Η αλματώδης αναρρίχηση της Λίνας Σουλούκου, από τη Λάρισα, το αγαπημένο της βόλεϊ και τη Νομική, στη γενική διεύθυνση της ΠΑΕ Ολυμπιακός έως τον νέο της ρόλο, του Chief Executive Officer (Ceo) της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ρόμα: ιεραρχικά μιλώντας, υψηλότερο ακόμη κι απ’ αυτό του Ζοσέ Μουρίνιο.
Γεννημένη στη Λάρισα το ’83, η μετέπειτα «Σιδηρά Κυρία» της ευρωπαϊκής μπάλας αγάπησε νωρίς τον αθλητισμό μέσω του βόλεϊ («αναγκαστικά, γιατί το γυναικείο ποδόσφαιρο ήταν, και παραμένει σε βρεφικό στάδιο»), αν κι ο μπαμπάς Σωτήρης υπήρξε τερματοφύλακας, κι αργότερα προπονητής. Παράτησε το φιλέ και την ελπιδοφόρα καριέρα της ως αθλήτρια, για τις νομικές σπουδές της, πρώτα στην Αθήνα, ύστερα στη Μαδρίτη απ’ όπου, το 2005 φοίτησε με Master στη Διαχείριση και το Αθλητικό Δίκαιο. Το 2007 επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε με την αδελφή της Άσπα ένα εξειδικευμένο, στον ρόλο συμβούλου αθλητικών φορέων, δικηγορικό γραφείο κι ασχολήθηκε με τα συμφέροντα συλλόγων μπάσκετ, βόλεϊ, αλλά και πυγμαχίας. Η μία δουλειά έφερε την άλλη, η μία επιτυχία, την επόμενη και το ’18 άνοιξαν αναπόφευκτα κι οι πόρτες του Ολυμπιακού όπου μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι διετέλεσε γενική του διευθύντρια.
«Για την Ελλάδα ο Ολυμπιακός είναι κάτι ανάμεσα σε Γιουβέντους και Μπάγερν Μονάχου», έλεγε. «Αν και τα παιδιά μου, η κόρη μου έγινε Γιουβέντους γιατί κάποτε ο ίδιος ο Κριστιάνο Ρονάλντο της χάρισε τη φανέλα του, ενώ ο γιος μου Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όταν ο Πορτογάλος έφυγε από το Τορίνο».
Μέσα της, το πάθος για το ποδόσφαιρο γιγάντωσε μέρα, με την ημέρα, κορυφώθηκε όμως το ’19 όταν διορίστηκε ως η πρώτη αντιπρόσωπος διαφορετικότητας και εκτελεστικός σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση Συλλόγων. Την Eca (European Club Association), τη «φωνή» των συλλόγων και μοναδική, αρμόδια αρχή για τον όποιο διάλογο χρειαστεί ν’ ανοίξει με την ίδια την Uefa.
Δεν ήταν, λοιπόν τυχαία η επιλογή της από τους Τεξανούς, Νταν και Ράιαν Φρίντκιν, ιδιοκτήτες της Ρόμα από το 2020 έναντι 600εκ. ευρώ… cash στον συμπατριώτη τους Τζέιμς Παλότα. Ψίχουλα, μπροστά στην περιουσία δισεκατομμυρίων που έχτισε κάποτε ο μπαμπάς Τόμας ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος, αλλά και πωλητής αυτοκινήτων Toyota σε Άρκανσο, Μισισίπι, Οκλαχόμα, Λουϊζιάνα, φυσικά και Τέξας. Κτίζοντας παράλληλα μία εξίσου αυτοκρατορία στον χώρο πολυτελών Resorts σε Φίτζι, Καραϊβική και Μεξικό, αλλά και στην παγκόσμια βιομηχανία κινηματογράφου με αποκορύφωμα το «The Square» που το ’17 έφυγε από τις Κάνες με τον Χρυσό Φοίνικα.
Δεν ήταν καθόλου τυχαία η τοποθέτηση της Κυρίας Σουλούκου στη νευραλγική θέση του Ceo της Ρόμα. Αφενός γιατί θα πρέπει να διαχειριστεί τη μόνιμη τάση φυγής του Μουρίνιο, που κάθε φορά που βλέπει τα σκούρα εξαφανίζεται νύχτα, όπως είχε κάνει και με Τσέλσι, Μάντσεστερ, Τόττεναμ. Η’ απλά εξαφανίζεται, όπως συνέβη με Πόρτο ή Ίντερ, όταν διαπιστώσει ότι μετά το Champions League και το Διηπειρωτικό δεν θα μπορούσε να τους προσφέρει περισσότερα.
«Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην οικογένεια Φρίντκιν για την ευκαιρία που μου έδωσαν: μπόρεσα να κατανοήσω και να εκτιμήσω το πνεύμα και τη φιλοδοξία τους και είναι τιμή μου που θα μπορέσω να μοιραστώ τις προκλήσεις που με περιμένουν στη Ρόμα. Είμαι ενθουσιασμένη που γίνομαι μέλος αυτού του ιστορικού συλλόγου και ανυπομονώ να διαθέσω την πείρα που έχω αποκτήσει στον κόσμο του διεθνούς ποδοσφαίρου στον σύλλογο, στους διευθυντές και σε όλους τους υπαλλήλους», είπε και με το δίκιο της, η «Σιδηρά Κυρία».
Υπάρχει όμως ένα, ναι μεν, αλλά: διότι πέρα από τον «υπάλληλο» Μουρίνιο, θα πρέπει να βρει λύσεις, και μάλιστα σύντομα για μία σειρά παρατυπιών ή κενών στους ισολογισμούς ετών της προηγούμενης ιδιοκτησίας. Και που βγήκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα με αφορμή την έρευνα της Εισαγγελίας του Τορίνο για τα «άπλυτα» της Γιουβέντους. Παρατυπίες, που η ιταλική δικαιοσύνη έχει αποδείξει ότι δεν αφήνει ατιμώρητες και μπορεί να επιφέρουν στην ομάδα ακόμη και ποινές απλής αφαίρεσης βαθμών έως πολύ βαρύτερες. Όσο ικανές ή ταλαντούχες κι αν είναι οι νομικές της υπηρεσίες…