Δέκα μέρες έχουν περάσει από την κατάκτηση του Πρωταθλήματος και αυτή τη στιγμή η πρώτη είδηση στο ρεπορτάζ του πρωταθλητή ΠΑΟΚ είναι το πόσο θα πουληθεί ο Κωνσταντέλιας στην Σάλτσμπουργκ. Αυτό και μόνο είναι ανησυχητικό και έχω τη διάθεση με απόλυτη ηρεμία να το τεκμηριώσω.

Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε ένα Πρωτάθλημα που του δίνει την ευκαιρία μέσα από τρεις προκριματικούς γύρους να μπει στους "36" του CHL. Προφανώς και ανεξάρτητα του αν είναι ισχυρός και στις τρεις κληρώσεις, κανείς δεν του έχει εξασφαλίσει αυτή την πρόκριση.

Αλλά ο ΠΑΟΚ με μια πρόκριση, εξασφαλίζει παρουσία στο Conference και με δυο στο Europa League. Δεν θα πρέπει δηλαδή να ανέβει το βουνό το περσινό όπου έπρεπε να αποκλείσει τρεις ομάδες για να μπει στους ομίλους του Conference.

Ολο το παραπάνω χρεώστε το ως εισαγωγικό σημείωμα για να πάμε και στην ουσία. Οταν αυτή τη στιγμή προτεραιότητα της ΠΑΕ είναι να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί από την Σάλτσμπουργκ για να παραχωρήσει τον παίκτη αυτό σε οδηγεί σε κάποια συμπεράσματα. Ας τα αριθμήσω:

1. Ο ΠΑΟΚ πράγματι διαπραγματεύεται την πώληση του Κωνσταντέλια. Σε αντίθεση με την πρόταση της Μπεσίκτας για τον Λουτσέσκου που το ξέκοψε και η ΠΑΕ αλλά και ο ίδιος, εδώ απλά στην περίπτωση του Κωνσταντέλια έχουμε διαπραγμάτευση.

2. Κάθε παίκτης έχει την τιμή του. Αλλά και κάθε πώληση ποδοσφαιριστή έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Προφανώς και ο Κωνσταντέλιας δεν έχει πιάσει ταβάνι. Δεν είναι δηλαδή περίπτωση ανάλογη του Γκάρι Ροντρίγκεζ όπου ο ΠΑΟΚ έπρεπε να τον πουλήσει γιατί αν καθυστερούσε δεν θα έβρισκε ξανά ανάλογη πρόταση.

3. Είναι ρίσκο ο ΠΑΟΚ να αρνηθεί μια καλή πρόταση για τον Κωνσταντέλια ακόμη και αν αυτή καλύπτει αυτά που θέλει; Μα εδώ δεν μιλάμε για έναν τυχαίο ποδοσφαιριστή. Μιλάμε για έναν παίκτη που άπαντες αναγνωρίζουν πως έχουμε να δούμε στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια. Υπάρχει δηλαδή περίπτωση ο Κωνσταντέλιας με τον ΠΑΟΚ στην Ευρώπη να χάσει έδαφος στην χρηματιστηριακή του αξία;

4. Κάποιος μπορεί να πει: "σε χαλάει με τα χρήματα του Κωνσταντέλια να πάρεις τον Πέτκοβιτς, να κλείσεις τον Μεϊτέ να πάρεις και τον Μαντί Καμαρά και έναν εξτρέμ;" Απάντηση: κανείς δεν είπε πως τα έσοδα από την πώληση του Κωνσταντέλια δεν θα γίνουν μεταγραφές. Αλλά ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ, που έχει την ευκαιρία να πάρει 18 εκατομμύρια ευρώ μπαίνοντας στους "36" γιατί να μην έχει ΚΑΙ τον Κωνσταντέλια και τον Μεϊτέ και τον Πέτκοβιτς και πάει λέγοντας; Πολύ περισσοτερο όταν εχει ήδη έσοδα περισσότερα από 15 εκατομμύρια ευρώ από την πορεία του στο Conference;

5. Στέκομαι σε μια δήλωση του Μάκη Γκαγκάτση στην γενική συνέλευση: "αν ένας παίκτης θέλει να φύγει δύσκολα τον κρατάς". Μάλιστα. Αυτό για μένα είναι και το πιο σημαντικό στην υπόθεση: αντιλαμβάνομαι πως ένας συγκεκριμένος μηχανισμός έχει αρχίσει ήδη να... δουλεύει το "αφού ο Ντέλιας πίεζε". Να στραφεί δηλαδή ο κόσμος στον κακό Κωνσταντέλια που ανάγκασε τον ΠΑΟΚ να τον πουλήσει. Πρώτα απ' όλα το συμβόλαιο του Κωνσταντέλια δεν ολοκληρώνεται σε ένα χρόνο. Επομένως δεν υπάρχει πίεση να τον πουλήσεις αν δεν θέλει να ανανεώσει. Δεύτερον; Εσύ ως ΠΑΕ έχεις φροντίσει να έχεις χαρούμενο τον Κωνσταντέλια; Να του δώσεις δηλαδή την προοπτική να ελπίζει πως θα παίξει στο CHL, πως η ομάδα θα έχει έναν βασικό κορμό έτοιμο στην προετοιμασία και πάει λέγοντας;

6. "Εχεις μάθει πόσα του προσφέρει η Σάλτσμπουργκ;" θα ρωτήσει κάποιος. Θα απαντήσω απλά: ξέρεις πόσα παίρνει ο Εκόνγκ; πόσα ο Σαμάτα; πόσα πήρε ο Μάρκος Αντόνιο; Δηλαδή αν ο ΠΑΟΚ πρέπει να κάνει μια γενναία υπέρβαση αυτή δεν την αξίζει  ο Κωνσταντέλιας; Δηλαδή δεν αξίζει το 1,2 του Ζίβκοβιτς. Απάντησα απλά σε αυτό γιατί και αυτό το άκουσα.

7. "Ο παίκτης πρέπει να ανοίξει τα φτερά του". Σωστό. Ολοι θέλουμε να δούμε τον Κωνσταντέλια να παίζει σε ένα μεγάλο Πρωτάθλημα. Αλλά οι περισσότεροι φίλοι του ΠΑΟΚ θέλουν να τον δουν να παίζει στον ΠΑΟΚ. Η Σάλτσμπουργκ ενδιαφέρεται να τον αποκτήσει γιατί ξέρει πως θα βγάλει... φράγκα από μια πώληση του. Για αυτό και ο ΠΑΟΚ ψάχνει ένα ποσοστό μεταπώλησης μεγάλο. Αλλά κρατώντας τον Κωνσταντέλια και ενισχύοντας το ρόστερ, αυτή η καλή πρόταση δεν μπορεί να έρθει τον Ιανουάριο; Πολύ περισσότερο αν η ομάδα έχει καταφέρει να μπει στους "36"; Πόσο μεγάλο ρίσκο δηλαδή είναι το να παραμείνει ο Κωνσταντέλιας στον ΠΑΟΚ και το καλοκαίρι;

8. "Και το περασμένο καλοκαίρι πουλήσαμε τον Ινγκασον και τον Αουγκούστο, όλοι μας έλεγαν πως θα βγούμε τέταρτοι και πήραμε το Πρωτάθλημα" δήλωσε σήμερα στη γενική συνέλευση ο Μάκης Γκαγκάτσης. Να θυμίσω όμως πως αυτός που ήρθε στη θέση του Ινγκασον δεν έπαιξε και ο ΠΑΟΚ πήρε τίτλο με τον Κεντζιόρα στόπερ. Να θυμίσω επίσης πως αυτός που ήρθε στη θέση του Αουγκούστο δεν πρόσφερε και ο ΠΑΟΚ πήρε τον τίτλο με τον Σβαμπ. Αν δηλαδή καθε χρόνο ο στόχος του ΠΑΟΚ είναι να βάζει πιο δύσκολα στον εαυτό του, φέτος ας προτείνει για παράδειγμα να αρχίσει το Πρωτάθλημα από το -10. Να δούμε αν θα τα καταφέρει...

9. Διάβασα και τη συνέντευξη του Κουλιεράκη στο Kicker. Ακουσα τον Μάκη Γκαγκάτση να δηλώνει πως υπάρχει ενδεχόμενο πώλησης και άλλου παίκτη. Και αυτόματα σκέφτηκα το πρόσωπο του Λουτσέσκου στην έναρξη της προετοιμασίας. Και πως ίσως αυτό το κρίσιμο καλοκαίρι χαθεί μια τεράστια ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ.

10. Κάθομαι και σκέφτομαι τι θα μπορούσε να είχε συμβεί στον ΠΑΟΚ αν έβαζε για παράδειγμα την μπάλα στα δίχτυα ο Ανσαριφάρντ. Προφανώς και κάποιοι παίκτες ήδη με... κορδέλα θα είχαν σταλεί σε άλλες ομάδες. Και προφανώς τότε όλοι θα αναγνώριζαν πως ο μεταγραφικός σχεδιασμός είχε αποτύχει. Ευτυχώς ο ΠΑΟΚ πήρε το Πρωτάθλημα, δυστυχώς αρκετοί υποστηρίζουν πως ο ΠΑΟΚ ήταν εύστοχος στον σχεδιασμό του. Για αυτό και έρχονται τα επαναλαμβανόμενα λάθη.

Κλείνοντας μερικές ακόμη επισημάνσεις από όσα είπε ο Χρυσόστομος Γκαγκατσης στη γενική συνέλευση.

Ρωτήθηκε για το αν υπάρχει νεότερη εξέλιξη στο θέμα της νέας Τούμπας και απάντησε: "για όποια νέα εξέλιξη, ο κόσμος της ομάδας θα ενημερωθεί μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου". Πράγματι υπάρχει ξεχωριστό link στην ιστοσελίδα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με τίτλο "ΝΕΑ ΤΟΥΜΠΑ". Πατάω πάνω και βλέπω πως η τελευταία ανάρτηση ήταν στις 21 Ιουνίου 2022! Και διαβάζω σε αυτή την τελευταία ανάρτηση: "οι οικοδομικές άδειες θα βγουν το καλοκαίρι του 2023". Το καταγράφω ως γεγονός.

Ο Μάκης Γκαγκάτσης είναι δεδομένο πως αποχωρεί από τον ΠΑΟΚ. Ο ίδιος δεν θέλησε να τοποθετηθεί στην γενική συνέλευση αλλά την Κυριακή στο Μακεδονία Παλλάς το μεσημέρι θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα του για τις εκλογές της ΕΠΟ.