25/06/11 - 01:32

Εκβιασμοί, απειλές και άλλα πολλά για Μπέο!

Βαρύ είναι το κατηγορητήριο για τον Αχιλλέα Μπέο όσο αφορά την εμπλοκή του στο σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες! Διαβάστε για τι κατηγορείται ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου.

Εκβιασμοί, απειλές και άλλα πολλά για Μπέο!
34.703views 0shares

Το κατηγορητήριο που βαρύνει τον Αχιλλέα Μπέο έχει ως εξής:

«1) Από το έτος 2008 μέχρι και σήμερα, έχει συγκροτήσει από κοινού με τους Γιάννη ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, Νικόλαο Ζαμάνη, Βασίλη ΓΕΩΡΤΣΙΑΚΟ και Δημήτρη ΖΑΒΑΝΤΙΑ, εντάχθηκες και διευθύνεις δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα από περισσότερα από τρία πρόσωπα (οργάνωση) και επιδιώκετε τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων που προβλέπονται στα άρθρα 385 παρ. 1 β' (εκβίαση) και 386 παρ. 3 α' (απάτη) του ΠΚ και συγκεκριμένα αφενός μεν διαπράττετε κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια εκβιάσεις, με απειλή βλάβης, ακόμα και ηθικής, του επαγγέλματος των εξαναγκαζόμενων σε πράξη (ποδοσφαιριστών, διαιτητών κλπ) από την οποία επέρχεται ζημία στην περιουσία τους, αφετέρου δε προκειμένου να αποκτήσετε παράνομο περιουσιακό όφελος, είτε οι ίδιοι προσωπικά είτε δίδοντας εντολή σε τρίτους-παράνομους πράκτορες-μέλη της οργάνωσης, οι οποίοι ενεργούν για λογαριασμό σας, μεταβαίνετε σε πρακτορεία της ΟΠΑΠ Α.Ε., όπου παρίσταται ψευδώς, με συμπερασματικά συναγόμενη δήλωση, στους αρμόδιους υπάλληλους του πρακτορείου ότι παίζετε στο στοιχηματικό παιχνίδι με την επωνυμία «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» τηρώντας τις διατάξεις του Κανονισμού συμμετοχής σε αυτό του ΟΠΑΠ, υπό τους όρους της αρχής των πιθανοτήτων, δηλώνοντας με τη συμπεριφορά σας σιωπηρά ότι δεν γνωρίζετε εκ των προτέρων το αποτέλεσμα της έκβασης του γεγονότος (αποτέλεσμα ποδοσφαιρικού αγώνα κλπ) στο οποίο επιλέγετε κάθε φορά να στοιχηματίσετε, με αποτέλεσμα να παραπλανάτε τους υπαλλήλους των πρακτορείων της εταιρείας ΟΠΑΠ Α.Ε. να παραλαμβάνουν τα δελτία προκαθορισμένης απόδοσής σας, ενώ εάν οι τελευταίοι γνώριζαν την αληθή των πραγμάτων κατάσταση, δηλαδή ότι όλοι οι επίμαχοι κάθε φορά ποδοσφαιρικοί αγώνες στους οποίους ποντάρατε είτε για λογαριασμό σας είτε για λογαριασμό της εταιρείας ΟΠΑΠ Α.Ε., με αποτέλεσμα να επέλθει ζημία στην περιουσία της τελευταίας, η οποία είναι ανάλογη με τα ποσά των κερδών, με αντίστοιχη αύξηση της περιουσίας σας.

2) Με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, με σκοπό να αποκομίσεις ο ίδιος παράνομο περιουσιακό όφελος, εξανάγκαζες άλλους με απειλή σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή από την οποία επερχόταν ζημία στην περιουσία των εξαναγκαζόμενων, μεταχειριζόμενος απειλή βλάβης του επαγγέλματός τους, πράξη την οποία διαπράττεις κατά συνήθεια ή κατ' επάγγελμα και συγκεκριμένα στον ως άνω τόπο από το 2008 μέχρι και 2-2-2011, με σκοπό να αποκομίσεις ο ίδιος παράνομο περιουσιακό όφελος εξανάγκαζες άλλους και συγκεκριμένα παρενέβαινες συστηματικά, μεταχειριζόμενος απειλή βλάβης του επαγγέλματος τους, στον ορισμό διαιτητών και παρατηρητών, είτε ερχόμενος σε άμεση επαφή μαζί τους είτε εξαναγκάζοντας τρίτα πρόσωπα που μπορούσαν από τα πράγματα ή από το νόμο να ενεργήσουν την επιζήμια για τους βλαπτόμενους πράξη, προκειμένου να ενεργήσουν σύμφωνα με τις προθέσεις σου, επιφέροντας έτσι ζημία στην περιουσία τους, και ειδικότερα:

Την 1-2-2011, σε συνομιλία που είχες με τον ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ, αναφέρατε μεταξύ άλλων τα εξής:
«… Α: Λοιπόν, το ένα είναι αυτό. Το άλλο του μίλησα για τον αυριανό μην επέμβεις κι αυτά δε θα γίνει τίποτα όλα καλά θα πάνε, και το τρίτο θέλω να μου κάνει μία χάρη τώρα δεν είναι και λίγες αυτές να πούμε μη βάζετε το Σιδηρόπουλο πάνω… δεν είναι δυνατόν…
Β: Ποιο Σιδηρόπουλο πάνω;
Α: Το Σιδηρόπουλο την Κυριακή στο ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός.
Β: Γιατί Σιδηρόπουλο έβαλε;
Α: Θέλει να βάλει και του είπα αν τον βάλεις θα δείρω τον (ακατάληπτο) και δε σας ξαναμιλάω κιόλας. Δεν μπορείς κύριε να τιμωρείς τον Παμπορίδη 4 εβδομάδες, το Σπάθα 4 εβδομάδες κι αυτό το μ… που έκανε έγκλημα 2 βδομάδες. Σαν να λες σ' έχω γραμμένο Μπέο στα α… μου.
Β: Γιατί εμένα δεν μ' έχει γραμμένο με το Σταθόπουλο που τον έβαλε σε 2 αγωνιστικές ο μ…;
Α: Ναι, αλλά εγώ του το πρόλαβα τώρα, του λέω άστον έξω και βάλτονα στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκόςτην άλλη βδομάδα αφού έχεις πρόβλημα. Μες στο Καραϊσκάκη. Και μου λέει θα δω λέει φωνάζει ο Βαγγέλης. Του λέω θα πάρω `γω το Βαγγέλη άμα φωνάζει. Είναι ντροπή του λέω, βάλε τον Γιάχο. Όχι μου λέει το Γιάχο. Βάλε τον Παμπορίδη, βάλε κάποιον άλλο αδερφάκι μου του λέω στο Παναθηναϊκός –ΠΑΟΚ.
Β: Καλύτερα να βάλει τον Παμπορίδη στο ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός.
Α: Βέβαια, βέβαια είναι καλύτερα.
Β: Αυτό θα του πω κι εγώ, αυτό θα του πω.
Α: Και να σου κρατήσει το Σιδηρόπουλο για την άλλη βδομάδα, για σένα. Και δες αυτό το θέμα με το κύπελλο τι προβλέπει ο ΚΑΠ.
Β: Τώρα θα το κάνω».
Την 2-2-2011, τηλεφώνησες στον Γιώργο Γιαννόπουλο (Γ), επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΚΕΔ), και μεταξύ σας έλαβε χώρα η ακόλουθη συνομιλία:
«Α: Τι γίνεται κύριε Γιαννόπουλε;
Γ: Ποιος είναι;
Α: Ο Αχιλλέας ο Μπέος είμαι. Καλά είσαι;
Γ: Έλα Αχιλλέα, μια χαρά, εσύ;
Α: Τον Ανδρονικίδη τον βάλατε να τον επιβραβεύσετε για την καλή διαιτησία που έκανε πάλι δύο συνεχόμενα παιχνίδια;
Γ: Εεεεε η έκθεση του παρατηρητή και αυτά που ακούσαμε είναι πάρα πολύ θετικά.
Α: Και τον βάλατε δεύτερο συνεχόμενο γι' αυτόν τον λόγο ε;
Γ: Όχι τι δεύτερο;
Α: Τον ξαναβάλατε το Σάββατο να παίξει.
Γ: Ναι.
Α: Μάλιστα.
Γ: Γιατί τι έγινε, τι έχεις εσύ μ' αυτόν;
Α.: Καλά θα γίνει της π…, στο λέω. Εγώ επώνυμα σε παίρνω.
Γ: Εντάξει.
Α: Δεν είναι ενημερωμένος ο Σοφοκλής αλλά να στο πω αυτό το πράγμα, πόσοι διαιτητές παίζουν από τη Γ' Εθνική δύο συνεχόμενα παιχνίδια;
Γ: Δεν παίζουν πολλοί, όταν υπάρχει ανάγκη, παίζουν όμως. Τι να κάνουμε;
Α: Αυτόν κρίνατε ότι υπάρχει ανάγκη ε;
Γ: Ε βέβαια για να τον βάλουμε. Γιατί μου μιλάς ειρωνικά ρε Αχιλλέα, δεν κατάλαβα.
Α: Σου λέω ότι αυτός είχε εντεταλμένη υπηρεσία.
Γ: Αυτό μπορείς να μας το αποδείξεις;
Α: Τι να στο αποδείξω πώς;
Γ: Πώς θα γίνει ρε Αχιλλέα; Αν στεκόμαστε, στο ότι ο καθένας ότι θέλει λέει…
Α: Ποιος είναι ο καθένας; Εγώ είμαι ο καθένας;
Γ: Κάτσε δεν σου λέω ότι είσαι ο καθένας. Έρχεται όμως, όποιοι έρχονται…
Α: Σου λέω λοιπόν ότι αυτός ο διαιτητής ήρθε εδώ… εντάξει… τίποτα δε… κακώς σε πήρα, άντε καληνύχτα».

3) Από το έτος 2008 μέχρι και 30-5-2011, με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, ενεργώντας με πρόθεση, προκάλεσες σε άλλον την απόφαση με πειθώ και φορτικότητα να τελέσει την άδικη πράξη της απάτης, ο υπαίτιος της οποίας διαπράττει απάτες κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια και το συνολικό όφελος ή η συνολική ζημία υπερβαίνουν το ποσό των 15.000 ευρώ, που διέπραξε και συγκεκριμένα, με σκοπό να αποκομίσεις παράνομο περιουσιακό όφελος, έδινες εντολή σε τρίτους – παράνομους πράκτορες-μέλη της υπό στοιχείο (1) του παρόντος αναφερόμενης οργάνωσης, και προκαλούσες σε αυτούς την απόφαση, ενεργώντας για λογαριασμό σου, να μεταβαίνουν σε πρακτορεία της ΟΠΑΠ Α.3., όπου παριστούσαν ψευδώς, με συμπερασματικά συναγόμενη δήλωση, στους αρμόδιους υπάλληλους του πρακτορείου ότι παίζουν στο στοιχηματικό παιχνίδι με την επωνυμία «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» τηρώντας τις διατάξεις του Κανονισμού συμμετοχής σε αυτού του ΟΠΑΠ, υπό τους όρους της αρχής των πιθανοτήτων, δηλώνοντας με τη συμπεριφορά τους σιωπηρά ότι δεν γνωρίζουν εκ των προτέρων το αποτέλεσμα της έκβασης του γεγονότος (αποτέλεσμα ποδοσφαιρικού αγώνα κλπ) στο οποίο επέλεγες κάθε φορά να στοιχηματίσουν, με αποτέλεσμα να παραπλανούν τους υπαλλήλους των πρακτορείων της εταιρείας ΟΠΑΠ Α.Ε. να παραλαμβάνουν τα δελτία προκαθορισμένης απόδοσης αυτών, ενώ εάν οι τελευταίοι γνώριζαν την αληθή των πραγμάτων κατάσταση, δηλαδή ότι όλοι οι επίμαχοι κάθε φορά ποδοσφαιρικοί αγώνες στους οποίους πόνταραν οι παίκτες του Στοιχήματος για λογαριασμό σου είναι «χειραγωγημένοι», δεν θα προέβαιναν στην αποδοχή των επίμαχων δελτίων και στην εξαργύρωση αυτών για λογαριασμό της εταιρείας ΟΠΑΠ Α.Ε., με αποτέλεσμα να επέλθει ζημία στην περιουσία της τελευταίας, η οποία είναι ανάλογη με τα ποσά των κερδών, με αντίστοιχη αύξηση της περιουσίας σου.

4) Από το έτος 2008 μέχρι και 30-5-2011, με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση αυτού εγκλήματος, ενεργώντας από κοινού με άλλους, κατόπιν συναπόφασης και με κοινό δόλο, με συγκλίνουσες επιμέρους πράξεις, ταυτόχρονες ή διαδοχικές, αποδεχόμενοι άπαντες την πραγμάτωση της αντικειμενικής υπόστασης του κάτωθι περιγραφόμενου εγκλήματος και γνωρίζοντας ότι καθένας απ' σας ενεργεί με δόλο τέλεσης αυτού και θέλοντας να ενώσει ο καθένας σας με τη δράση του με εκείνη των υπόλοιπων, προσέφερες ή έδινες υποσχέσεις σε αθλητές, διαιτητές, ή διοικητικούς παράγοντες ή άλλα πρόσωπα που συνδέονταν με οποιονδήποτε τρόπο με τους αθλητές, τους διαιτητές, τα σωματεία, δώρα, ωφελήματα ή άλλες οποιεσδήποτε παροχές, με σκοπό να αλλοιωθεί υπέρ ή κατά αθλητικού σωματείου, το αποτέλεσμα ποδοσφαιρικών αγώνων, που διεξάγονταν ή επρόκειτο να διεξαχθούν, το αποτέλεσμα δε που επεδίωκες κάθε φορά πράγματι επερχόταν, όπως αναλυτικά εκτίθεται στο από 21-6-2011 πόρισμα της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

5) Από το έτος 2008 μέχρι και 30-5-2011, με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, ενεργώντας με πρόθεση, προκάλεσες σε άλλον την απόφαση με πειθώ και φορτικότητα να τελέσει την άδικη πράξη του παράνομου στοιχήματος που αυτός διέπραξε και συγκεκριμένα έδινες εντολή σε τρίτους – παράνομους πράκτορες-μέλη της υπό στοιχείο (1) του παρόντος αναφερόμενης οργάνωσης, και προκαλούσες σε αυτούς την απόφαση, ενεργώντας για λογαριασμό σου, να ποντάρουν μέσω διαδικτύου σε στοιχηματικές εταιρείες του εξωτερικού στους «στημένους αγώνες».

6) Από το έτος 2008 μέχρι και σήμερα, τελείς πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα απέκτησες και κατέχεις παράνομο πλουτισμό, εν γνώσει κατά τον χρόνο κτήσης του γεγονότος ότι η περιουσία αυτή προέρχεται από τις υπό στοιχεία (1) (3) και (5) του παρόντος αναφερόμενες εγκληματικές δραστηριότητες ή από πράξεις συμμετοχής σε τέτοιες δραστηριότητες, προβαίνοντας παράλληλα με διάφορους τρόπους στην απόκρυψη ή τη συγκάλυψη της αλήθειας με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, όσον αφορά στη φύση ή την προέλευση της περιουσίας, εν γνώσει του γεγονότος ότι η περιουσία αυτή προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες ή από πράξεις συμμετοχής σε τέτοιες δραστηριότητες.

Στη συνέχεια, αφού ανακοινώσαμε στον εξεταζόμενο το περιεχόμενο των εγγράφων της ανάκρισης, εξηγήσαμε σε αυτόν, σύμφωνα με το άρθρο 103 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με σαφήνεια όλα τα δικαιώματά του, που προβλέπονται από τα άρθρα 100, 101, 102, 103, 104, 105 και 273 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ειδικότερα ότι δικαιούται: Να παρίσταται μετά συνηγόρου, μετά του οποίου δεν μπορεί να απαγορευτεί η επικοινωνία του σε καμία περίπτωση, να μελετήσει ο ίδιος ή ο συνήγορός του τα έγγραφα της ανάκρισης και του κατηγορητηρίου (πραγματικών περιστατικών-κατηγορίας), να του χορηγηθούν αντίγραφα αυτών με δική του δαπάνη και μετά από γραπτή αίτησή του, να αρνηθεί να απαντήσει (δικαίωμα σιωπής) και να παραδώσει την απολογία του γραπτή.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Επιθυμείτε να κάνετε χρήση των δικαιωμάτων που σας γνωστοποιήθηκαν;
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Επιθυμών να παρασταθώ μετά του συνηγόρου μου κυρίου ΚΑΚΑΒΑ Νικόλαου, δικηγόρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με Αριθμό Μητρώο 12424.
Ύστερα από τα ανωτέρω ελήφθη απολογία ως ακολούθως.
Για πίστωση συντάχθηκε η παρούσα έκθεση, η οποία αφού αναγνώσθηκε και βεβαιώθηκε, υπογράφεται ως ακολούθως:
Ο Εξετασθείς Ο συνήγορος Ο Β' Ανακριτικός Υπάλληλος Ο Ανακριτικός Υπάλληλος


Στη συνέχεια, προβήκαμε στην εξέταση του κατηγορουμένου ως ακολούθως:
ΕΡΩΤΗΣΗ: Κατηγορήθηκες άλλη φορά και για ποια αιτία;

ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Ναι, για αθλητικά ζητήματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κατηγορείσαι ήδη για τις πράξεις που σου γνωστοποιήθηκαν ανωτέρω. Τι απολογείσαι;

ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Έχοντας λάβει γνώση μόνο της από 21-06-2011 Πορισματικής Εκθέσεως της Αντεισαγγελέως κυρίας ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, αρνούμαι, καθ' ολοκληρία, τις εις βάρος μου κατηγορίες. Θα αντικρούσω τις ανωτέρω κατηγορίες, μία προς μία, αφού λάβω γνώση του συνόλου της δικογραφίας ενώπιον του αρμοδίου κυρίου Ανακριτού. Τίποτε άλλο δεν έχω να προσθέσω προς το παρόν.

Στον κατηγορούμενο γνωστοποιήσαμε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 273 παρ. 1 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, υποχρεούται να δηλώσει κάθε μεταβολή της κατοικίας ή διαμονής του, μαζί με την ακριβή διεύθυνση, εγγράφως στον εισαγγελέα του δικαστηρίου, στο οποίο εκκρεμεί κατά το χρόνο της δήλωσης η δικογραφία.

Η παρούσα έκθεση άρχισε να συντάσσεται την 00:10 ώρα της 23-06-2011 και περατώθηκε την 00.45 ώρα της ιδίας.
Για πίστωση συντάχθηκε η παρούσα έκθεση, η οποία αφού αναγνώσθηκε και βεβαιώθηκε, υπογράφεται ως ακολούθως:
Ο Εξετασθείς Ο Συνήγορος Ο Β' Ανακριτικός Υπάλληλος Ο Ανακριτικός Υπάλληλος».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ