Μέχρι νεοτέρας πάντως, μέχρι δηλαδή η αθλητική δικαιοσύνη, σε Ισπανία και Ιταλία αποφανθεί για το μέλλον τους, blaugrana και bianconeri χαίρονται, και με το παραπάνω το λεγόμενο momentum τους. Οι Καταλανοί κι ο Τσάβι πανηγύρισαν ένα ακόμη φετινό El Clasico τυλίγοντας σε μία κόλα χαρτιού, για 3η φορά σε τέσσερις συναντήσεις την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης και τον προπονητή της, Κάρλο Αντσελόττι. Την ώρα που η Γιουβέντους θριάμβευε στο Μιλάνο στο Derby d’ Italia απέναντι σε μία Ίντερ που γνώριζε την 9η της ήττα στο πρωτάθλημα, σχεδόν μία, ανά τρία παιχνίδια: υπερβολικά πολλές για μία ομάδα που θα διεκδικήσει, από τη Μπενφίκα, μία θέση στα ημιτελικά του Champions League.
Για τους bianconeri, ήταν η έμπρακτη απόδειξη ότι είναι πολύ σκληροί για να πεθάνουν. Ότι είναι μία ομάδα φτιαγμένη από ατσάλι, παντός καιρού, όπως ακριβώς έναν φοίνικα, που αναγεννιέται από τις στάχτες του. Που ακύρωσε σε μικρό διάστημα το -15 που της είχε επιβληθεί για ατασθαλίες, χρόνων, στα βιβλία των ισολογισμών της συνεχίζοντας, αδιάφορη κι ανέμελη την αναρρίχησή της προς την ευρωπαϊκή της έξοδο.
Με 10 νίκες, μία ισοπαλία και μία μόνο ήττα στα τελευταία 12 παιχνίδια, σε Ιταλία και Europa League έφτασε, χωρίς να ιδρώσει ιδιαίτερα στους 41 βαθμούς και την 7η θέση στο Campionato, θέση που θα ήταν μάλιστα η 2η, με 56 βαθμούς χωρίς την αφαίρεση του -15. Μία ποινή- παρωδία η οποία εκτιμάται ότι στις 19 Απριλίου θ’ ακυρωθεί εντελώς, γιατί η «Κάρτα Covisoc», δηλαδή η αλληλογραφία που αντάλλαξε η Εισαγγελία του Τορίνο με την Εποπτική Αρχή Διαφάνειας της ιταλικής ομοσπονδίας, ναι μεν αναφέρει, γενικά και αόριστα για μία ομάδα που μαγείρεψε τους ισολογισμούς της, χωρίς ωστόσο να την κατονομάσει, επισήμως ως Γιουβέντους.
Διαφορετική είναι η περίπτωση της Μπαρτσελόνα όπου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα της ισπανικής ομοσπονδίας για το «σκάνδαλο Νεγκρέιρα». Εν ολίγοις, τη συστηματική δωροδοκία ετών από πλευράς blaugrana προς τον Ισπανό πρώην διαιτητή και αντιπρόεδρο της επιτροπής διαιτησίας, υποτίθεται για παροχή συμβουλών, τις οποίες ωστόσο η Μπαρτσελόνα χρυσοπλήρωσε, από το 2003 έως και το ’18, πάνω κάτω 7εκ. ευρώ.
Επίσημη καταγγελία σε βάρος της για δωροδοκία έχουν ήδη καταθέσει η Σεβίλλη, η Ατλέτικο, πρόσφατα και η Ρεάλ Μαδρίτης. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, η Μπαρτσελόνα θα τη γλυτώσει μ’ ένα, τσουχτερό, χρηματικό πρόστιμο. Στη χειρότερη όμως μέχρι και με υποβιβασμό.
Μέχρι νεοτέρας, πάντως η ομάδα που πριν δύο χρόνια έπλεε μεταξύ φθοράς κι αφθαρσίας ή στο άγνωστο λόγω της φυγής του Μέσι, και που ξανά βρήκε με ενορχηστρωτή τον Τσάβι, τις χαμένες αυτοπεποίθηση και αγωνιστική ταυτότητα απολαμβάνει, και με το δίκιο της το +12 από την «αιώνια»: που δικαιωματικά της δίνει κάθε λόγο να ελπίζει στην κατάκτηση της 27ης Liga της ιστορίας της και πρώτης από την περίοδο ’18-’19. Κι ακόμη κι αν η ομοσπονδία ανατρέψει τα πάντα, το επίτευγμά της, μες στο γήπεδο μπορεί να συγκριθεί μόνο με την αντίδραση ενός φοίνικα, παντός καιρού που θ’ αναγεννηθεί από τις στάχτες του.