Facebook Pixel Ολυμπιακός: Ποιος Κουτίνιο, μόνο Φορτούναρος - Ξανά τίτλο με Μεντιλίμπαρ
| 2024-04-12 15:38:00

Ποιος Κουτίνιο μπροστά στον Φορτούναρο - Ξανά τίτλο με Μεντιλίμπαρ - Καριέρα σε σειρά για… bloopers ο Ρέτσος

του Ευάγγελου Μίχου
Ποιος Κουτίνιο μπροστά στον Φορτούναρο - Ξανά τίτλο με Μεντιλίμπαρ - Καριέρα σε σειρά για… bloopers ο Ρέτσος

Η ομάδα ΜΙΣΘΟΦΟΡΩΝ της Φενέρ και οι Αράο-Ακαϊντίν! Ο Ευάγγελος Μίχος γράφει για τα τρία έξτρα κίνητρα που είχε ο αρχηγός των Πειραιωτών, δίνει… respect στον Βάσκο προπονητή και εξηγεί πως ο Έλληνας στόπερ «δολοφόνησε» την προσπάθεια για σκορ πρόκρισης!

Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να είχε προκριθεί από χθες βράδυ. Με το 3-0 και κυρίως την καθηλωτική εικόνα του, είχε το εισιτήριο της πρόκρισης στο τσεπάκι του. Με το 3-2 θα πάει τώρα για δυο αποτελέσματα στην Κωνσταντινούπολη την άλλη εβδομάδα , αλλά έχει όλα τα υψηλά στάνταρ για να προκριθεί. Καλύτερο προπονητή, καλύτερο πλάνο, καλύτερο γκρουπ, καλύτερο πνευματικό επίπεδο ώστε να μην χάσει στην ρεβάνς και δεν θα χάσει!!. Εδώ που τα λέμε και ο ...Θεός του ποδοσφαίρου χρωστάει έναν ευρωπαϊκό ημιτελικό στον Ολυμπιακό. Τώρα φαίνεται πως ήρθε η ώρα του, την οποία αξίζει και ιστορικά και αγωνιστικά!

Στην χθεσινοβραδινή πρώτη αναμέτρηση τους όλα κρίθηκαν από το εξαιρετικό στήσιμο και την υπέροχη προετοιμασία του Μεντιλίμπαρ. Με τον Βάσκο να δικαιώνεται με το επιθετικό σχήμα & την ενδεκάδα που κατέβασε, το τρομερό πρέσινγκ του στην Φενέρ που δεν της επέτρεπε να κάνει παιχνίδι αλλά και ότι δεν γύρισε πίσω ούτε μετά το 2-0.

Η πάση αλήθεια πάντως είναι πως ο Ολυμπιακός μεσούσης της σεζόν κατάφερε κάτι μοναδικό,  χάρη στις μεταγραφές του Καρβαλιάλ τον Γενάρη και την έλευση ενός σοφού προπονητή όπως ο Μεντιλίμπαρ, μεταμορφώθηκε στο100%. Ο Οργανισμός διόρθωσε βασικά λάθη και τώρα δικαιώνεται! Μια σεζόν χαμένη τον Γενάρη έφτασε τον Απρίλιο να διεκδικεί το πρωτάθλημα και να είναι με το... ένα πόδι στους "4" ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Μπράβο τους...

Πάμε να δούμε και τους... πρωταγωνιστές της αναμέτρησης:

1/"ΦΟΡΤΟΥΝΙΟ": Ποιος Κουτίνιο και... βραζιλιάνικες τρίχες τώρα μπροστά στον Φορτούναρο. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού μέχρι το... έγκλημα Ρέτσου χθες βράδυ έκανε το κορυφαίο φετινό παιχνίδι του (όπως και ο Ολυμπιακός το κορυφαίο του ματς της 2ετίας). Το γκολ που σημειώνει ασύλληπτο, η ασίστ που βγάζει στον Γιόβετιτς μαγική, αυτό που έκανε στο θηρίο τον Σάμουελ στο κόρνερ χάι λάιτ καριέρας και δικαιολογημένα είναι υποψήφιος για MVP του Conference. Δεν ξέρω αν ισχύει πως ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι θέλει να φέρει τον Κουτίνιο, έχουμε δει τι συνέβη με τους... Μαρτσέλο/Χάμες Ροντρίγκες. Και τότε που ήταν για φάγωμα ο Φορτούνης, στο τέλος αυτός ήταν που έμεινε, έπαιξε, έκανε την διαφορά σε διάρκεια και επέστρεψε σε τοπ επίπεδο απόδοσης μετά τον τραυματισμό του! Ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν θα ανανεώσεις αυτόν τον... "Φορτούνιο" για να δώσεις τα διπλά και βάλε για να φέρεις τον Κουτίνιο. Και κάτι τελευταίο για τον Κώστα: έγραφα χθες στον "Αnti -booker.com"  πως ... "βλέπω νίκη του Ολυμπιακού και περιμένω μεγάλο παιχνίδι λόγω extra κινήτρου από τον κάπτεν Φορτούνη"!  Και είχε όντως τέτοιο, μάλιστα τριπλό. Λόγω του γιού του... Λόγω του ότι θέλει να πάει σε έναν τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης με τον Ολυμπιακό/πιστεύει στη μεγάλη φετινή ευκαιρία που δίνεται στους ερυθρόλευκους... Και λόγω συμβολαίου/αντιπάλου αφού γνωρίζει πολύ καλά πως όλη η τουρκική Βig 3 τον ...γουστάρει και τον κοιτάει!!!

 

2/ΤΣΙΚΙΝΙΟ: Επιβεβαίωσε και χθες βράδυ πως είναι ένας μπαλάτος, πανέξυπνος, σύγχρονος, ενεργειακός μέσος που ξέρει να καλύπτει/γεμίζει τους χώρους, να πιέζει τον αντίπαλο και να κινείται στα μεσοδιαστήματα. Αν κάτι του έλειπε μέχρι σήμερα, στην πρώτη του θητεία στον Ολυμπιακό, ήταν το γκολ. Ήρθε κι αυτό στο καλύτερο σημείο αφού σκόραρε ένα πολύ ωραίο γκολ κόντρα στην Φενέρ. Ο Τσικίνιο και στα 4 ματς των ερυθρόλευκων στο Conference League που έπαιξε βασικός ήταν από καλός ως πάρα πολύ καλός. Τρέχει σε όλους τους χώρους, μαρκάρει/κάνει τάκλιν/καθαρίζει/ανακτά ει μπάλες/δημιουργεί πλέον και σκοράρει(1 γκολ σε 6 τελικές). Και όλα αυτά ... καθαρά, δηλαδή χωρίς να παίρνει κάρτες (στην Ευρώπη) και...σωστά (η ακρίβεια στις πάσες του προσεγγίζει το 88%)!! Ο Ολυμπιακός είναι πολύ τυχερός γιατί σε δυο συνεχόμενες μεταγραφικές περιόδους βρήκε κι απέκτησε με μεταγραφές δυο σούπερ (για τα ελληνικά δεδομένα) κεντρικά χαφ, Χέσε και Τσικίνιο, πάνω στους οποίους μπορεί να επενδύσει και να κτίσει έναν σπουδαίο άξονα, στην νέα ομάδα του Ολυμπιακού!!!

3/ΜΕΝΤΙΛΙΜΠΑΡ: Είναι εντυπωσιακό το πόσο γρήγορα, σε λιγότερο από τρίμηνο, κατάφερε να βάλει την σφραγίδα του στην ομάδα, να εμπνεύσει ένα ρόστερ που δεν ήταν δικό του, να βελτιώσει/τακτοποιήσει τον Ολυμπιακό. Το μόνο βέβαιο για μένα είναι πώς όποτε κι αν φύγει ο Βάσκος δεν θα ξεχαστεί αλλά θα μνημονεύεται!! Αν και έτσι όπως βλέπω τους ερυθρόλευκους, είτε στην άδικη ήττα τους από την ΑΕΚ, είτε στην μεγάλη νίκη τους επί της Φενέρ, ο Μεντιλίμπαρ με την δουλειά του θα μακροημερεύσει στον πάγκο του Ολυμπιακού και μαζί του θα επιστρέψουν και οι τίτλοι!! Ο Βάσκος τεχνικός εκτός από καλός προπονητής, καλός κόουτς, καλός τακτικιστής είναι και καλός διαχειριστής υλικού (το παράδειγμα διαχείρισης του Γιόβετιτς είναι το πιο ενδεικτικό) αλλά και πολύ ενδιαφέρον τύπος στις δηλώσεις του αφού δεν αποφεύγει να απαντήσει, δεν πάει στα κλισέ και είναι ωμά ειλικρινής. Κάπως έτσι χθες, μετά την λήξη, παραδέχθηκε... "ίσως έπρεπε να κάνουμε αλλαγές νωρίτερα"!! Respect στον Μεντιλίμπαρ και είναι επιτυχία για τον Ολυμπιακό, που κατάφερε να τον πείσει και να υπογράψει το συμβόλαιο του για ακόμη ένα χρόνο κι ας μην έχει ανακοινωθεί ακόμη από την ερυθρόλευκη ΠΑΕ!!

4/ΡΕΤΣΟΣ: Σε ένα ακόμη ματς ενώ είναι καλός (με την  μπάλα και γρήγορος) αποδεικνύεται μοιραίος για την ομάδα του λόγω μιας στιγμιαίας κακής λήψης απόφασης. Και λάθος επαναλαμβανόμενο παύει να είναι λάθος. Αυτός όμως, είναι ο Ρέτσος, έχει την ... σαχλαμάρα στο μυαλό του. Θα σου κάνει μίνιμουμ μια σε κάθε ματς. Θα μπορούσε εύκολα να κάνει καριέρα ως πρωταγωνιστής σε σειρά με... μπλούπερς. Το βλέπεις αυτό, το έχει στο... προφίλ/φυζίκ του. Από ένα σημείο και μετά δεν τον λες έξυπνο αλλά γκαφατζή!! Μετράει ήδη 5 πέναλτι την τρέχουσα σεζόν, τα 3 στην Ευρώπη, δηλαδή με πιο δύσκολους αντιπάλους. Δεν είναι όμως, μόνο τα πέναλτι στο... ρεπερτόριο του Ρέτσου που σε κάνουν να απορείς τι... μέσον έχει ή τι άστρο για να έχει παίξει σε Μπουντεσλίγκα, Πρέμιερ Λιγκ, Σέριε Α και τώρα να παίζει βασικός στον Ολυμπιακό και στην Εθνική Ελλάδας ενώ κανονικά δύσκολα θα ήταν βασικός ακόμη και στον Αστέρα Τρίπολης!!! Με το αχρείαστο τάκλιν που επιχειρεί χθες και υποπίπτει σε ένα βλακώδες πέναλτι, "δολοφονεί" μια σχεδόν (μέχρι τότε) αψεδέγαστη εμφάνιση του Ολυμπιακού, ένα σχεδόν τέλειο  τακτικό και πνευματικά παιχνίδι του Ολυμπιακού μέχρι να... βάλει το πόδι του ο Ρέτσος.  Και είναι κρίμα γιατί εξαιτίας του ο Ολυμπιακός δεν πήρε χθες βράδυ ένα σκορ πρόκρισης, 3-0 ή και 4-1!!! Ας το πάρουν χαμπάρι στου Ρεντη πως για να προστατευτεί η ομάδα (που τον έχει στηρίξει τόσο μέχρι τώρα) στα λίγα ματς που απομένουν θα πρέπει να μείνει στον πάγκο. Να ξεχαστούν τα χοντρά λάθη του που έχουν κάνει έξαλλο τον κόσμο να ηρεμήσει και ο ίδιος. Αν δεν ήταν Έλληνας και από την Ακαδημία του Ολυμπιακού θα είχε ήδη την τύχη των Μπα και Σισέ! Τι, όχι;

 

5/ΦΕΝΕΡ: Έχει πολύ μεγάλη ατομική ποιότητα αλλά μεγάλα μειονεκτήματα. Ο Μεντιλίμπαρ με το πλάνο του τα είδε και τα ανέδειξε σε απόλυτο βαθμό για 60' χθες βράδυ. Η Φενέρ ουσιαστικά είναι μια ομάδα ακριβοπληρωμένων, ποιοτικών, ΜΙΣΘΟΦΟΡΩΝ που δεν έχουν ιδιαίτερη ψυχική σύνδεση μεταξύ τους. Επίσης, είναι μια αργή ομάδα που σε υψηλό τέμπο, σε παιχνίδι έντασης και πίεσης ψηλά, βραχυκυκλώνει. Αντιθέτως αν χαμηλώσει το τέμπο του αγώνα, της αφήσεις την μπάλα και της επιτρέψεις να κάνει παιχνίδι μέσα και γύρω από την περιοχή σου θα το πληρώσεις/μπορεί να σε διαλύσει λόγω των πολύ ποιοτικών μονάδων που διαθέτει. Αυτό το γνωρίζει και ο Μεντιλίμπαρ για αυτό δίστασε να βάλει πιο γρήγορα τρίτο χαφ, τον Όρτα, αντί του Γιόβετιτς. Ήθελε να την κρατήσει χαμηλά την Φενέρ, με τους ερυθρόλευκους να συνεχίζουν να την πιέζουν ψηλά. Δεν υπολόγιζε όμως τον... παράγοντα Ρέτσο και την κακή στιγμή του, αφού με το λάθος του "πλήγωσε" πνευματικά και ψυχολογικά όλη την υπερπροσπάθεια μέχρι εκείνη την στιγμή. Ο Ολυμπιακός μέχρι τότε έκανε ότι ήθελε με τα τρομερά τρεξίματα, το τρομερό πρέσινγκ του το σπουδαίο πλάνο του (τακτική και στρατηγική), το συμπαγές γκρούπ που έχει φτιάξει ο Μεντιλίμπαρ. Ο Ολυμπιακός ήταν φανταστικός μέχρι το  αχρείαστο πέναλτι του Ρέτσου, το οποίο μετά έβγαλε και όλη την δικαιολογημένη κούραση! 

ΥΓ. Έβλεπα την Φενέρ και ειλικρινά  απορούσα πως αυτή η ομάδα των τόσων εκατομμυρίων άφησε τον Αράο να φύγει! Αντιθέτως κατάλαβα, με τους μετριότατους στόπερ που έχει, γιατί είχε αγοράσει και τον Ακαιντίν...

ΥΓ.1 Θυμήθηκα, επίσης, βλέποντας την Φενερ, αυτό που έλεγε ο μεγάλος Αρσέν Βενγκέρ: " τουρκικές ομάδες στην Ευρώπη και ειδικά σε νοκ άουτ αναμετρήσεις μην τις φοβάσαι ποτέ"!

ΥΓ.2 Αποδεικνύεται πόσο πολυδιαφημισμένος γκολκίπερ είναι ο Λιβάκοβιτς. Καλός αλλά όχι σούπερ και κυρίως δεν...φοβίζει τους αντίπαλους επιθετικούς/ότι πήγαινε μέσα έγραφε. Βλέποντας τον Κροάτη και τον Τζολάκη χθες, ο Έλληνας φαινόταν καλύτερος του...

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παραμύθι ότι… κοιμήθηκε ο Μεντιλίμπαρ - Γι’ αυτό παίζει στον Ολυμπιακό ο Ρέτσος - Σίγουρος σκόρερ στην Τουρκία! 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags