- κανένα θέμα. Σαφώς και αν η εικόνα της ομάδας εξακολουθεί να είναι προβληματική και τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα θα διαφοροποιηθούν τα πράγματα. Για την ώρα υπάρχει στήριξη προς το πρόσωπο του Δέλλα. Αλλωστε, μερίδιο ευθύνης έχουν άπαντες στο ποδοσφαιρικό τμήμα και όχι μόνο ο προπονητής.

Πηγή: Goal


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ