Facebook Pixel Η υπερτιμημένη και ανεκπλήρωτη, ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα που εξακολουθεί να παράγει «χρυσά αυγά».
| 2023-08-17 16:39:00

Η υπερτιμημένη και ανεκπλήρωτη, ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα που εξακολουθεί να παράγει "χρυσά αυγά"

του Αλεσσάντρο Μερκιόρι
Η υπερτιμημένη και ανεκπλήρωτη, ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα που εξακολουθεί να παράγει "χρυσά αυγά"

 Στην ισχυρότερη Βραζιλία όλων των εποχών, με Ζίκο, Σόκρατες και Φαλκάο, η θέση του Νεϊμάρ θα ήταν, το πολύ, στον πάγκο. Στην αμέσως ισχυρότερη, των Ρονάλντο, Ριβάλντο και Ροναλντίνιο, επίσης. Ακριβώς το ίδιο θα γινόταν και επί εποχών Ρομάριο, Μπεμπέτο και Έντερ. 

 Και όμως, εδώ και 10 χρόνια συνεχίζει να υπογράφει φαραωνικά συμβόλαια, να κινητοποιεί βουνά από κεφάλαια, να συντηρεί την παγκόσμια βιομηχανία της μπάλας και να βγάζει τα ίδια, καμία φορά και περισσότερα από τους πλέον ταλαντούχους του Κριστιάνο Ρονάλντο ή Μέσι. Γιατί  όμως: πως τα καταφέρνει;

 Ποδοσφαιρικά μιλώντας είναι ένας καλός παίκτης, αλλά τίποτα το φοβερό ή το σπουδαίο. Δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με τον Μαραντόνα ή τον Μπεστ, ούτε με τον Κρόιφ ή τον «O’ Rey» (βασιλιάς) Πελέ: από τον οποίο, για κάποιο λόγο πετυχημένου μάρκετινγκ, και για να μην τους μπερδέψει ο κόσμος κληρονόμησε κάποτε το παρατσούκλι «O’ Ney» . Και ας μην έχει κατακτήσει απολύτως τίποτα με τη Βραζιλία: ένα Confederation Cup το ’13 κι έναν χαμένο τελικό Copa America, από την Αργεντινή το ’21.

 Γιατί τότε; Γιατί έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας, ένα έξυπνο star system όπου ο Νεϊμάρ είναι η ιδανική εικόνα ενός κινήματος που χάνει όλο και περισσότερο την πραγματική του αξία, στο βωμό του χρήματος και, φυσικά του κέρδους. Και η Σαουδική Αραβία είναι το τέλειο, προς αποφυγήν, παράδειγμα.

 Ο Νεϊμάρ, λοιπόν, στα 31του αποφάσισε να «συνταξιοδοτηθεί» στο Ριάντ και την Αλ Χιλάλ «αιώνια» αντίπαλος της Αλ Νασρ του Κριστιάνο Ρονάλντο. Θα παίξει δίπλα από τους Νέβες, Κουλιμπαλί, Μιλίνκοβιτς Σάβιτς, Μάλκομ, Μίκαελ και άλλους 23 Σαουδάραβες, υπό τις οδηγίες του Πορτογάλου Ζόρζε Ζέσους, πεπειραμένου πρώην τεχνικού σε Μπενφίκα και Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

 

 Για να πειστεί όμως, ν’ αφήσει το Παρίσι για την Έρημο πέρα από τα 200εκ. ευρώ το χρόνο, πενήντα λιγότερα απ’ όσα βγάζει ο Κριστιάνο ζήτησε, επιπλέον… πάρτε χαρτί και μολύβι: ένα ιδιωτικό αεροπλάνο, για απεριόριστες διαδρομές του ιδίου και της οικογένειάς του. Μία βίλα με 25 δωμάτια. Μία Μπέντλεϊ, μία Φερράρι και μία Ρολς Ρόις. Δύο μόνιμους οδηγούς. Τρεις σεφ. Υπηρετικό προσωπικό όλο το 24ώρο. Μία ανοικτή και μία θερμαινόμενη πισίνα. Έναν, μικρό, πάλι καλά, ζωολογικό κήπο με εξωτικά ζωάκια. Το καλύτερο απ’ όλα το αφήνουμε για το τέλος: γιατί θα εισπράττει, επιπλέον 500.000 ευρώ για κάθε επώνυμη, ανάρτηση στα social media με σκοπό τη διαφήμιση του σαουδαραβικού ποδοσφαίρου, αλλά και την τουριστική προώθηση της χώρας. Δέκα τέτοιες να κάνει, τον «έφαγε», σε έσοδα τον Ρονάλντο.

 Το φαινόμενο Νεϊμάρ γεννιέται το 2009, στο Σάντος, αλλά αποκτά παγκόσμια φήμη το 2013 όταν Ρεάλ και Μπαρτσελόνα πιάνονται… στα χέρια για να τον αποκτήσουν. Το παιχνίδι θα το κερδίσουν, κάτω από το τραπέζι οι Blaugrana πείθοντάς τον με επιπλέον 100.000 ευρώ για κάθε συμμετοχή με τη Μπαρτσελόνα (!), 637.000 ευρώ για κάθε πρόκριση στο Champions League, 850.000 ευρώ για κάθε θρίαμβο στη Liga. Σχεδόν 10εκ. ευρώ επιπλέον, σε bonus, στοιχεία που έκαναν την Uefa, και το Financial Fair Play της, να τραβήξει τα μαλλιά της όταν διέρρευσαν μέσω Football Leaks.

 Με τη Μπαρτσελόνα, και τον Μέσι, κατέκτησε τα πάντα: πρωταθλήματα, κύπελλα, Triplete και μία ωραία μέρα του ’17, όταν κουράστηκε να βρίσκεται στη σκιά του Αργεντινού έγινε ο ακριβότερος ποδοσφαιριστής της ιστορίας περνώντας στην Παρί Σεν Ζερμέν με 322εκ. ευρώ, από τα οποία τα 222 ήταν «μόνο» για τη ρήτρα αποδέσμευσης.

 

 Και στο Παρίσι κέρδισε πρωταθλήματα, κύπελλα και (γαλλικά) κυπελλάκια, αλλά θα τον θυμούνται πολύ περισσότερο για την αποτυχία του να οδηγήσει την Παρί στην κατάκτηση ενός Champions League, όπως στον τελικό με τη Μπάγερν Μονάχου. Για τα περισσότερα παιχνίδια που έχασε, λόγω τραυματισμού, παρά εκείνα που έπαιξε. Για τις ατελείωτες βραδιές του στις πράσινες τσόχες, τα εκατομμύρια ευρώ που έχανε στο poker και τις μετέπειτα, προκλητικές του αναρτήσεις περί «φτώχειας». Για τους συχνούς, τους περασμένους μήνες καυγάδες του με τους Μέσι και Εμπαπέ που έφεραν και το πρόωρο τέλος των «Τριών Τενόρων».

 Από τις κατά καιρούς, mega- μετακινήσεις του Νεϊμάρ, μονίμως χαμένοι αναδεικνύονταν οι άλλοι: και η Μπαρτσελόνα έχασε, για χρεώθηκε μέχρι το λαιμό, αλλά και η Παρί έχασε γιατί τον «ξεφορτώθηκε» άρον, άρον στην Αλ Χιλάλ «μόνο» με 80εκ. συν κάποια bonus. Ο μόνος που δεν έχασε ποτέ ήταν ο ίδιος ο Νεϊμάρ, και ας είναι μία υπερτιμημένη και ανεκπλήρωτη, ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα που, καλώς ή κακώς εξακολουθεί να παράγει «χρυσά αυγά».      

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags