Με την ιστορική του απόφαση, από το Λουξεμβούργο, το Ανώτατο, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε, εν ολίγοις νόμιμη τη δημιουργία μίας παράλληλης, με την Uefa ποδοσφαιρικής διοργάνωσης καταδικάζοντας αντίθετα ως παράνομες και καταχρηστικές εξουσίας τις πρακτικές εκφοβισμού της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας σε βάρος όσων ομάδων, αλλά και παικτών θα ήθελαν να συμμετάσχουν.

 «Η Uefa, αλλά και η Fifa είναι εταιρίες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα την Ελβετία. Δεν αναφέρεται σε κανένα νομικό πλαίσιο το γιατί πιστεύουν ότι τους ανήκει το αποκλειστικό μονοπώλιο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων ή των συνολικών εσόδων από το merchandising, αλλά το βέβαιο είναι πως, κάτι τέτοιο αντιβαίνει την αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί ελεύθερης αγοράς, διακίνησης, ανταγωνισμού, αλλά και οικονομίας», αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης που αναμένεται, εάν όχι άμεσα, πολύ σύντομα να φέρει σημαντικές αλλαγές στο Σύστημα ενός ποδοσφαίρου που, από δω και πέρα δεν θα έχει την παραμικρή υποχρέωση να παραμείνει κολλημένο στο άρμα των Uefa και Fifa.

 Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, στον Απρίλιο του ’21, οι πρόεδροι της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ και της Μπαρτσελόνα, Ζουάν Λαπόρτα ανακοίνωναν στον Κόσμο την ίδρυσης της European Super League, μίας ανεξάρτητης από την Uefa, ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, στο μοντέλο του Champions League, αλλά με πολλά περισσότερα έσοδα για τις ομάδες που θα λάμβαναν μέρος. Με δέλεαρ τη μοιρασιά των 4 δις ευρώ που δεσμεύτηκε να δώσει η αμερικανική τράπεζα, J.P. Morgan, βασική χορηγός του νέου, «αντιστασιακού» θεσμού που σκόπευε ν’ ανατρέψει το καθεστώς της Uefa, οι ομάδες που πείθονταν να προσχωρήσουν στο νέο πρότζεκτ αυξάνονταν όλο και περισσότερο. Σε σύντομο διάστημα, τις Ρεάλ και Μπαρτσελόνα ακολούθησαν οι δύο Μάντσεστερ, Γιουνάιτεντ και Σίτι, οι Λίβερπουλ, Τσέλσι, Άρσεναλ, Τόττεναμ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Σεβίλλη, Γιουβέντους, Ίντερ, Μίλαν, Νάπολι, Παρί Σεν Ζερμέν, Μαρσέιγ, Λιόν, Μπάγερν Μονάχου, Ντόρτμουντ και Μπάγερ Λεβερκούζεν.

 

 Η Uefa, λογικό είναι ότι θ’ αντιδρούσε, απείλησε ευθέως τους «αντάρτες» με ισόβιο αποκλεισμό από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση, αλλά σε συνεργασία με τη Fifa, εξίσου με ισόβια τιμωρία από τις εθνικές τους ομάδες, κάθε ποδοσφαιριστή που θα συμμετείχε στη Super League. Μπροστά σ’ έναν τέτοιο εκβιασμό οι ομάδες, μία, μία οπισθοχώρησαν και αποχώρησαν. Ρεάλ και Μπαρτσελόνα παρέμειναν και πάλι μόνες, αλλά δεν πτοήθηκαν. Ένωσαν τις δυνάμεις τους, κατήγγειλαν την Uefa στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης, εκείνο όμως δήλωσε αναρμόδιο να λάβει την οποιαδήποτε απόφαση, με τη σειρά του στέλνοντας το ντοσιέ στο αντίστοιχο Ανώτατο του Λουξεμβούργου.

 Και κάπως έτσι φτάσαμε στη σημερινή, ιστορική απόφαση, περί νομιμότατης ίδρυσης μίας οποιασδήποτε Super League και αντίστοιχα, εντελώς παράνομης της Uefa να την παρεμποδίσει. Τώρα, το εάν και το ποιες ομάδες ενδέχεται να επιστρέψουν στη νέα διοργάνωση είναι ακόμη νωρίς να εκτιμηθεί. Το βέβαιο είναι το ποδόσφαιρο, όπως το ξέραμε δεν θα είναι πλέον ίδιο, αλλά διαφορετικό και κυρίως περισσότερο ελαστικό και ανοικτό σε κάθε άλλη, αρκεί να είναι συμφέρουσα, πρόταση.