Κατά καιρούς, μεγάλα ονόματα του Campionato πιάστηκαν στη φάκα του anti-doping, άλλος γιατί δεν το ήξερε, άλλος γιατί νόμιζε ότι η χ, ψ ουσία βοηθάει στο αδυνάτισμα, άλλος πάλι γιατί έφταιγε ένα συγκεκριμένο σαμπουάν και άλλος γιατί έφταιγε μία ειδική κρέμα που χρησιμοποιούσε η όποια σύντροφός του. Όλες τους δικαιολογίες, μεταξύ τρέλας και αστειότητας οι οποίες όμως ουδέποτε στάθηκαν αρκετές για να πείσουν τα αρμόδια όργανα να μην εφαρμόσουν τις προβλεπόμενες, από τον Νόμο, τιμωρίες.

Το ’90 ύστερα από ένα Ρόμα- Μπάρι ο, επί χρόνια διεθνής Ιταλός τερματοφύλακας και των Γιουβέντους, Λάτσιο, Άντζελο Περούτσι βρίσκεται θετικός στην απαγορευμένη ουσία fentermina, αναβολικό που περιεχόταν στο Lipopill, ειδικό φάρμακο αδυνατίσματος. Δήλωσε αθώος και πλήρης άγνοια, αλλά τιμωρήθηκε το ίδιο μ’ ένα χρόνο αποκλεισμού.

Το 2001, ύστερα από ένα Λάτσιο- Περούτζα, οι ποδοσφαιριστές των Grifoni, Κρίστιαν Μπούκι και Σαλβατόρε Μόνακο βρίσκονται θετικοί στη νανδρολόνη, ένα απαγορευμένο, στεροειδές αναβολικό. Προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα το αποδίδουν σ’ ένα γενναίο και πλούσιο bbq με αγριογούρουνο: ωστόσο δεν πείθουν κανέναν και θα τιμωρηθούν μ’ ετήσιο αποκλεισμό.

Το 2001 ο Πορτογάλος αμυντικός της Λάτσιο, Φερνάντο Κόουτο βρίσκεται θετικός στη νανδρολόνη ύστερα από έλεγχο μετά το παιχνίδι με τη Φιορεντίνα. Δηλώνει επίσης άγνοια και αποδίδει τις όποιες ευθύνες σ’ ένα συγκεκριμένο σαμπουάν. Εν μέρει «πιάνει», γιατί η τιμωρία του μειώθηκε από τους 10, στους 4 μήνες. Νανδρολόνη είχε βρεθεί και στον οργανισμό του Ολλανδού συμπαίκτη του, Γιαπ Σταμ (που τιμωρήθηκε 5 μήνες και μετά 4), όπως και του επίσης Ολλανδού Έντγκαρ Ντάβιντς, τότε στη Γιουβέντους ο οποίος όμως απέδωσε το ατυχές συμβάν σ’ ένα ειδικό, θεραπευτικό κολλύριο. Κι εκείνος όμως τιμωρήθηκε 4 μήνες.

 

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα, στα 3 χρόνια που αγωνίστηκε στο Campionato, το 2001-’02 στη Μπρέσια, το 2002-’03 στη Ρόμα και ξανά στη Μπρέσια πιάστηκε στη φάκα του anti- doping δύο φορές, ύστερα από ένα Πιατσέντσα- Μπρέσια και ένα Λάτσιο- Μπρέσια και τις δύο λόγω νανδρολόνης. Δήλωσε άγνοια, αλλά κι εκείνος τιμωρήθηκε με 4μηνο αποκλεισμό.

Το 2006 ο Μάρκο Μποριέλο, ύστερα από ένα Μίλαν- Ρόμα βρίσκεται θετικός στα μεταβολικά της κορτιζόνης, prednisone και prednisolone. Ρίχνει την ευθύνη στην τότε σύντροφό του, Αργεντινή μοντέλο Μπελέν Ροντρίγκεζ και σε μία ειδική κρέμα που χρησιμοποιούσε πριν τις όποιες πράξεις του. Δεν πείθει όμως τελείως και τιμωρείται με 3μηνο αποκλεισμό.

Το ’17, ύστερα από ένα Μπενεβέντο- Τορίνο ο Φάμπιο Λουτσόνι βρίσκεται θετικός στο στεροειδές clostebol. Δηλώνει άγνοια, ο ιατρός της ομάδας αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη, αλλά θα τιμωρηθούν το ίδιο, και οι δύο μ’ ετήσιο αποκλεισμό.

Η περίπτωση, λοιπόν Πογκμπά δεν ήταν παρά μία ακόμη στην ατελείωτη λίστα ποδοσφαιριστών που είτε άθελά τους, είτε ηθελημένα προσφεύγουν στην αποκαλούμενη κουλτούρα του φαρμάκου για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Η Γιουβέντους (όπως κάνει πάντα, εξάλλου… ), έπεσε από τα σύννεφα. Αν και εδώ, κάτι «βρωμάει», γιατί η ομάδα (με την οποία αγωνίστηκε σ’ ελάχιστα παιχνίδια τα δύο τελευταία χρόνια, λόγω μόνιμων τραυματισμών), προσπαθεί μήνες ν’ απαλλαγεί από το γιγάντιο του συμβόλαιο, κι άλλους τόσους να τον στείλει στη Σαουδική Αραβία, χωρίς όμως επιτυχία. Το βέβαιο είναι ότι και αυτή η υπόθεση, όπως εξάλλου και όλες οι προηγούμενες θα διαλευκανθεί σύντομα και δεν θ’ αργήσουμε να μάθουμε εάν και η Γιουβέντους έβαλε κάπου το χεράκι της…