Όλη η προσοχή για τον ΠΑΟΚ έχει μετατοπιστεί στην επόμενη ημέρα του, έχοντας ήδη αρχίσει ζυμώσεις και ανακατατάξεις ενόψει της επικείμενης αγωνιστικής περιόδου, πρωτίστως στο εσωτερικό του δεδομένης της αποχώρησης του Μάκη Γκαγκάτση για την ΕΠΟ. Μία νέα εποχή που αναμενόμενα εντός του επέφερε προμελετημένες αλλαγές ούτως ώστε να τακτοποιήσει από νωρίς ζητήματα που επρόκειτο να προέκυπταν. Με τις μεταγραφικές του μηχανές να δουλεύουν στο... φουλ, παίζοντας μπάλα σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, ο ΠΑΟΚ οφείλει πρωτίστως να δει τι δεν λειτούργησε σωστά καθ΄όλη τη διάρκεια της σεζόν προκειμένου να χτυπήσει τις αδυναμίες του πιο εύστοχα και αντ΄αυτού να αποφύγει λάθη που τον πλήγωσαν και τον εξέθεσαν ανεξαρτήτως της επιτυχημένης κατάληξης της φετινής αγωνιστικής του περιόδου.

Ρίχνοντας κανείς μία «ματιά» στον φετινό ΠΑΟΚ αντιλαμβάνεται πως ορισμένες από τις σαφέστατες αδυναμίες του μπόρεσαν να αντιμετωπιστούν εκ των έσω και όχι από τις μεταγραφικές προσθήκες που προοριζόταν για να τις καλύψουν. Εξαρχής το «στοίχημα» για εκείνον εντοπιζόταν στην αμυντική του γραμμή κατόπιν της αποχώρησης του Ίνγκι Ίνγκασον, ενός μεγάλου «κεφαλαίου» που έκλεισε για τους «ασπρόμαυρους», προσπαθώντας μεσούσης της θερινής μεταγραφικής περιόδου να αναζητήσουν το κατάλληλο πρόσωπο με φόντο την αντικατάστασή του. Κοινώς, έναν ποδοσφαιριστή ικανό να μπει στα παπούτσια του. 

Από τη στιγμή που ο Ουίλιαμ Τρόοστ Έκονγκ δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις, έπρεπε να αποχωρήσει για λογαριασμό της Νιγηρίας στο AFCON, χάνοντας συγχρόνως πολύτιμο έδαφος λόγω της θλάσης 3ου βαθμού που είχε αποκομίσει, ο ΠΑΟΚ βρήκε στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Κουλιεράκη το «κλειδί» που αναζητούσε στο κέντρο της άμυνας. Με τρομερή αποφασιστικότητα, ωριμότητα στο παιχνίδι του παρόλο το νεαρό της ηλικίας του και με ματς... καριέρας, ο Χανιώτης στόπερ το πήρε πάνω του, αφήνοντας αξιοσημείωτα δείγματα «γραφής». Σε συνάρτηση με το γεγονός πως «κούμπωσε» εξαιρετικά με τον Τόμας Κεντζιόρα που προοριζόταν με το... καλημέρα της ανανέωσής του με τον Δικέφαλο ως εναλλακτική λύση.

Ο Πολωνός κεντρικός αμυντικός τη φετινή σεζόν ήρθε ως ρεζέρβα και κατέληξε ως βασικός με 47 συμμετοχές, τρία γκολ και 3.935 λεπτά συμμετοχής, τα περισσότερα εξ αυτών σερί. Κέρδισε την εμπιστοσύνη του Ράζβαν Λουτσέσκου με το πέρασμα του καιρού και πλέον η παραμονή του στην Τούμπα τέθηκε σε πρώτο πλάνο. Ενδεικτικό πως υπάρχει σύγκλιση απόψεων και προφορική συμφωνία με τον παίκτη, ωστόσο, νέα δεδομένα φέρουν τη Ντιναμό Κιέβου να εμφανίζει απαιτήσεις όταν μέχρι πρότινος κάθε άλλο παρά εκδήλωνε προϋποθέσεις να σταθεί εμπόδιο. Από πλευράς «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ καλύφθηκαν κάποια χρωστούμενα των Ουκρανών προς τον Τόμας Κεντζιόρα (περίπου 200.000), αλλά δεν πρόκειται να προσφέρουν περισσότερα. Συνεπώς, στο σενάριο που δεν λυθούν οι μεταξύ διαφορές του Πολωνού κεντρικού αμυντικού με τη Ντιναμό Κιέβου ως την επόμενη εβδομάδα, ο ΠΑΟΚ θα προχωρήσει σε αντικαταστάτη.

Δεύτερο ζητούμενο που «πλήγωσε» εν πολλοίς τον ΠΑΟΚ αφορούσε τη γραμμή κρούσης σε μομέντουμ ιδίως που οι μεσοεπιθετικοί συνδυασμοί του δεν μπορούσαν να αποδώσουν τα μέγιστα σε επίπεδο παραγωγής. Υπολογίζοντας σε Μπράντον Τόμας που τα επίπεδα σκοραρίσματός του ανά σεζόν και τα στοιχεία που μπορούσε να δώσει ήταν αναμενόμενα, με την προσθήκη του Άλι Σαμάτα ευελπιστούσε πως θα έλυνε το γόρδιο δεσμό εύκολου σκοραρίσματος, βρίσκοντας μία μονάδα που είναι ικανή να του προσφέρει με συνέπεια το γκολ. Εκ του αποτελέσματος, ο Τανζανός στράικερ δεν είχε την απαραίτητη «επαφή» με τα αντίπαλα δίχτυα, σκοράροντας μόνο τρία γκολ από τα συνολικά 87 του ΠΑΟΚ στη Stoiximan Super League και ευνοούμενος από το περιφερειακό παιχνίδι των «ασπρόμαυρων» που του ταίριαζε καλύτερα, ο Μπράντον Τόμας κατάφερε να βρει μία θέση στις περισσότερες αρχικές συνθέσεις.

Ευτύχημα για τους Θεσσαλονικείς η αξιοσημείωτη παραγωγικότητα των μεσοεπιθετικών του, ο πλουραλισμός που είχε στο σκοράρισμα από εκείνους που... κουβάλησαν τον Δικέφαλο και εν τέλει δεν «κόστισαν» ακριβά επιλογές προσώπων στην επίθεση. Το άμεσο παιχνίδι του ΠΑΟΚ, η μεταφορά μπάλας από την άμυνα προς την επίθεση με άμεση μετάβαση που μονοπώλησε το ενδιαφέρον στην Ελλάδα, οι κενοί χώροι που εκμεταλλευόταν σταθερά όσοι βρέθηκαν πίσω από τον φορ στάθηκαν κομβικοί στο να μην κάνουν τόσο αισθητή την απουσία ενός επιθετικού που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του το γκολ. Με την επισήμανση πως και οι τρεις στράικερ των «ασπρόμαυρων» ανταποκρίθηκαν με τη σειρά τους στις οδηγίες του Ράζβαν Λουτσέσκου, ο οποίος ήθελε να μην περιοριστούν κατ΄αποκλειστικότητα στο «κουτί» αλλά με κινήσεις τους να δίνουν μία εξτρά βοήθεια στους συμπαίκτες τους. Όπως και έγινε. 

Στην παρούσα φάση, το ενδιαφέρον για τους Θεσσαλονικείς μετατοπίζεται στην περίπτωση του Μάρτιν Μπρέιθγουεϊτ της Εσπανιόλ, το συμβόλαιο του οποίου ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2025, ωστόσο, δύσκολα θα μείνει στον ισπανικό σύλλογο. Γενικώς, «αρέσει» στους ανθρώπους του Δικεφάλου και το όνομά του βρίσκεται ψηλά στη λίστα εξ ου και η επίσημη πρόταση που κατέθεσαν προκειμένου να τον αποκτήσουν. Για την ώρα παρατηρείται μια απόσταση, εντούτοις, ο ΠΑΟΚ δουλεύει πάνω στην υπόθεση επιδιώκοντας να τη φέρει στα μέτρα του, αναμένοντας απάντηση έως την επόμενη εβδομάδα σε ένα μομέντουμ διαμόρφωσης του «παζλ» του αγωνιστικού τμήματος πριν την αναχώρηση για το Χορστ της Ολλανδίας. 

Παράλληλα, διαδικασίες κινούνται και για την απόκτηση ενός μεσοεπιθετικού, η υπογραφή του οποίου βρίσκεται σε καλό δρόμο όπως απορρέει από τα γραφεία της Μ. Ασίας, με το λόγο να γίνεται για τον Κιντέρα Ετζούκε που προκρίνεται στη μεταγραφική λίστα. Ομοίως για την απάντησή του στην πρόταση που κατατέθηκε και κατ΄επέκταση η έκβαση της εν λόγω υπόθεσης έχει δοθεί συγκεκριμένος χρόνος που μετρά αντίστροφα. Ήδη στο έμψυχο δυναμικό του ο ΠΑΟΚ λογίζει τον Γιάννη Κωνσταντέλια, το μέλλον του οποίου ήταν «θολό» δεδομένου πως είχε συμφωνήσει στους οικονομικούς όρους που είχε προτείνει η Σάλτσμπουργκ και όλα έμοιαζαν… τελειωμένα για τη μετακίνησή του στην Αυστρία. Μία συνομιλία με τον Ιβάν Σαββίδη που είχε ως έκβαση την παραμονή του νεαρού μεσοεπιθετικού, ωστόσο, επανέφερε το «κέφι» στον ασπρόμαυρο περίγυρο. Με το... αστέρι στα αστέρια ο ΠΑΟΚ! Η Σάλτσμπουργκ επέμενε επί 1,5 χρόνο, βελτιώνοντας συνεχώς τις προσφορές της, σπάζοντας τα ρεκόρ της και με μία πάρα πολύ σωστή προσέγγιση, χωρίς ποτέ να παρακάμψει τον Δικέφαλο, έκανε τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να αποσπάσει την υπογραφή του Γιάννη Κωνσταντέλια. 

Ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων συγχρόνως για τον ΠΑΟΚ είναι και η ελληνοποίηση του ρόστερ, «τονώνοντας» το ελληνικό στοιχείο του έμψυχου δυναμικού του με ποδοσφαιριστές όπως ο Κωνσταντίνος Θυμιάνης και οι Λιάβας-Τσιφτσής που θέλει να πάρει πακέτο από τον Αστέρα Τρίπολης ενόψει της επικείμενης αγωνιστικής περιόδου. Για τον 23χρονο κεντρικό αμυντικό του Πανσερραϊκού απομένουν μόνο οι επίσημες ανακοινώσεις από τη στιγμή που έχει περάσει τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, υπογράφοντας συμβόλαιο τριετίας.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει και στη μεσαία γραμμή του ΠΑΟΚ δεδομένου πως παρόλα τα εξαιρετικά δείγματα «γραφής» των εκπροσώπων της, τα νούμερα που αναζητούσε και πήρε καθώς επίσης και την πληθώρα ποδοσφαιριστών, στην τελική ευθεία της αγωνιστικής περιόδου οι επιλογές προσώπων περιορίστηκαν σημαντικά λόγω αγωνιστικής πτώσης. Στέφαν Σβαμπ και Σουαλιό Μεϊτέ κουβαλούσαν το μεγαλύτερο φορτίο, κάνοντας σαφές πως είναι αδύνατο να ενεργοποιούνται διαδοχικά εξ ου και το ντεφορμάρισμα που επέδειξαν ανά διαστήματα από τη στιγμή που οι υπόλοιπες λύσεις δεν μπορούσαν να αποδώσουν τα μέγιστα. Στις περιπτώσεις δε που ο ΠΑΟΚ κοντραριζόταν με χαφ ίδιας δυναμικής, ταχυδυναμικά, με τρεξίματα ή περισσότερα από δύο (σ.σ βλέπε Λαμία με 3-5-2) δεν ανταποκρίθηκε. 

Κάτι που έκανε ξεκάθαρο το τοπίο αναφορικά με το τι πρέπει να «ψάξει» ο Δικέφαλος κατά τη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού, οφείλοντας πρωτίστως να προσπαθήσει να κρατήσει έναν βασικό κορμό προκειμένου να έχει συνέχεια. Με την παραμονή του Σουαλιό Μεϊτέ που βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες των «ασπρόμαυρων», έχοντας φτάσει σε οριστική συμφωνία με την Μπενφίκα και το μπαλάκι πλέον να περνάει στην πλευρά του παίκτη που εξαρχής εμφανιζόταν θετικός στην παραμονή του στον ΠΑΟΚ, γίνονται σαφή τα στοιχεία που πρέπει να ψάξουν οι Θεσσαλονικείς στην αγορά όσον αφορά τον παρτενέρ του, λαμβάνοντας υπόψιν τα χαρακτηριστικά που δεν διαθέτει ο Γάλλος χαφ όπως η ταχύτητα. Στην περίπτωση που ο υψηλόσωμος χαφ δε δώσει απάντηση στο συμβόλαιο που καλύπτει τις απαιτήσεις του μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο ΠΑΟΚ θα προσανατολιστεί σε άλλη δουλεμένη λύση, αφήνοντας στην άκρη την περίπτωση του Σουαλιό Μεϊτέ δεδομένης της αναμονής του για ενδεχόμενη πρόταση από κλαμπ της Σαουδικής Αραβίας. 

Έχοντας «σκανάρει» την περίπτωση του Μαντί Καμαρά, σε μία πρώτη «επαφή» με τον οποίο υπήρξε οικονομική απόσταση περίπου 500.000 ευρώ, ο ΠΑΟΚ έθεσε deadline καθώς δεν ήθελε να... παίξει το παιχνίδι του πρώην παίκτη του Ολυμπιακού που ως ελεύθερος προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο, παγώνοντας την υπόθεση με την πεποίθηση επιστροφής του 27χρονου χαφ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όπως και έγινε... Ένα deal που θεωρούνταν μέχρι πρότινος «τελειωμένο» υπό την έννοια των οικονομικών διαφορών που παρατηρήθηκαν μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, ωστόσο, οι «ασπρόμαυροι» έφεραν στα μέτρα τους την υπόθεση, προσφέροντας στον 27χρονο χαφ από τη Γουϊνέα τριετές συμβόλαιο με ετήσιες απολαβές 1.2 εκατομμυρίων ευρώ μαζί με μπόνους, αποκτώντας ένα υπερπολύτιμο εργαλείο στα «χέρια» τους με εξαιρετικό κάθετο παιχνίδι που θα «κουμπώνει» ιδανικά με τον Σουαλιό Μεϊτέ.

Συν τοις άλλοις, ο ΠΑΟΚ υπολογίζει στην παραμονή του Στέφαν Σβαμπ που εμφανίστηκε πρόθυμος να πάρει μέχρι και την πρώτη πτήση από Μαγιόρκα, εκεί όπου περνάει στιγμές χαλάρωσης, προκειμένου να βάλει ξανά την υπογραφή του σε νέο μονοετές συμβόλαιο με τους Θεσσαλονικείς. Fun fact; Υπογράφει συμβόλαιο συνεργασίας με τον ΠΑΟΚ την ίδια ημέρα που θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο Μακεδονία και ο Μαντί Καμαρά! Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η 19η Ιουνίου που αναμένονται αμφότεροι έχει ιδιαίτερη σημασία για τους «ασπρόμαυρους». Αναφορικά με τον Μάρκος Αντόνιο, που σύμφωνα με ΜΜΕ της Ιταλίας «τσεκάρεται» έντονα από τη Φλαμένγκο, αποχαιρέτησε τον ΠΑΟΚ έχοντας καταφέρει παρόλο το σύντομο πέρασμά του από την Ελλάδα να «χτίσει» ισχυρούς δεσμούς με την «ασπρόμαυρη» οικογένεια που επέλεξε να μην ενεργοποιήσει τη ρήτρα απόκτησής του από τη Λάτσιο. 

Εξαιρετικά σημαίνουσας σημασίας για τους «ασπρόμαυρους» πρωτίστως φαντάζει να διατηρήσουν έναν βασικό κορμό όπως επιθυμεί και ο Ράζβαν Λουτσέσκου με ποδοσφαιριστές όπως οι Ντόμινικ Κοτάρσκι, Κωνσταντίνος Κουλιεράκης, Ράχμαν Μπάμπα, Σουαλιό Μεϊτέ, έχοντας συνάμα και ευελιξία στο θερινό μεταγραφικό παζάρι. Στα θετικά συγκαταλέγεται πως ο ΠΑΟΚ παίζει μπάλα σε πολλά μέτωπα με εναλλακτικές προτάσεις που έχει φτάσει σε καλό επίπεδο, ούτως ώστε να μη βρεθεί προ εκπλήξεως σε περίπτωση που υπάρξει αλλαγή πλάνων. Πρώτη πρόκληση το Champions League, παιχνίδι με παιχνίδι και με τον Αντελίνο Βιεϊρίνια να παραμένει στον ιστό του...