Facebook Pixel Sportdog.gr | Τρελά πράγματα από τον Μαρτίνς - Έτσι τινάζει την μπάνκα στον αέρα - Γι’ αυτό τον πήρε ο Μαρινάκης
| 2018-04-19 09:30:00

Τρελά πράγματα από τον Μαρτίνς - Έτσι τινάζει την μπάνκα στον αέρα - Γι’ αυτό τον πήρε ο Μαρινάκης

του Παναγιώτη Νικολάου
Τρελά πράγματα από τον Μαρτίνς - Έτσι τινάζει την μπάνκα στον αέρα - Γι’ αυτό τον πήρε ο Μαρινάκης

Ασύλληπτα deals ο Πορτογάλος, θα τρίβετε τα μάτια σας!

Μία ακόμα πτυχή των επαγγελματικών ικανοτήτων του Πέδρο Μαρτίνς εκθειάζουν τις τελευταίες μέρες από τον Ολυμπιακό και μάλιστα, αποκαλύπτουν πως διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην επιλογή του για τον «ερυθρόλευκο» πάγκο. Στο Λιμάνι έχουν να το λένε πως ο 48χρονος προπονητής επιλέχθηκε και για την ικανότητα να διαλέγει ταλαντούχους παίκτες και να τους αναδεικνύει, δημιουργώντας υπεραξίες σε κάθε ομάδα που εργάστηκε.      

Όπως ήταν λογικό, μετά τα «στραπάτσα» των δύο τελευταίων ετών, οι Ερυθρόλευκοι πέρασαν από... κόσκινο το νέο αφεντικό του προπονητικού τους τιμ και όπως προκύπτει, διαπίστωσαν τη μεγάλη του έφεση στο να «φτιάχνει» καριέρες και παίκτες, συμβάλλοντας παράλληλα εν μέρει και στην οικονομική ευρωστία των συλλόγων που τον εμπιστεύτηκαν.

Αυτό είναι ένα ακόμα μεγάλο «στοίχημα» από τη συμφωνία των Πειραιωτών με τον Πορτογάλο τεχνικό, καθώς είναι σίγουρο πω στο Λιμάνι θέλουν να συνεχίσουν στο ίδιο επιτυχημένο μοντέλο που πορεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε ό,τι αφορά την απόκτηση φθηνών και άσημων παικτών, οι οποίοι στη συνέχεια μοσχοπουλήθηκαν σε ομάδες από τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Τα super deals

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα των επιτυχημένων επιλογών και της δουλειάς του Πέδρο Μαρτίνς στη δημιουργία υπεραξιών είναι η εισήγηση για την απόκτηση του Τικίνιο Σοάρες από την Παραϊμπάνο της Βραζιλίας αντί 500.000 ευρώ. Η Γκιμαράες «έκλεψε» τον παίκτη μέσα από τα χέρια της Νασιονάλ Μαδέιρα, στην οποία είχε 16 γκολ σε 47 ματς και τον παραχώρησε μόλις έξι μήνες αργότερα στην Πόρτο με 5,6 εκατομμύρια ευρώ (και επιπλέον 8 γκολ σε 21 ματς στο ενεργητικό του).

Μόλις μισό χρόνο μετά την πώληση του Τικίνιο Σοάρες, η Γκιμαράες με τον Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο της παραχώρησε στη Φιορεντίνα με 4 εκατ. ευρώ τον Μπρούνο Γκασπάρ, παίκτη τον οποίο είχε αποκτήσει εντελώς δωρεάν από τη β' ομάδα της Μπενφίκα. 

Πολύ σημαντική επιτυχία και ξεκάθαρο αποτέλεσμα της δουλειάς του Πέδρο Μαρτίνς θεωρήθηκε και η παραχώρηση του κεντρικού αμυντικού Ζοσουέ Σα στην Αντερλεχτ με σχεδόν 2,5 εκατ. ευρώ. Ο 25χρονος στόπερ υπήρξε προϊόν των ακαδημιών της Γκιμαράες και «άνθισε» την περίοδο του Πέδρο Μαρτίνς στην ομάδα...

Παίκτης που δούλεψε στην Γκιμαράες πολύ καλά και παραγωγικά με τον νυν προπονητή του Ολυμπιακού ήταν και ο Νοτιοαφρικανός Μπονγκανί Ζουνγκού, ο οποίος αποκτήθηκε ως ελεύθερος από τη Μαμελόντι Σαντάουνς το καλοκαίρι του 2016 και ένα χρόνο μετά παραχωρήθηκε στη γαλλική Αμιάν με 2 εκατομμύρια

Συνολικά, δηλαδή, ο Πέδρο Μαρτίνς με ενάμιση χρόνο δουλειάς στην Γκιμαράες έφερε έσοδα της τάξης των 14 εκατ. ευρώ μόνο από πωλήσεις παικτών, οι οποίοι μάλιστα κόστισαν ελάχιστα στο σύλλογο.

Αλλά και ως τεχνικός της Μαρίτιμο δεν τα είχε πάει άσχημα ο Πέδρο Μαρτίνς. Τον Αύγουστο του 2013 εισηγήθηκε την απόκτηση του ελεύθερου, Ντανίλο Περέιρα, από την Πάρμα και δύο χρόνια μετά πουλήθηκε με 4,5 εκατ. ευρώ στην Πόρτο, ενώ από τη Βραζιλία έφερε ως ελεύθερο και τον σέντερ φορ, Ντερλέι, τον οποίο  παραχώρησε η Μαρίτιμο ένα χρόνο μετά στην Μπενφίκα με 2,5 εκατομμύρια

Σημαντική ανακάλυψη ήταν και ο Κορεάτης φορ, Χιουν-Γιουν Σουκ, καθώς αποκτήθηκε σχεδόν τσάμπα από την Γκρόνιγκεν το Γενάρη του 2013 και έπειτα από έξι μήνες στην ομάδα με 4 γκολ σε 14 ματς παραχωρήθηκε στην Αλ Αχλί για 3 εκατ. ευρώ. Με τον Πέδρο Μαρτίνς δούλεψε εξαιρετικά για σχεδόν δύο χρόνια και ο Σενεγαλέζος φορ, Μπαμπά, που παραχωρήθηκε με 3 εκατ. ευρώ στη Σεβίλλη.

Ουσιαστικά, μόνο στη Ρίο Αβε δεν πρόλαβε ή δεν μπόρεσε να κάνει πολύ μεγάλες μεταγραφικές επιτυχίες ο Πέδρο Μαρτίνς. Πάντως, δικό του «παιδί» θεωρείται ο Φιλίπ Κροβίνοβιτς που παραχωρήθηκε το καλοκαίρι στην Μπενφίκα με 3,5 εκατ. ευρώ. Ο Πέδρο Μαρτίνς τον είχε επιλέξει το 2015 , αποκτώντας τον με μόλις 800.000 ευρώ από τη ΝΚ Ζάγκρεμπ.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags