Η νίκη επί της ΑΕΚ έδωσε το δικαίωμα στον ΠΑΟΚ να ελπίζει πως μπορεί μέχρι την τελευταία αγωνιστική (κάτω από προϋποθέσεις) να διεκδικήσει το Πρωτάθλημα. Αλλά αυτή η κουβέντα θα αποκτήσει αξία μόνο αν την προσεχή Κυριακή στην κατάμεστη Τούμπα κερδίσει τον Ολυμπιακό. Κάθε άλλο αποτέλεσμα θα βάλει ταφόπλακα στις ελπίδες του Δικεφάλου για τον τίτλο και θα μετατρέψει αυτόματα το ματς απέναντι στον Παναθηναϊκό, που ακολουθεί την προσεχή Τετάρτη ως ματς που θα κρίνει το αν θα αποφύγει την 4η  θέση.

Είναι πλέον τόσο οριακές οι ισορροπίες στο Πρωτάθλημα που δεν μπορείς να συζητάς για οτιδήποτε άλλο πέρα από το επόμενο ματς. Και αυτό για τον ΠΑΟΚ είναι την Κυριακή με τον Ολυμπιακό.

Αυτό το δεκαπενθήμερο λειτούργησε ευεργετικά για την ομάδα. Προφανώς η νίκη επί της ΑΕΚ του έδωσε την ευκαιρία να πάει στη διακοπή ως διεκδικητής του τίτλου και αυτό είναι θετικό για την ψυχολογία όλων. Παράλληλα παίκτες που είχαν χτυπήσει κόκκινο πήραν ανάσες αφού θα χρειαστούν και στους τρεις αγώνες που απομένουν και θα διεξαχθούν σε διάστημα μιας εβδομάδας. Να θέσω απλά ένα παράδειγμα; Τόμας Κεντζιόρα. Από την προηγούμενη διακοπή του Πρωταθλήματος, δηλαδή από τις 31 Μαρτίου όπου ο ΠΑΟΚ έπαιξε απέναντι στον Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο (είχε αντικατασταθεί στο ημίχρονο λόγω τραυματισμού, ο Κεντζιόρα μετρά επτά 90λεπτα στους ισάριθμους αγώνες που έδωσε η ομάδα! Είχαν προηγηθεί συνεχόμενα ματς αφού τελευταία φορά που ήρθε από τον πάγκο, ήταν τον Ιανουάριο, στις Σέρρες όπου έπαιξε για 11’ στον αγώνα Κυπέλλου με τον Πανσερραϊκό. Και μιλάμε για έναν παίκτη που ήδη έπαιξε 45 ματς φέτος και πέρσι είχε 10!

Σημαντική επίσης και η ετοιμότητα του Σάστρε που ξεπέρασε τον τραυματισμό του. Ανεξάρτητα του αν δεν ξεκινήσει το ματς την Κυριακή είναι δεδομένο πως θα χρειαστεί. Απλά να σημειώσω πως ο Οτο, έχει δυο κίτρινες κάρτες και αν δεχθεί μια ακόμη, χάνει ένα ματς των πλέι οφ.

Η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ για το συγκεκριμένο ματς νομίζω πως δεν έχει ερωτηματικά. Από τη στιγμή που πήραν ανάσες ΟΛΟΙ, ο Λουτσέσκου δεν θα μπει στη διαδικασία και δεν μπορεί άλλωστε να δώσει ευκαιρίες σε παίκτες που μέχρι τώρα τις σπατάλησαν. Ο Κοτάρσκι θα είναι κάτω από τα δοκάρια, ο Κουλιεράκης με τον Κεντζιόρα στο κέντρο της άμυνας, ο Μπάμπα αριστερά με τον Σάστρε να παλεύει με τον Οτο για τη θέση του δεξιού μπακ. Στο κέντρο θα στηριχθεί σε αυτούς που του έχουν δώσει περισσότερα ως δίδυμο, δηλαδή στους Μεϊτέ και Σβαμπ με τον Κωνσταντέλια πίσω από τον Μπράντον Τόμας, τον Τάισον αριστερά και τον Ζίβκοβιτς στα δεξιά.

Ο Λουτσέσκου προφανώς και σκέφτεται μόνο το κυριακάτικο ματς. Επειδή όμως  -  στα αλήθεια έχω χάσει το μέτρημα – έχει πει πολλές φορές το «κανείς δεν μας πίστευε στην αρχή της σεζόν» πρέπει να αναδείξω και κάτι ακόμη που διακυβεύεται μέσα από αυτές τις τρεις τελευταίες στροφές στο Πρωτάθλημα.  «Είναι δυνατόν τον ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη κανείς να μην τον πίστευε»; Μιλάμε για τον ΠΑΟΚ του ανθρώπου που άλλαξε το ρου της ιστορίας της ομάδας. Επομένως το «κανείς δεν μας πίστευε» επιτρέψτε μου να σημειώσω πως είναι καμπανάκι για το προσεχές καλοκαίρι.Οι τρεις ομάδες που θα διεκδικήσουν τον τίτλο είναι δεδομένο πως θα ενισχυθούν. Στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι το στοίχημα δεν είναι μόνο οι ποιοτικές μεταγραφές (ειδικά τώρα που λήγουν συμβόλαια) αλλά και ο χρόνος που θα γίνουν. Γιατί μια καθυστέρηση σε ένα ακόμη καλοκαίρι μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές. Που φέτος αποφεύχθηκαν από την πρόκριση στους ομίλους.

Γνωρίζοντας λοιπόν στον ΠΑΟΚ με το τέλος του Πρωταθλήματος το πού θα παίξουν και πότε θα παίξουν (πάντα υπάρχει και το σενάριο το πρώτο ματς τη νέα σεζόν να είναι για τη Super League), ο κόσμος περιμένει ένα πράγμα: να αποδείξει στην πράξη ιδιοκτησία και διοίκηση πως το «κανείς δεν μας πίστευε στην αρχή της σεζόν» που συνεχώς λέει ο Λουτσέσκου φέτος στην αρχή της προετοιμασίας δεν θα έχει κανένα λόγο να το σκεφτεί και πάλι.

Το θέμα είναι πως δεν είναι ένα ή δυο πράγματα που χρειάζονται να γίνουν. Να σας θέσω ένα παράδειγμα: αν σήμερα είχαμε 1η Ιουλίου, ο ΠΑΟΚ θα πήγαινε στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας του με δυο χαφ: τον Οζντόεφ και τον Τσιγγάρα. Ακόμη δεν έχουν πάρει απόφαση για τον Μεϊτέ (βασικά η απόφαση αφορά το αν θα δώσουν τη ρήτρα στην Μπενφίκα) προφανώς και δεν μένει ο Μάρκος Αντόνιο, ενώ και το συμβόλαιο του Σβαμπ ολοκληρώνεται.

Θα μπορούσα να βάλω στην κουβέντα και προτάσεις από ομάδες του εξωτερικού αλλά το σταματώ εδώ αφού έχουμε χρόνο να το αναλύσουμε.  Η ουσία είναι πως αυτό το καλοκαίρι το θεωρώ το πιο κρίσιμο επί εποχής Σαββίδη αφού για να δούμε έναν ανταγωνιστικό ΠΑΟΚ την επόμενη σεζόν πολλά πρέπει να γίνουν. Αλλά αυτοί οι τρεις αγώνες που απομένουν στο Πρωτάθλημα ίσως κάνουν και πιο «εύκολο» αυτό το καλοκαίρι στην ταχύτητα λήψης αποφάσεων και στη διάθεση για ποιοτικές μεταγραφές. Μετά από πωλήσεις παικτών; Θα δείξει.