Facebook Pixel Ολυμπιακός: Παραμύθι ότι κοιμήθηκε ο Μεντιλίμπαρ- Γι’ αυτό παίζει ο Ρέτσος
| 2024-04-12 10:00:00

Παραμύθι ότι… κοιμήθηκε ο Μεντιλίμπαρ - Γι’ αυτό παίζει στον Ολυμπιακό ο Ρέτσος - Σίγουρος σκόρερ στην Τουρκία!

του Βαγγέλη Καράμαλη
Παραμύθι ότι… κοιμήθηκε ο Μεντιλίμπαρ - Γι’ αυτό παίζει στον Ολυμπιακό ο Ρέτσος - Σίγουρος σκόρερ στην Τουρκία!

Γιατί δεν έκανε αλλαγές ο Βάσκος, τι αλλάζει στη ρεβάνς με τη Φενέρ, που έδειξε ότι είναι μία ομάδα με τρομερή ποιότητα, αλλά και αμυντικά προβλήματα...

Σε ένα παιχνίδι που θύμισε πάρα πολύ βραδιές Champions League, ο Ολυμπιακός νίκησε 3-2 τη Φενέρμπαχτσέ, όντας κυρίαρχος στο γήπεδο για 60 λεπτά, όμως παίκτες και κόσμος αποχώρησαν από το Γεώργιος Καραϊσκάκης… παγωμένοι. Όχι απαραίτητα απογοητευμένοι, καθώς η εικόνα μέχρι το 60’ ήταν μίας ομάδας που κανείς δεν περίμενε. Ωστόσο, το τελευταίο 30λεπτο και το γεγονός ότι το εντυπωσιακό 3-0 έγινε 3-2 (που σημαίνει δηλαδή 1-0 για τη ρεβάνς) προβλημάτισε και μείωσε τον ενθουσιασμό. Και απόλυτα δικαιολογημένα!

Όπως απόλυτα δικαιολογημένα (με την πρώτη ματιά) βρέθηκε στο στόχαστρο και ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Ο Βάσκος έκανε ένα μαεστρικό κοουτσάρισμα για μία ώρα, κατέβασε μία άκρως επιθετική 11αδα και… κόλλησε στον τοίχο την πολυδιαφημισμένη και πανάκριβη Φενέρ. Χτύπησε ψηλά, βρήκε τρία γκολ μετά από πίεση και κατάφερε να κάνει 11 παίκτες καμικάζι. Οι Τούρκοι δεν ήξεραν τι συνέβαινε, δεν μπορούσαν ούτε το κέντρο να περάσουν εύκολα. Σε αυτό φυσικά βοήθησε ο εντυπωσιακός Κώστας Φορτούνης που πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες του εμφανίσεις (και έκανε πράξη την υπόσχεση που έδωσε στον γιο του!), στον φορμαρισμένο Στέφαν Γιόβετιτς, στους πολύ καλούς Έσε-Τσικίνιο και στον Ροντινέι που ήταν εξαιρετικός. Κάρμο-Ρέτσος και Τζολάκη για μία ώρα ήταν σταθερότατοι, Ορτέγκα χωρίς το μεγάλο λάθος και ο Ελ Κααμπί ασταμάτητος στο τρέξιμο, αλλά καθόλου απειλητικός, όπως και ο Μασούρας.

 
 

Ωστόσο, όπως ήταν λογικό, μετά το 60’ και με τη Φενέρ να κάνει αλλαγές και να ρισκάρει με το σκορ στο 3-0, οι Πειραιώτες άρχισαν να χάνουν μέτρα στο γήπεδο. Οι γραμμές έχασαν τη συνοχή τους, οι Μασούρας, Ελ Κααμπί, Γιόβετιτς και λίγο ο Φορτούνης ξέμειναν σιγά-σιγά από δυνάμεις, ο Ορτέγκα κυνηγούσε συνεχώς δύο αντιπάλους στην πλευρά του, ενώ οι Κάρμο και Ρέτσος δέχονταν πίεση και έδιναν μάχες. Κι ενώ το γήπεδο άρχισε να γέρνει, ήρθε το πέναλτι-γκάφα του Έλληνα στόπερ και αμέσως το 3-2. Ο Μεντιλίμπαρ λοιπόν, παρότι όπως όλοι έβλεπε πως η ομάδα του δεν είχε ρυθμό και δυνάμεις, αποφάσισε να μην κάνει αλλαγές και να πάει… μέχρι τέλους με τους 11 που είχαν κάνει το 3-0. Οι Τούρκοι όμως από τη μεσαία γραμμή και μπροστά έχουν τρομερή ποιότητα και τον τιμώρησαν.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν πλήρωσε το γεγονός πως έμεινε από δυνάμεις και όχι μόνο τα ατομικά λάθη των παικτών του. Ο Βάσκος δέχθηκε σκληρή κριτική για τις καθυστερημένες αλλαγές - Τσικίνιο (84’ Ιμπόρα), Μασούρας (87’ Κίνι), Γιόβετιτς (82’ Όρτα), Φορτούνης, Ελ Κααμπί (87’ Ελ Αραμπί) – και μάλιστα απάντησε στη συνέντευξη Τύπου. Μπορεί να μην το είπε λοιπόν, αλλά η αλήθεια είναι πως και ο ίδιος γνωρίζει ότι η τακτική του ήταν λάθος, αλλά δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Στον πάγκο είχε τους ανέτοιμους Όρτα – Αλεξανδρόπουλο, τον Καρβάλιο που επίσης έχει ένα μικρό πρόβλημα αλλά δεν πείθει κιόλας, τους Κίνι-Ιμπόρα που δεν θα έκαναν την διαφορά, δύο τερματοφύλακες, τον Ντόη και τον Ρίτσαρντς. Ίσως να μπορούσε να βάλει νωρίτερα τον Ελ Αραμπί; Αλλά και πάλι σε αυτό το παιχνίδι, με αυτό τον ρυθμό και τον Ολυμπιακό να έχει μείνει πίσω, δύσκολα θα βοηθούσε. Ίσως ο Ρίτσαρντς να έδινε ανάσες και τρεξίματα, όμως και πάλι δεν θα έκανε την διαφορά.

Ο Μεντιλίμπαρ λοιπόν δεν… κοιμήθηκε, αλλά ήταν εγκλωβισμένος στις επιλογές των προηγούμενων προπονητών (άλλος έκανε τις μεταγραφές κι άλλος έφτιαξε την ευρωπαϊκή λίστα τόσο του καλοκαιριού όσο και των νοκ-άουτ) και προφανώς το ίδιο ισχύει και για τη ρεβάνς, αλλά και για τον Παναγιώτη Ρέτσο που τρώει όλο το… ανάθεμα. Ο Έλληνας στόπερ μέχρι να κάνει το ανόητο πέναλτι, ήταν πάρα πολύ καλός. Ίσως καλύτερος και από τον Κάρμο που έπαιζε αρκετά επιθετικά. Ο διεθνής αμυντικός είχε αναλάβει τον Τζέκο και τα είχε πάει περίφημα. Μέχρι τη φάση που «κολλάει» το μυαλό του και κάνει ένα ακόμα ανόητο πέναλτι. Εκεί καταλαβαίνει πως… κρέμασε τον Ολυμπιακό και στο τελευταίο 20λεπτο η εικόνα του είναι προβληματική.

 

Ωστόσο, ο λόγος που παίζει ο Ρέτσος βασικός είναι πως ο Μεντιλίμπαρ δεν έχει καλύτερο. Τον εμπιστεύεται γιατί έχει δέσει με τον Κάρμο και παρά τις γκάφες του είναι ο πιο αξιόπιστος για την Ελλάδα (από τους Άμπι, Μπιανκόν, Βέζο) και ο μοναδικός διαθέσιμος στην Ευρώπη (δεν φταίει αυτός που έφυγαν τον Γενάρη Φρέιρε και Πορόζο). Ο Βάσκος ξεκάθαρα τον προτιμάει από τον Ντόη, τον οποίο αναγκαστικά θα βάλει στη ρεβάνς της Τουρκίας, αφού σίγουρα ο Ιμπόρα στα στόπερ θα ήταν μία άκρως ρισκαδόρικη επιλογή.

Για το παιχνίδι της άλλης Πέμπτης πάντως επιστρέφει και ο Ντάνιελ Ποντένσε, ο οποίος αν βρει απέναντί του την άμυνα και τα κενά που είχε η Φενέρ στο Γ. Καραϊσκάκης, είναι σίγουρο πως θα σκοράρει. Ο Ολυμπιακός πρέπει να βρει γκολ και μπορεί να το βρει. Η πρόκριση πάντως είναι στο 50-50, γιατί οι Τούρκοι έχουν δυνατή έδρα και ποιότητα στο χορτάρι.

 

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νίκη σαν… ήττα! Έργο Μεντιλίμπαρ το 3-2 με Φενέρ - Έβαλε στο παιχνίδι τους Τούρκους ο Ρέτσος

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags